Forum PCLab.pl: Komputer nie widzi pendrive-a - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer nie widzi pendrive-a W czym tkwi problem ? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   gizdek Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 296
  • Dołączył: So, 26 Lis 05

Napisany 16 Sierpień 2007 - 18:13

Witam

Dzisiaj chcialem zgrac pliki z mojego pena, wkladam go do USB a tu nic, komputer nic nie wykryl, sprobowalem go wpiac z tylu to samo, dodam ze jak wpinam np modem albo klawiture to widzi je normalnie wiec nie jest to zepsuty port a pen tez jest sprawny bo na innym komputerze go wykrywa.

W czym moze tkwic problem ?

Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   Gobli Ikona

  • The sun, and the tree, and the sand, and me.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5663
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 16 Sierpień 2007 - 18:49

jaki system, czy aktualny?
spróbuj: podepnij pendrive'a, w menedżerze urządzeń "skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu".

Ten post był edytowany przez Gobli dnia: 16 Sierpień 2007 - 18:49


#3 Użytkownik jest niedostępny   gizdek Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 296
  • Dołączył: So, 26 Lis 05

Napisany 16 Sierpień 2007 - 19:05

Windows XP Home aktualny. Probowalem twoim sposobem ale to nic nie dalo, wiesz moze sie myle ale wydaje mi sie ze przestal widziec pena po ostatniej aktualizacji z wczorajszego dnia.

Pozdrawiam

#4 Użytkownik jest niedostępny   wtomczak Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wt, 24 Lip 07

Napisany 16 Sierpień 2007 - 19:25

też miałem wczoraj aktualizacje windowsowe ale mojego drive'a wykrywa
mam Corsaire Flash Voyager 1GB

jaki jest twój?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kubacki Ikona

  • 44 swinging door
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4229
  • Dołączył: So, 03 Gru 05

Napisany 16 Sierpień 2007 - 19:34

W zasadzie ciezko cos doradzic. Sprobuj moze sprawdzic, czy pendrive dziala na innym kompie. Ja z moim mam inny problem (Corsair Voyager nawiasem mowiac) - dziala u mnie gdziekolwiek podepne, dziala u jednego kumpla, a u sasiada wyskakuje informacja ze "wystapila awaria urzadzenia". Wszystkie systemy to XP z SP2 :hmm:

#6 Użytkownik jest niedostępny   gizdek Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 296
  • Dołączył: So, 26 Lis 05

Napisany 17 Sierpień 2007 - 12:09

Moj pen dziala na innym kompie, probowalem takze podpiac inne peny ale tez ich nie rozpoznaje a na innych kompach dzialaja. Co ciekawe jak podepne GPS to go rozpoznaje czyli jakby mial problem tylko z urzadzeniami do przechowywania plikow.

Dodam jeszcze ze jak podpinam pena to wyskakuje komunikat "Nie rozpoznano urzadzenia USB".

Pozdrawiam

#7 Użytkownik jest niedostępny   Zandorolf Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Pn, 06 Sie 07

Napisany 17 Sierpień 2007 - 13:12

jak masz XP to powinno wykryc ale ta aktualizacja... jak kupowales pena powinienes dostac plytke z sterami ale do win 98. Wejdz w panel sterowania i dodaj nowy sprzet powinno wtedy zadzilac

#8 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca Ikona

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30361
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 17 Sierpień 2007 - 13:32

A SP2 i stery do kontrolera USB podpięte?
Gdzie podpinasz pędraka: w wyjściu z przodu obudowy, czy też podpinasz go z tyłu?
Sprawdź też w biosie jak masz uruchomiony kontroler USB. Powinien być uruchomiony i pracować w trybie HighSpeed, czyli USB 2.0 (480Mb/s). Dla przypomnienia, tryb FullSpeed to USB 1.1 i prędkość do 12Mb/s.

#9 Użytkownik jest niedostępny   gizdek Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 296
  • Dołączył: So, 26 Lis 05

Napisany 17 Sierpień 2007 - 19:23

Jak daje w Panelu sterowania "dodaj nowy sprzet" to pisze ze urzadzenie dziala poprawnie ale komp dalej go nie widzi, pena podpinam z przodu ale z tylu tez probowalem i nie ma roznicy, w biosie usb jest uruchomiony i na highspeed :/

Dodam ze jeszcze pare dni temu wszystko dzialalo poprawnie, tak nagle to wyskoczylo.

Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez gizdek dnia: 17 Sierpień 2007 - 19:42


#10 Użytkownik jest niedostępny   woozie1991 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Nd, 18 Lut 07

Napisany 17 Sierpień 2007 - 20:43

są jakieś stery do twojego pena? spróbuj poszukać i ściągnąć jak są.

#11 Użytkownik jest niedostępny   gizdek Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 296
  • Dołączył: So, 26 Lis 05

Napisany 17 Sierpień 2007 - 23:43

Ja mam Kingstona DataTraveler II Plus Migo 1GB ale na stronie Kingstona sa tylko jakies User’s Manual i Migo QuickStart a to chyba sterowniki nie sa, na plycie jak kupilem pena sa sterowniki ale to sa do Win98 :/

#12 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca Ikona

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30361
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 18 Sierpień 2007 - 02:09

Jeśli masz zainstalowanego SP2 to wystarczy aktualizacja sterów do kontrolera USB.
Jaki chipset ma Twoja płyta główna?
Sprawdź w zarządzaniu komputerem ( dostęp poprzez prawy klawisz myszy na ikonie mój komputer ale jako administrator). Rozwiń magazyn i po wybraniu zarządzania dyskami sprawdź, czy pędrak jest sformatowany. Jeśli nie, to sformatuj go na FAT32.

#13 Użytkownik jest niedostępny   gizdek Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 296
  • Dołączył: So, 26 Lis 05

Napisany 18 Sierpień 2007 - 20:52

"po wybraniu zarządzania dyskami sprawdź, czy pędrak jest sformatowany. Jeśli nie, to sformatuj go na FAT32"

Jak wybieram zarzadzanie dyskami to mam tylko dwie partycje z dysku twardego, nie wyswietla mi sie nic o pendrive :/

Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez gizdek dnia: 18 Sierpień 2007 - 21:00


#14 Użytkownik jest niedostępny   KlifKomputery Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 528
  • Dołączył: Cz, 06 Paź 05

Napisany 18 Sierpień 2007 - 21:50

Zobacz postgizdek, o 16 sierpnia 2007, 19:13, napisał(a):

W czym moze tkwic problem ?


Prawdopodobnie jest to typowa reakcja windowsa na wszelkie problemy w komunikacji z urządzeniami - zablokować dostęp i "załatwione".

Odinstaluj wszystkie kontolery USB w menadżerze, po ponowanym uruchomieniu komputera zostaną automatycznie zainstalowane. Jesli to nie rozwiąże problemu z pendrajwem, to ... masz problem ;)
Zdarza się że Microsoft USB Flash Drive Manager widzi pena pomimo ze nie wykrywa go system - sprawdź. Uruchomienie systemu z podłączonym penem już testowałeś? to najprostszy sposób na wykrycie urządzenia którego windows "nie widzi" bo np. zostało wyjęte z gniazdka bez użycia "bezpiecznego usuwania sprzętu".

#15 Użytkownik jest niedostępny   gizdek Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 296
  • Dołączył: So, 26 Lis 05

Napisany 11 Styczeń 2008 - 22:22

Odkrylem ostatnio cos takiego: w menedzerze urzadzen w Kontrolerze uniwersalnej magistrali szeregowej mam takie pozycje:
-Intel® 82801GB USB Universal Host Controller - 27C8
-Intel® 82801GB USB Universal Host Controller - 27C9
-Intel® 82801GB USB Universal Host Controller - 27CA
-Intel® 82801GB USB Universal Host Controller - 27CB

-Intel® 82801GB USB2 Universal Host Controller - 27CC

Gdy wylacze tego ostatniego to komputer widzi pendrive-a ale jako usb1 i pojawia sie dymek ze to urzadzenie moze dzialac szybciej, jak zainstaluje go na nowo komputer znowu nie widzi pendrive-a.

Wie ktos jak to naprawic ?

Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez gizdek dnia: 11 Styczeń 2008 - 22:23


#16 Użytkownik jest niedostępny   Kubacki Ikona

  • 44 swinging door
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4229
  • Dołączył: So, 03 Gru 05

Napisany 12 Styczeń 2008 - 09:03

Moze wylacz te pierwsze pozycje zwiazane z USB1? Czy problem z pierwszego posta nadal wyspuje?

#17 Użytkownik jest niedostępny   nowix Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wt, 19 Lut 08

Napisany 19 Luty 2008 - 12:38

Miałem identyczny problem, tzn. USB nie widziało pendrivów i kamerki, a resztę widziało... Męczyłem się ze 3 miesiące z tym i nawet kupiłem kontrolery USB na śledziu PCI, bo myślałem że te na płycie padły, ale to nie pomoglo. Problem rozwiązał upgrade biosu, więc spróbuj, może u Ciebie to to samo...

#18 Użytkownik jest niedostępny   phantom23 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Nd, 01 Mar 09

Napisany 18 Lipiec 2010 - 23:13

Odkopię wątek sprzed ponad 2 lat bo mam ten sam problem. Komputer z dnia na dzień (ba, z godziny na godzinę) przestał mi wykrywać pena, pokazuje tylko dymek "Nie rozpoznano urządzenia USB" (i że urządzenie ma awarię), w menedżerze urządzeń widnieje jako "Nieznane urządzenie". Próby restartu, odinstalowania nic nie dały, wręcz przeciwnie - o ile na samym początku jeszcze jakoś go rozpoznawał (jako dysk, ale pusty - 0B zajętych, 0B wolnych), teraz nic. Nie przypominam sobie również żebym wcześniej miał:
-Intel® 82801B USB Universal Host Controller - 27C8
-Intel® 82801B USB Universal Host Controller - 27C9
-Intel® 82801B USB Universal Host Controller - 27CA
-Intel® 82801B USB Universal Host Controller - 27CB
-Intel® 82801B USB2 Universal Host Controller - 27CC
w menedżerze urządzeń. Ma ktoś pomysł z której strony to ugrzyźć?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Niebieskowaty Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 374
  • Dołączył: Wt, 23 Cze 09

Napisany 19 Lipiec 2010 - 00:05

@Up
W moim przypadku pomagało usunięcie nieznanego urządzenia i ponowne podłączenie pamięci.

#20 Użytkownik jest niedostępny   phantom23 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Nd, 01 Mar 09

Napisany 19 Lipiec 2010 - 17:03

Usunięcie czyli odinstalowanie?

PS. Ostatnio są też problemy z podłączaniem telefonu (w trybie Mass storage)- po prostu go nie widzi (edit: po ok. 10 próbach zobaczył telefon :Crash: ). Za to np. aparat śmiga elegancko...

Ten post był edytowany przez phantom23 dnia: 19 Lipiec 2010 - 17:13


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych