Forum PCLab.pl: Aktualizacja biosu płyt głównych - wątek zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (17 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Aktualizacja biosu płyt głównych - wątek zbiorczy Procedury aktualizacji biosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32069
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 24 Sierpień 2007 - 10:35

Na początek:

Przed aktualizacją:
Przed przystąpieniem do aktualizacji biosu lepiej podpiąć komputer do listwy zasilającej ACAR lub zasilacza awaryjnego.
W biosie wczytujemy standardowe ustawienia ( opcja Load Default Settings). To rozwiąże problem z niektórymi ustawieniami po updacie biosu.


Płyty Asus
Z poziomu Windows:
Ściągamy najnowszą wersję AsusUpdate, lub wykorzystujemy wersję dostępną na płycie CD ze sterownikami.
Ze strony Asus'a ściągamy interesujący nas plik biosu do naszej płyty głównej. Należy się upewnić, że jest to dokładnie bios do naszej płyty głównej

Po ściągnięciu biosu odłączyć internet oraz wyłączyć antywirusa i firewall.
Uruchamiamy AsusUpdate i z menu wybieramy aktualizację z pliku bios.
Potwierdzamy wykonanie zadania. Po updacie biosu uruchamiamy ponownie system.
Jeśli wszystko jest OK, w biosie przywracamy poprzednie ustawienia.

===================================================================

Aktualizacja BIOSu na płytach Gigabyte (z obsługą @BIOS) By Some1:

1. Wejdź na stronę Gigabyte > znajdź swoją płyte > "Specyfikacja" > "Inne funkcje" i zobacz czy jest tam "@BIOS"
2. W BIOSie ustaw na "Load Default Settings" i zapisz
3. Pobierz ze strony Gigabyte i zainstaluj program @BIOS
4. Uruchom program i wybierz opcję "Save Current BIOS" aby zapisać na dysku aktualny BIOS
5. Jeżeli masz Internet klikasz "Internet Update" > "Update New BIOS" > wybierasz serwer do pobrania BIOSu
6. Wybierasz odpowiedni dla swojej płyty i dajesz "OK" > program pobierze i wgra nowy BIOS
7. Po zakończeniu flashowania zamknij program i uruchom PC ponownie
8. Jeżeli masz już plik z BIOSem np. "motherboard_bios_ga-945g-s3_f4" to rozpakuj go klikając dwukrotnie na jego ikonkę
9. Uruchom program @BIOS > "Update New BIOS" > wybierz "All Files" > wskaż mu plik np. "945gs3.f4" w rozpakowanym folderze z BIOSem
10. Rozpocznie się aktualizacja BIOSU
Na płytach Gigabyte z obsługą @BIOS polecam najpierw pobrać BIOS na dysk > odłączyć Net-a > zaktualizować BIOS > włączyć Net-a
Jeżeli coś się nie uda przyda się "Xpress Bios Rescue" aby odtworzyć BIOS z kopii na HDD
Choć opisałem to "łopatologicznie" i każdy powinien już zrozumieć to - nie odpowiadam za wasze błędne aktualizacje BIOS
Na czas aktualizacji BIOS dobrze mieć kompa podłączonego do UPS, a w niektórych PC zworka na FLASH BIOS > Enable (lub podobnie >w Manualach znajdziecie)

===================================================================

Aktualizacja BIOSu na płytach DFI By Some1:

1. W BIOSie ustaw na "Load Default Settings" i zapisz
2. Wejdź na stronę DFI > znajdź swoją płytę > "Bios" > wybierz BIOS w pliku *.zip > pobierz na dysk
3. Pobierz ze strony DFI program WinFlash
4. Rozpakuj plik z BIOSem i programem (oba w formacie *.zip) do wybranego folderu
5. Uruchom "WinFlash" > "File" > "Save Old BIOS" > wpisz nazwę pliku i zapisz stary BIOS
6. Klikasz "File" > "Open" i wskazujesz plik z BIOSem np. 97TSD820 (format *.BIN)
7. Po lewej stronie okna programu zaznacz "Update all" i "Clear CMOS"
8. Wybierasz "File" > "Update BIOS"
9. Rozpocznie się aktualizacja BIOSu
UWAGA! Dla systemów Vista 32bit i Vista 64bit nie można przeprowadzić w ten sposób aktualizacji > możliwa jest natomiast aktualizacja BIOS z Pendrive-a (info na stronie DFI)

===================================================================

Asus EZ-Flash
Praktycznie wszystkie nowe wersje płyt głównych tego producenta mają ten moduł. Nie potrzeba nic prócz biosu i napędu/nośnika. Moduł można uruchomić w trakcie uruchamiania kodów POST (ALT+F2), lub z poziomu biosu.
Po uruchomieniu modułu po lewej stronie pojawia się lista dostępnych nośników:
CD/DVD - wystarczy nagrać plik biosu na nośnik, choćby CD-RW
Pendrive - jak wyżej
HDD - partycja musi być na FAT/FAT32
FDD - raczej nie polecam, dyskietka zbyt szybko pada, a błąd odczytu danych w trakcie flaszowania może unieruchomić płytę.
Poza tym nowsze biosy "ważą" więcej niźli pojemność dyskietki. Nośnik biosu aplikujemy zanim uruchomimy EZ-Flash.
Gdy moduł rozpozna nośnik, odszukujemy na nim plik biosu i po sprawdzeniu jego poprawności i zatwierdzeniu operacji moduł sam wykona flaszowanie.

Na podobnej zasadzie działa Q-Flash wbudowany w biosy firmy Gigabyte. W tym przypadku moduł uruchamiamy w czasie wczytywania kodów post klawiszem END

===================================================================

Aktualizacja biosu poprzez dyskietkę/dysk startowy:
W zależności od tego, czy mamy dyskietkę/pendrive:
dyskietkę formatujemy jako systemowy.
W przypadku pendrive'a http://www.google.pl...lient=firefox-a
nagrywamy na nośnik plik biosu oraz program do flaszowania zalecany przez producenta.
Ważne, by pliki autoexec.bat oraz config.sys były puste.
Po restarcie komputera wchodzimy do biosu i ustawiamy fabryczne ustawienia (Load Default Settings / Load Save Settings), po restarcie wchodzimy ponownie do biosu i ustawiamy start komputera z FDD, ew. z pendrive ( w zależności od tego gdzie nagraliśmy bios).
Po kolejnym restarcie i poprawnym uruchomieniu DOSu uruchamiamy program do flaszowania z odpowiednimi parametrami np: flashspi ma78gd3h.f6 i postępujemy w/g wskazówek.
Ważne by w trackie aktualizacji nie ruszać klawiatury ani nie resetować. Uwaga także na zaniki prądu. Jeśli mamy zasilacz awaryjny UPS, to podpinamy, listwa antyprzepięciowa to podstawa.


===================================================================

Ciekawa strona z poradnikami w formie .pdf dotycząca najpopularniejszych programów do flaszowania pod DOS-em. (Dodał Some1 )

Opisy metod aktualizacji BIOSu płyt głównych za pomocą narzędzi AFU, AMI, AWARD oraz NVIDIA

#2 Użytkownik jest niedostępny   calebz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 104
  • Dołączył: Cz, 14 Cze 07

Napisany 24 Sierpień 2007 - 10:57

Abit:
Sciagnac FlashMenu z
www.abit-usa.com/downloads/bios/flashmenu.php

Wylaczyc gadu-gadu,hamachi i inny syf jaki macie wlaczony, ma zostac tylko Flashmenu.
Clicknac [One-Click Live Update] i czekac.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez calebz dnia: 24 Sierpień 2007 - 15:40


#3 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32069
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 24 Sierpień 2007 - 15:02

Czyżby aż tak mało osób robiło update biosu! Piszcie proszę jak robicie update biosu, to pomoże innym.
Mamy już Asus'a i Abit'a.
Czekamy na MSI, Epox, DFI i inne płyty

#4 Użytkownik jest niedostępny   marc1551 

  • Stały bywalec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4575
  • Dołączył: Cz, 08 Lut 07

Napisany 24 Sierpień 2007 - 16:22

Gigabyte 965P DS-3 :E ja bym chętnie zaktualizował ,ale niewiem jak.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Minotaur 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2931
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 24 Sierpień 2007 - 16:30

I owszem, Bios Abita jest ok.
Ściąganie i instalacja bajecznie prosta .
Po ściągnięciu i zainstalowaniu czekają nas tylko ustawienia początkowe w biosie
ponieważ je kasuje od zera.
Ja jak ściągłem najnowszy Bios do mojej płyty .
Dźwięk padł niestety .
Dlatego jest jedna zasda, jak wszystko działa poprawnie nie należy aktualizować Biosu i tego jestem zdania.

#6 Użytkownik jest niedostępny   marc1551 

  • Stały bywalec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4575
  • Dołączył: Cz, 08 Lut 07

Napisany 24 Sierpień 2007 - 16:31

A na Gigabyte 965P DS-3 jest dziecinnie proste , wkładasz płytkę dołączoną do Płyty Głównej i szukasz na liście @Bios i instalujesz i wybiera się Albo nowy bios (Update New Bios) lub Update Bios i po lewej stronie zaznaczasz(WEB UPDATE) klikasz ten Update Bios i jeżeli znajdzie ci to samo zainstaluje prawdopodobnie (niewiem bo u mnie pisało że nie ma nowszego biosu w internecie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Sachiel 

  • Shin Seiki Evangerion Gekijō-ban
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 971
  • Dołączył: Cz, 05 Paź 06

Napisany 24 Sierpień 2007 - 16:53

Zobacz postMinotaur, o 24 sierpnia 2007, 17:30, napisał(a):

I owszem, Bios Abita jest ok.
Ściąganie i instalacja bajecznie prosta .
Po ściągnięciu i zainstalowaniu czekają nas tylko ustawienia początkowe w biosie
ponieważ je kasuje od zera.
Ja jak ściągłem najnowszy Bios do mojej płyty .
Dźwięk padł niestety .
Dlatego jest jedna zasda, jak wszystko działa poprawnie nie należy aktualizować Biosu i tego jestem zdania.


Wgraj ponownie ten sam Bios, albo starszy BIOS i sprawdź czy problem minie.
Cóż parę razy flashowałem Bios-a ale od Asusa metod jest wiele i wiele jest programów, wszystko piszę w instrukcji płyty głównej / stronie producenta.

#8 Użytkownik jest niedostępny   zYwi3c 

  • No, to co zawsze !
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 859
  • Dołączył: Cz, 23 Lut 06

Napisany 26 Sierpień 2007 - 19:33

Zobacz postmarc1551, o 24 sierpnia 2007, 17:31, napisał(a):

A na Gigabyte 965P DS-3 jest dziecinnie proste , wkładasz płytkę dołączoną do Płyty Głównej i szukasz na liście @Bios i instalujesz i wybiera się Albo nowy bios (Update New Bios) lub Update Bios i po lewej stronie zaznaczasz(WEB UPDATE) klikasz ten Update Bios i jeżeli znajdzie ci to samo zainstaluje prawdopodobnie (niewiem bo u mnie pisało że nie ma nowszego biosu w internecie.


Czy Gigabyte GA-K8NF-9-RH, tak samo sie updatuje ? ... z gory dzieki za odpowiedz

#9 Użytkownik jest niedostępny   Coupe777 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 169
  • Dołączył: Wed, 13 Cze 07

Napisany 26 Sierpień 2007 - 20:44

Ja flashowałem Evga nForce 680i SLi. Z P23 do P28.Nie wiem czy dobrze ale chyba tak bo jeszcze działa :P i powiem wiecej na P28 E6600 poszedł na 3.8Ghz bez zmiany napiecia. Ale to jako ciekawostka.

A to sposób w jaki robiłem:
1. pobrałem bios z evga.com
2.Wypaliłem programem nero obaz iso na CD (dysk botowalny)
3.Restart kompa z płytą w napedzie (właczone botowanie z płyty)
4.Proces flashowania rozpoczął się po nacisnieciu "Y"
5.Po zakończeniu wyłączyłem zupełnie kompa.
6.W trakcie nastepnego odpalania wszedłem do biosu i Load Defaults (Koniecznie)

I mogłem sie cieszyc nowym biosem. :thewave:

Z pod winowsa nie polecam bo ryzyko uszkodzenia płyty duzo wieksze wg. mnie.

Nie wiem czy ten sposób działa na innych płytach.

#10 Użytkownik jest niedostępny   j2com 

  • [none]
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 547
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 06

Napisany 26 Sierpień 2007 - 21:07

Ostatnio aktualizowałem bios do nowej płyty spod Windowsa i wszystko na szczęście poszło bez problemu ( Abit KN9 ).

A teraz takie pytanie z ciekawości bo nikt mi jeszcze jednoznacznej odpowiedzi nie dał.
Słyszałem że jak np wyłączą prąd podczas aktualizacji biosu to płyta nadaje się na śmietnik. Czy rzeczywiście nie da się już nic zrobić??

#11 Użytkownik jest niedostępny   yellowww21 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7633
  • Dołączył: Wt, 05 Kwi 05

Napisany 26 Sierpień 2007 - 21:28

Zobacz postJojo89, o 26 sierpnia 2007, 22:07, napisał(a):

Ostatnio aktualizowałem bios do nowej płyty spod Windowsa i wszystko na szczęście poszło bez problemu ( Abit KN9 ).

A teraz takie pytanie z ciekawości bo nikt mi jeszcze jednoznacznej odpowiedzi nie dał.
Słyszałem że jak np wyłączą prąd podczas aktualizacji biosu to płyta nadaje się na śmietnik. Czy rzeczywiście nie da się już nic zrobić??

Nie prawda trzeba przeprogramowac BIOS do czego niestety potrzebny jest programator. Przecietmy szary uzytkownik raczej nie posiada go w domu, wiec sugeruje w takim przypadku oddac mobo do serwisu.

#12 Użytkownik jest niedostępny   glina 

  • Użyszkodnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1667
  • Dołączył: Cz, 23 Sie 07

Napisany 26 Sierpień 2007 - 21:57

Zobacz postzYwi3c, o 26 sierpnia 2007, 20:33, napisał(a):

Czy Gigabyte GA-K8NF-9-RH, tak samo sie updatuje ? ... z gory dzieki za odpowiedz
@Bios jest taki sam dla wszystkich nowych płyt Gigabyte'a - ja ma GA-M55S-S3 i procedura wygląda tak samo. Aktualizowałem BIOSa już dwa razy (były nowe wesje) poprzez WebUpdate i zawsze obywało się bez problemów. Po wgraniu nowej wersji trzeba zrestartować kompa i po krzyku.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Sachiel 

  • Shin Seiki Evangerion Gekijō-ban
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 971
  • Dołączył: Cz, 05 Paź 06

Napisany 26 Sierpień 2007 - 22:21

Zobacz postyellowww21, o 26 sierpnia 2007, 22:28, napisał(a):

Nie prawda trzeba przeprogramowac BIOS do czego niestety potrzebny jest programator. Przecietmy szary uzytkownik raczej nie posiada go w domu, wiec sugeruje w takim przypadku oddac mobo do serwisu.


Pomijając mechanizmy typu "corrupted bios" "double bios" "restory bios" jak zwał tak zwał, ale często da się odratować w warunkach domowych jeśli jest o tym wspomniane w manualu jak nie to programator i do serwisu.

Czy taka "naprawa" jest odpłatna czy w ramach gwarancji ? Nie da sie okryć ze producenci wypuszczają często tak niestabilne biosy ze tylko proszą sie o flash w zasadzie skłaniam się ku opinii, że zachęcają nas do updeatów.

@Alejajca sorki ale chciałem się dowiedzieć a nowego tematu nie chciałem zakładać.

Ten post był edytowany przez Sachiel dnia: 26 Sierpień 2007 - 22:31


#14 Użytkownik jest niedostępny   calebz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 104
  • Dołączył: Cz, 14 Cze 07

Napisany 27 Sierpień 2007 - 07:54

Moze mity z tym ze Flashowania z windowsa jest ryzykowne sobie darujmy...
Niedlugo znikna floppy i CD a wy dalej bedziecie nagrywac bootowalne dyski DVD ?

Buahaha.

#15 Użytkownik jest niedostępny   HeavyMetalGuy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 29 Kwiecień 2008 - 23:08

Zobacz postglina, o 26 Sierpień 2007, 22:57, napisał(a):

@Bios jest taki sam dla wszystkich nowych płyt Gigabyte'a - ja ma GA-M55S-S3 i procedura wygląda tak samo. Aktualizowałem BIOSa już dwa razy (były nowe wesje) poprzez WebUpdate i zawsze obywało się bez problemów. Po wgraniu nowej wersji trzeba zrestartować kompa i po krzyku.


Mam pytanko. Zaktualizowałem BIOS za pomocą aplikacji @BIOS z wersji F4 na F9 dla GA-K8NXP-9 i po restarcie komp wydaje sekundowe (albo półsekundowe) "beep'y" mniej więcej co sekundę i się nie uruchamia. Jakaś rada jak wykonać update BIOSa? Pobrałem ze strony Gigabyte pliki, ale tam jest jeden autoexec.bat, FLASH892.exe oraz K8NXP-9.F9 i nie mam pojęcia co z nimi zrobić. Prosiłbym o wskazówkę.

Pozdrawiam.

#16 Użytkownik jest niedostępny   glina 

  • Użyszkodnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1667
  • Dołączył: Cz, 23 Sie 07

Napisany 30 Kwiecień 2008 - 00:38

Zobacz postcalebz, o 27 Sierpień 2007, 07:54, napisał(a):

Moze mity z tym ze Flashowania z windowsa jest ryzykowne sobie darujmy...
Niedlugo znikna floppy i CD a wy dalej bedziecie nagrywac bootowalne dyski DVD ?

Buahaha.

Ja jednak się na tym przejechałem. Na swoim Gigabycie flashowałem biosa chyba ze 20 razy i zawsze wszystko było ok, ale jak kupiłem nową płytę, to po drugiej zmianie biosa, poszła na gwarancję, bo więcej już się nie uruchomiła. To był także Gigabyte i robiłem flash programem @bios - pasek postępu nawet nie ruszył i komp się sam zrestartował. Na dobre... Także to nie takie znowu bajki

#17 Użytkownik jest niedostępny   geo78 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: Cz, 14 Lut 08

Napisany 30 Kwiecień 2008 - 08:08

ja również pod windą flashowałem bios na płycie MSI i niestety w trakcie wyskoczył jakiś error i kość poszła do znajomego który odratował ją na programatorze... dlatego już nie ryzykuję z windą :)

a tu prosty sposób na przygotowanie pendriva do aktualizacji biosu na płytach MSI, polecam:
1. ściągamy ze stronki MSI interesujący nas bios (zosatwiamy go w postaci spakowanej)
2. ściagamy programik MSIHQ_Tool_1.16_Stand_Alone (wrzuciłem go na rapida żeby nie trzeba było logować się na forum MSI)
http://rapidshare.co..._Alone.zip.html
3. wkładamy czystego pendriva (partycja FAT lub FAT32)
4. odpalamy programik MSIHQ...
5. postępujemy zgodnie z instrukcjami (wskazujemy spakowany plik biosu)
6. restart kompa (ustwaimy w biosie bootowanie z usb lub bodajże F11 przy stracie i tam też jest wybór źrodła bootowania)
7. resztę robi za nas program umieszczony na pendrivie :)
8. mamy nowy bios bez żadnych problemów z dyskietkami itp.

Powyższa instrukcja zostala wykonana na płycie MSI Neo2 FR (działa bez zastrzeżeń)

#18 Użytkownik jest niedostępny   Torquemada 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 558
  • Dołączył: Wt, 18 Mar 08

Napisany 30 Kwiecień 2008 - 12:52

Kupiłem Asusu 5PE. Czy jak zapiszę ustawienia biosu (jest taka opcja). Potem załaduję default'owe i zrobię update to czy on zapamięta zapisany profil biosu z poprzedniej wersji?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Gobli 

  • Dismay
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8087
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 30 Kwiecień 2008 - 13:02

zawsze zanim zacznę udateować BIOS płyty głównej, upwniam się że mój UPS jest w 100% naładowany :) po zaniku zasilania podczas wgrywania BIOSu w poprzednim roku bardzo uważam ;]

#20 Użytkownik jest niedostępny   HeavyMetalGuy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 30 Kwiecień 2008 - 13:16

No i po godzinie zmagań udalo się zaktualizować BIOS. W efekcie darowalem sobie flashowanie za pomocą narzędzia @BIOS. Zgralem pobrane ze strony gigabyte pliki na FDD. Restart kompa + boot z dyskietki i wsio ladnie i sprawnie się zaktualizowalo.

Pozdrawiam.

  • (17 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych