Forum PCLab.pl: Aktualizacja biosu płyt głównych - wątek zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (17 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Aktualizacja biosu płyt głównych - wątek zbiorczy Procedury aktualizacji biosów

#41 Użytkownik jest niedostępny   devon89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 09

Napisany 13 Styczeń 2009 - 19:44

Chyba nie umiem tego wszystkiego zrobic.
Może napisze co zrobiłem: nagrałem bios ktory wcześniej wypakowałem czyli jakieś dwa pliki, uruchomiłem ponownie komputer i ustawilem w biosie to Load optimal coś tam :) , po czym ponownie uruchomiłem komputer z włożona płytą z biosem ale płytka się nie odpala. :(

#42 Użytkownik jest niedostępny   devon89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 09

Napisany 13 Styczeń 2009 - 20:30

Ok zrobiłem żeby odpaliło mi płyte ale potem coś się wyświetla jakieś napisy i muszę coś wpisać jest coś A:/ i po tym musze cos wpisać tylko nie wiem co...

#43 Użytkownik jest niedostępny   ttommy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 170
  • Dołączył: Nd, 15 Cze 08

Napisany 13 Styczeń 2009 - 21:03

Zobacz postdanielos_87, o 23 Listopad 2008, 15:35, napisał(a):

Kto mi powie skąd mogę pobrać najnowszy bios do płyty głównej: Gigabyte GA-7VT880 i w ogóle jak w najprostszy sposób zrobić ową aktualizację...? Jestem kompletnie zielony w tym temacie, a być może jest to ostatnia szansa, by HD3650 wreszcie działała normalnie...


na stronie GigaByte....... www.giga-byte.com
Można też użyć oprogramowania @Bios lub QFlash lub ręcznie pobrać ze stronki: http://www.gigabyte....?ProductID=1809

#44 Użytkownik jest niedostępny   DJH 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 570
  • Dołączył: Nd, 07 Maj 06

Napisany 13 Styczeń 2009 - 22:13

Stare plyty compaq'a, np moja 041CH

1. Sciagnac ze strony compaq'a odpowiedni dla swojego mobo plik Spxxxx.exe(zawiera bios, kreator dyskietki)
2. Odpalic to co sie ściągło i robić to co każą(potrzebna będzie czysta dyskietka)
3. zabotować z tej dyskietki i robić to co każą.

#45 Użytkownik jest niedostępny   devon89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 09

Napisany 14 Styczeń 2009 - 10:38

Zobacz postdevon89, o 13 Styczeń 2009, 22:30, napisał(a):

Ok zrobiłem żeby odpaliło mi płyte ale potem coś się wyświetla jakieś napisy i muszę coś wpisać jest coś A:/ i po tym musze cos wpisać tylko nie wiem co...


Po wyświetleniu A:\ wpisałem następujące rzeczy C: potem cd\test (czyli tam gdzie wczesniej wypakowałem bios ) a następnie C:\test> i wpisałem nazwę biosu ASRFLASH lecz po tym wyświetliło się, że to jakiś niepoprawny plik więc wpisałem nazwę drugiego pliku kóry pojawił się po wypakowaniu mianowicie K2NF2R1.30 i pojawiło się to samo co wcześniej.

O co chodzi? Może mi ktoś pomóc?

#46 Użytkownik jest niedostępny   devon89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 09

Napisany 14 Styczeń 2009 - 11:29

No widzę, że nikt nie wie co zrobic... :(

#47 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32219
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 14 Styczeń 2009 - 11:41

a program do flaszowania biosu wgrałeś na dyskietkę?

#48 Użytkownik jest niedostępny   devon89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 09

Napisany 14 Styczeń 2009 - 12:04

Zobacz postAlejajca, o 14 Styczeń 2009, 13:41, napisał(a):

a program do flaszowania biosu wgrałeś na dyskietkę?

Nie mam napędu do dyskietek.
Mogę to nagrać na cd?

#49 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32219
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 14 Styczeń 2009 - 13:28

Zobacz postdevon89, o 14 Styczeń 2009, 12:04, napisał(a):

Nie mam napędu do dyskietek.
Mogę to nagrać na cd?

Tak, musisz utworzyć cd startowy (lepiej to zrobić na cd-rw, po co tracić płytkę), potem w okniekompilacji dodajesz plik biosu i program do jego flaszowania i wypalasz płytkę. Restartujesz komputer robiąc to co stoi w 1 poście, potem uruchamiasz komputer z wypalonej płytki i robisz aktualizację biosu.

#50 Użytkownik jest niedostępny   devon89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 09

Napisany 14 Styczeń 2009 - 13:28

No więc jak?

Jaki ten program?

Bo ściągnąłem jeden to nie rozpoznaje nawet płyty głównej.

Ten post był edytowany przez devon89 dnia: 14 Styczeń 2009 - 13:31


#51 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32219
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 14 Styczeń 2009 - 13:35

A co poleca Asrock, zresztą producent daje zwykle bios i program do jego aktualizacji.



Edit:
procedura aktualizacji w Twoim przypadku:
ASRFLASH.exe (nazwa pliku biosu)

Ten post był edytowany przez Alejajca dnia: 14 Styczeń 2009 - 13:41


#52 Użytkownik jest niedostępny   devon89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 09

Napisany 14 Styczeń 2009 - 13:48

Zobacz postAlejajca, o 14 Styczeń 2009, 16:35, napisał(a):

A co poleca Asrock, zresztą producent dale zwykle bios i program do jego aktualizacji.

Nie mam pojęcia co poleca i nie dostalem takowego programu ani biosu tylko płytę ze sterownikami i to wszystko co na niej jest.

Gdy po wszystkim wspisuje ASRFLASH.exe wyskakuje nastepująca rzecz : DOS/16M error : [2] not a DOS/16M executable

O co chodzi?

Ten post był edytowany przez devon89 dnia: 14 Styczeń 2009 - 13:48


#53 Użytkownik jest niedostępny   luk1999 

  • Wasz ulubiony user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2448
  • Dołączył: Cz, 06 Maj 04

Napisany 14 Styczeń 2009 - 13:48

Skąd wziąłeś pliki systemowe?

Ten post był edytowany przez luk1999 dnia: 14 Styczeń 2009 - 13:50


#54 Użytkownik jest niedostępny   devon89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 09

Napisany 14 Styczeń 2009 - 13:51

Zobacz postluk1999, o 14 Styczeń 2009, 15:48, napisał(a):

Skąd wziąłeś pliki systemowe?

Jakie pliki systemowe?

#55 Użytkownik jest niedostępny   luk1999 

  • Wasz ulubiony user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2448
  • Dołączył: Cz, 06 Maj 04

Napisany 14 Styczeń 2009 - 13:54

Pliki DOS... Inaczej: jaki tam jest DOS na płycie?

Ten post był edytowany przez luk1999 dnia: 14 Styczeń 2009 - 13:55


#56 Użytkownik jest niedostępny   devon89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 09

Napisany 14 Styczeń 2009 - 13:56

Zobacz postluk1999, o 14 Styczeń 2009, 15:54, napisał(a):

Pliki DOS... Inaczej jaki tam jest DOS na płycie?

Szczerze mówiąc nie wiem o czym ty do mnie piszesz :) nie mam pojęcia o tych rzeczach pisz troszke bardziej zrozumiale ludziom którzy się na tym nie znają he :)

#57 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32219
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 14 Styczeń 2009 - 14:00

Lepiej zanieś komputer do serwisu i niech Ci zaktualizują bios. Bo to się dobrze nie skończy, jak Ty podstaw nie znasz. Dobrze Ci radzę. Wydasz 30zł, czy ile tam policzą, ale będziesz miał pewność, że zrobili to poprawnie.

#58 Użytkownik jest niedostępny   devon89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 09

Napisany 14 Styczeń 2009 - 14:04

Yhym... dzięki za pomoc... ale może jednak napiszcie dokładnie co mam nagrac i w jaki sposób na płytkę i co zrobić dalej wtedy dam radę.

#59 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32219
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 14 Styczeń 2009 - 14:05

Prościej się już nie da. Jaki program do nagrywania używasz?

#60 Użytkownik jest niedostępny   devon89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Pn, 12 Sty 09

Napisany 14 Styczeń 2009 - 14:08

Nagrywam Nero

  • (17 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych