Forum PCLab.pl: Co daje pamięć RAM? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Co daje pamięć RAM? Tak ogólnie. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   gelo410 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Wt, 12 Wrz 06

Ikona postu  Napisany 16 Maj 2007 - 21:54

Yo Yo ziomy, chciałem zapytać czy przy zmianie pamięci z 1GB DDr2 na 2GB DDr2 odczuja jakąś rużnice, i w jakich momentach. W tym momencie mam 2 GB DDr2 667 Kingstona i narazie nie zauważyłem zbytniej różnicy :( Powiecie mi w jakich momentach komp będzie działał lepiej?

Pozdro!!!

#2 Użytkownik jest niedostępny   Damikor Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1965
  • Dołączył: Pn, 20 Lis 06

Napisany 16 Maj 2007 - 22:02

Dużo da ci to w aplikacjach typu Sony Vegas, Photoshop, grach takich jak: Gothic, Oblivion. Ja wyciągałem jedną kostkę i nie zauważyłem różnicy

#3 Użytkownik jest niedostępny   gelo410 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Wt, 12 Wrz 06

Napisany 16 Maj 2007 - 22:03

Ale jedną kostke 1GB?

#4 Użytkownik jest niedostępny   s1ck8oy Ikona

  • pclab-banda poapranych spamerów
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 543
  • Dołączył: Nd, 01 Kwi 07

Napisany 16 Maj 2007 - 22:03

Zobacz postgelo410, o 16 maja 2007, 22:54, napisał(a):

Yo Yo :lol2: ziomy :lol2: rużnice :E różnicy :thumbup: Powiecie mi w jakich momentach komp będzie działał lepiej?

W nowych grach - już fear na max detalach łykał ponad Gb ramu.
Otworzenie skanu playboya w pdf'ie o wielkości 100Mb bez 2 Gb ramu to męka dla użytkownika i dysku.
Pewnie jest też kupa zastosowań bardziej profesjonalnych [;

#5 Użytkownik jest niedostępny   xcynix Ikona

  • Roll the bones
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2274
  • Dołączył: Pn, 19 Lut 07

Napisany 16 Maj 2007 - 22:44

wpięcie pamięci ram zwiększa sztywność poprzeczną płyty.
Nie zauważyłeś różnicy bo druga kość wpięta tuż obok pierwszej nie podwaja efektu a jedynie podnosi go o kilka procent w zależności od modelu płyty.

Istnieje również teoria według której nie zauważysz różnicy wynikającej ze zwiększenia pamięci jeśli aplikacje z których korzystasz nie potrzebują do pracy takiej ilości RAMu. Ale to tak banalne że chyba nie o to pytałeś.
koledzy wyżej wskazywali przykłady w których widać różnice więc nie będę po nich powtarzał.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Zigu17 Ikona

  • Bardzo złe "mody" tu grasują...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13932
  • Dołączył: Wt, 18 Kwi 06

Napisany 16 Maj 2007 - 23:08

Na pewno odczujesz w nadchodzących gierkach. A z obecnych to Call of Juarez, G3, Oblivion, najnowszy battlefield to naprawde ramożerne gry :Up_to_s: Głównie doczytywanie terenu i wczytywanie poziomów. Coraz wyższa jakość tekstur też wymusza wieksza ilośc pamieci na karcie i ramcu :P

Ten post był edytowany przez Zigu17 dnia: 16 Maj 2007 - 23:10


#7 Użytkownik jest niedostępny   syzyf Ikona

  • Stary ... ale jary :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7375
  • Dołączył: Nd, 10 Gru 06

Napisany 16 Maj 2007 - 23:28

daje .... :E

możesz np. wyłączyć plik wymiany i dysk tyle nie mieli


edit:sam zmieniłem na 2gb :P za 350$$$

Zobacz postxcynix, o 16 maja 2007, 23:44, napisał(a):

wpięcie pamięci ram zwiększa sztywność poprzeczną płyty.


to też argument za dualem :E

#8 Użytkownik jest niedostępny   B166ER Ikona

  • Hope Of Light
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 11112
  • Dołączył: Wed, 07 Kwi 04

Napisany 16 Maj 2007 - 23:42

Wyłączenie pliku wymiany (nigdy) nie jest IMO dobrym pomysłem.

----

Nie ważne czy będziesz grał czy używał programu im więcej trafi do pamięci ram o ile masz jej pod dostatkiem tym lepiej zaowocuje to szybszą pracą aplikacji.

Za przykład uznajmy grę Quake 4 w której to możesz wygospodarować 512 MB RAM'u które posłużą do zapisu tekstur i gra działa o wiele płynniej (mnie doczytywania)

W momencie podkręcania możesz dostrzec różnicę również. DDR2 są wydajniejsze/szybsze.
Różnica nie zawsze musi być dostrzegalna są tacy którzy dostrzegą różnicę pomiędzy szybkością pamięci 200 i 333 inny nie dostrzeże różnicy nawet pomiędzy 400 a 1000 Mhz ;-)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Zonc Ikona

  • (Oo\___/oO)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6452
  • Dołączył: Pn, 26 Mar 07

Napisany 16 Maj 2007 - 23:53

Zobacz postB166ER, o 17 maja 2007, 00:42, napisał(a):

Wyłączenie pliku wymiany (nigdy) nie jest IMO dobrym pomysłem.

OCB :hmm: przecież to co pod tym napisałeś wyraźnie temu przeczy?
Chyba że czegoś nie zrozumiałem (późno jest i wogle :E )

EDYT
Może chciałeś napisac nigdy nie jest złym pomysłem :E

Ten post był edytowany przez Zonc dnia: 16 Maj 2007 - 23:54


#10 Użytkownik jest niedostępny   B166ER Ikona

  • Hope Of Light
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 11112
  • Dołączył: Wed, 07 Kwi 04

Napisany 17 Maj 2007 - 00:29

Zobacz postZonc, o 16 maja 2007, 23:53, napisał(a):

OCB :hmm: przecież to co pod tym napisałeś wyraźnie temu przeczy?
Chyba że czegoś nie zrozumiałem (późno jest i wogle :E )

EDYT
Może chciałeś napisac nigdy nie jest złym pomysłem :E



Faktycznie jest późno ;-) a ja jestem tylko człowiekiem :-|.
Jednak podtrzymuję to co napisałem plik wymiany jest potrzebny a całkowite jego usunięcie może doprowadzić do spadku wydajności.
Zainteresowanych zachęcam do poczytania na ten temat.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Kubacki Ikona

  • 44 swinging door
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4229
  • Dołączył: So, 03 Gru 05

Napisany 17 Maj 2007 - 01:16

Kiedys byl juz podobny temat o pliku wymiany (w kontekscie XP) i nawet wylaczony... nadal istnieje. Ktos kiedys pobawil sie w calkowite wylaczenie GO, ale skukowalo to bsodami :E

#12 Użytkownik jest niedostępny   michal_fm Ikona

  • Szara Eminencja
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1033
  • Dołączył: Pn, 10 Lip 06

Napisany 17 Maj 2007 - 08:29

Zobacz postKubacki, o 17 maja 2007, 02:16, napisał(a):

Kiedys byl juz podobny temat o pliku wymiany (w kontekscie XP) i nawet wylaczony... nadal istnieje. Ktos kiedys pobawil sie w calkowite wylaczenie GO, ale skukowalo to bsodami :E


To zalezy jaki sie ma komp i jak skonfigurowany ;) a przedewszystkim do czego sie go używa.
Dzis wylaczanie pliku wymiany nie ma racji bytu dlatego ze troche inna konfiguracja i wydajnosc ale kilka lat temu owszem, działało to prawidłowo tylko że tak jak mowie, zalezy do czego ma sie kompa.

#13 Użytkownik jest niedostępny   xolox Ikona

  • Xolox inside
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5069
  • Dołączył: Pn, 12 Lip 04

Napisany 17 Maj 2007 - 08:45

co to jest FEAR ? i czy ppujdzie na integrze ?

#14 Użytkownik jest niedostępny   michal_fm Ikona

  • Szara Eminencja
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1033
  • Dołączył: Pn, 10 Lip 06

Napisany 17 Maj 2007 - 09:11

Zobacz postxolox, o 17 maja 2007, 09:45, napisał(a):

co to jest FEAR ? i czy ppujdzie na integrze ?

Powaga :question: :E

:lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

#15 Użytkownik jest niedostępny   Bayzell Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 659
  • Dołączył: Pn, 13 Cze 05

Napisany 17 Maj 2007 - 09:19

Zobacz postxolox, o 17 maja 2007, 08:45, napisał(a):

co to jest FEAR ? i czy ppujdzie na integrze ?

jasne, że ppujdzie na integrze... - w cholerę!! :lol2: :lol2: :lol2:

Co do tematu - komp będzie się lepiej sprawdzał na zawodach w stylu - kto ma najcięższy sprzęt itp. :)A gdybyś miał grafikę pozwalającą odpalić Gothic-a3 zauwałyłbyś różnicę po 10 sekundach grania...

Ten post był edytowany przez Bayzell dnia: 17 Maj 2007 - 09:22


#16 Użytkownik jest niedostępny   12 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 584
  • Dołączył: Cz, 08 Lut 07

Napisany 20 Maj 2007 - 09:28

Zobacz postmichal_fm, o 17 maja 2007, 09:29, napisał(a):

To zalezy jaki sie ma komp i jak skonfigurowany ;) a przedewszystkim do czego sie go używa.
Dzis wylaczanie pliku wymiany nie ma racji bytu dlatego ze troche inna konfiguracja i wydajnosc ale kilka lat temu owszem, działało to prawidłowo tylko że tak jak mowie, zalezy do czego ma sie kompa.


Sprawdziłeś to czy tylko słyszałeś? Mam wyłączony plik wymiany od ponad roku i żadnych bsodów nie zauważyłem. Komputer niekiedy pracuje dwa miesiące bez wyłączania - to o czymś swiadczy.
Teraz o wydajności bez pliku wymiany - powiedzieć, że jest tak jakby był dwa razy szybszy procesor to chyba jescze mało.

Proponuję taki test:
Uruchamiasz jakiś program, który coś intensywnie liczy (winrar, lub jakiś kompresor divx. Następnie klikasz ikonkę choćby explorera, co się dzieje? Ano dysk zaczyna mielić i po 30 sekundach wskakuje przeglądarka :E
A teraz robisz to samo na wyłączonym pliku wymiany, jaki jest efekt? Przeglądarka wskoczy po dwóch-trzech sekundach i to bez zbytniego mielenia dyskiem. Jaka jest różnica wydajności? - przepaść :o

Mam wyłączony plik wymiany. Często jakiś program wykonuje obliczenia lub duże zrzuty na dysk. W typowej sytuacji (jest plik wymiany) uruchamianie czegokolwiek innego powoduje okropne zamulania systemu, a jakakolwiek inna praca jest bardzo uciążliwa. Z wyłączonym plikiem wymiany spokojnie można pracować z innym programem podczas kiedy jeszcze inny wykonuje sporo pracy w tle - i nie mówię tu o jakichś bzdetnych programach. Liquid7 zrzuca czterogodzinny film na dysk a na Photoshopie obrabiam duże grafiki (jednocześnie) i jak kliknę ikonkę przeglądarki to nie czekam 30 sekund aż się wszystko domuli - okienko wyskakuje prawie natychmiast.

Jest kolosalna różnica :exclam:

A teraz wrócę do pytania z topicu. Przy dwóch GB ram możesz się pokusić o wyłączenie pliku wymiany i potestować czy starcza ramu dla typowych prac - na ogół powinno. Przy dwóch uruchomionych kombajnach (np: jak wyżej napisałem - Liquid i Photoshop) może się zdarzyć, że Photoshop będzie wyskakiwał (znikał). Dlatego ja dołożyłem trzeci GB i od tej pory nie miałem problemów a jak pisałem mam komputer uruchomiony całymi tygodniami bez wyłączania - w tym czasie nazbiera mi się ok.12 ciągle otwartych stron (ślędzę wątki i nie muszę codziennie wchodzić na dane strony - po prostu je mam i odświeżam), jednocześnie mogę coś renderować w Liquidzie i obrabiać grafiki w Photoshopie, mieć otwartą pocztę, otwarty odtwarzacz ze spauzowanym filmem który oglądam (ale nigdy nie starczy mi czasu, żeby obejrzeć całość za jednym zamachem), ponadto mam na stałe otwarte środowisko programistyczne (bo uruchomianie i przygotowanie wszystkiego do pracy zajmuje za każdym razem zbyt dużo czasu) i jeszcze jak coś trzeba w czymś zrobić to też sobie otworzę bez potrzeby zamykania innych programów. I co najważniejsze, nie mam efektu mulenia dyskiem przy otwieraniu następnego programu.
Apetyt wzrasta w miarę jedzenia, aby czuć jeszcze większy komfort i niezależność postanowiłem dołożyć czwarty GB pamięci (już jest zamówiony, będzie we wtorek).

Pozdrawiam tych, którym niewskazane jest wyłączanie wirtuala :E

ABY ZAOSZCZĘDZIĆ ROZCZAROWAŃ OD RAZU ZAZNACZĘ, ŻE BEZ 2GB RAM NIE PODCHODŹCIE DO WYŁĄCZANIA PLIKU WYMIANY.

#17 Użytkownik jest niedostępny   DaRkstaR2111 Ikona

  • Ginekolog z FBI
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3581
  • Dołączył: Pn, 04 Wrz 06

Napisany 20 Maj 2007 - 14:52

Hmm... ja mam 512Mb RAMU, uruchomione KDE 3.4, Firefox, XMMS i kadu.
ukasz@ukasz-desktop:~$ swapon -s
Filename								Type			Size	Used	Priority
/dev/hda5							   partition	   248968  33876   -1


Nie mam pytań. Ram jest zajęty w połowie. A swap w 32Mb ! Zostaje jeszcze 256Mb ramu, a przecież mowa o posiadaczach 1 lub 2 Gb

Ten post był edytowany przez DaRkstaR2111 dnia: 20 Maj 2007 - 14:55


#18 Użytkownik jest niedostępny   Nicholai Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 214
  • Dołączył: Cz, 03 Lip 03

Napisany 20 Maj 2007 - 15:05

Zobacz post12, o 20 maja 2007, 10:28, napisał(a):

Sprawdziłeś to czy tylko słyszałeś? Mam wyłączony plik wymiany od ponad roku i żadnych bsodów nie zauważyłem.

ABY ZAOSZCZĘDZIĆ ROZCZAROWAŃ OD RAZU ZAZNACZĘ, ŻE BEZ 2GB RAM NIE PODCHODŹCIE DO WYŁĄCZANIA PLIKU WYMIANY.


a grales w gothica 3? :P jesli nie, to do niego bez pliku wymiany nie podchodz, bo sie nie uruchomi.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Roberto78 Ikona

  • Veni, Vidi, Vici
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6055
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 06

Napisany 20 Maj 2007 - 15:15

Przecież to wyłączanie pliku wymiany to fikcja wystarczy spojrzeć na menadżer zadań

#20 Użytkownik jest niedostępny   12 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 584
  • Dołączył: Cz, 08 Lut 07

Napisany 20 Maj 2007 - 19:35

Zobacz postNicholai, o 20 maja 2007, 16:05, napisał(a):

a grales w gothica 3? :P jesli nie, to do niego bez pliku wymiany nie podchodz, bo sie nie uruchomi.


To tylko świadczy o twórcach tej gry. Nie pamiętam dokładnie która wersja Photoshopa przy każdym uruchomieniu częstowała mnie komunikatem, że jest wyłączony plik wymiany i program może źle działać :E
Nie zauważyłem, żeby coś źle działało, obecnie używana wersja nic nie krzyczy.


Zobacz postRoberto78, o 20 maja 2007, 16:15, napisał(a):

Przecież to wyłączanie pliku wymiany to fikcja wystarczy spojrzeć na menadżer zadań

I cóż takiego tam widać?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych