Forum PCLab.pl: Problem z kursorem myszy - zastyga w miejscu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z kursorem myszy - zastyga w miejscu chyba wina karty graficznej Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   mlava21 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wed, 22 Sie 07

Napisany 22 Sierpień 2007 - 16:13

Witam,

Mam nastepujacy problem - czasami zacina sie kursor myszy i pomaga tylko reset pc.
Mysle, ze ma to zwiazek z karta graficzna lub jej ustawieniami, bo zawsze dzieje sie tak kiedy szybko rusze myszka przy robieniu Alt+tab z jakiejs gry (wlasciwie z kazdej).

Myszka jest podlaczona pod USB.

Z mysza wszystko ok - na drugim pc i laptopie problem nie wystepuje.
Podlaczalem tez 2 inne myszki tego samego (A4tech) i innego producenta (Trool).

Plyta glowna tez powinna byc ok, bo mam podlaczony jeszcze modem pod USB, a z nim nigdy nic sie nie dzieje.

Uzywam sterownikow myszy A4tech v. 7.64

Probowalem roznych sterownikow karty graficznej. Karta to GeCube Radeon X1950 XTX 512mb.
Mialem 7.5 i 7.6 z guru3d a teraz uzywam 7.7 ze strony ATI.

Wylaczylem w menedzerze urzadzen oszczedzanie energii poprzez wylaczanie sprzetu, dla wszystkiego (USB, mysz, karta sieciowa)

Kiedy problem wystapi, odlaczam myszke i podlaczam inna, czasem ta druga dziala, a czasem nie. Ale ta pierwsza juz nie bedzie dzialac az do resetu pc.

System to Windows XP

Karta graficzna i procesor nie byly i nie sa podkrecane.

Biore jeszcze pod uwage zasilacz. Czytalem, ze za slaby moze powodowac podobne problemy, ale powinien byc dobry, bo jest markowy i kosztowal sporo, bo ok. 200 zł (jak bedzie trzeba, sprawdze jakiej jest firmy i ile daje watow)

Problem wystepuje od zakupu tego komputera czyli od prawie 4 miesiecy. Wszystko bylo kupione jako nowe.

Komp jest czysty 24/7, uzywam AntiVira (czerwona parasolka), Ad-aware, Spybot S&D, log z hijacka ok.

Nigdy nie zdarzylo sie to podczas pracy w windowsie, ale zawsze gdy byla wlaczona jakas gra, zwykle przy robieniu Alt+tab z trybu full-screen. Przy takiej samej rozdzielczosci i czestotliwosci odswiezania dla gry i pulpitu problem rowniez wystepuje.
Dlatego temat umieszczam w tym dziale.

:E

Prosze o pomoc i pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   mlava21 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wed, 22 Sie 07

Napisany 22 Sierpień 2007 - 20:13

No nie ma tu sherloka ktory pyszni sie rozwiazywaniem takich problemow ? :E




Jeszcze dodam, ze myszka jest optyczna i kiedy kursor sie zawiesza ona ciagle ma zasilanie, swieci sie te swiatelko :P i normalnie przechodzi sobie w tryb oszczedzania energii i odwrotnie kiedy nia porusze, a kursor stoi jak stal w miejscu a mnie krew zalewa. Ale jak ja odlacze i podlacze ponownie w te same lub inne wejscie USB to nie dostaje pradu.

To chyba mozna wykluczyc wszelkie problemy z plyta, USB i zasilaczem.

Ten post był edytowany przez mlava21 dnia: 22 Sierpień 2007 - 23:24


#3 Użytkownik jest niedostępny   Sinbad76 Ikona

  • Sukulent
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2168
  • Dołączył: Pn, 23 Cze 03

Napisany 22 Sierpień 2007 - 23:18

Jedyne co mi przychodzi do głowy to potestuj myszke podłączaną przez PS2 zamiast USB lub użyj przelotki do PS2. Spróbuj pokombinować ze sterownikami do płyty głownej i zrób update biosu w mobo. Wiecej pomysłów nie mam (poza przeinstalką windy :) )

#4 Użytkownik jest niedostępny   vetoO Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: So, 26 Maj 07

Napisany 22 Sierpień 2007 - 23:23

model myszki jaki ? ja mam podobny problem prze resecie kompa ( mam RAZERA Copperhead-a ) mysz poprostu nie kontaktuje. Trzeba ja odpiac i podpiac :P i UNO PROBLEMO

#5 Użytkownik jest niedostępny   mlava21 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wed, 22 Sie 07

Napisany 22 Sierpień 2007 - 23:45

Probowalem podlaczyc dwie myszki pod PS/2 ale wcale nie dzialaly. I to chyba nie wina przejsciowki bo mam dwie. Moze sa myszy ktore chodza tylko pod USB? albo cos sie dzieje z wejsciem

Mysle, ze to cos z karta grafiki, bo kursor nigdy sie nie zacial od tak w windowsie. Jak porusze mysza podczas robienia Alt+tab to zawsze sie wiesza, a w innych sytuacjach nigdy.

Czytalem, ze kiedy wina lezy po stronie plyty glownej lub zasilacza to tak sie dzieje np. co kilka minut, nawet jak uruchomi sie kompa i go nie dotyka.

Nie mam tylko drugiej karty pod PCI-e ani nie mam od kogo pozyczyc to by bylo wiadomo. A nie ma AGP na plycie.

#6 Użytkownik jest niedostępny   pu$2ek Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 566
  • Dołączył: Pn, 11 Sie 03

Napisany 23 Sierpień 2007 - 14:30

hm... to wyglada na jakis problem z przechodzeniem miedzy trybami wyswietlania obrazu... moze sterowniki do grafiki inne zainstaluj. Dziwny problem i naprawde nie wiem co innego moglbym poradzic...

#7 Użytkownik jest niedostępny   mlava21 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wed, 22 Sie 07

Napisany 23 Sierpień 2007 - 17:44

Juz jest ok :D

Nie mam pojecia co to bylo, bo naraz wywalilem kilka niepotrzebnych programow, poprzestawialem jakies opcje w ustawieniach karty i myszy i zaktualizowalem sterowniki prawie do wszystkiego (dzwiek, plyta,karta, mysz) :E

#8 Użytkownik jest niedostępny   skrabi Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 06

Napisany 25 Sierpień 2007 - 09:36

Miałem identyczny problem :( Sprawcą okazał się ZASILACZ. Po wymianie na nowy (mocniejszy) wszystko wróciło do normy. Podaj parametry swojego zasilacza. Problem może powrócić.

Ten post był edytowany przez skrabi dnia: 25 Sierpień 2007 - 09:37


#9 Użytkownik jest niedostępny   Trinon Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 500
  • Dołączył: So, 14 Paź 06

Napisany 25 Sierpień 2007 - 14:56

Miałem podobny problem, ale myszka działała tylko na jednym złączu USB (na innych nie działała, ani na PS2). Ustawienia defaultowe biosu pomogły.

Pozdrawiam.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych