Forum PCLab.pl: Acer 5101 - Problem z eRecovery - Ukryta partycja - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Acer 5101 - Problem z eRecovery - Ukryta partycja Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   positivebusiness Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: So, 16 Cze 07

Napisany 07 Październik 2007 - 11:42

Witam Serdecznie Wszystkich ...

Mam taki problem. Mam laptopa Acera 5101, wszystko było w nim okej do czasu kiedy nie wystartował system, najprawdopodobniej był na nim jakiś wirus. Miałem wtedy mało czasu i nie mogłem ściągnąc ustawień z ukrytej partycji. Wiec zainstalowałem nowy system pożyczony od kolegi. Teraz mam więcej czasu i chciałbym powrocic do tego oryginalnego, którego instalacje znajdują sie nadal na ukrytej partycji. W sieci znalazłem parę tutoriali jak to zrobić lecz u mnie to nie działa.
W biosie można ustawić opcje d2d recovery tylko, żę skrót Alt + F10 nie działa i nic sie nie dzieje. Za pierwszym razem jak włączyłem laptopa wszystko samo sie zainstalowało i moglem nagrać wszystkie programy potrzebne do cofnięcia do poprzedniego stanu na płyte dvd, zgrałem to wtedy do pliku iso i trzymałem na dysku. Gdy wkładam pierwszą płytę ona sie bootuje, wyskakuje prośba o wybranie języka itd. Pożniej wchodzi komunikat " proszę włożyć płytę numer 1", wkładam tą płytę i wtedy cichnie napęd i nic sie nie dzieje. Wydaje mi sie, ze ta ukryta partycja to ostatnia deska ratunku. Zgrałem systemrescuecd-x86-0.4.0 i według tutoriali probowałem coć zdzialać ale mało znam sie na linuxie. Potrzebowałbym lekkiej pomocy.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Chichotek Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2296
  • Dołączył: Pt, 13 Wrz 02

Napisany 08 Październik 2007 - 16:02

Jezeli partycja recovery nadal instnieje to musisz wcinąć ALT+F10 w tym momencie gdy pojawia sie logo Acer na białym tle zaraz po uruchomieniu kompa.
Jesli nie dziala a laptop jest na gwarancji to wyslij go do serwisu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   positivebusiness Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: So, 16 Cze 07

Napisany 08 Październik 2007 - 16:09

Własnie chodzi o to, ze laptop jzu nei ejst na gwarancji.
Ten skrót nie działa wogole. Płyty z backupu tez niedziaqłaja, bo druga zawiesza sie. Dlatego moje pytanie jest takie. Jakim spsoobem odzyskac oryginalnego windowsa z ukrtyej partycji ?

Ten post był edytowany przez positivebusiness dnia: 08 Październik 2007 - 16:10


#4 Użytkownik jest niedostępny   Chichotek Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2296
  • Dołączył: Pt, 13 Wrz 02

Napisany 08 Październik 2007 - 21:35

A jestes pewien ze nadal jest ta ukryta partycja? Wspominales cos ze instalowales swiezy windows, moze usunales taka partycje w czasie instalowania systemu?
Jesli nie dziala Alt+F10, to sprobuj z F9 lub F11

#5 Użytkownik jest niedostępny   positivebusiness Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: So, 16 Cze 07

Napisany 13 Październik 2007 - 21:15

Własnie nie usunołem tej partycjo, jest ona nadal. Są tam narzedzia EISA.

#6 Użytkownik jest niedostępny   mikilys Ikona

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15070
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 13 Październik 2007 - 21:46

Ile lapek ma?
Jak mniej niż 24 miesiące to JEST na gwarancji.
ACER daje 12 miesięcy, ale każdy sprzedawca jest zobowiązany na własna odpowiedzialność wg. praw konsumenta udzielić 24 miesięcznej gwarancji.

#7 Użytkownik jest niedostępny   positivebusiness Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: So, 16 Cze 07

Napisany 16 Październik 2007 - 20:58

Laps ma ponad 12 miesiecy. Nieda rady zrobic tego samemu ? Bo tu chodzi bardziej o to, ze ja che wiuedziec co mu jest i jak to zrobic - takie ze mnie ty :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   mikilys Ikona

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15070
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 17 Październik 2007 - 07:32

Hm...
Nie wiem, może się uda...
Na tym zainstalowanym systemie od kolego zainstaluj program ACERa eRecovery. I z jego pomocą odzyskaj oryginalny system z ukrytej partycji. Może zadziała ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Zlywilk Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wt, 26 Lut 08

Napisany 26 Luty 2008 - 23:54

Witam wszystkich

A teraz powaznie. Jak odzyskac ustawienia fabryczne w laptopie ACER ?

Sprawa jest dziecinnie prosta :)

Potrzebujemy miec:
- Plytke z Recovery z dowolnego laptopa firmy ACER z systemem ktory nas interesuje (co i jak wytlumacze dalej)
- WinRar (pozniej sie wyjasni)
- moja instrukcje :hmm:

A teraz baaardzo powaznie:

ODZYSKANIE USTAWIEN FABRYCZNYCH NA LAPTOPACH ACER

Krok 1
Bierzemy plytke z Recovery z dowolnego laptopa ACER (np. z systemem Vista - oczywiscie odzyskanie systemu z przy uzyciu tej plytki nie jest mozliwe, ale ..)
Krok 2
Na plycie recovery znajduje sie plik: STCDBOOT.iso , wiec przy uzyciu WinRara rozpakowujemy ten plik na pulpit.
Krok 3
Po rozpakowaniu mamy katalog z roznymi plikami. Wchodzimy do katalogu RYTOOLS (w katalogu STCBOOT) i kopiujemy pliki: MBRWRWIN.EXE oraz RTMBR.BIN na dysk C: (UWAGA! Te pliki MUSZA byc skopiowane bezposrednio na dysk C:\).
Krok 4
Uruchamiamy wiersz polecen (Start/Uruchom/cmd) a nastepnie poprzez polecenie cd.. (powtorzone az do skutku) przechodzimy bezposrednio na dysk C:\ (nie czepiac sie slownictwa bo pisze dla wszystkich).
Krok 5
Wpisujemy komende:
copy RTMBR.BIN MBRWRWIN.EXE
a nastepnie uruchamiamy plik MBRWRWIN.EXE (mozna to pewnie zrobic ladniej, ale ja to zrobilem tak jak pisze i zadzialalo)
Krok 6
Restartujemy komputer i wciskamy Alt F10 (jak sie pojawi logo ACER)

Gratuluje! Wlasnie uruchomiles narzedzie odzyskiwania ustawien fabrycznych!

Pozdrawiam

#10 Użytkownik jest niedostępny   bambolak Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wt, 18 Mar 08

Napisany 18 Marzec 2008 - 23:12

Witam.

Pięknie to opisałeś, więc mam takie pytanie. Czy jeżeli nagram sobie przy pomocy eRecovery płytki (2DVD) "factory default" pod Vistą (taka sie zainstalowała po pierwszym włączeniu), a nastepnie sformatuje wszystko (usunę ukryte partycje) i zainstaluje XP to bedę mógł korzystając z Twojej instrukcji i płytek wrócic do tej Visty?
Mam wtedy ustawić boot w biosie na CD/DVD i wcisnąć Alt+F10? czy to zadziała? Czy jakoś inaczej? Z góry dzięki za odpowiedź?

#11 Użytkownik jest niedostępny   jebievdenko Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Pt, 04 Kwi 08

Napisany 04 Kwiecień 2008 - 15:24

Witam też mam problem z recovery, zainstalowałem xp zamiast visty (formatując partycje) zostawiająć serwisową. Pan z obsługi napisał że potrzebuję płytę acer recovery (i za nią chcą 200zł około). Da rade coś z tym zrobić? Ewentualnie czy ktoś ma taką płytę?

#12 Użytkownik jest niedostępny   redial86 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 182
  • Dołączył: So, 02 Lut 08

Napisany 28 Listopad 2008 - 23:09

Czyli mam rozumieć że jak daje alt F10 to mi się zrobi sam system z ukrytej partycji, i nie będzie potrzebował do tego żadnej płytki? :hmm:

#13 Użytkownik jest niedostępny   Luq1111 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: So, 18 Kwi 09

Napisany 18 Kwiecień 2009 - 12:56

Zobacz postZlywilk, o 27 Luty 2008, 00:54, napisał(a):

Witam wszystkich

A teraz powaznie. Jak odzyskac ustawienia fabryczne w laptopie ACER ?

Sprawa jest dziecinnie prosta :)

Potrzebujemy miec:
- Plytke z Recovery z dowolnego laptopa firmy ACER z systemem ktory nas interesuje (co i jak wytlumacze dalej)
- WinRar (pozniej sie wyjasni)
- moja instrukcje :hmm:

A teraz baaardzo powaznie:

ODZYSKANIE USTAWIEN FABRYCZNYCH NA LAPTOPACH ACER

Krok 1
Bierzemy plytke z Recovery z dowolnego laptopa ACER (np. z systemem Vista - oczywiscie odzyskanie systemu z przy uzyciu tej plytki nie jest mozliwe, ale ..)
Krok 2
Na plycie recovery znajduje sie plik: STCDBOOT.iso , wiec przy uzyciu WinRara rozpakowujemy ten plik na pulpit.
Krok 3
Po rozpakowaniu mamy katalog z roznymi plikami. Wchodzimy do katalogu RYTOOLS (w katalogu STCBOOT) i kopiujemy pliki: MBRWRWIN.EXE oraz RTMBR.BIN na dysk C: (UWAGA! Te pliki MUSZA byc skopiowane bezposrednio na dysk C:\).
Krok 4
Uruchamiamy wiersz polecen (Start/Uruchom/cmd) a nastepnie poprzez polecenie cd.. (powtorzone az do skutku) przechodzimy bezposrednio na dysk C:\ (nie czepiac sie slownictwa bo pisze dla wszystkich).
Krok 5
Wpisujemy komende:
copy RTMBR.BIN MBRWRWIN.EXE
a nastepnie uruchamiamy plik MBRWRWIN.EXE (mozna to pewnie zrobic ladniej, ale ja to zrobilem tak jak pisze i zadzialalo)
Krok 6
Restartujemy komputer i wciskamy Alt F10 (jak sie pojawi logo ACER)

Gratuluje! Wlasnie uruchomiles narzedzie odzyskiwania ustawien fabrycznych!

Pozdrawiam

hej probowalem szukac tych plikow na ukrytej partycji ale nie dalo rady ich znalezc ja mam acera TM7730 jak bys mogł to wyslij mi te pliki na poczte byl bym wdzięczny


hej

#14 Użytkownik jest niedostępny   QrKo Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Pn, 28 Maj 07

Napisany 07 Maj 2010 - 18:19

Pozwole sobie upnac watek, bo jest na temat w ktorym chcialem zadac pytanie - wpadl mi w rece nowy Acer z preinstalowana 7mka i ukrytym recoverem na osobnej partycji, alt+f10 przy bootowaniu ladnie odpala soft do recoveru, ale nie o tym chcialem. Po normalnym odpaleniu kompa soft Acera co chwile trabi zeby przed rozpoczeciem uzywania zrobic recovera na 3 plyty dvd. Pytanie moje czy ten recover na plytkach to po prostu klon tego z ukrytej partycji (tylko bardziej aktualny bo bedzie zawieral zmiany wprowadzone na komputerze przed jego wykonaniem) czy moze niezbedne narzedzie w procesie odzyskiwania przez ukryta partycje? Laptop powedruje jako prezent na komunie i jezeli te plytki nie sa niezbedne to bym je olal, bo do czasu uziemienia systemu i tak beda albo zgubione albo zniszczone.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych