Forum PCLab.pl: ..::::: Co wybrać, czyli jaki procesor, płytę główną i RAM? :::::.. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga, uwaga! To już ostatnie dni konkursu Seagate, w którym wygrać można trzy atrakcyjne nagrody! Weź udział

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (76 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

..::::: Co wybrać, czyli jaki procesor, płytę główną i RAM? :::::.. Kupujemy bebechy do kręcenia [UPDATE 12 października] Oceń temat: ****- 19 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   WoDzU Ikona

• Call me wuc.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 17 Sierpień 2007 - 16:16

CO KUPIĆ, JAKĄ PŁYTĘ GŁÓWNĄ, PROCESOR I RAM WYBRAĆ?

Przeczytaj, zanim założysz nowy temat

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2008 o 19:38

Współtwórcy: Amitoza, Firekage, lukaspl21, Chapakostabakos, rarkin, krzysiak

Jak już wybierzemy odpowiedni sprzęt, trzeba go odpowiednio schłodzić. Warto zajrzeć tutaj:

Szukasz gotowego zestawu? Zajrzyj tutaj:

Czerpiąc z moich doświadczeń oraz ogromnych zasobów tegoż forum postanowiłem stworzyć topic, w którym postaram się wyjaśnić, co brać, dlaczego, za ile, etc. Oczywiście wszystkie propozycje mile widziane.

Temat zakładam po to, żeby trochę posprzątać na forum (jako, żeby sam się jako pierwszy zgłosiłem na PCLabowego sprzątacza :E), choć nie ukrywam, że w stworzeniu tego bałaganu sam brałem jakiś tam udział. ;)

Sprzęt wart uwagi:

PROCESORY INTEL:

JEDNORDZENIOWE:

> Celeron 420 (1.6 GHz; Conroe-L) - Jednordzeniowy procesor klasy low-end, nadaje się do tanich komputerów; charakteryzuje się bardzo dobrym potencjałem O/C, stosunkowo małym poborem prądu oraz niską ceną.
> Celeron 430 (1.8 GHz; Conroe-L) - Jednordzeniowy procesor, również bardzo podatny na O/C, podobnie, jak 420; jako plus można zaliczyć niską cenę, mały pobór mocy oraz możliwość zastosowania taniego chłodzeniu z powodu niewielkiego nagrzewania się układu.

DWURDZENIOWE:

> Pentium Dual Core E2140 (1.6 GHz; Allendale) - Młodszy i taktowany mniejszym zegarem brat E2160, również dobry do O/C, jak każdy C2D. Przy kupnie zwracajmy uwagę na rewizję, tzn. w większości wypadków lepiej kręci się rewizja M0 (końcówka PROD. CODE to SLA93). Duża większość E2140 osiąga bez problemu taktowanie 3.0-3.2 GHz, choć zdarzają się również perełki (vide user krzysiak).
> Pentium Dual Core E2160 (1.8 GHz; Allendale) - Niedawno wprowadzony na rynek, również ze sporym potencjałem O/C, bez wątpienia wart uwagi.
> C2D E4500 (2.2 GHz; Allendale) - Wysoki mnożnik x11; jak każdy C2D, pozwala na dobre podkręcenie, choć to zależy od sztuki.

CZTERORDZENIOWE:

>Core 2 Quad Q6600 (2.4 GHz; Kensfield) - 4-rdzeniowy procek Intela, kosztujący niecałe 1000 zł. Procesor wykonany w technologii 0.65 nm z mnożnikiem x9. Domyślnie pracuje na szynie FSB 1066 MHz. Kręci się wysoko, jednak przy O/C potrzebne jest porządne chłodzenie (coś pokroju Scythe Mugen jako rozsądne minimum).

PROCESORY INTEL (PRACUJĄCE NA SZYNIE FSB 1333 MHz):

DWURDZENIOWE:

> C2D E6550 (2.33 GHz; Conroe) - Procesor z nowej serii C2D, pracującej na szynie 1333 MHz; to tyle zmian, reszta po staremu, czyli 4MB cache oraz proces technologiczny 0.65 nm.
> C2D E6750 (2.66 GHz; Conroe) - Taktowany wyższym zegarem, niż E6550, poza tym te same parametry i przyzwoite osiągi w podkręcaniu.
> C2D E6850 (3.0 GHz; Conroe) - W zasadzie najszybszy C2D 2-rdzeniowy na stockowych ustawieniach; jest niewiele droższy od E6700 i w dodatku oferuje pracę z szyną FSB taktowaną zegarem 1333 MHz; z pewnością warty uwagi.

PROCESORY INTEL (PRACUJĄCE NA SZYNIE FSB 1333 MHz, WYKONANE W TECHNOLOGII 45nm):

DWURDZENIOWE:

> C2D E8200 (2.66 GHz; Wolfdale, 6MB cache) - Nowe 2-rdzeniowe procesory Intela, wykonane w mniejszym procesie technologicznym (45nm). Dzięki temu procki mniej się grzeją, co pozwala na świetne podkręcanie, w przypadku E8200 często są to 4 GHz! Kolejnym plusem nowych procesorów Intela jest fakt, że mogą zostać użyte przy konstruowaniu wydajnego i cichego peceta (procki bez O/C tak mało się grzeją, że bez problemu można użyć pasywnego chłodzenia).
> C2D E8400 (3.0 GHz; Wolfdale, 6MB cache) - Taktowany wyższym zegarem niż E8200 (również droższy od niego). Jego zaletą jest również świetna podatność na O/C, wyniki w wielu przypadkach będą lepsze, niż na tańszym odpowiedniku.

PROCESORY AMD (SOCKET AM2):

DWURDZENIOWE:

> Athlon X2 3600+ (1.9 GHz; Brisbane) - Najtańsza wersja Athlona X2 z mnożnikiem 9.5; jeśli się trafi na dobrą sztukę, można go nieźle wykręcić; wersje EE, czyli o zmniejszonym poborze mocy, są mniej podatne na O/C, mimo, że się mniej grzeją, choć również można trafić na dobrą sztukę.
> Athlon X2 3800+ EE (2 GHz) - Athlon od dłuższego czasu na drugim miejscu, jednak procesory wciąż godne uwagi, jeden z najniższych modeli 2-rdzeniowych, jednak jeśli dobrze trafimy, osiągniemy 2.8-2.9 GHz; wart uwagi dla osób mniej zasobnych, których na C2D nie stać. Ostatnio bardzo ciężko go dostać..
> Athlon X2 3800+ (2 GHz; Windsor F3) - Nowa odmiana dobrze znanego 2-rdzeniowca o kodowej nazwie Windsor F3; jego zaletą są świetne, poprawione w stosunku do starszego brata, osiągi O/C, które dochodzą do 3 - 3,3 GHz; cena również bardzo przystępna, jednak są kłopoty z dostaniem go w kraju; oznaczenia nowej serii: ado****CZBOX.
> Athlon X2 4000+ (2.1 GHz; Brisbane) - Ostatnio bardzo atrakcyjny ze względu na swoją niską cenę i niezłą podkręcalność (zwłaszcza, że 3800+ coraz ciężej dostać).

PROCESORY AMD (SOCKET AM2+):

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UWAGA: Nowe procesory AMD (Phenom), choć korzystają z nowej podstawki AM2+, to są kompatybilne wstecz (tzn. pasują do socketu AM2)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CZTERORDZENIOWE:

> Phenom 9500 (2.2 GHz; Agena; 4MB cache) - Nowe procesory AMD, które miały zmieść produkty Intela. Tak się jednak nie stało, mimo to Phenomy to wydajne procesory, choć ustępują konkurencji. Tylko dla zagorzałych wielbicieli AMD.

CIEKAWE SKLEPY ONLINE:

* Venon - http://www.venon.eu - Firma komputerowa naszego kolegi z forum, Aidahow, zajmująca się handlem komputerami, częściami komputerowymi i oprogramowaniem. Dużo powiedzieć nie można ponieważ dopiero zaczynają, lecz oferta jest dosyć nowatorska - skupia się w okół komputerów opartych tylko na stabilnych podzespołach. Działają poprzez Allegro.

* Komputronik - http://www.komputronik.pl (w większości wypadków wysokie ceny, jednak czasem można znaleźć sprzęt dosyć tanio. Warto wiedzieć, że Komputronik zaopatruje się w największych hurtowniach w kraju i jeśli czegoś nie ma w tym sklepie, to bardzo często nie ma również w innych sklepach);

Moje zdanie: Komputronik to solidny i znany sklep w Polsce, jednak ceny są sporo wyższe od tych z innych sklepów. Poza tym sklep ma tylu klientów, że nie jest w stanie podejść do każdego indywidualnie, jak to ma miejsce w przypadku np. KOMSADu. Parę razy tam kupowałem, głównie z racji renomy sklepu, oczywiście wysyłka działa sprawnie i szybko, ale te ceny...

* Proline - http://www.proline.pl (dobre ceny i niezły wybór sprzętu, jednak bywają kłopoty z dotrzymaniem terminu dostawy sprzętu do klienta);

dawidd64 Ogólnie sklep oceniam na dobry. Na przesyłkę trzeba czekać zaledwie 2 dni, czyli można powiedzieć, że jest bardzo szybka. Kolejna sprawa w tym sklepie to ceny. Moim zdaniem jest to jeden z najtańszych sklepów, chociaż nie "wszystkie" rzeczy tam dostaniemy.Serwis jak na ten sklep jest średni. Kiedyś miałem problemy z płytą i wymienili mi ją szybko. Z procesorem już tak nie było. Czekam już na wymianę miesiąc :P. Napisali mi, że w przyszłym tygodniu powinienem go już dostać, więc się okaże. Sklep oceniam ogólnie na 9/10. :thumbup:

* Apollo - http://www.apollo.pl (duży wybór sprzętu a dość niskie ceny);

rarkin: Więc, mam jak do tej pory same pozytywne wrażenia związane z tym sklepem :) Kupiłem tam przez internet: zasilacz, nagrywarkę - nie było żadnych problemów, zamówienie złożyłem około południa, potwierdzenie zamówienia dostałem na maila w czasie krótszym niż godzina. Następnego dnia od złożenia zamówienia przed południem dostałem paczkę - w obu przypadkach, za przesyłkę zapłaciłem ~20zl ( oczywiście kurier ). Towar bardzo dobrze zapakowany. Towar zgodny z opisem.
Osobiście kupiłem tam: procesor, płytę głowną, ram, kartę graficzną. Wszystko OK. Tylko trochę duże kolejki. Jak do tej pory nie miałem problemów ze sprzętem więc nie wypowiem się na temat realizacji gwarancji. Ceny bardzo przystępne. Ogółem duży pozytyw :)

michaloz93: Zamawiałem tam mojego kompa w oddziale w Radowsku, było gotowy do odebrania po 3 dniach, zdenerwowałem się troszkę, przy odbiorze kompa, kiedy to pani mi powiedziała, że nie ma tego chłodzenia co chciałem, ponieważ nie uciągnęłoby to moje E4300, tylko czemu nie zadzwoniła?
Mam opinie o sklepie internetowym, jestem bardzo zadowolony, przesyłki przychodzą dzień po zamówieniu, ładnie zapakowane. Był tylko jeden problem kiedy to kurier zaskoczył mnie swoją szybkością i przyniósł mi przesyłkę rano (zwykle przynosi ok. 17), nie było mnie w domu i siostra powiedziała, że nie ma pieniędzy, a kurier przesyłkę odesłał do oddziału w Wrocławiu, ale na szczęście wysłali drugi raz za darmo nie robiąc żadnych problemów, w końcu była to wina kuriera, który powinien zostawić awizo.

* ESC - http://www.esc.pl (konkurencyjne ceny, czasem można trafić na różne okazje cenowe);

Blusiu92 Kupowałem u nich to co mam obecnie czyli grafa, ram, płyta, procek, obudowa. Paczka doszła w 2 dni elegancko zapakowana w jeden wielki karton (oczywiście każda część zapakowana oddzielnie i pomiędzy kartonami folia bąbelkowa). Jak najbardziej polecam. :thumbup:

maxymili: Dobry, przede wszystkim tani, przesyłki realizują jednak słabo, dostawa do domu nie była możliwa bo kurier miał zapisane nie wiadomo dlaczego że do 15:00 nie chciał dostarczyć po 17:00 w żaden sposób. Musiałem się zwalniać z roboty na godzinę aby odebrać paczkę. Druga sytuacja to błąd w wysłanym zestawie, zamiast nagrywarki DVD był napęd DVD, dostał go teść więc od razu że ja poleciłem sklep podejrzany jestem :mad2: ale teść cierpliwie odesłał napęd paczką poczekał i dostał z powrotem paczką nagrywarkę i :thumbup: 10 pln za to, że musiał ponieść koszt wysyłki. Pozytywne podejście do klienta, nie przerzucają kosztów swojego błędu na klienta.

* KOMSAD - http://www.komsad.pl (atrakcyjne ceny i bardzo fachowy sprzedawca, dla którego ważniejsza jest dobra rada, a nie zysk, bardzo okazyjne ceny kart graficznych, radzę poszukać; przed podjęciem decyzji lepiej zadzwonić do właściciela i zapytać o cenę, gdyż te na stronie są często nieaktualne, a w rzeczywistości mogą być sporo niższe :) );

* PCProjekt - http://www.pcprojekt.pl (często najniższe ceny wśród sklepów online, jednak bywają kłopoty z dostępnością towarów oraz czasem wydłuża się termin dostawy sprzętu do klienta);

* Cooling.pl - http://www.cooling.pl (dobry sklep z różnego rodzaju sprzętem wysokiej klasy; jeśli szukamy markowych pamięci z USA oraz akcesoriów do moddingu, wyciszania, itp.; plusem jest brak konieczności rejestracji w momencie, gdy mamy zamiar coś nabyć);

Moje zdanie: Sklep cały czas się rozwija, co widać chociażby po nowej szacie graficznej strony, dzięki czemu zakupy są przyjemniejsze. Kupowałem kilka razy, głównie akcesoria do obudowy (wiatraki, gumowe kołki, etc.) i mogę powiedzieć, że wysyłka przebiega bardzo sprawnie, sprzęt dociera dość szybko do domu.

* ZNAK.pl - http://www.znak.pl (ciekawe oferty i niezłe ceny, do tego często promocje na wybrany sprzęt);

* eMarket - http://www.emarket.pl (dobre ceny oraz ważny atut, jakim jest szybka wysyłka);

lukasz892: Tu realizacja trwała jakieś 2-3 dni od zamówienia (już nie pamiętam dokładnie). Kupiłem tu grafikę, mysz i kamerę internetową. Wszystko było by ok. jakby wszystko doszło w jednej paczce. Niestety nie zapakowali kamery :mad2: . Jednak następnego dnia jeden telefon na infolinię i jeszcze w tym samym dniu kamerka już była :thumbup:. Poza tym ok.

rarkin: Z tym sklepem miałem mniej do czynienia, kupiłem tam tylko kartę graficzną kilka miesięcy temu. Z powodu że, w tym czasie ta karta w Polsce jak i na świecie była nowością i nie było jej w żadnym innym sklepie w Polsce musiałem trochę czekać na realizacje zamówienia. Pierwsza dostawa została wyprzedana szybko i się nie załapałem :) Dostałem maila od miłej Pani że, karty na razie nie ma i nie zna terminu dostawy. Zapytała się także o to czy chce zrezygnować czy poczekać - ja wybrałem drugą opcje. Na dostawę czekałem kilka dni a zaraz potem karta została wysłana. Cała transakcja trwała około tygodnia ( gdyby karta była na stanie z pewnością trwało by to krócej ) a kontakt w tym czasie był bardzo dobry. Za przesyłkę nic nie zapłaciłem ponieważ wartość zamówienia wynosiła więcej niż 500zł. Ogólnie pozytyw.

maxymili: Dobry, tani, problem z kurierem DHL, kurier dostarczał paczkę tydzień, by na koniec oświadczyć, ze nie może bo on tylko do 15:00 pracuje w tym regionie i nie będzie na mnie do 17:00 czekał. Jednakże zgłosiłem mailem do emarketu, że zmieniam adres dostawy i paczka przyszła do mnie do pracy :E i musiałem sobie ją zawieźć autobusem do domu :kwasny: ale poza tym sklep w porządku i mam blisko do ich serwisu jakby co. :D

* Allegro - http://www.allegro.pl (bardzo dużo sprzętu, również używanego, często można znaleźć ciekawe oferty oraz niskie ceny; minusem jest ryzyko oszustwa ze strony sprzedającego);

Moje zdanie: Na Allegro sprzęt kupuję rzadko, ostatnio były to pamięci (takie, jakie mam w sigu). Nie mogłem znaleźć ich w żadnym sklepie (wtedy), dlatego wybrałem właśnie Allegro. Oczywiście trafiłem dobrze, szybka wysyłka i miły sprzedawca, jednak przestrzegam przed zakupami w tym miejscu. Najpierw dobrze sprawdźmy, czy ktoś nie chce nas oszukać. Na Allegro często wystawiają swoje produkty różne sklepy (np. Arche.net) i od takich sprzedawców warto kupować. ;)

* AGITO.pl - http://www.agito.pl (dwa największe plusy sklepu to częste promocje i w miarę niskie ceny);

lukasz892: Kupiłem u nich procka, płytę, nagrywarkę i dysk. Paczka do mnie doszła po jakimś tygodniu od zamówienia, dobrze zapakowana, wszystko działało :]. Powodem tej długiej realizacji zamówienia były pewnie te zmiany informatyczne w sklepie. Ale poza tym to warto tam kupować. Niskie ceny.

* Zenfist.pl - http://www.zenfist.pl (nie złoży się u nich całego komputera, dostępne są tylko niektóre części; sklep firmuje się hasłem: "Ekspert od zasilaczy" i rzeczywiście wybór jest spory w różnych przedziałach mocy);

Moje zdanie: Kupowałem tam niedawno obudowę (Sharkoon Rebel 9 Eco). Ogólnie wszystko ok, jednak droga od momentu zakupu, aż do otrzymania paczki była długa, trwało to jakieś 2 tygodnie. Najpierw pomylono adres i przyszedł do mnie zasilacz. Potem okazało się, że według firmy kurierskiej GLS paczka jest ponad gabarytowa. W końcu wysłano mi jeszcze raz obudowę i tak zleciało ogólnie 14 dni. Jednak dogadałem się z Zenfistem w sprawie gratisów, tak więc z Sharkoonem dostałem bajerancki kabel do zasilacza oraz zapinki do ujarzmienia kabli. :E Zawsze coś. ;)

* Sirius.pl - http://www.sirius.pl (duży wybór poszczególnych części, nowinki dosyć szybko pojawiają się w ofercie; jako plus zaliczyć można szybką wysyłkę zamówionego towaru oraz fakt, że nie trzeba się zarejestrować, gdy chcemy coś kupić);

* Komputerowcy.pl - http://www.komputerowcy.pl (dość niskie ceny oraz stosunkowo duży wybór sprzętu);

* Tryton - http://www.tryton.com.pl (duży wybór sprzętu, czasem w ofercie towar, którego nie da się kupić w innym sklepie, ceny w miarę niskie; Dla zainteresowanych: w tym sklepie nabyć można nowy procesor AMD - Windsor F3);

rarkin: W tym sklepie zamówiłem tylko procesor około miesiąc temu. Z powodu tego że tylko w tym sklepie można było kupić Windsora F3 byłem zmuszony kupić tam. Proca kupiłem jeszcze za starą cenę :)
Zamówienie złożyłem we wtorek około godziny 15.00, potwierdzenie dotarło dość szybko, kontakt określiłbym jako dobry. Zdecydowałem się na przesyłkę kurierem ( to był mój błąd ), z powodu tego, że chciałem procesor szybko otrzymać. Za przesyłkę zapłaciłem 30zł !!!! Środa była dniem wolnym od pracy, więc w czwartek dostałem maila że, proc zostanie dzisiaj wysłany i dojdzie na piątek. Tak się niestety nie stało - procesor otrzymałem w poniedziałek. Kurierzy byli do niczego :thumbdown: , nie zadzwonili do drzwi tylko ja musiałem do nich wyjść. Jeden z nich siedział na siedzeniu pasażera i bawił sie komórką - nie przejawiał w ogóle zainteresowania, po prostu to olał. Drugi był już lepszy, gdy dostałem paczkę zapytałem czy mogę sprawdzić zawartość czy się zgadza z opisem. Odpowiedział że, najpierw podpis i kasa a potem mogę robić z paczką, co chcę. Więc zapłaciłem, podpisałem się i powiedziałem, żeby zaczekali bo chce sprawdzić zawartość. Poszedłem do kuchni po nóż, zacząłem otwierać paczkę, a ci już odjeżdżają :mad2: . Na szczęście proc dotarł ten, co trzeba. Ogólnie to: sklep OK, kurierzy sux.

* Shift - http://www.shift.sklep.pl (spory wybór różnego rodzaju sprzętu, do tego dochodzą w miarę niskie ceny; Tu można kupić m. in. mobo Biostar TF560 A2+);

PŁYTY GŁÓWNE INTEL OPARTE O CHIPSET 965P/INNE:

> Abit AB9 QuadGT (Intel 965P) - Cena: ok. 510 zł. Chyba nikt nie ma wątpliwości co do tej płyty. Rewelacyjne wyniki O/C, wytrzymuje FSB na poziomie 500-510MHz, do tego dochodzi cyfrowy, 5-fazowy kontroler napięcia, nie najgorsze chłodzenie mostka oraz stosunkowo mała problemowość bo updacie BIOSu. Gniazdo IDE również zostało umieszczone w bardzo dobrym miejscu, jest to sam brzeg płyty, dodatkowo "leży" na prawym boku, co ułatwia poprowadzenie taśm. Dla osób bez obudów lub też podkręcających przy wyjętej płycie z obudowy Abit umieścił na spodzie płyty przyciski Power i Reset oraz wyświetlacz, gdzie pojawia się kod z błędem [znany chociażby z cenionych przez overclockerów płyt głównych EpoX]. Na tylnym panelu producent umieścił przełącznik ClearCmos, co jest rozwiązaniem dużo lepszym, niż tradycyjna zworka. Zakres napięć również jest imponujący, dla CPU max. to 1.9V, dla RAMu 3.0V. Abit QuadGT posiada 6 złącz na wentylatory, wszystkie możemy regulować. Jeśli o minusach mowa - razi trochę gniazdo FDD na samym dole mobo. Gdy ktoś jeszcze używa tego złącza, będzie musiał nieźle kombinować, żeby taśmę ułożyć w taki sposób, aby nie zakłócała przepływu powietrza. UWAGA: Abit QuadGT jest obecnie ciężko dostępny w sklepach, można jednak znaleźć nowe płyty na Allegro.

Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek

+ świetne O/C;
+ bezproblemowa praca na wyśrubowanych ustawieniach;
+ cyfrowa sekcja zasilania procesora;
+ pasywne chłodzenie;
+ duży zakres regulacji napięć CPU i Vdimm;
+ PCB;

- nieciekawie umieszczone złącze FDD (sam spód płyty);

Linki do testów:
* http://pclab.pl/art25142.html
* http://enthusiast.ha...GhlbnRodXNpYXN0

> Asus P5B Deluxe (Intel 965P) - Cena: ok. 360 zł. Ustąpił miejsca QuadowiGT, przedtem to na nim bito rekordy O/C, również bardzo dobra płyta, z dobrym zakresem napięć do regulacji. Niektórzy twierdzą, że najlepiej na starcie wszystkie napięcia zmienić z AUTO na konkretne wartości, bo płyta często z tego powodu pada.
Dodaj obrazek Dodaj obrazekDodaj obrazek

Linki do testów:
*

> Abit AB9 (Pro) (Intel 965P) - Udany produkt mid-end do konkretnego O/C, zakres regulacji napięć nie pozostawia wiele do życzenia, maksymalna wartość FSB wynosi ok. 450 - 470MHz. Cena: 390 i 450 zł (non-pro i Pro).

AB9 PRO:
Dodaj obrazek Dodaj obrazek

AB9:
Dodaj obrazek

+ Dobry zintegrowany dźwięk;
+ dobre chłodzenie mostków;
+ UGuru;
+ nowy BIOS wprowadza obsługę szyny FSB 1333 MHz;

- Ułożenie FDD choć dyskietki to już prehistoria;
- Ułożenie IDE jednak przy wszystkich podzespołach pod SATA, problem znika;

Linki do testów:
* http://www.anandtech...doc.aspx?i=2799
* http://www.neoseeker...ws/abit_ab9pro/

> Abit AW9D-MAX (Intel X975) - Cena: ok. 530 zł.

+ Bardzo dobra wydajność;
+ Ładny laminat; :E
+ CrossFire;
+ Stabilność;
+ Niezłe wyposażenie;

- Relatywnie małe możliwości OC (440FSB) jednak dla większości wystarczające;
- Dość wysoka cena;
- Średnie wykonanie;

Linki do testów:
* http://www.techpower...s/Abit/AW9D-MAX

> ASUS Commando (Intel 965P) - Cena: ok. 650 zł.

+ bardzo dobre rozmieszczenie elementów płyty;
+ przyciski na płycie (dla tych którzy wydali ostatnie pieniądze na Commando i nie stać ich na obudowę :E );
+ bardzo wydajny system chłodzenia;
+ mnogość ustawień w biosie;
+ możliwość pracy bardzo wysokim FSB;

- dość wysoka cena;

Linki do testów:
* http://pclab.pl/art24779.html

> GIGABYTE 965P-DS3 (Intel 965P) rev. 3.3 - Cena: ok. 350 zł. Bardzo udana konstrukcja Gigabyte'a, charakteryzuje się przede wszystkim bardzo dobrymi wynikami O/C, a to m.in. dzięki ogromnemu zakresowi regulacji napięć, od bardzo niskich, sięgających 0.5V dla procka, do 2V (!), jednak praca z najwyższymi napięciami nie jest zazwyczaj możliwa, choć pozwala na to niekiedy procesor; do tego dochodzi całkowicie pasywne chłodzenie, choć radiator mostka północnego mógłby być większy, bo czasem temperatura jest nieco za wysoka; jako minus można wymienić tutaj nie najlepsze rozmieszczenie gniazd i slotów na PCB. Poza tym, przy tak wysokich osiągach i takiej cenie płyta jest praktycznie bez wad.

+ bezproblemowe O/C;
+ przystępna cena;
+ w pełni pasywne chłodzenie;

- wysoka temperatura mostka północnego podczas wytężonej pracy;
- rozmieszczenie poszczególnych elementów PCB mogłoby być lepsze;
- niefortunne umieszczenie baterii podtrzymującej pamięć BIOS;

Linki do testów:
* http://www.anandtech...doc.aspx?i=2902

> ASUS P5B (Intel 965P) - Cena: ok. 340 zł. Mobo przeznaczone dla mniej zamożnych użytkowników, jednak jak się okazuje, może posłużyć również jako platforma dla podkręcaczy. Do tego charakteryzuje się niewielkim Vdroopem, co pozytywnie zaskakuje; do płyty dołączony jest również Q-Connector, który ułatwia podłączenie przycisków reset i power; zarówno mostek północny, jak i południowy chłodzone są w pełni pasywnie przez aluminiowe radiatory. Jako minus odnotować należy brak portu COM na tylnym panelu oraz okrojony zakres regulacji napięć dla RAMu (max. 2.1V; należy dobrać pamięci z małym zapotrzebowaniem na volty).

+ cena;
+ dobre osiągi O/C;
+ niski Vdroop;
+ pasywne chłodzenie;

- max. 2.1V dla pamięci;
- brak portu COM;

Linki do testów:
* http://www.anandtech...doc.aspx?i=2822
* http://www.xtremesys...ad.php?t=109099 (P5B Vanilla)

PŁYTY GŁÓWNE INTEL OPARTE O CHIPSET NFORCE 650/680:

> MSI P6N SLI-FI (nForce 650i) - Cena: ok. 390 zł. Pewna niespodzianka ze strony MSI; ich płyta wpasowała się w wąskie ostatnio grono płyt do konkretnego O/C. Można powiedzieć, że kręcić na niej da się do skończenia procka, więc płyta raczej blokować ukrytej wydajności nie będzie. Do tego na wyposażeniu płyty SLi, choć niepotrzebne, to pewnie niektórzy z niego skorzystają.

Linki do testów:
* http://enthusiast.ha...W50aHVzaWFzdA==

> eVGA (nForce 650i Ultra) - Cena: ok. 340 zł (T1), 360 zł (A1). Bardzo udana konstrukcja firmy eVGA, do tego dochodzi w miarę niska cena oraz duże możliwości O/C (jedynym mankamentem jest tylko 2.1V dla RAMu). Na rynku dostępne są 2 wersje tego mobo - A1 i T1; niektóre z różnic między nimi: gniazdo IDE w T1 położone jest na jednym boku, co można zaliczyć na plus, gdyż karty graficzne z potężnym i rozbudowanym chłodzeniem nie będą zawadzać o taśmę (w A1 gniazdo IDE "stoi", tzn. taśma odchodzi od mobo), w A1 kość BIOSu znajduje się w podstawce, co ułatwia wymianę na nową (w razie uszkodzenia BIOSu i nieudanego flashowania), w T1 kość jest wlutowana w laminat. Wersja T1 ma również większy radiator chłodzący mostek, A1 ma natomiast dodatkowy śledź z portami COM i USB oraz po rejestracji ONLINE otrzymujemy na nią wieczystą gwarancję producenta. Do tego A1 posiada zasilanie dodatkowe 8-pinowe, T1 ma już "tylko" 4-pinowe. Wersja A1 ma nalepkę na pudełku z takim ciągiem znaków: 122-CK-NF66-A1. Dodam, że wersja T1 to "niby" poprawiona wersja A1. Piszę niby, gdyż tak naprawdę w tej poprawionej wersji skrócili gwarancję z dożywotniej do 2 lat. Jak więc widać, każda wersja ma swoje wady i zalety, dlatego wybór którejś z nich należy do kupującego (czy mu przeszkadza kość BIOSu wlutowana, czy nie, etc.). Dla zainteresowanych napiszę jeszcze, że w BIOSie brak paru - wydawałoby się - standardowych opcji, tzn. nie ma możliwości automatycznego wyłączenia peceta, gdy zostanie przekroczona graniczna temperatura oraz brakuje opcji, gdzie można by włączyć alarmowanie użytkownika o niedziałającym wentylatorze (prawdopodobnie nowsze wersje BIOSu naprawią te mankamenty, gdyż te, które do tej pory się ukazały, poprawiają odczyty temperatur z mostka i procka). Dziwi również trochę brak chłodzenia mostka południowego (występuje w obu wersjach), dlatego o dodatkowe chłodzenie musimy zatroszczyć się sami.

eVGA nForce 650 Ultra A1
Dodaj obrazek

+ znakomity dźwięk;
+ bardzo dobra do OC;
+ świetna wydajność;
+ CENA!;
+ kość BIOSu w podstawce;
+ 8-pinowe zasilanie dodatkowe;
+ dożywotnia gwarancja bo rejestracji online;
+ dodatkowy śledź w pudełku;

- max. 2.1V dla pamięci;
- położenie gniazda IDE może przeszkadzać, gdy zamontujemy kartę graficzną z rozbudowanym chłodzeniem;
- brak niektórych opcji w BIOSie;

eVGA nForce 650 Ultra T1 (widoczny większy radiator, niż ten zastosowany w modelu A1)
Dodaj obrazek

+ bardzo dobre rozłożenie elementów na laminacie (gniazdo IDE "leży", dzięki czemu taśma wychodzi z płyty głównej od razu na prawą stronę);
+ znakomity dźwięk;
+ bardzo dobra do O/C;
+ CENA!;
+ większy, niż w wersji A1 radiator, chłodzący mostek;

- wlutowana kość BIOSu w laminat;
- brak niektórych opcji w BIOSie;
- skrócona gwarancja do 2 lat w stosunku do dożywotniej gwarancji A1;
- niby wersja poprawiona (tzn. nowsza), a mimo to gorsza;

Linki do testów:
* http://pclab.pl/art26750.html
* http://www.anandtech...aspx?i=2964&p=4

> eVGA LT (nForce 680i SLi)

+ Niezła do OC;
+ Znakomita wydajność;
+ Bardzo dobry dźwięk;
+ Doskonałe wyposażenie;
+ Jakość wykonania;

- Cena;
- Głośne chłodzenie;

Linki do testów:
* http://www.bit-tech....e_680i_lt_sli/2
* http://www.guru3d.co.../mainboard/419/

> Abit IN9 32X-MAX WiFi(nForce 680i SLi) - Cena: ok. 900 zł. High-endowa płyta Abita, wyposażona - podobnie, jak QuadGT - w cyfrowy układ zasilania procesora. Cała płyta chłodzona jest w pełni pasywnie przez radiatory, połączone rurkami heatpipe. Jednak mimo, iż wyglądają na miedziane, to miedziana jest tylko podstawa samych radiatorów. Przy tej cenie i klasie produktu nie dziwi również użycie kondensatorów polimerowych. Na spodzie płyty znajduje się mały wyświetlacz kodów POST, dzięki temu po danym oznaczeniu szukamy błędu w instrukcji błędu. Porty SATA również zostały umieszczone bardzo dobrze, zaraz pod gniazdem zasilania mobo oraz dodatkowo obrócone o 90 stopni, dzięki czemu taśmy SATA wychodzą z boku. Na tylnym panelu znajduje się mały przycisk do przywracania domyślnych ustawień BIOSu. Zakres ustawień napięć dla procesora to odpowiednio od 1.325V - 1.925V ze skokiem 0.025V i od 1.8V - 3.0V ze skokiem 0.05V. Na Abicie IN9 32X-MAX podkręca się świetnie, a do tego wygodnie. Gdy przesadzimy z overclockingiem, płyta bez problemu wstaje i zapamiętuje ustawienia, które nie działały poprawnie. Do tego mamy możliwość zapisania do 5 profili. Maksymalne FSB wynosi w granicach 470 MHz, co nie jest rewelacyjnym wynikiem (płyty na P35 bez problemu osiągają wyższe). Poza tym płyta praktycznie bez wad, gdyby nie ta cena...

+ dobre i bezproblemowe O/C;
+ uGuru;
+ bardzo dobre wyposażenie;
+ cyfrowa sekcja zasilania procesora;
+ w pełni pasywne chłodzenie;
+ niezłe rozmieszczenie poszczególnym elementów PCB;

- FSB 470 MHz;
- cena!!!

Linki do testów:
* http://pclab.pl/art25299-5.html

Ten post był edytowany przez WoDzU dnia: 12 Październik 2008 - 18:38

#2 Użytkownik jest niedostępny   WoDzU Ikona

• Call me wuc.
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 16:19

PŁYTY GŁÓWNE INTEL OPARTE O CHIPSET P35:

> ASUS P5K (Intel P35) - Cena: ok. 330 zł. Jedna z najtańszych płyt głównych Asusa, wyprodukowana w oparciu o chipset Intel P35. Z pewnością znajdzie wielu odbiorców ze względu na nowoczesną technologię, przystępną cenę oraz w pełni pasywne chłodzenie; pracuje na szynie FSB 1333 MHz oraz obsługuje procesory 4-rdzeniowe. Asus P5K obsługuje znane wszystkim moduły pamięci DDR2. Na płycie zastosowano kondensatory polimerowe o zwiększonej wytrzymałości i żywotności, które mniej się grzeją i teoretycznie powinny zapewnić lepsze O/C. Faktycznie tak jest i prawdopodobnie przy zastosowaniu zwykłych kondensatorów podkręcanie stałoby na niższym poziomie. Poza tym mobo oferuje tryb SLi dzięki dwóm slotom PCI-E x16. Minusem jest jedynie 3-fazowa sekcja zasilania procesora. Ze względu na jedynie 3-fazową sekcję zasilania procka Asusa P5K nie polecam pod 4-rdzeniowe procesory.

+ Obsługa 45 nm procesorów;
+ Całkowicie pasywne chłodzenie;
+ Polimerowe kondensatory;
+ Nie najgorsze O/C;
+ Cena;

- Laminat (kwestia gustu);
- 3-fazowe zasilanie procesora;

Linki do testów:
*

> ASUS P5K Pro (Intel P35) - Cena: ok. 350 zł. Pozornie wydaje się, że to taka trochę lepsza P5K, jednak nie ma z nią praktycznie nic wspólnego, oprócz producenta. P5K Pro to tak naprawdę okrojona P5K Deluxe, jednak i to stwierdzenie nie jest do końca prawdziwe, bo Asus P5K Pro bazuje na przeprojektowanym względem P5K Deluxe i P5K-E laminacie. Inne jest również chłodzenie, na szczęście wciąż całkowicie pasywne. Nie okrojono również sekcji zasilania procka, wciąż mamy do dyspozycji 8 faz. Plusem względem P5K Deluxe i P5K-E jest lepiej umiejscowione złącze IDE (z prawej strony, a nie na samym dole, jak ma to miejsce w przypadku wcześniej wymienionych). Powaznym minusem przeprojektowania laminatu jest fatalne umiejscowienie złącza zasilania mobo 24-pin - znajduje się ono praktycznie w samym środku płyty, umiejscowione pomiędzy radiatorami. To w zasadzie wszystkie różnice, O/C jest identyczne, jak w P5K Deluxe i P5K-E. Dla osób liczących się z każdą złotówką P5K Pro jest najlepszym wyborem z tej tróki (oferuje praktycznie to samo, tzn. najważniejsze cechy są zachowane, przy cenie 100 zł niższej od P5K-E).

Dodaj obrazekDodaj obrazek

+ Obsługa 45nm procesorów;
+ 8-fazowa sekcja zasilania procka;
+ Niska cena;
+ Świetne O/C (FSB na poziomie ok. 550 MHz);
+ Dobrze umiejscowione złącze IDE;

- Beznadziejnie umiejscowione złącze zasilania 24-pin (sam środek płyty, tuż nad PCIE x16);

Linki do testów:
*

> ASUS P5K-E (Intel P35) - Cena: ok. 450 za wersję WiFi/AP. W zasadzie jest to okrojona wersja P5K Deluxe, jednak mobo nie zostało pozbawione na szczęście 8-fazowego zasilania procesora, tak, jak ma to miejsce w przypadku Asusa P5K [3 fazy]. Laminat również pozostał czarny, co pozwala sądzić, że jest to płyta z wyższej półki. I rzeczywiście tak jest, płyta jest lepsza od P5K, co zresztą uzasadnia wyższa cena. Dzięki porządnej sekcji zasilania procka mobo wypada lepiej w O/C. Na plus zaliczyć również można dobre umiejscowienie slotu PCI-E x16, gdyż jest on nieco niżej, jak to ma miejsce w przypadku konstrukcji innych producentów [licząc od dołu, jest to slot nr 5, a nie 6]. Dla niektórych plusem może być również fakt, że płyta posiada kontroler WiFi. Ponadto mobo chłodzone jest całkowicie pasywne [trochę mniejsze radiatory od tych użytych w P5K Deluxe] oraz - jak na chipset P35 przystało - pracuje na szynie FSB 1333 MHz. Tylny panel nie wygląda źle, choć dziwi trochę brak gniazda PS/2 do podłączenia myszki. Widocznie producent uznał, że obecnie większość ma już myszki pod USB. Asus P5K-E jest z pewnością płytą wartą uwagi, głównie ze względu na bardzo dobre wykonanie [8-fazowe zasilanie] i wyposażenie [np. kontroler WiFi] oraz niezłe możliwości overclockingu (mobo bez większych problemów osiąga taktowanie FSB w granicach 560 MHz!). Specyfikacja: http://www.tomshardw...sus-overclocken

Dodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazek

+ Świetny overclocking (FSB na poziomie 540-560 MHz);
+ Niezłe wyposażenie;
+ Dobre położenie slotu PCI-E x16 (5, a nie 6 slot od dołu);
+ 8-fazowe zasilanie procesora;
+ WiFi/AP;

- Brak gniazda PS/2;
- Nieciekawe umiejscowienie gniazda IDE do napędów;

Linki do testów:
*

> ASUS P5K Deluxe (Intel P35) - Cena: ok. 725 zł. Mobo obecnie droższe od P5K-E o prawie 300 zł, oferujące w zamian jedynie trochę większe wyposażenie oraz bardziej rozbudowane chłodzenie MOSFETów i mostka południowego oraz północnego. O/C jest praktycznie identyczne, jak na P5K-E i P5K Pro, płyta również posiada 8-fazową sekcję zasilania procesora oraz wszystkie kondensatory są typu solid (polimerowe). P5K Deluxe oczywiście jest w pełni zgodny z nowymi prockami Intela, wykonanymi w technologii 45nm (po aktualizacji BIOSu).

+ Moduł Wi-Fi;
+ Dobra jakość;
+ Świetne O/C (FSB na poziomie 540-560 MHz);
+ Bogate wyposażenie;
+ 8-fazowe zasilanie procesora;

- Cena;
- Brak gniazda PS/2;
- Nieciekawe umiejscowienie gniazda IDE do napędów;

Linki do testów:
* http://www.techspot....5k-deluxe-wifi/
* http://www.neoseeker...ews/p5k_deluxe/

> ASUS P5K3 Deluxe WiFi-AP (Intel P35) - Cena: ok. 610 zł. Nowa płyta Asusa, oparta o chipset Intela - P35. Jak na producenta przystało, świetne wykonanie, laminat oraz rozmieszczenie elementów. Opcjonalnie dodawany jest moduł Wi-Fi. Poza tym mobo przystosowane jest do pracy z szyną FSB, taktowaną zegarem 1333MHz. Obsługuje tylko moduły pamięci DDR3 (800, 1066 i 1333MHz). Obecnie jednak jej zakup jest mało opłacalny ze względu na wysoką cenę i nieadekwatną do niej wydajność. Lepiej poczekać jakiś czas na pojawienie się lepszych modułów DDR3. Ze wstępnych testów wynika, że płyta bardzo dobrze wypada w kwestii podkręcania dzięki szerokiemu zakresowi regulacji napięć oraz stabilności w pracy z wysokim FSB. Warte uwagi jest również świetne pasywne chłodzenie chipsetu oraz mosfetów. Minusem może być wysoka cena.

+ Świetne wykonanie;
+ Moduł Wi-Fi;
+ Bardzo dobre rozmieszczenie elementów na laminacie;
+ Nezłe O/C

- Cena!;

Linki do testów:

> ASUS Blitz Formula (Intel P35) - Cena: ok. 890 zł. Jedna z najdroższych płyt Asusa z serii 'Republic of Gamers', oparta o chipset P35. Płyta przystosowana jest do chłodzenia wodnego chipsetu, poza tym oferuje całkowicie pasywne chłodzenie. Blitz Formula wspiera - w przeciwieństwie do Blitz Extreme - pamięci DDR2. Rozmieszczenie poszczególnych elementów na laminacie również jest wzorowe [porty SATA obrócone o 90 stopni, dzięki czemu "leżą", na spodzie płyty znajdziemy również małe przyciski POWER i RESET. Ciekawostką jest również umieszczenie na całym PCB diod sygnalizujących, z jakimi ustawieniami pracuje BIOS [świecą w trzech kolorach: zielonym, określającym ustawienia normalne, żółtym - high, ustawienia bardziej wyśrubowane oraz czerwonym - crazy, określa, że napięcia mogą być niebezpieczne]. Na tylnym panelu znalazł się przycisk do przywracania domyślnych ustawieś BIOSu. W wyposażeniu płyty znajduje się wyświetlacz LCD, na którym wyświetlać się mogą np. kody błędnej pracy poszczególnych układów, jednak tym razem nie popełniono błędu z Commando i wyświetlacz możemy umieścić na zewnątrz obudowy [ułatwia to dosyć długi kabel]. Układ dźwiękowy dostajemy na osobnej karcie - SupremeFX II. Zakres regulacji napięć również imponuje, np. dla procesora jest to 1.1-1.9V ze skokiem co 0,00625V, dla pamięci 1,80-3,40 V ze skokiem co 0.02V, tak więc widać, że mamy możliwość dobrania bardzo dokładnie pożądanego dovoltowania. Dodatkowo pomiędzy złączami PCIE x16 Asus wlutował układ PES24N3A, przykryty płytką z napisem CroosLinx i połączoną rurką heatpipe z resztą układu chłodzącego. Układ ten wspiera tryb CrossFire, jednak w porównaniu do starszych układów, gdzie karty działały w ustawieniach x4 i x16, ten zastosowany w Blitz Formula przydziela pasmo o przepustowości x8 i x8. Rozwiązanie lepsze od x4 i x16. Asus pokazuje serią Blitz szereg nowych rozwiązań, jednak tak naprawdę wydajność nie jest wiele większa od pozostałych układów, zbudowanych w oparciu o chipset Intel P35. Cena również jest słona jak za konstrukcję, która tak naprawdę zbyt wiele nie wnosi. Tylko dla zapaleńców.

Dodaj obrazek

+ Wysoka wydajność;
+ Duży zakres regulacji napięć;
+ Możliwość chłodzenia cieczą;
+ CrossLinx;
+ Bardzo dobre rozmieszczenie poszczególnych elementów na PCB;

- Wysoka cena;
- Pyta nie wnosi zbyt wiele, jeśli chodzi o wydajność;

Linki do testów:
* http://pclab.pl/art28249-2.html

> BIOSTAR TP35D3-A7 Deluxe (Intel P35) - Cena: ok. 615 zł. Jedna z pierwszych płyt Biostara, oparta o najnowszy chipset Intel P35. Obsługuje DDR3 800/1066MHz oraz pracuje na szynie FSB taktowanej zegarem 1333MHz. Do tego dochodzi 8-fazowy układ zasilania oraz posrebrzone, polimerowe kondensatory, które wydzielają dzięki temu mniej ciepła. Na uwagę zasługuje również rozbudowane i w pełni pasywne chłodzenie chipsetu i MOSFETów. Umieszczenie złącza IDE również nie budzi żadnych zastrzeżeń, znalazło się przy prawej krawędzi płyty. Biostar w prawym dolnym rogu mobo umieścił dwa małe przyciski do uruchamiania i resetowania peceta (przydatny gadżet dla osób bez obudowy). Masksymalne taktowanie FSB do osiągnięcia przy dobrej sztuce procesora to ok. 510-515 MHz, co jest dość dobrym wynikiem, jednak na rynku jest kilka płyt tańszych, a oferujących możliwości O/C większe od oferowanych przez Biostar TP35D3-A7 Deluxe.

+ Pasywne chłodzenie chipsetu i układów zasilania procesora;
+ Mniej grzejące się kondensatory;
+ 8-fazowa sekcja zasilania procesora;
+ Dobre O/C;

- Cena;

Linki do testów:
* http://www.pcstats.c...?articleID=2157

> DFI BloodIron P35-T2RL (Intel P35 + ICH9R) - Cena: ok. 330 zł. DFI LanParty to płyty dla wielu nieosiągalne (cenowo), dlatego też można powiedzieć, że BloodIron to taka LanParty dla ubogich. Pierwsze, co się rzuca w oczy, to czerwony laminat oraz niezbyt słusznych rozmiarów radiatory na mostku północnym i południowym. Szkoda tylko, że radiator na mostku południowym jest zaplombowany, przez co jego wymiana jest praktycznie niemożliwa. Wszystkie kondensatory są typu solid, jednak na ekstremalne O/C 4-rdzeniowych procków nie ma za bardzo co liczyć, bo sekcja zasilania procesora nie jest w ogóle chłodzona. Samo rozmieszczenie poszczególnych elementów na PCB nie budzi większych zastrzeżeń, poza umieszczonym na samym dole gnieździe FDD (którego i tak używa bardzo mało osób). Również wszystkie 6 portów SATA DFI umieściło w takim miejscu, że nawet długie karty graficzne nie zasłonią żadnego z nich. Kość BIOSu wlutowana jest na stałe, co trochę rozczarowuje, w końcu DFI to z założenia płyty dla ocerów, dlatego wyjmowana kość ułatwiłaby życie wielu "majsterkowiczom". Do tego BloodIron P35-T2RL ma zworki do zmiany STRAPa, jednak nie ma potrzeby ich używania, bo na wydajności się nie traci. Rozczarowuje natomiast kodek dźwiękowy. Zastosowano kodek, będący nowością na rynku - ALC885, niestety jakość dźwięku jest kiepska. Jeśli już rozpatrujemy kupno tej płyty, to weźmy pod uwagę ewentualny dodatkowy koszt karty dźwiękowej. Pozytywnie zaskakują natomiast zakresy regulacji napięć. Maksymalną wartość dovoltowania RAMu możemy ustawić na 3.375V! Tak szerokiego zakresu napięć nie ma nawet na płytach LanParty. Dlatego też DFI BloodIron P35 T2RL to dobry wybór dla osób, które w zamiarze mają mocne kręcenie procesora, jednak nie stać ich na LanParty.

Dodaj obrazek

+ Cena
+ Ogromne zakresy regulacji napięć i niezłe O/C
+ Kondensatory typu solid
+ Dobrze umieszczone złącze EPS

- Kiepski kodek dźwiękowy
- Zaplombowany radiator mostka południowego
- Kiepsko umieszczone gniazdo FDD (na samym środku przy dolnej krawędzi)
- Wlutowana na stałe kość BIOSu

> GIGABYTE GA-P35T-DQ6 (Intel P35) - Cena: ok. 640 zł. Pierwsza płyta Gigabyte'a z nowym chipsetem P35. Obsługuje moduły DDR3, pracuje z szyną FSB do 1333MHz. Chipset i mosfety są chłodzone całkowicie pasywnie poprzez radiatory połączone rurkami heatpipe (swoją drogą wielkość tych radiatorów robi wrażenie). Płyta oferuje niezły potencjał O/C. Zakres regulacji napięć jest bardzo duży (Vcore do 2.35V co 0.005V, Vdimm do 1.55V co 0.5V). Zastosowano również kondensatory polimerowe, jak w płytach konkurencji.

+ Niezłe wykonanie i rozmieszczenie poszczególnych elementów;
+ potencjał O/C;

- Cena;

Linki do testów:
* http://www.anandtech...doc.aspx?i=2999

> MSI P35 Neo-F (Intel P35) - Cena: ok. 240 zł. MSI również zaprezentował mobo na nowym chipsecie Intel P35. Według testów na niedopracowanym BIOSie, osiąga FSB na poziomie 510 MHz. Bardzo ciekawa propozycja, szczególnie z powodu w miarę niskiej ceny.

Dodaj obrazek

+ Dobra podkręcalność;
+ Cena;
+ Dobrej jakości dźwięk;
+ Niski Vdroop;

- Niedopracowany BIOS;
- Długi czas wykrywania urządzeń ATA podczas ładowania ekranu POST;

Linki do testów:
*

> ABIT IP35 (Intel P35) - Cena: ok. 340 zł. Jedna z pierwszych płyt głównych tego producenta, oparta o chipset Intel P35 (obok IP35-E, która od zwykłej IP35 różni się tym, że posiada kontroler RAID oraz IP35 Pro, posiadającej dwa sloty PCI-Express x16, jednak jej cena jest na tyle wysoka, że niewarta jest w zasadzie uwagi). Jak na najnowszy chipset Intela przystało, płyta pracuje na szynie FSB 1333 MHz oraz obsługuje pamięci dobrze nam znane, czyli DDR2. Tak, jak inne płyty z P35 na pokładzie, tak i IP35 Abita obsługuje procesory 4-rdzeniowe. Chipset i MOSFETy są chłodzone w pełni pasywnie przez firmowe radiatory, połączone rurkami heatpipe, działające w systemie Silent OTES. Dodatkowo płyta oferuje bardzo dobre możliwości O/C, co z pewnością ucieszy fanów płyt Abita.

+ Niezły potencjał O/C;
+ Obsługa 45 nm procesorów;
+ Intel P35;
+ Cena;

- Dla niektórych brak 2-go slotu PCI-E x16;

Linki do testów:
* http://www.overclock...p35_darkraider/

> MSI P35 Platinum (Intel P35) - Cena: ok. 510 zł. Mobo firmy Microstar, pracujące w oparciu o chipset Intel P35, należący do rodziny chipsetów Bearlake, przystosowane tym samym do obsługi procesorów, produkowanych w 45 nm technologii. Niektórym producentom (w tym MSI) spodobał się czarny laminat, który od jakiegoś czasu Asus stosuje w swoich lepszych płytach, tak więc w MSI P35 Platinum mamy właśnie laminat w kolorze czarnym. Microstar zastosował również nowe, całkowicie pasywne i rozbudowane chłodzenie mostków i MOSFETów, nazwane CircuPipe. Miłym dodatkiem jest również mały przycisk do resetowania ustawień BIOSu. Płyta imponuje również potężnym zakresem zmiany napięć dla CPU i RAMu (odpowiednio max. 2.0875V i 3.3V!) oraz niskim Vdroopem. Mobo dzięki takiej mnogości ustawień oferuje bardzo dobre możliwości O/C, do overclockingu zachęcają również niskie temperatury mostków, a to dzięki dość rozbudowanemu chłodzeniu. MSI P35 Platinum to płyta niewątpliwie warta uwagi. Minusem jest dzielnik pamięci 1:1 oraz nieco za wysoka cena, mimo, iż jest to układ nowy na rynku.

+ Całkowicie pasywne chłodzenie (CircuPipe);
+ Mnogość ustawień w BIOSie oraz duży zakres regulacji napięć;
+ Bardzo dobre O/C;
+ Obsługa 45 procesorów;
+ Niskie temperatury mostków;

- Dzielniki pamięci;

Linki do testów:
* http://www.anandtech...doc.aspx?i=3020

> FOXCONN P35A-S (Intel P35) - Cena: ok. 320 zł. Mobo oparte o chipset Intel P35, tradycyjnie pracujące na szynie FSB 1333 MHz. Od razu wspomnę, że Foxconn zastosował same polimerowe kondensatory, za co należą się brawa (widać, że firma myśli o overclockerach). Do tego dochodzi również 4-fazowa sekcja zasilania procesora oraz dodatkowe gniazdo MOLEX do zasilania kart graficznych. Miłym dodatkiem są również przyciski Power i Reset, znajdujące się na przy prawej, dolnej krawędzi płyty. Mobo oferuje również rozbudowane funkcje BIOSu, służące do podkręcania, np. zakres regulacji napięć dla pamięci wynosi od 1.66 do 2.99V. Plusem jest również rozbudowana funkcja regulacji wentylatorów. Co prawda regulować możemy tylko jeden wiatrak, ale na szczęście mamy do tego dużo opcji. Foxconn P35A to płyta dość ciekawa, jak na taką cenę oferuje bardzo wiele, a możliwości O/C również zadowalają. Cała płyta chłodzona jest w pełni pasywnie przez aluminiowe radiatory (niestety radiator chłodzący MOSFETy, zakrywa tylko 3 z 4 faz zasilania procka). W Sprzedaży ma się pojawić bogatsza, ale i droższa o jakieś 40 złotych, wersja - P35A-S - ma ona w pełni obsługiwać RAID, mieć 6 portów SATA oraz FireWire, a to dzięki zmienionemu mostkowi południowemu: ICH9R.

+ Wysokie podkręcanie;
+ Dobre rozłożenie elementów na płycie;
+ Pasywne chłodzenie;
+ Cena;

- Radiator chłodzący MOSFETy zakrywa 3 z 4 faz;
- Ubogie wyposażenie;

Linki do testów:
*

> FOXCONN MARS (Intel P35) - Cena: ok. 660 zł. Bardzo udana płyta Foxconna, chłodzona całkowicie pasywnie przez zespół radiatorów, połączonych rurkami heatpipe (producent dołącza opcjonalny wiatraczek, który można zastosować na radiatorze mostka północnego). Prockiem zajmuje się 6-fazowy układ zasilania, który również chłodzony jest przez radiator. Oczywiście - jak na płyty na chipsecie P35 przystało - Foxconn Mars obsługuje 45nm procesory Intela. Gniazdo zasilania płyty 24-pin znalazło się przy prawej krawędzi płyty, podobnie jak gniazdo IDE. Foxconn zastosował również małe przyciski do włączania i resetowania peceta oraz do czyszczenia pamięci CMOS (świetne rozwiązanie dla osób stale zmieniających konfigurację komputeraz, nie mających obudowy ;) ). Na powód do dumy dla producentów zasługuje również ogromy zakres regulacji napięć (Vcore 0.825V - 2.073V, Vdimm 1.665V - 3.365V co 0.045V! (rzadkość)). Taktowanie szyny FSB możemy zmieniać w zakresie od 100 do 999 MHz (również impomująca możliwość, choć zastosowanie tak wysokiego taktowania FSB jest wątpliwe :P ). Maksymalne FSB osiągane przez Foxconn Mars znajduje się w granicach 550 MHz (w zależności od możliwości procesora).

+ 6-fazowa sekcja zasilania;
+ Rewelacyjne i bezproblemowe O/C;
+ Dobre wyposażenie;
+ Dobry dźwięk;

- Trochę za wysoka cena;

Linki do testów:
* http://www.anandtech...doc.aspx?i=3107

Ten post był edytowany przez WoDzU dnia: 12 Październik 2008 - 18:37

#3 Użytkownik jest niedostępny   WoDzU Ikona

• Call me wuc.
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 16:29

PŁYTY GŁÓWNE AMD:

> DFI Infinity Ultra II (nforce 4 Ultra) - (cena: ok. 300 zł; bardzo udany produkt DFI na wciąż świetnym chipsecie nForce 4 Ultra; ogromy zakres regulacji napięć, co czyni ją wymarzoną platformą dla podkręcaczy, dla maniaków ciszy: trzeba wymienić chłodzenie mostka, wiatraczek daje się we znaki; można zastosować np. Thermaltake Extreme Spirit II, który widoczny jest na 3 screenie);

+ świetne O/C;
+ duży zakres regulacji napięć;
+ wciąż wydajny nForce 4 Ultra;
+ cena;

- głośny wiatraczek chłodzący mostek;

Linki do testów:
* http://www.xtremesys...ad.php?t=104837

> Asus M2N-E (nForce 570 Ultra) - (cena: ok. 330 zł; pewnie znowu zostanę zmieszany z błotem, ale płyta również godna uwagi; do poprawnej pracy i braku nerwów potrzebna aktualizacja BIOSu do wersji przynajmniej 0602; świetne wykonanie, przy mocniejszym O/C stabilna [powtarzam - po zmianie BIOSu na nowszy]; minusem może być maksymalna wartość napięcia dla pamięci, wynosząca jedynie 1.95V, jednak po odpowiednim doborze pamięci problem praktycznie znika; Ostatnio ciężko dostępna, można dostać jeszcze ostatnie sztuki);

+ PCB; ;)
+ pasywne chłodzenie;
+ dobre O/C (przy odpowiednim doborze pamięci);
+ rozsądna cena;

- max. 1.95V dla RAMu;
- przy starszych wersjach BIOSu (0201, 0202, 0301) bywa niestabilna;

Linki do testów:
*

Kompatybilne pamięci RAM:
* PDP Patriot Singature Line KH, LLK EPP, XBLK (mogą być problemy z działaniem na nominalnych ustawieniach);
* GeIL (odradzam z powodu 2.1V na starcie, płyta oferuje max. 1.95V, będą działać, jednak albo z zaniżonymi czasami dostępu, albo z obniżonym taktowaniem);

> ASUS M2R32-MVP (ATI XPress 3200) - (cena: ok. 330zł):

Dodaj obrazek

+ Crossfire;
+ Stabilność;
+ Niezły OC;
+ Rozbudowane sterowanie BIOS-u;
+ złącze e S-ATA;

- Mało dodatków;

Linki do testów:
* http://pclab.pl/art24968-2.html

> Foxconn C51XEM2AA-8KRS2H (nForce 590 SLi) - (cena: ok. 400 zł):

Dodaj obrazek

+ Niezły OC;
+ Dobre układy zasilające procesor;
+ Przyciski POWER i RESET;
+ Wyświetlacz kodów POST;

- Aktywnie chłodzony chipset (dość głośne, polecana wymiana na np. Zalman ZM-NBF47 - 28zł);
- Wysoka cena;

> ASUS M2A-VM HDMI (AMD 690G, zintegrowana grafika Radeon X1250):

Dodaj obrazek

+ Złącze HDMi;
+ Doskonała jakość filmów HD;
+ Niezła wydajność;

- Złącze PCi-E x16 zablokowane przez kartę z portem HDMi;

Linki do testów:
* http://pclab.pl/art25940-2.html

> ASUS Crosshair (nForce 590 SLi) - (cena: ok. 770 zł):

+ Bardzo dobry dźwięk;
+ Dwa porty e S-ATA;
+ Wsparcie dla SLi x16;
+ Świetne wyposażenie;
+ Bogaty BIOS;
+ świetne OC;
+ Wyświetlacz LCD Poster;
+ Bezgłośne chłodzenie;

- Cena;

Linki do testów:
* http://pclab.pl/art21992.html

> BIOSTAR TA690G (AMD 690G; zintegrowana grafika Radeon X1250 [X700LE]) - (cena: ok. 250 zł; ciekawa płyta Biostara z niezłym potencjałem O/C, choć wydaje się, że jeszcze nie do końca wykorzystanym z powodu niedopracowanych BIOSów; w testach podkręcania osiągnęła HTT na poziomie ok. 350MHz);

Dodaj obrazek

+ potencjał O/C (na razie nie wykorzystany);
+ zintegrowana grafika (dla niektórych bez znaczenia);
+ przystępna cena;

- niedopracowany BIOS;

Linki do testów:
* http://vr-zone.com/?i=4726

> Gigabyte GA-M61P-S3 (nForce 430, zintegrowana grafika Geforce 6100) - (cena: ok. 250 zł; przeciętna płyta, charakteryzujące się dobrą wydajnością. Płyta ma również niezłe możliwości O/C jak na tę klasę sprzętu);

+ niezła wydajność;
+ dobre O/C;
+ IEEE1394;
+ cztery porty PCI;
+ bogate wyposażenie laminatu;
+ zintegrowana karta graficzna (Geforce 6100);

- niewielkie błędy w projekcie PCB;

Linki do testów:
*

PŁYTY GŁÓWNE AMD (SOCKET AM2+):

> ASUS M3A32-MVP Deluxe (AMD 790FX) - Cena: ok. 590 zł. Jedna z pierwszych płyt Asusa na nowym chipsecie AMD 790FX oraz z nowym socketem AM2+, zgodnym z nowymi procesorami AMD (m. in. 4-rdzeniowymi Phenomami). Tradycyjnie już dla nowych (mid-end i high-end) płyt tego producenta, zastosowano tylko i wyłącznie kondensatory polimerowe oraz czarne PCB. Poza tym na płycie znajdziemy aż 4 gniazda PCIE x16 2.0, jednak obsadzenie ich wszystkich wydajnymi kartami graficznymi z rozbudowanym systemem chłodzącym jest niemożliwe. Asus M3A32-MVP Deluxe obsługuje tylko i wyłącznie pamięci DDR2 (533, 667, 800 i 1066 MHz). Mostek północny, południowy (ATI SB600) oraz MOSFETy chłodzone są pasywnie poprzed radiatory połączone rurkami cieplnymi. Dodatkowo dostajemy swego rodzaju moduł (radiator) do chłodzenia pamięci RAM (przykręca się go do radiatora mostka północnego za pomocą 4 śrubek), jednak jest to trochę przekombinowane (pamięci będą zdecydowanie najchłodniejsze, dlatego całe ciepło z MOSFETów i mostków będzie transportowane na RAM, przez co będzie dogrzewany oraz tym samym może pogorszyć się jego overclocking). Porty SATA oraz złącze IDE znalazły się przy prawej krawędzi mobo oraz leżą na boku, dzięki czemu możemy lepiej ułożyć kable w obudowie. Złącze FDD powędrowało na sam spód płyty (niezbyt szczęśliwe miejsce, ale z uwagi na bardzo rzadkie wykorzystanie tego złącza nie jest to jakaś duża wada). Gniazdo zasilania płyty 24-pin tradycyjnie przy prawej krawędzi płyty, tuż obok slotów na RAM, gniazdo zasilania 8-pin przy górnej krawędzi płyty, z lewej strony. Asus M3A32-MVP Deluxe z dobrym procesorem osiąga FSB na poziomie 350 MHz. Wynik (w porównaniu choćby do DFI Infinity Ultra II) rewelacyjny nie jest. Dlatego kupno platformy AMD wciąż polecić można jedynie zagorzałym fanom tejże firmy. Płyta za te pieniądze nie oferuje praktycznie nic nowego (jeśli chodzi o wydajność), poza HyperTransport 3.0, nowym socketem AM2+ i chipsetem oraz raczej nikomu nie potrzebnymi aż 4 gniazdami PCIE x16.

O/C (BIOS):
* FSB - 200 - 600 MHz (skok 1 MHz)
* PCIE - 100 - 150 MHz (skok 1 MHz)
* CPU-NB HT Link Speed ? 200, 400, 600, 800, 1000 MHz
* Vcore - 0.8000 ? 1.7125V (skok 0.0125V)
* CPU VDDA Voltage ? 2.5, 2.6, 2.7, 2.8V
* Vdimm - 1.80 - 2.50V (skok 0.02V)
* HyperTransport - 1.20 - 1.50V
* Core/PCIE Voltage ? 1.10 ? 1.40V (skok ? 0,02 V)
* NB PCIE PLL ? 1.8, 1.9, 2.0, 2.1V
* Mostek północny - 1.40V
* Mostek południowy - 1.20 - 1.40V (skok 0.02V)

* Możliwe taktowanie szyny FSB do osiągnięcia: 350 MHz

Dodaj obrazekDodaj obrazek

+ Nowy chipset oraz socket;
+ Bogate wyposażenie;
+ 4 PCIE x16 (tylko dla wybranych);
+ Świetne PCB;

- Zaledwie dobre O/C;
- Cena;

Linki do testów:
*http://enthusiast.hardocp.com/article.html?art=MTQyMSwxLCxoZW50aHVzaWFzdA==

> BIOSTAR TF560 A2+ (nForce 560) - Cena: ok. 250 zł. Pierwsza na świecie płyta Biostara, która została zaprojektowana w oparciu o nowy socket AMD - AM2+. Dzięki temu będzie obsługiwała 4-rdzeniowe procesory Advanced Micro Devices, które pojawić się mają pod koniec tego roku. Niestety, ale socket nie wnosi zbyt wiele (m.in. brak obsługi HT w wersji 3.0), dlatego można powiedzieć, że jest to tylko AM2 po liftingu. Najnowsze dziecko Biostara pracuje w oparciu o nowy chipset nVidii - nForce 560, który został specjalnie zaprojektowany dla płyt low-end.

Dodaj obrazek

+ cena!
+ nowa podstawka AM2+;
+ chipset nForce 560;
+ dobre osiągi w podkręcaniu;

- brak obsługi HT 3.0;
- to nie jest jeszcze nowy socket (niewiele się różni od AM2);

Linki do testów:
* http://anandtech.com...doc.aspx?i=3051

> GIGABYTE MA790FX-DQ6 (AMD 790FX) - Cena: ok. 690 zł. Seria DQ6 to przede wszystkim doskonałe wykonanie oraz świetna wydajność i parametry. Podobnie jest w przypadku nowej płyty Gigabyte MA790FX-DQ6, opartej o nowy chipset AMD 790FX. Podobnie, jak w przypadku Asusa M3A32-MVP Deluxe, na płycie znajdziemy nowy socket AM2+ oraz 4 gniazda PCIE x16 2.0. Mostki oraz MOSFETy są chłodzone przez radiatory połączone rurkami cieplnymi (układ w całości wykonany jest z miedzi). Gniazdo zasilania 24-pin umiejscowiono przy prawej krawędzi płyty (obok gniazd na RAM), EPS 8-pin znalazło się przy górnej krawędzi, nad radiatorem sekcji zasilania procesora. Złącza IDE oraz FDD znajdują się obok siebie, tu pod gniazdem zasilania głównego płyty. Zastrzeżenia budzi równiez fakt, że wszystkie cztery gniazda PCIE umieszczono obok siebie, przez co montaż czterech kart graficznych z 2-slotowym chłodzeniem jest niemożliwy. Wszystkie kondensatory zastosowane na mobo Gigabyte'a są typu solid (polimerowo-aluminiowe). Również O/C - jak na serię DQ6 przystało - jest dobre. Płyta przy dobrym procku osiąga HTT na poziomie 400 MHz (jest to jedna z najwyższych wartości osiąganych przez płyty z socketem AM2+ na nowym chipsecie AMD 790FX).

O/C (BIOS):
* FSB - 200 - 500 MHz (skok 1 MHz)
* HT Link - 200, 400, 600, 800, 1000 MHz
* PCIE - 100 - 200 MHz (skok 1 MHz)
* Vcore - 0.800 ? 1.900V (skok 0.0250V)
* Vdimm ? domyślny + 0.50V (skok 0.05V)
* Chipset - domyślny + 0.40V (skok 0.05V)
* PCIE Voltage - domyślny + 0.45V (skok 0.05V)
* HTT Voltage - domyślny + 0.40V (skok 0.05V)
* HTR Voltage - domyślny + 0.45V (skok 0.05V)

* Możliwe taktowanie szyny FSB do osiągnięcia: 400 MHz

+ Nowy chipset i socket;
+ B. dobre O/C;
+ Nie nagrzewa się zbytnio po O/C;
+ 4 PCIE x16 (tylko dla wybranych);

- Cena;

[b]Linki do testów:

* http://pclab.pl/art30402-4.html
* http://www.bit-tech....e_ma790fx-dq6/1

Ten post był edytowany przez WoDzU dnia: 13 Luty 2008 - 16:55

#4 Użytkownik jest niedostępny   WoDzU Ikona

• Call me wuc.
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 16:35

PAMIĘCI RAM:

> GOODRAM Value 2x1 GB DDR2 667MHz CL5 - (cena: ok. 220 zł; 2 gigabajty pamięci w naprawdę atrakcyjnej cenie, można trafić na sztuki, które dochodzą do 900, a nawet 1000MHz);
> Kingston Value 2x1 GB DDR2 667MHz CL5 - (cena: ok. 220 zł; podobnie, jak w przypadku GOODRAMów, pamięci warte uwagi, choć Kingston ostatnio spuścił trochę z tonu i nie produkuje już tak dobrych RAMów, jak kiedyś);
> Corsair XMS2 2x1 GB DDR2 667MHz CL5 - (cena: ok. 250 zł; dobre memki w przystępnej cenie, a do tego nieźle się kręcą);
> PDP Patriot SL KH 2x1 GB DDR2 667MHz CL5 -(cena: ok. 250 zł; dlaczego dodałem? Bo sam mam :E ; tak serio to PDP również zrobił świetne RAMy przy dobrej obecnej cenie, a wyniki O/C są naprawdę zaskakujące przy niskim napięciu);

POLECANE PAMIĘCI 2x1 GB DDR2:

W cenie do 150-250zł (pamięci nie polecane do platformy AM2):

* Goodram 667MHz CL5

* Kingston Value 667MHz CL5

* TwinMOS TwiSTER 800MHz 5-5-5-18 (dobre i tanie pamięci z niezłym potencjałem O/C);

Dodaj obrazek

Linki do testów:
* http://pclab.pl/art24793.html

W cenie 250-350zł:

* Corsair Value Select 667 MHz CL5

* Corsair XMS2 675MHz CL5 (dość krętliwe, osiągają 1GHz przy Cl5);

Dodaj obrazek

* PDP Patriot SL KH 667MHz CL5 (świetny produkt PDP; bardzo dobrze się kręcą, większość sztuk działa bez problemu przy taktowaniu 950 MHz i CL4, dla przykładu u mnie działają na 930MHz 5-5-5-14 i napięciu jedynie 1.95V, test SuperPI przeszedł bez problemu przy próbce 32M);

Dodaj obrazek

* A-data Vitesta Extreme Plus 4-4-4-12 - (bardzo dobre pamięci dla overclockerów, posiadają wieczystą gwarancję. Niektóre sztuki produkowane są na znanych wszystkim kościach Micron D9, jednak by to sprawdzić, trzeba zdjąć radiatorki. Większość sztuk podkręca się dosyć wysoko, wytrzymują również wysokie napięcie);

Dodaj obrazek

W cenie 350-450zł:

* PDP Patriot SL 800 MHz CL5 (dobrze się kręcą i nie wymagają dużego napięcia);

Dodaj obrazek

* OCZ Technology 800MHz Special Ops CL5 (bardzo dobry OC ~1100mhz CL5 / ^750mhz CL3);

Dodaj obrazek

* Geil ultra 667 CL3 (dość dobry OC - polecane do AM2 z racji niskiego CL);

Dodaj obrazek

* Geil ultra 800MHz CL4 (lubią relatywnie wysokie napięcia, niezły OC);

Dodaj obrazek

* Goodram PRO 800MHz CL5 (pamięci na kościach Micron D9, co jest najlepszą rekomendacją. Już na niskim napięciu można je bardzo wysoko podkręcić, obniżając nawet timingi. Osiągają znakomite wyniki do 1200MHz CL5 / do 1100MHz CL4 / do 850MHz CL3 (wytrzymują wysokie napięcie w okolicach 2,4V, najlepsze sztuki pozwalają na jeszcze większe dovoltowanie);

Dodaj obrazek

* OCZ Technology 800MHz Platinium Rev2 (równie dobre do OC jak Goodram PRO);

Dodaj obrazek

* OCZ Technology 800MHz Platinium (trochę słabsze od Rev2 ale zupełnie wystarczające dla większości userów);

Dodaj obrazek

* PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB EPP 800MHz CL4 / 1000 MHz CL5 (producent zapewnia osiągi na poziomie 1000mhz CL5, ale pamięci potrafią znacznie więcej);

Dodaj obrazek

* G.Skill F2-6400CL5D-2GBNQ 800 MHz 5-5-5-15 (świetny produkt amerykańskiego producenta, nieźle się kręcą, jak na G.Skilla przystało);

Dodaj obrazek

Powyżej 500zł (wszystkie te pamięci mają znakomite osiągi i zaspokoją apetyt każdego ;) ):

* OCZ Technology 800MHz Titanium EPP CL4

Dodaj obrazek

* OCZ Technology 800MHz Reaper EPP CL4-3-3 Heatpipe (znakomite do AM2);

Dodaj obrazek

* OCZ Technology 1000MHz Titanium Alpha CL4

Dodaj obrazek

* Patriot XBLK 800 CL3/1000CL4

Dodaj obrazek

* OCZ Technology 1200MHz FLEX CL5 (najszybsze fabryczne DDR2 na rynku ;) );

Dodaj obrazek

* G.Skill HK 4-4-3-5 800MHz (rewelacyjne O/C, produkowane na kościach Micron D9);

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez WoDzU_2 dnia: 19 Sierpień 2007 - 21:25

#5 Użytkownik jest niedostępny   WoDzU Ikona

• Call me wuc.
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 18:16

ZŁOTE PORADY PRZY SKŁADANIU, UŻYWANIU, ETC. PROCKÓW, PŁYT GŁÓWNYCH ORAZ RAMU:

1. Podczas montowania procka w sockecie płyty głównej lepiej podłożyć coś miękkiego (np. kawałek pianki, którą stosuje się pod panele podłogowe) pod mobo, gdyż podczas nacisku przy montowaniu coolera może dojść do przerwania ścieżek lub - co gorsza - do złamania płyty głównej. Wiem, że obecnie producenci stosują specjalne wzmocnienia wokół socketu, jednak ostrożności nigdy za wiele.

2. NIGDY nie wpychajmy na siłę procesora do socketu, gdyż powinien on sam "wpaść". Od uszkodzenia mobo lub procka uchroni nas postępowanie według instrukcji montażu, dołączonej zazwyczaj do samego procesora.

3. Jeśli bateria, podtrzymująca ustawienia BIOSu i datę ma służyć, lepiej jej nie dotykać, bo w ten sposób można ją rozładować (nowa bateria to koszt 5-7 zł).

4. Osadzając RAM z radiatorami w slotach, nie należy uciskać na radiatory, gdyż mogą się obsunąć lub odkleić i odpaść. Lepiej wkładać RAM, dociskając płytkę krzemową po jej brzegach. Niektóre pamięci mają radiatory połączone specjalną klamrą, wtedy można wkładać RAM do slotów, dociskając również w tych miejscach (screen niżej).

Dodaj obrazek

5. Gdy osadzimy procka w sockecie, przeczyśćmy dokładnie całą jego powierzchnię, gdzie będzie się stykał z radiatorem coolera. Dzięki temu usuniemy tłuste ślady po palcach, a tym samym odprowadzanie ciepła przez cooler będzie efektywniejsze.

6. Chcąc zastosować Dual Channel, należy obsadzić pamięcią sloty tego samego koloru (dla niektórych to oczywiste, ale spotkałem się z przypadkami, że parę osób obsadzało właśnie banki pamięci o różnych kolorach :E ).

7. Montując RAM w slotach, patrzmy dokładnie na wycięcia, tak, żeby te w pamięci dopasowały się do uwypuklenia (wybrzuszenia?) w środku slotu.

8. Czasem okazuje się, że RAM w jednej parze slotów (np. czarnych) nie daje się podkręcić lub pracuje niepoprawnie. W takim wypadku pomóc może obsadzenie slotów o innym kolorze.

9. Podczas "ocowania" (czy to procka, czy RAMu, czy podnoczenia częstotliwości FSB) starajmy się unikać dotykania radiatora w celu sprawdzenia, czy parzy, bo zostawiamy tłuste ślady, co spowoduje zwiększenie się temperatury (jeśli już koniecznie musisz tam włożyć łapy, to potem przynajmniej oczyść radiator).

10. Zmieniając chłodzenie na procku/chipsecie/mostku/etc. pamiętajmy o usunięciu starej pasty termoprzewodzącej i nałożeniu nowej, gdyż bez niej cooler raczej sobie nie poradzi z odprowadzaniem nagromadzonego ciepła (mówię 'raczej', ponieważ jeśli komuś uda się zamontować Infinity na mało grzejący się chipset, to może zapomnieć o paście :E ).

11. Zakup płyty głównej za 1000 zł i procka za 300 zł kompletnie mija się z celem. Często drogie płyty główne nie oferują możliwości, ktore usprawiedliwiałyby tak wysoką cenę. Równie dobre lub nawet lepsze płyty są sporo tańsze. Mobo do konkretnego O/C możemy nabyć już za 350-400 zł, a resztę zaoszczędzonej kasy lepiej wydać na lepszy procek lub szybszą kartę graficzną. Połączenie mobo za 400-500 zł i procka za 800-900 zł na pewno będzie lepsze i sporo wydajniejsze od zestawu drogiego mobo i taniego procka.

12. Warto pamiętać, że producenci płyt głównych stosują obecnie kondensatory polimerowe, które charakteryzują się dłuższym czasem bezawaryjnej pracy oraz mniejszym wpływem temperatury na ich pojemność. W teorii wygląda to znakomicie dla overclockerów, w praktyce różnice są mniejsze pomiędzy kondensatorem typu solid (wypełniony polimerem), a zwykłym elektrolitycznym. Jednak warto zwracać na to uwagę, ponieważ kondensatory polimerowe są jednak trwalsze od zwykłych, jakie dobrze znamy już z wielu generacji mobasów (na screenie po lewej kondensatory typu solid z polimerem w środku na MSI P6N Platinum, po prawej tradycyjne kondensatory elektrolityczne na Asusie M2N-E). Pamiętajmy, że niektórzy producenci stosują na jednym mobo część kondziołków polimerowych, a część elektrolitycznych.

13. Jeśli już kręcimy nasz sprzęt do granic możliwości, to należy zapewnić mu odpowiednie chłodzenie. Tja, może nie odkryłem Ameryki, ale mi chodzi o coś jeszcze. Po podkręceniu wszystko może działać stabilnie, nawet po 10 godzinnych testach w Orthosie, czy jednoczesnym obliczaniu próbki 32M W SuperPI oraz trwaniu innych testów, jednak jeśli przyjdą upały (a tym samym temperatura w pokoju wzrośnie), może się okazać, że system sypie błędami, zawiesza się, etc., a to dlatego, że chłodzenie nie wyrabia (bo choć jesienią, czy w zimie dawało radę, w środku lata już nie). Dlatego zawsze lepiej kupować coolera na procka z odpowiednim zapasem, dołożyć dodatkowe wiatraki w budzie, czy założyć większe radiatory na mostki.

Ten post był edytowany przez WoDzU dnia: 07 Wrzesień 2007 - 23:46

#6 Użytkownik jest niedostępny   rarkin Ikona

• "Some Things Will Never Change"
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 18:19

no wiec:
1. dodaj ta plytke: http://anandtech.com...doc.aspx?i=3051
2. abit kn9 - aktualizacja ceny i dodaj ze juz jej nie kupisz nowej a jak kupisz to jest nie oplacalna
3. ten foxconn C51XEM2AA-8KRS2H jest do wyrwania ponizej 400zl ( 200zl to spora roznica)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Amitoza Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 18:26

w przyszłym tygodniu zrobie recke Asusa m2r32mvp to dorzucisz linka ;)

no.. i ceny trzeba by troche uaktualnć :P

oraz dodać biostara tf5600 ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   rarkin Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 18:29

Zobacz postAmitoza, o 17 sierpnia 2007, 19:26, napisał(a):

w przyszłym tygodniu zrobie recke Asusa m2r32mvp to dorzucisz linka ;)

no.. i ceny trzeba by troche uaktualnć :P

oraz dodać biostara tf5600 ;)

juz jest ten asus dodany

#9 Użytkownik jest niedostępny   WoDzU Ikona

• Call me wuc.
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 18:32

Ok, współpracownicy. :E

#10 Użytkownik jest niedostępny   Amitoza Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 18:36

Zobacz postrarkin, o 17 sierpnia 2007, 19:29, napisał(a):

juz jest ten asus dodany

asus jest dodany bo jak było pierwsze podejscie do tego tematu to sam zrobiłem opisy wiekszości płytek, ale teraz to nei bedzie krótkie podsumowanie, tylko recka :P

#11 Użytkownik jest niedostępny   bert Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 18:44

Wogole nie uwzgledniles moich poprawek :P

Dalej nie ma Crucial Ballistix
i dalej nie ma oddzienego chipsetu n680i - jak potrzebujesz jakich info to zglos sie do mnie...
i paru płytek na tym chipie!!
Przy EVGA nie ma podanych do jak malych V mozna dojsc na tej plycie

Ten post był edytowany przez bert dnia: 17 Sierpień 2007 - 18:49

#12 Użytkownik jest niedostępny   WoDzU Ikona

• Call me wuc.
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 18:45

Zobacz postAmitoza, o 17 sierpnia 2007, 19:36, napisał(a):

asus jest dodany bo jak było pierwsze podejscie do tego tematu to sam zrobiłem opisy wiekszości płytek, ale teraz to nei bedzie krótkie podsumowanie, tylko recka :P

No i w porządku, porządny opis mobasa się przyda. :thumbup:

#13 Użytkownik jest niedostępny   Firekage Ikona

• Debris Section
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 18:48

Wodzu , w temacie o 965 pominales 2 zasadnicze mobasy. Przede wszystkim rewizja 3.3 Gigabyte w modelu 965P-DS3 oraz ta sama rewizja w modelu S3. Dokladnie to samo , ale DS3 ma kondziory SSC wszedzie , wersja tansza o 20 zl ma SSC tylko na procu. Krecenie wiadomo jakie. Tak samo pominales dzis juz taniego Asusa P5B. Fakt , 3 fazy ale w przeciwienstwie do P5N-E SLI nikt nie zglaszal z zasilaniem problemow , a przynajmniej nie bylo to masowe jak z ta wyzej. Z mobasow na 965 wpisz jeszcze jako tania alternatywe Abita IB9 , ale tylko i wylacznie jesli dostanie sie to ponizej 300 zl , bo od tej kwoty sa pelnoprawne 965 Gigabyte , wiec jesli mowimy o oc to te lepiej. W sumie tanio mozna czasem dostac jeszcze TF965PT od Biostara.

W sumie przy okazji 650. Wpisz moze lepiej MSI P6N SLI FI na pierwsze miejsce i to przed EVGA , nie zapominajmy ze ta Ewka daje 2.1 na ramy.

A zdjecia DS3 r3.3 wrzuce do tego posta , ale jak mi z serwisu przyjedzie :E

A tutaj cos pod P35

Foxconn
Dodaj obrazek
Temat wiadomo gdzie , (czerwony czysty portal :E)
http://www.sirius.pl...xconn_P35A.html

Ten post był edytowany przez Firekage dnia: 17 Sierpień 2007 - 18:57

#14 Użytkownik jest niedostępny   WoDzU Ikona

• Call me wuc.
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 19:02

Firekage, kolejność mobasów jest przypadkowa, dlatego nie widzę potrzeby przenoszenia czegokolwiek. Co do twoich uwag - pozmieniam. ;)

#15 Użytkownik jest niedostępny   lukasz892 Ikona

• Nie uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 19:06

Proponuję dodać jeszcze MSI P35 NEO2 FIR. Oc ma praktycznie takie same jak wersja platinum.
link

Ten post był edytowany przez lukasz892 dnia: 17 Sierpień 2007 - 19:08

#16 Użytkownik jest dostępny   xDave7 Ikona

• surrender to the sound
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 19:26

Ceny przydałoby się uaktualnić (np. Abit IP35-E za 370zł nówke ze sklepu można dostać)

#17 Użytkownik jest niedostępny   Antek 89 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 19:47

A dlaczego w polecanych pamięciach nie ma A-DATA Extreme Plus 800MHz ? :Up_to_s:

#18 Użytkownik jest niedostępny   rarkin Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 20:52

Wodzu dodaj jeszcze do + tego biostara tf 560 ze ma dobre mozliwosci OC bo o tym nic nie napisales a to interesuje duzo userow

#19 Użytkownik jest niedostępny   Amitoza Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 17 Sierpień 2007 - 20:53

ten biostar nie jest AM2+ :)

nie da się nawet potwierdzić, że ma HT3.0 :P

"+ obsługa 45nm procesorów" WTF? :E

Ten post był edytowany przez Amitoza dnia: 17 Sierpień 2007 - 20:54

#20 Użytkownik jest niedostępny   rarkin Ikona

• PipPipPipPipPip