Forum PCLab.pl: Chemia - Liczba elektronów na powłokach - Help - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Chemia - Liczba elektronów na powłokach - Help Oceń temat: -----

#1 Gość_karol199_*

  • Grupa: Goście

Napisany 22 Wrzesień 2007 - 21:47

W poniedziałek jest kartkówka z wyliczania elektronów w powłokach.

weźmy np.:Stront.

Jest w 5 okresie czyli ma 5 powłok.

rozrysujmy:


* ) ) ) ) )


*- atom
)- powłoka

Stront jest w 2 grupie czyli liczba elektronów walencyjnych jest równa 2

* ) ) ) ) 2

Wzór na obliczanie maxymalnej liczby elektronów jest taki: 2 razy n*2

n- numer powłoki

Czyli 1 powłoka ma 2
2=8
3=18
4=32
5=50
6=72
7=98

No i jak obliczam wg. tego wzoru to nie wychodzi mi dobra liczba (suma wszystkich elektronów)

Podobno liczba elektronów w 1 i 2 powłoce jest zawsze równa odpowiednio 2,8

Czy jest to prawdą?

Jak obliczy liczbę eletronów w 3i4 powłoce?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Polonez Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 381
  • Dołączył: Wt, 16 Maj 06

Napisany 22 Wrzesień 2007 - 22:03

1=2
2=8
3=18
4=8
5=2

mi tak wyszło ale nie jestem pewien czy dobrze

"Podobno liczba elektronów w 1 i 2 powłoce jest zawsze równa odpowiednio 2,8"

wg mnie nieprawda

Ten post był edytowany przez Polonez dnia: 22 Wrzesień 2007 - 22:05


#3 Gość_karol199_*

  • Grupa: Goście

Napisany 22 Wrzesień 2007 - 22:09

Zobacz postPolonez, o 22 września 2007, 23:03, napisał(a):

1=2
2=8
3=18
4=8
5=2

mi tak wyszło ale nie jestem pewien czy dobrze

"Podobno liczba elektronów w 1 i 2 powłoce jest zawsze równa odpowiednio 2,8"

wg mnie nieprawda


i słuchaj właśnie z tym mam problem.

To skąd mam wiedzieć kiedy inna liczba elektronów jest w 1 czy drugiej powłoce. Przecież jak bede obliczał wg tego wzór 2razy n*2 to zawsze bedzie wychodzilo odpowiednio 2,8,18 i tak dalej a jednak tak nie jest? Powiedz mi kiedy będzie w 1 powłoce 2, w drugiej powłoce bedzie 8 i tak dalej.....

#4 Użytkownik jest niedostępny   kamigo Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3364
  • Dołączył: So, 03 Gru 05

Napisany 22 Wrzesień 2007 - 22:19

Hmm kurdę, gdzieś w otchłani mego musku to jest, ale nie mogę sobie przypomnieć...
Pierwsza klasa gimnazjum?

#5 Użytkownik jest niedostępny   sajare Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Pt, 11 Maj 07

Napisany 22 Wrzesień 2007 - 22:23

Pierwszy rok na studiach :hmm:

#6 Gość_karol199_*

  • Grupa: Goście

Napisany 22 Wrzesień 2007 - 22:24

Hih pomyliles się o 3 lata. 1 klasa technikum.. teraz robimy sobie taka powtórke a ja nie moge nic zakapować:)


Czyli powiedzcie.


Kiedy albo które powłoki można obliczać wg. wzoru?


Prosze mi wytłumaczyć tak na chłopi rozum:/. Wszystko rozumiem tylko chciałbym wiedzieć kiedy mozna wg wzoru ustalic liczbe elektronów a kiedy trzeba kombinowac z czymś innym:>

Ten post był edytowany przez karol199 dnia: 22 Wrzesień 2007 - 22:26


#7 Użytkownik jest niedostępny   Glorn Ikona

  • Mizantrop?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2648
  • Dołączył: Cz, 28 Wrz 06

Napisany 22 Wrzesień 2007 - 22:27

No to ja zaraz robie temat z moim zadaniem z matematyki :P

#8 Użytkownik jest niedostępny   kamigo Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3364
  • Dołączył: So, 03 Gru 05

Napisany 22 Wrzesień 2007 - 22:31

Zobacz postkarol199, o 22 września 2007, 23:24, napisał(a):

Hih pomyliles się o 3 lata. 1 klasa technikum.. teraz robimy sobie taka powtórke a ja nie moge nic zakapować:)

Dziwna ta powtórka. Powłoki określało się literkami K L M N O P Q prawda?

W układzie okresowym masz informacje o liczbie atomowej, a także możesz poznać liczbe elektronów. Liczba atomowa oznacza jednoczesnie liczbe elektronów więc Twój stront ma ich razem 38:
na pierwszej powłoce będzie miał 2
na drugiej 8
na trzeciej 18
na ostatniej 2
na czwartej 8

Czemu? Pierwsze powłoki wpisujesz zgodnie z 2 * n^2. Ostatnia powłoka ma tyle ile walencyjnych a przedostatnia to prosty rachunek, czyli od liczby atomowej odjąć to co dotychzasz wpisałeś i wyjdzie.

Nie wiem czy chodzi o to, ale to pamiętam.

Ten post był edytowany przez kamigo dnia: 22 Wrzesień 2007 - 22:37


#9 Gość_karol199_*

  • Grupa: Goście

Napisany 22 Wrzesień 2007 - 22:38

Zobacz postkamigo, o 22 września 2007, 23:31, napisał(a):

Dziwna ta powtórka. Powłoki określało się literkami K L M N O P Q prawda?

W układzie okresowym masz informacje o liczbie atomowej, a także możesz poznać liczbe elektronów. Liczba atomowa oznacza jednoczesnie liczbe elektronów więc Twój stront ma ich razem 38:
na pierwszej powłoce będzie miał 2
na drugiej 8
na trzeciej 18
na ostatniej 2
na czwartej 8

Czemu? Pierwsze powłoki wpisujesz zgodnie z 2 * n^2. Ostatnia powłoka ma tyle ile walencyjnych a przedostatnia to prosty rachunek, czyli do liczby atomowej odjąć to co dotychzasz wpisałeś i wyjdzie.

Nie wiem czy chodzi o to, ale to pamiętam.



oto mi chodziło. Tylko jedno pytanko do tego. w każdym atomie tylko 1 i 2 powłokę wyliczam wg wzoru? jak np jest Frans który ma 7 powłok to które powłoki obliczyć mam wg wzoru? 1 i 2 czy 1,2,3,4,5 (6 to bedzie po odjeciu) 7( juz mam to jest 1)

#10 Użytkownik jest niedostępny   kamigo Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3364
  • Dołączył: So, 03 Gru 05

Napisany 22 Wrzesień 2007 - 22:39

Zobacz postkarol199, o 22 września 2007, 23:38, napisał(a):

oto mi chodziło. Tylko jedno pytanko do tego. w każdym atomie tylko 1 i 2 powłokę wyliczam wg wzoru? jak np jest Frans który ma 7 powłok to które powłoki obliczyć mam wg wzoru? 1 i 2 czy

Z tym fransem to 1,2,3,4,5 (6 to bedzie po odjeciu) 7( juz mam to jest 1) :P

Aha i pamiętaj że z tymi grupami tez bylo inaczej, że jak lezy w 12 grupie to nie znaczy ze ma 12 elektronow walencyjnych. Nie pamietam dokladnie jak to bylo wiec Ci nie powiem, ale to tez potem sie zmienialo przy tych wiekszzych jakos.

Ten post był edytowany przez kamigo dnia: 22 Wrzesień 2007 - 22:40


#11 Gość_karol199_*

  • Grupa: Goście

Napisany 22 Wrzesień 2007 - 22:43

O stary czyli już załapałem.

Krótko mówiąc jeżeli atom ma np. 5 powłok to 1,2,3 powłoke obliczamy 4 będzie wynikiem odejmowania i ostatnia powłoka to numer grupy:)

#12 Użytkownik jest niedostępny   kamigo Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3364
  • Dołączył: So, 03 Gru 05

Napisany 22 Wrzesień 2007 - 22:44

Zobacz postkarol199, o 22 września 2007, 23:43, napisał(a):

Krótko mówiąc jeżeli atom* ma np. 5 powłok to 1,2,3 powłoke obliczamy 4 będzie wynikiem odejmowania

* - pierwiastek :P

Zobacz postkarol199, o 22 września 2007, 23:43, napisał(a):

i ostatnia powłoka to numer grupy:)

Tak jak napisałem, nie zawsze.

#13 Gość_karol199_*

  • Grupa: Goście

Napisany 22 Wrzesień 2007 - 22:47

Zobacz postkamigo, o 22 września 2007, 23:44, napisał(a):

* - pierwiastek :P

Tak jak napisałem, nie zawsze.



Heh no może i pierwiastek, zresztą nie rozumiem na cholerę informatykowi takie coś :hmm:


Tak tak to z grupami to jeszcze się spytam w szkole

#14 Użytkownik jest niedostępny   kamigo Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3364
  • Dołączył: So, 03 Gru 05

Napisany 22 Wrzesień 2007 - 22:51

Ciesze się, że mogłem pomóc.


Zaraz wyślę Ci numer konta na które należy przelać należność. :E

#15 Użytkownik jest niedostępny   Kretoslav Ikona

  • Member of LabVIEW Fan Group
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4151
  • Dołączył: Pn, 28 Lut 05

Napisany 23 Wrzesień 2007 - 10:13

Zobacz postkarol199, o 22 września 2007, 23:47, napisał(a):

Heh no może i pierwiastek, zresztą nie rozumiem na cholerę informatykowi takie coś :hmm:
Tak tak to z grupami to jeszcze się spytam w szkole

A co to za informatyk który nie zna nawet podstaw chemi?

Co z tego że zrobisz coś w Wordzie, HTML czy innym syfie jak nie będziesz więdział o podstawowych zjawiskach chemicznych czy fizycznych dzięki którym działa np twój komputer czy monitor ;)

Teraz pełno jest takich "niedorobionych" informatyków co tylko potrafią Windowsa zainstalować a na pytanie z czego jest zrobiony procesor to ten mówi ".........."

#16 Użytkownik jest niedostępny   januzi Ikona

  • ^ patryjota, katolig, bochater
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 33703
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 03

Napisany 23 Wrzesień 2007 - 10:16

Kretoslav: lol :D; powiem wiecej, taki pseudoinformatyk pozniej stara sie przekonac innych, ze jednak jest informatykiem i wypisuje bzdury na forach dyskusyjnych, pod avatarem, itd.

#17 Użytkownik jest niedostępny   kamigo Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3364
  • Dołączył: So, 03 Gru 05

Napisany 23 Wrzesień 2007 - 10:49

Zobacz postjanuzi, o 23 września 2007, 11:16, napisał(a):

Kretoslav: lol :D; powiem wiecej, taki pseudoinformatyk pozniej stara sie przekonac innych, ze jednak jest informatykiem i wypisuje bzdury na forach dyskusyjnych, pod avatarem, itd.

:E

#18 Gość_karol199_*

  • Grupa: Goście

Napisany 23 Wrzesień 2007 - 11:32

Zobacz postKretoslav, o 23 września 2007, 11:13, napisał(a):

A co to za informatyk który nie zna nawet podstaw chemi?

Co z tego że zrobisz coś w Wordzie, HTML czy innym syfie jak nie będziesz więdział o podstawowych zjawiskach chemicznych czy fizycznych dzięki którym działa np twój komputer czy monitor ;)

Teraz pełno jest takich "niedorobionych" informatyków co tylko potrafią Windowsa zainstalować a na pytanie z czego jest zrobiony procesor to ten mówi ".........."




Hehe a po co mi jest potrzebne wiedzieć ile jest powłok w danym pierwiastku :thumbdown:

#19 Użytkownik jest niedostępny   Kretoslav Ikona

  • Member of LabVIEW Fan Group
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4151
  • Dołączył: Pn, 28 Lut 05

Napisany 23 Wrzesień 2007 - 12:36

Zobacz postjanuzi, o 23 września 2007, 11:16, napisał(a):

Kretoslav: lol :D; powiem wiecej, taki pseudoinformatyk pozniej stara sie przekonac innych, ze jednak jest informatykiem i wypisuje bzdury na forach dyskusyjnych, pod avatarem, itd.

To ma jakieś bezpośrednie odniesienie do mnie? :E

Wiesz dla mnie szanujący się informatyk powinien potrafić więcej niż gzebać w Windowsie, różnego rodzaju aplikacjach itd.

Spotkałem się wiele razy z sytuacjami że informatyk naprawia i testuje komputer ale nie wie co do końca jest i oddaje właścicielowi jako naprawiony. No i kase bierze :E a taką usterkę często ja bez głębszego rozkminiania jej bym naprawił :E

U mnie firma LAN założyła i nie potrafili skonfigurować i jak coś źle działało to było "ma pan wirusa" i naprawiali to tydzień :E


Po prostu wiedza i pewne umiejętności nie są niczego warte jeżeli się tego nie rozumie.

januzi skończyłes studia? :E jak tak to mi powiedz na uniwerku czy na polibudzie :P

Zobacz postkarol199, o 23 września 2007, 12:32, napisał(a):

Hehe a po co mi jest potrzebne wiedzieć ile jest powłok w danym pierwiastku :thumbdown:

Są pewne podstawy które poprostu wypada umieć i rozumieć. Po co mi historia, wok, wos itd to się ciągle słyszy.

Jako że jestes na profilu ścisłym to wypadałoby mieć chodźby minimalną wiedzę na temat przedmiotów ścisłych i nie kierować się mentalnością (nauczą mnie w szkole i skoro bede se technikiem informatykiem to wystarczy mi tylko uczyć się przedmiotów zawodowych i bede super kul) Ale co ja bede gadał :E Możliwe że zdolny nie jesteś :E

Może pójdziesz na skargę do dyrektora jak trafi Ci się nauczyciel który wprowadzi wam matematyke na poziomie uczelni wyższych? Bo to też Ci nie będzie potrzebne ;)

Po prostu wiedza i pewne umiejętności nie są niczego warte jeżeli się tego nie rozumie. (repeat)

Ja bym się prędzej zastanawiał nad tym po co mi wiedzieć co jakiś Mickiewicz czy inny cieć myślał jak wierszyk pisał :E

#20 Użytkownik jest niedostępny   p_rafal Ikona

  • Obserwator
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3137
  • Dołączył: Cz, 02 Lis 06

Napisany 23 Wrzesień 2007 - 13:40

Zobacz postKretoslav, o 23 września 2007, 13:36, napisał(a):

Ja bym się prędzej zastanawiał nad tym po co mi wiedzieć co jakiś Mickiewicz czy inny cieć myślał jak wierszyk pisał :E

:rotfl:

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych