Forum PCLab.pl: Vista-limit połączeń. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Vista-limit połączeń. jak wyłączyć? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Rangiz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1231
  • Dołączył: Nd, 15 Sty 06

Napisany 01 Wrzesień 2007 - 10:20

Witam. W xp sp2 nie było problemów z wyłączeniem limitu połaczeń, robił to xpanti spy. Teraz jednak dla visty tej opcji nie ma. Jak wyłączyć limity?

#2 Użytkownik jest niedostępny   zoNE 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 05

Napisany 01 Wrzesień 2007 - 13:53

Prosto:
1. Otwierasz rejestr (Start -> Uruchom... -> regedit -> OK)
2. Wchodzisz do gałęzi:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Performance

3. Klikasz PPM na "Performance" wybierasz "Nowy -> Wartość DWORD (32-bitowa)".
4. W nazwie wpisujesz:
TcpNumConnections

5. Klikasz PPM na nowo utworzony "TcpNumConnections" i wybierasz opcję "Modyfikuj..."
6. W nowo otwartym oknie zaznaczasz System "Dziesiętny" i wpisujesz w polu "Dane wartości:" liczbę połączeń, jaką chcesz uzyskać i dajesz OK.
7. Na koniec resetujesz komputer, lub po prostu resetujesz explorera.

Ten post był edytowany przez zoNE dnia: 01 Wrzesień 2007 - 14:00


#3 Użytkownik jest niedostępny   Rangiz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1231
  • Dołączył: Nd, 15 Sty 06

Napisany 01 Wrzesień 2007 - 16:39

Dzięki. Jaką max. cyfrę tam można wpisac?

#4 Użytkownik jest niedostępny   zoNE 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 05

Napisany 01 Wrzesień 2007 - 16:57

Zobacz postRangiz, o 1 września 2007, 17:39, napisał(a):

Dzięki. Jaką max. cyfrę tam można wpisac?

Jaką chcesz, może być nawet 341823 i więcej, no ale tyle ci nie jest potrzebne przecież.

Ten post był edytowany przez zoNE dnia: 01 Wrzesień 2007 - 16:58


#5 Użytkownik jest niedostępny   Rangiz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1231
  • Dołączył: Nd, 15 Sty 06

Napisany 01 Wrzesień 2007 - 17:02

Czy poza tą niespodzianką jeszcze coś warto w Viscie wyłączyć?

#6 Użytkownik jest niedostępny   zoNE 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 05

Napisany 01 Wrzesień 2007 - 17:09

Możesz wyłączyć jeszcze IPv6 jak ci przeszkadza.

Aby tego dokonać:
1. Otwierasz rejestr (Start -> Uruchom... -> regedit -> OK)
2. Wchodzisz do gałęzi:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip6\Performance

3. Klikasz PPM na "Performance" wybierasz "Nowy -> Wartość DWORD (32-bitowa)".
4. W nazwie wpisujesz:
DisabledComponents

5. Klikasz PPM na nowo utworzony "DisabledComponents" i wybierasz opcję "Modyfikuj..."
6. W nowo otwartym oknie wpisujesz w polu "Dane wartości:" wartość FF (z ustawionym systemem szesnastkowym) i dajesz OK.
7. Na koniec resetujesz komputer, lub po prostu resetujesz explorera.

EDIT:
Trochę poprawiłem, bo przed chwilą był mały błąd.

Ten post był edytowany przez zoNE dnia: 01 Wrzesień 2007 - 17:35


#7 Użytkownik jest niedostępny   zoNE 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 05

Napisany 01 Wrzesień 2007 - 18:06

[Do moderatorów/adminów: Sorry, że post pod postem, ale nie chcę mu naśmiecić w tamtym poście, aby było widać gdzie się tamto kończy, a gdzie to zaczyna.]

Można też w IE zwiększyć liczbę połączeń:
1. Otwierasz rejestr (Start -> Uruchom... -> regedit -> OK)
2. Wchodzisz do gałęzi:
HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings

3. Klikasz PPM na "Internet Settings" wybierasz "Nowy -> Wartość DWORD (32-bitowa)".
4. W nazwie wpisujesz:
MaxConnectionsPerServer

5. Klikasz PPM na nowo utworzony "MaxConnectionsPerServer" i wybierasz opcję "Modyfikuj..."
6. W nowo otwartym oknie zaznaczasz System "Dziesiętny" i wpisujesz w polu "Dane wartości:" liczbę połączeń, jaką chcesz uzyskać i dajesz OK.
7. Klikasz PPM na "Internet Settings" wybierasz "Nowy -> Wartość DWORD (32-bitowa)".
8. W nazwie wpisujesz:
MaxConnectionsPer1_0Server

9. Klikasz PPM na nowo utworzony "MaxConnectionsPer1_0Server" i wybierasz opcję "Modyfikuj..."
10. W nowo otwartym oknie zaznaczasz System "Dziesiętny" i wpisujesz w polu "Dane wartości:" liczbę połączeń, jaką chcesz uzyskać (taką samą jak poprzednio) i dajesz OK.
11. Wchodzisz do gałęzi:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings

12. Klikasz PPM na "Internet Settings" wybierasz "Nowy -> Wartość DWORD (32-bitowa)".
13. W nazwie wpisujesz:
MaxConnectionsPerServer

14. Klikasz PPM na nowo utworzony "MaxConnectionsPerServer" i wybierasz opcję "Modyfikuj..."
15. W nowo otwartym oknie zaznaczasz System "Dziesiętny" i wpisujesz w polu "Dane wartości:" liczbę połączeń, jaką chcesz uzyskać (taką samą jak poprzednio) i dajesz OK.
16. Klikasz PPM na "Internet Settings" wybierasz "Nowy -> Wartość DWORD (32-bitowa)".
17. W nazwie wpisujesz:
MaxConnectionsPer1_0Server

18. Klikasz PPM na nowo utworzony "MaxConnectionsPer1_0Server" i wybierasz opcję "Modyfikuj..."
19. W nowo otwartym oknie zaznaczasz System "Dziesiętny" i wpisujesz w polu "Dane wartości:" liczbę połączeń, jaką chcesz uzyskać (taką samą jak poprzednimi razami) i dajesz OK.
20. Na koniec resetujesz komputer, lub po prostu resetujesz explorera.

Ten post był edytowany przez zoNE dnia: 01 Wrzesień 2007 - 18:08


#8 Użytkownik jest niedostępny   Rangiz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1231
  • Dołączył: Nd, 15 Sty 06

Napisany 01 Wrzesień 2007 - 20:11

Nie używam IE. A co konkretniej przeszkadza to IPv6 i na czym polega? Poza drętwym artykułem z wikipedii :)


I jak sprawdzić czy faktycznie usunąłem limit połączeń?

Ten post był edytowany przez Rangiz dnia: 01 Wrzesień 2007 - 20:12


#9 Użytkownik jest niedostępny   zoNE 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 05

Napisany 01 Wrzesień 2007 - 20:21

Zobacz postRangiz, o 1 września 2007, 21:11, napisał(a):

Nie używam IE. A co konkretniej przeszkadza to IPv6 i na czym polega? Poza drętwym artykułem z wikipedii :)
I jak sprawdzić czy faktycznie usunąłem limit połączeń?


IPv6 to po prostu nowsza wersja tego protokołu i często powodująca problemy.
A jak sprawdzić? Hmm prosto włącz sobie ściąganie plików i jak będziesz mógł jednocześnie ściągnąć 4 pliki, tzn. że zwiększyleś (jak o IE chodzi to oprucz tego musiał byś jeszcze zrobić to co ci opisałem w poprzednim poście, aby zobaczyć różnicę).

#10 Użytkownik jest niedostępny   Rangiz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1231
  • Dołączył: Nd, 15 Sty 06

Napisany 02 Wrzesień 2007 - 13:46

Powiedz mi jeszcze jedną rzecz. Na XP transfer miałem w granicach 650kB/s, natomiast na Viscie jest on około 50kB/s większy. Czy to może być spowodowane bo różnica jest spora.(dodatkowe 512 do łącza piechotą nie chodzi).

#11 Użytkownik jest niedostępny   zoNE 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 05

Napisany 04 Wrzesień 2007 - 14:30

A może jakiś AntyVirus ci spowalnia?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Rangiz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1231
  • Dołączył: Nd, 15 Sty 06

Napisany 08 Wrzesień 2007 - 18:56

Na obu systemach dziala nod. Roznica nadal wynosi ok 50kB/s

#13 Użytkownik jest niedostępny   zoNE 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 05

Napisany 09 Wrzesień 2007 - 13:18

Zazwyczaj jest na Viscie mniejszy, dlatego wyłancza się IPv6, zwiększa się liczbę połączeń, ogranicza się QoS (tylko w wersji Ultimate) i wtedy rzeczywiście zaczyna to pracować tak, że na Viscie szybciej działa internet, no ale zazwyczaj to nie są aż tak duże różnice (w końcu 50kb/s to nie tak mało). Więc bardzo możliwe, że na XP jakiś program ci to ogranicza (może masz stare sterowniki jakieś do neta, nie wiem jaki tam masz). Sprawdzałeś, czy na czystym XP (takim zaraz po formacie, z samym antywirem) też ci zwalnia net (nod32 nie zwalnia neta, wiem bo sam miałem kiedyś, bardzo dobry antywir)?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Rangiz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1231
  • Dołączył: Nd, 15 Sty 06

Napisany 09 Wrzesień 2007 - 14:17

Oba systemy były równie czyste a różnica w prędkości nadal pozostaje ;)

O ile przy przeglądaniu www nie widzę spowolnienia o tyle w DL plików już tak.

Sterownik do modemu jest taki sam.

#15 Użytkownik jest niedostępny   nixau 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 495
  • Dołączył: Cz, 22 Wrz 05

Napisany 09 Wrzesień 2007 - 14:40

pod vistą będzie szybciej bo jest zmodyfikowana (ulepszona) obsługa sieci.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Rangiz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1231
  • Dołączył: Nd, 15 Sty 06

Napisany 09 Wrzesień 2007 - 14:57

Z tym, że są to różnice znaczne i na viście wychodzi tak, że sieć jest szybsza niż deklarowana prędkość providera ;)

#17 Użytkownik jest niedostępny   krzszt 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Nd, 23 Wrz 07

Napisany 23 Wrzesień 2007 - 21:03

Zobacz postzoNE, o 9 września 2007, 14:18, napisał(a):

Zazwyczaj jest na Viscie mniejszy, dlatego wyłancza się IPv6, zwiększa się liczbę połączeń, ogranicza się QoS (tylko w wersji Ultimate) i wtedy rzeczywiście zaczyna to pracować tak, że na Viscie szybciej działa internet, no ale zazwyczaj to nie są aż tak duże różnice (w końcu 50kb/s to nie tak mało). Więc bardzo możliwe, że na XP jakiś program ci to ogranicza (może masz stare sterowniki jakieś do neta, nie wiem jaki tam masz). Sprawdzałeś, czy na czystym XP (takim zaraz po formacie, z samym antywirem) też ci zwalnia net (nod32 nie zwalnia neta, wiem bo sam miałem kiedyś, bardzo dobry antywir)?

Mam pytanie do Ciebie odnośnie Visty Ultimate, a mianowicie jak ograniczyć tego QoS, i co to nam da??

#18 Użytkownik jest niedostępny   maxymili 

  • Wolność
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 571
  • Dołączył: Wed, 13 Cze 07

Napisany 24 Wrzesień 2007 - 09:13

Zobacz postzoNE, o 1 września 2007, 17:57, napisał(a):

Jaką chcesz, może być nawet 341823 i więcej, no ale tyle ci nie jest potrzebne przecież.

Jeżeli otworzysz zbyt dużo połączeń ^^ 341823 :E to ich łączna wydajność będzie niższa niż wydajność łączna mniejszej ilości np 50 połączeń, więc najlepiej ograniczyć się do mniej więcej takiej liczby, 50 połączeń, jak szerokie łącze to 100.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Vega 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12462
  • Dołączył: So, 25 Paź 03

Napisany 24 Wrzesień 2007 - 10:30

Zobacz postRangiz, o 9 września 2007, 15:17, napisał(a):

Oba systemy były równie czyste a różnica w prędkości nadal pozostaje ;)

O ile przy przeglądaniu www nie widzę spowolnienia o tyle w DL plików już tak.

Sterownik do modemu jest taki sam.


Prędkość, prędkość... A czas pobierania to chociaż sprawdziłeś? Jeżeli ktoś Ci wmawia, że po instalacji Visty pliki powinny się szybciej ściągać to lepiej się obudzić, bo też zostaniesz w tym śnie. ;)

#20 Użytkownik jest niedostępny   e-nighthawk 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 21 Cze 07

Napisany 16 Lipiec 2008 - 13:45

Zobacz postzoNE, o 1 Wrzesień 2007, 14:53, napisał(a):

Prosto:
1. Otwierasz rejestr (Start -> Uruchom... -> regedit -> OK)
2. Wchodzisz do gałęzi:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Performance

3. Klikasz PPM na "Performance" wybierasz "Nowy -> Wartość DWORD (32-bitowa)".
4. W nazwie wpisujesz:
TcpNumConnections

5. Klikasz PPM na nowo utworzony "TcpNumConnections" i wybierasz opcję "Modyfikuj..."
6. W nowo otwartym oknie zaznaczasz System "Dziesiętny" i wpisujesz w polu "Dane wartości:" liczbę połączeń, jaką chcesz uzyskać i dajesz OK.
7. Na koniec resetujesz komputer, lub po prostu resetujesz explorera.



A czy w Viście 64 bitowej też dajemy

"Nowy -> Wartość DWORD (32-bitowa)"
czy może
"Nowy -> Wartość DWORD (64-bitowa)"

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych