Forum PCLab.pl: Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 950 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 950 pytanie odnośnie gier Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Stefan3000 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 223
  • Dołączył: Pt, 06 Lip 07

Napisany 24 Lipiec 2007 - 18:14

1) Witam, czy na w/w karcie uruchomi mi sie wogole NfS U, U2 i Carbon?
2) I jak w/w karta ma sie w odniesieniu do tej, ktora mam w obecnym PCcie (NVIDIA GeForce FX 5200), duzo jest gorsza?

#2 Użytkownik jest niedostępny   ZiomeX Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1863
  • Dołączył: Nd, 22 Lip 07

Napisany 24 Lipiec 2007 - 18:17

Underground 1 i 2 się uruchomi i będzie na mniejszej grafice i mniejszych detalach płynnie chodzić a carbon to już chyba nie :)

#3 Gość_MalcolmX_*

  • Grupa: Goście

Napisany 24 Lipiec 2007 - 18:17

1)NfsU uruchomi się ale będzie chodziło bardzo słabo (poniżej 20 fps na najniższych detalach)

2) Karta FX 5200 zrobi w 3D Marku 2001 ok 5 tys ptk zaś GMA 950 o połowę mniej.

Ten post był edytowany przez MalcolmX dnia: 24 Lipiec 2007 - 18:25


#4 Użytkownik jest niedostępny   Cwaniak666 Ikona

  • 100% Przyjemności
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8756
  • Dołączył: So, 05 Lis 05

Napisany 24 Lipiec 2007 - 18:20

oprócz słabej wydajności sporo problemów z kompatybilnością


ogarnij sobie na przykładzie marków

http://hwbot.org/har...=...1&id=1074_1

w dx8 (3dmark 2001 i częściowo 2003 ) wydajność porównywalna

w dx9 niby 950 szybsze ale jak wiadomo 5200 w dx9 ma wydajność żenującą :E

także na granie w te gry nie będą specjajną przyjemnością ( o ile odpalą)

jak zamierzasz czasem pogrywac na lapku to celuj bardziej w 7300go lub x1300 mobile

#5 Użytkownik jest niedostępny   dario27 Ikona

  • FreeBSD User
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7525
  • Dołączył: Cz, 12 Sie 04

Napisany 24 Lipiec 2007 - 18:21

Zobacz postMalcolmX, o 24 lipca 2007, 19:17, napisał(a):

2) Karta FX 5200 zrobi w 3D Marku ok 5 tys ptk zaś GMA 950 o połowę mniej.


w ktorym :E chyba 2001 :lol2:

#6 Gość_MalcolmX_*

  • Grupa: Goście

Napisany 24 Lipiec 2007 - 18:24

Zobacz postdario27, o 24 lipca 2007, 19:21, napisał(a):

w ktorym :E chyba 2001 :lol2:

Tak, o tego mi chodziło, nie dopisałem, mój błąd.

#7 Użytkownik jest niedostępny   zmlapq Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 279
  • Dołączył: Cz, 02 Cze 05

Napisany 24 Lipiec 2007 - 18:28

FX 5200 ma wydajność bardzo słabą ale kompatybilność dobrą. 950 zaś przegrywa z nim w jednym i drugim :kwasny:


Zobacz postZiomeX, o 24 lipca 2007, 19:17, napisał(a):

Underground 1 i 2 się uruchomi i będzie na mniejszej grafice i mniejszych detalach płynnie chodzić a carbon to już chyba nie :)

Carbon na pewno się nie uruchomi.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Stefan3000 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 223
  • Dołączył: Pt, 06 Lip 07

Napisany 24 Lipiec 2007 - 18:35

Kurcze to troche mnie podlamaliscie... ;/ Wpradzie notebook ktory zamierzam kupic nie ma byc do gier bo glownie do pracy w programach typu CAD itp., ale zagrac chcociazby w NfS bym chcial czasem...

Bo mam na oku HP Compaq nx7300. A moge miec cos z lepsza karta max do 3500? Najlepiej nieznacznie przekroczyc 3000... Z gory dzieki za pomoc

#9 Użytkownik jest niedostępny   zmlapq Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 279
  • Dołączył: Cz, 02 Cze 05

Napisany 24 Lipiec 2007 - 18:41

Jasne że możesz :)
Np. to:http://www.mobilworl...__120gb_hdd.php
Sam mam notebooka z 950 GMA ale gdybym dziś kupował na pewno wziął bym coś z lepszą (czyt. niezintegrowaną) grafiką. Z tego co pamiętam u mnie na tej karcie (950) występowały błędy w grafice w AutoCadzie 2007. Nie wiem czy to była wina programu, karty czy sterowników.

Ten post był edytowany przez zmlapq dnia: 24 Lipiec 2007 - 18:45


#10 Użytkownik jest niedostępny   Cwaniak666 Ikona

  • 100% Przyjemności
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8756
  • Dołączył: So, 05 Lis 05

Napisany 24 Lipiec 2007 - 18:45

Zobacz postStefan3000, o 24 lipca 2007, 19:35, napisał(a):

Kurcze to troche mnie podlamaliscie... ;/ Wpradzie notebook ktory zamierzam kupic nie ma byc do gier bo glownie do pracy w programach typu CAD itp., ale zagrac chcociazby w NfS bym chcial czasem...

Bo mam na oku HP Compaq nx7300. A moge miec cos z lepsza karta max do 3500? Najlepiej nieznacznie przekroczyc 3000... Z gory dzieki za pomoc


za 3.5 k to masz pełen wybór lapków z corem oraz 7300 lub x1300

teraz są nowe z hd2300, mimo iż nie obsługuje dx10 :E to oferuje wyższą wydajność w dx9 od dwóch wyżej wymienionych

widziałem też asusa z 8600gs w tych cenach ale niestety bez licencji na winde

a i mimo iż w/w lapek z x1600 byłby szybszy to bym unikał takich wynalazków :E

Ten post był edytowany przez Cwaniak666 dnia: 24 Lipiec 2007 - 18:45


#11 Użytkownik jest niedostępny   Stefan3000 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 223
  • Dołączył: Pt, 06 Lip 07

Napisany 24 Lipiec 2007 - 18:49

Z gory dzieki za zainteresowanie tematem. A moglibyscie mi cos wybrac z notebooki.pl bo tam wlasnie chcialbym zakupic sprzet (no chyba ze jakis inny sklep z siedziba w katowicach, zalezy mi na odbiorze osobistym). A co sadzicie o HP Pavilion dv6271ea (GB175EA)]?

#12 Użytkownik jest niedostępny   dario27 Ikona

  • FreeBSD User
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7525
  • Dołączył: Cz, 12 Sie 04

Napisany 24 Lipiec 2007 - 18:51

http://www.skapiec.p...0_0_10048_395_0

#13 Użytkownik jest niedostępny   Cwaniak666 Ikona

  • 100% Przyjemności
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8756
  • Dołączył: So, 05 Lis 05

Napisany 24 Lipiec 2007 - 18:53

Zobacz postdario27, o 24 lipca 2007, 19:51, napisał(a):



kupiłbyś takie coś dla siebie :hmm: ja nie :E

a ten hp wyżej OK tylko ciut drogi jak na mój gust ;)

#14 Użytkownik jest niedostępny   Stefan3000 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 223
  • Dołączył: Pt, 06 Lip 07

Napisany 24 Lipiec 2007 - 18:57

Zobacz postdario27, o 24 lipca 2007, 19:51, napisał(a):


Wiem ze Compal'e sa wyjatkowo konkurencyjne cenowo, jednakze jak wspominalem chcialbym zobaczyc sprzet przed zakupem. Wiem ze moze jestem troche staromodny, ale jeszcze w 100% nie przekonalem siedo wydawania takiej kasy na rzecz, ktorej wczesniej nie moge zobaczyc. Niestety Compal'a nigdzie w poblizu nie ma... ;/

Zobacz postCwaniak666, o 24 lipca 2007, 19:53, napisał(a):

a ten hp wyżej OK tylko ciut drogi jak na mój gust ;)
No niby tak, ale na notebooki.pl, chyba nie ma nic lepszego z grafa inna niz GMA950, nie liczac jakiegos Benq ale za niego to ja podziekuje ;)



Ps. A i pozwolce ze zapytam, ta NVIDIA GeForce™ Go 7400 to dobra grafa? Na tym juz chyba pogram w NfSy co? ;)

Ten post był edytowany przez Stefan3000 dnia: 24 Lipiec 2007 - 19:03


#15 Użytkownik jest niedostępny   zmlapq Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 279
  • Dołączył: Cz, 02 Cze 05

Napisany 24 Lipiec 2007 - 19:05

Zobacz postStefan3000, o 24 lipca 2007, 19:57, napisał(a):

Ps. A i pozwolce ze zapytam, ta NVIDIA GeForce™ Go 7400 to dobra grafa?


Nie jest to żaden cud techniki ale do starszych gier może być. Jest to szybciej taktowana wersja 7300 na której mój znajomy grał w Carbona na detalach średnich/powyżej średnich. Underground 1 i 2 powinien uciągnąć bez problemu na detalach ~max :)

Ten post był edytowany przez zmlapq dnia: 24 Lipiec 2007 - 19:05


#16 Użytkownik jest niedostępny   Stefan3000 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 223
  • Dołączył: Pt, 06 Lip 07

Napisany 24 Lipiec 2007 - 19:08

Zobacz postzmlapq, o 24 lipca 2007, 20:05, napisał(a):

Nie jest to żaden cud techniki ale do starszych gier może być. Jest to szybciej taktowana wersja 7300 na której mój znajomy grał w Carbona na detalach średnich/powyżej średnich. Underground 1 i 2 powinien uciągnąć bez problemu na detalach ~max :)

Czyli lepsza od mojej PCtowej FX 5200? ;)

#17 Użytkownik jest niedostępny   Cwaniak666 Ikona

  • 100% Przyjemności
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8756
  • Dołączył: So, 05 Lis 05

Napisany 24 Lipiec 2007 - 19:11

Zobacz postStefan3000, o 24 lipca 2007, 20:08, napisał(a):

Czyli lepsza od mojej PCtowej FX 5200? ;)


kilkukrotnie !

szczególnie w dx9

http://hwbot.org/har...=..._1&id=586_1

Ten post był edytowany przez Cwaniak666 dnia: 24 Lipiec 2007 - 19:12


#18 Użytkownik jest niedostępny   zmlapq Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 279
  • Dołączył: Cz, 02 Cze 05

Napisany 24 Lipiec 2007 - 19:11

Tak zdecydowanie lepsza.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Stefan3000 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 223
  • Dołączył: Pt, 06 Lip 07

Napisany 24 Lipiec 2007 - 19:22

Kurcze, dzieki wielkie za wyczeroujace odpowiedzi. Wiem, ze robie tu offtopa, ale przynajmniej dostaje konkretne odpowiedzi :)

A odnoscie tego Paviliona, czytalem ze w pracy na baterii wystepuje dosyc wkurzajace metaliczne brzeczenie (cos w tym stylu), nie wiecie czy nadal jest z nimi taki problem i czy dotyczy on kazdego modelu?

To raz a dwa, notebook ten ma Viste, dostane tez sterowniki do wszystkiego pod XP? (bo czytalem na forum ze trzeb ajakies sztuczki stosowac i uzywac starszych sterownikow zeby wszystko smigalo pod XP, ale nie wiem czy to dotyczylo konkretnego modelu czy ogolu notebookow z Vista).

#20 Użytkownik jest niedostępny   matixe Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 07

Ikona postu  Napisany 31 Lipiec 2007 - 10:03

To może ja się wypowiem, gdyż mam laptopa Hp pavilion Dv6331:

Intel® Core Duo 1,86 GHz
1024 MB RAM
Geforce 7400 256TurboCache
120 GB HDD 5.400

1. Nigdy, ale to nigdy nie słyszałem żadnego świergotu !! Nie mam pojęcia o czym ludzie gadaja, piszą - ja w każdym razie ani razu tego nie słyszalem. Wybaczcie, ale głuch mam idealny ;)

2. Najlepiej nie zmieniaj Visty na XP, bo wtedy tracisz gwarancję producenta. Taka polityka. Btw. Vista nie jest wcale taka zła, ale też wolałem XP.

3. Tak się składa, że lubię sobie pograć, więc mogę trochę o tym napisać. Zacznę od starszych tytułów (fps-y sprawdzane na frapsie).

- Medal of Honor: Allied Assault (1024x768x32, High Detale :: 250 fps)
- Star Wars 2: Jedi Outcast (1024x768x32, High Detale :: 100-150 fps)
- Warcraft 3: Frozen Throne (1024x768x32bit, High Detale :: 100 fps)
- Battlefield 1942 (1024x768x32, High Detale :: 100-150fps)
- Need For Speed: Underground 2 (1024x768x??, Detale: 4/5 :: 60-100 fps)
- Half Life 2 (1280x800x32 - panoramka, High Detale, 8xAA :: 40 fps - grywalne na MAAAA)
- Counter Strike:Source (1280x800x32, High Detale, 8xAA :: 40-50 fps - także grywalne :D)

Nic tylko brać - nie jest to jakieś cudo techniki ta go 7400, ale imho jedna z lepszych kart, które mozna mieć w laptopie za niską cenę. HP`ka z 7400 mozesz miec od 4000 zł, może nawet taniej.

Pozdrawiam

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych