Forum PCLab.pl: jak odinstalować norton anty wirus - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

jak odinstalować norton anty wirus Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   wiola Ikona

  • Dyskutantka
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 68
  • Dołączył: Cz, 22 Kwi 04

Napisany 10 Maj 2004 - 19:35

mam zainstalowanego nortona 2004 w wersji demo z niezbędnika,problem w tym że nie moge go teraz odinstalować.gdy próbuje usunąć go poprzez usuń/zmień to wyskakuje informacja że nie mam uprawnień.program NAV obecnie wszyskie opcje ma zdezaktywowane,easycleaner nie rusza go wcale ,prosze o pomoc w jaki sposób mam go całkowicie usunąć!!!

#2 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= Ikona

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 32428
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 10 Maj 2004 - 19:38

Musisz się zalogować jako administrator aby odinstalować/zainstalować jakiś program.

#3 Użytkownik jest niedostępny   wiola Ikona

  • Dyskutantka
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 68
  • Dołączył: Cz, 22 Kwi 04

Napisany 10 Maj 2004 - 19:43

ok.jestem jeszcze świeżą netką więc proszę napisz jak i gdzie to zrobić dzięki

#4 Użytkownik jest niedostępny   Galaktyczny Edek Ikona

  • Nie z tej Ziemi!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5235
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 03

Napisany 10 Maj 2004 - 19:48

Oj , widac, ze jestes swieza :) =-Mav-= ci nie tylko pokaze jak sie zalogowac, ale rowniez wiele innych interesujacych rzeczy ;)

EDIT: literowka

[Edytowane: 10/5/2004 przez GalaktycznyEdek]

#5 Użytkownik jest niedostępny   Galaktyczny Edek Ikona

  • Nie z tej Ziemi!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5235
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 03

Napisany 10 Maj 2004 - 19:52

A na serio, to domyslam sie, ze uzywasz Win XP Pro lub Win 2000, prawda? Otoz jak wystarujesz system to w rtym okienku ktore sie pojawi na poczatku musisz wpisac "Administrator" (bez "") i haslo jakie na poczatku przyjeto dla tego konta. Pozniej odinstalowujesz z poziomu tego konta.

#6 Użytkownik jest niedostępny   wiola Ikona

  • Dyskutantka
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 68
  • Dołączył: Cz, 22 Kwi 04

Napisany 10 Maj 2004 - 20:24

edek chodzi o to, że pewne składniki nortona są juz odinstalowane i jak go uruchamiam, to jest takie cos jak konta uzytkowników i tam jest zaloguj - a ja nie moge sie zalogowac bo nie moge wpisac nazwy uzytkownika - i jest tam tylko "wybierz z listy "a lista jest pusta, a w panelu sterowania wyskakuje komunikat - "nalezy zalogowac sie w norton internet security z uprawnieniami nadzorcy". ale ja nie wiem jak to zrobic. dodam tylko ze mam xp i w nortonie jest tylko
zabezpieczenie - wyłączone
zapora osobista - dezaktywowana
wykrywanie wtargniec - dezakt
okienko - "ustawienia dla....." jest puste i tez nie moge nic wpisac i reszta opcji jest dezaktywowana lub nie mam uprawnien
prosze o pomoc bo zwariuje -walcze z tym od rana- dzieki wiolka

#7 Użytkownik jest niedostępny   dizzy Ikona

  • Pull up! Terrain ahead! (k)fuck!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8549
  • Dołączył: So, 28 Lut 04

Napisany 10 Maj 2004 - 20:37

Wiem że to dziwne co napiszę ale spróbuj zainstalować tego nortona jeszcze raz.
Prawdopodobnie przed rozpoczęciem instalacji powinno się pokazać pytanie czy chcesz usunąc istniejącą instalację lub naprawić ją (nie jestem tego pewny na 100%). Jeśliby się nie pojawiło to zainstaluj tego nortona i potem już normalnie go odinstaluj (myślę że powinno zadziałać)
Jeśli to też nie pomoże to wejdź w msconfig i usuń wszystkie wpisy nortona nie będzie się on wtedy uruchamiał razem z systemem i będziesz mogła ręcznie usunąc wszystkie śmieci z dysku.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Galaktyczny Edek Ikona

  • Nie z tej Ziemi!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5235
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 03

Napisany 10 Maj 2004 - 20:41

No to wlasnie pisze: uzytkownik - Administrator, tyle ze nie wiem jakie jest haslo administratora. Mozesz tez wejsc do trybu awaryjnego, odpalic msconfig, wylaczyc program z autostartu i go wtedy odinstalowa. Pozniej normalnie z apletu "Usun programy" i na wszelki wypadek wyczysc tez rejestr.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Galaktyczny Edek Ikona

  • Nie z tej Ziemi!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5235
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 03

Napisany 10 Maj 2004 - 20:42

Widze, ze dizzy zalecil cos podobnego, pisze chyba zbyt wolno :)

#10 Użytkownik jest niedostępny   wiola Ikona

  • Dyskutantka
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 68
  • Dołączył: Cz, 22 Kwi 04

Napisany 10 Maj 2004 - 20:43

sorry za zamieszanie ,znalazlam tego administratora, ale nie znam hasla i co teraz?

#11 Użytkownik jest niedostępny   czesiu Ikona

  • to.robot
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2480
  • Dołączył: Wed, 09 Lip 03

Napisany 10 Maj 2004 - 20:44

ja musialem wlaczyc calego nortona... restart.. caly chlam sie zalogowal....i wtedy odinstalowanie dzialalo...

BTW chlam z tego nortona;) wolny... bledy krytyczne przy starcie windowsa... low risk DoS attack z mojego IP
i jeszcze kurde problemy z deinstalacja:/

[w kazdym razie u mnie nie mialo to nic wspolnego z kontami windowsowym]

[a wylaczenie z autostartu kompletne tez mi sie nie udalo...]

[Edytowane: 10/5/2004 przez czesiu]

[Edytowane: 10/5/2004 przez czesiu]

#12 Użytkownik jest niedostępny   Galaktyczny Edek Ikona

  • Nie z tej Ziemi!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5235
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 03

Napisany 10 Maj 2004 - 20:47

Cytuj

sorry za zamieszanie ,znalazlam tego administratora, ale nie znam hasla i co teraz? 


Kto ci zakladal tego oesa? Jesli sama to powinnas wiedziec, albo ten ktory zakladal (zapytaj go/ja). Czesto jest to puste pole (w hasle) po prostu kliknij enter.

#13 Użytkownik jest niedostępny   wiola Ikona

  • Dyskutantka
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 68
  • Dołączył: Cz, 22 Kwi 04

Napisany 10 Maj 2004 - 21:10

prosze was tylko jeszcze napiszcie mi dokladnie krok po kroku jak to sie robi w trybie awaryjnym bo nie mam pojecia. co po kolei robic i wco wchodzic, dzieki czekam wiolka

#14 Użytkownik jest niedostępny   Galaktyczny Edek Ikona

  • Nie z tej Ziemi!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5235
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 03

Napisany 10 Maj 2004 - 21:46

Opis na stronie M$: ( http://support.micro...id=KB;PL;315222 ) Po uruchomieniu trybu awaryjnego sprobuj odinstalowac program, wcisnij jeszcze na wszelki wypadek Ctrl Alt i Delete i zamknij procesy, ktore moga byc Nortonem. Pozniej wejdz do "Dodaj/usun programy" i go usun.

Streszczenie
W tym artykule opisano kilka opcji rozruchu w trybie awaryjnym obsługiwanych przez system Windows. Opcje te ładują minimalny zestaw sterowników. Można ich użyć do uruchomienia systemu Windows w celu zmodyfikowania rejestru lub załadowania lub usunięcia sterowników.
Więcej informacji
Aby użyć opcji rozruchu w trybie awaryjnym, wykonaj następujące kroki:
Uruchom komputer i naciśnij klawisz F8 na klawiaturze. Na komputerze, którego konfiguracja umożliwia rozruch w wielu systemach operacyjnych, klawisz F8 należy nacisnąć po wyświetleniu menu Wybierz system operacyjny do uruchomienia.
Gdy pojawi się menu Menu opcji zaawansowanych systemu Windows, wybierz opcję, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
Gdy ponownie pojawi się menu Wybierz system operacyjny do uruchomienia, zawierające u dołu ekranu niebieskie wyrazy „Tryb awaryjny”, zaznacz wybraną instalację i naciśnij klawisz ENTER.
Opis opcji trybu awaryjnego
Tryb awaryjny (SAFEBOOT_OPTION=Minimal): Ta opcja wykorzystuje minimalny zestaw sterowników urządzeń i usług do uruchomienia systemu Windows.
Tryb awaryjny z obsługą sieci (SAFEBOOT_OPTION=Network): Ta opcja wykorzystuje minimalny zestaw sterowników urządzeń i usług do uruchomienia systemu Windows oraz dodatkowo sterowniki wymagane do uruchomienia sieci.
Tryb awaryjny z wierszem polecenia (SAFEBOOT_OPTION=Minimal (AlternateShell)): To samo, co tryb awaryjny, jednak zamiast Eksploratora Windows zostanie uruchomiony program Cmd.exe.
Włącz tryb VGA: Ta opcja uruchamia system Windows w trybie 640 X 480 z użyciem bieżącego sterownika wideo (innego niż Vga.sys). Ten tryb jest użyteczny w przypadku, gdy zmieniono ustawienia wyświetlania, a monitor nie jest w stanie ich wyświetlić.

Uwaga: W trybie awaryjnym oraz trybie awaryjnym z obsługą sieci jest ładowany sterownik Vga.sys.
Ostatnia znana dobra konfiguracja: Ta opcja uruchamia system Windows z użyciem ostatniej znanej dobrej konfiguracji.
Tryb przywracania usług katalogowych: Ten tryb dotyczy tylko kontrolerów domen systemu Windows. Wykonywana jest naprawa usługi katalogowej.
Tryb debugowania: Ta opcja włącza tryb debugowania w systemie Windows. Informacje o debugowaniu można wysłać za pomocą kabla szeregowego do innego komputera z uruchomionym debugerem. Ten tryb jest skonfigurowany do obsługiwania portu COM2.
Włącz rejestrowanie przy rozruchu: Gdy komputer zostanie uruchomiony z użyciem jednej z opcji rozruchu w trybie awaryjnym za wyjątkiem opcji Ostatnia znana dobra konfiguracja, rejestrowanie zostanie włączone. Tekst rejestrowania podczas rozruchu jest zapisywany w pliku Ntbtlog.txt w folderze %systemroot%.
Uruchom system Windows normalnie: Ta opcja uruchamia system Windows w normalnym trybie.
Wykonaj ponowny rozruch: Ta opcja ponownie uruchamia komputer.
Powróć do menu wyboru systemu operacyjnego: Na komputerze, którego konfiguracja umożliwia rozruch w wielu systemach operacyjnych, ta opcja ponownie wyświetla menu Wybierz system operacyjny do uruchomienia.
Wybranie jednej z opcji rozruchu w trybie awaryjnym powoduje ustawienie zmiennej środowiskowej SAFEBOOT_OPTION. Zmienna przyjmuje wartość Network lub Minimal.

Do wyświetlania używany jest domyślny sterownik wyświetlania Microsoft VGA (rozdzielczość 640 X 480 przy 16 kolorach). Należy zalogować się w każdym trybie (do domeny lub za pomocą lokalnego menedżera zabezpieczenia kont (SAM, Security Accounts Manager), w zależności od wybranego typu rozruchu w trybie awaryjnym).

#15 Użytkownik jest niedostępny   sirlukas Ikona

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4761
  • Dołączył: Pn, 01 Mar 04

Napisany 10 Maj 2004 - 21:51

ja przed deinstalacja nortona wylaczalem go w tray'u (ikonka nortona kolo zegarka) klikalem Disable i wtedy dopiero normalnie moglem go odinstalowac, moze sprobuj :>

#16 Użytkownik jest niedostępny   wiola Ikona

  • Dyskutantka
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 68
  • Dołączył: Cz, 22 Kwi 04

Napisany 11 Maj 2004 - 15:02

czesc ludziska, dzieki bardzo , pomogliscie jak mogliscie, alei tak inaczej sie udalo go odinstalowac. sama nie wiem jak, ale udalo sie - troszke w trybie awaryjnym, a troszke w normalnym. jeszcze raz bardzo dziekuje - pozdrowka - wiolka

#17 Użytkownik jest niedostępny   Galaktyczny Edek Ikona

  • Nie z tej Ziemi!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5235
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 03

Napisany 11 Maj 2004 - 15:20

Wiesz, po Nortonie to ja bym wyczyscil jeszcze dwie rzeczy, bo produkty tej firmy zostawiaja smieci:
- rejestr
- folder w C--> Program Files --. nie pamietam nazwy, chyba po prostu Symantec czy Norton (badz ostrozna jak masz jeszcze jakies programy tej firmy)

Mam nadzieje, ze to nieco pomoze. Aha, unikaj Nortona jak ognia. To naprawde cienki antywirus, firewall jeszcze gorszy.

#18 Użytkownik jest niedostępny   wiola Ikona

  • Dyskutantka
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 68
  • Dołączył: Cz, 22 Kwi 04

Napisany 11 Maj 2004 - 15:59

hej wlasnie zapomnialam dodac ze weszlam gdzie sie da i wywalilam wszystkie pozostalosci po nortonie, rejestr wyczyscilam za pomoca easy cleanera i z files tez wywalilam wszystko symanteca.w panelu sterowania tez juz nie ma. mam nadzieje ze juz wszedzie. jeszcze tylko chcialam sie zapytac jaki program antywirusowy polecacie - taki zeby nie zamulal i dobrze chronil + firewall -
wiola :notworthy:

#19 Użytkownik jest niedostępny   if22 Ikona

  • :}
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3114
  • Dołączył: Pn, 10 Mar 03

Napisany 11 Maj 2004 - 16:23

Cytuj

hej wlasnie zapomnialam dodac ze weszlam gdzie sie da i wywalilam wszystkie pozostalosci po nortonie, rejestr wyczyscilam za pomoca easy cleanera i z files tez wywalilam wszystko symanteca.w panelu sterowania tez juz nie ma. mam nadzieje ze juz wszedzie. jeszcze tylko chcialam sie zapytac jaki program antywirusowy polecacie  - taki zeby nie zamulal i dobrze chronil  + firewall -
wiola  :notworthy: 



Jeżeli chodzi o antywirusa to poleca NODa32
http://www.nod32.pl/

lub AVG
http://www.grisoft.com/us/us_index.php

a co do firewalla to Kerio.
http://www.pclab.pl/...2.html#pid69001
http://pclab.pl/art2....html#pid290925

#20 Użytkownik jest niedostępny   Galaktyczny Edek Ikona

  • Nie z tej Ziemi!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5235
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 03

Napisany 11 Maj 2004 - 17:06

Ja czesciowo jak if 22. Firewall - Kerio Personal Firewall. Ja wole starsza wersje 2.1.5, ale niektorzy sobie chwala najnowsza serie 4. Antywirus to AVG lub F-Prot - oba b. dobre i nie mula. Jesli chcesz wszystko w jednym to TrendMicro PC-illin 11. Aha, zainstaluj sobie jeszcze Ad-Aware przeciw trojanom.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych