Forum PCLab.pl: Jaka whisky ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (54 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaka whisky ? Oceń temat: ****- 2 Głosów

#241 Użytkownik jest niedostępny   Dylu Ikona

  • (-_-)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26179
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 03

Napisany 22 Czerwiec 2010 - 13:44

Zobacz postgiez, o 22 Czerwiec 2010, 13:15, napisał(a):

primo jack to nie whisky tylko bourbon

akurat ten dobrze smakuje z lodem, lub minimalnie rozcieńczony mineralką bez gazu, odrobina cytryny również nie zaszkodzi, generalnie blendom nie szkodzi mieszanie z innymi napojami, single maltów zdecydowanie nie powinno się w ten sposób psuć ;)

niestety jak komuś główna nuta smakowa whisky czy bourbonu nie podejdzie (a są one prawie identyczne) to raczej nie przekona się do picia tych trunków w czystej postaci... i nawet lód, czy woda tego nie zmieni bo smak pozostanie.

...ale wiem również z pierwszej ręki :P bo sam tak mam :E że można pić szklankami mixa z colą i lodem (i to nawet pół na pół) nie potrafiąc przełknąć czyściocha... i wiem, że naprawdę dużo osób ma tak samo...

Czysta whisky nie jest alkoholem dla każdego, ale już jako dodatek do drinka, nawet ten wiodący, sprawdza się w znacznie.... ZNACZNIE szerszym gronie :)

#242 Użytkownik jest niedostępny   pu$2ek Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 566
  • Dołączył: Pn, 11 Sie 03

Napisany 22 Czerwiec 2010 - 13:50

to ja się też o profanacji wypowiem. Ponieważ whisky (whiskey, burbon czy tam co innego, nie znam się, na pewno nie piłem tych lepszych i droższych) mi nie smakuje, a czasami nic innego nie ma, to pijam jako drink z ... sokiem pomarańczowym (najlepiej pomarańcza z hiszpańską mandarynką z tymbarka)

#243 Użytkownik jest niedostępny   giez Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10559
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 06

Napisany 22 Czerwiec 2010 - 19:43

Zobacz postDirtZ, o 22 Czerwiec 2010, 14:20, napisał(a):

Zależy według jakich standardów. Zaraz wychodze do pracy, wiec na szybko podlinkuję wiki.

http://pl.wikipedia....key_amerykańska
http://pl.wikipedia....i/Jack_Daniel's

Swoją drogą pracuje jako barman :)

no proszę Cię, barman i nie wie, że jak coś ma min 51% kukurydzy (a jack ma) to jest burbonem?
a to, że dołożyli specyficzne filtrowanie... wg prawa produkcji to bourbon

Zobacz postDylu, o 22 Czerwiec 2010, 14:44, napisał(a):

niestety jak komuś główna nuta smakowa whisky czy bourbonu nie podejdzie (a są one prawie identyczne)

śmiem się nie zgodzić :) bourbon jest taki bardziej łagodny, aksamitny, miękki wręcz, dla początkujących bourbony będą lepsze

Ten post był edytowany przez giez dnia: 22 Czerwiec 2010 - 19:41


#244 Użytkownik jest niedostępny   Dylu Ikona

  • (-_-)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26179
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 03

Napisany 22 Czerwiec 2010 - 21:12

Zobacz postgiez, o 22 Czerwiec 2010, 19:43, napisał(a):

śmiem się nie zgodzić :) bourbon jest taki bardziej łagodny, aksamitny, miękki wręcz, dla początkujących bourbony będą lepsze

a nie zastanowiłeś się nad tym po co wyraźnie podkreśliłem stwierdzenie "główna nuta smakowa" ??

wiadomo, że te trunki różnią się od siebie, ale woń i charakterystyczny, dominujący aromat whisky w obu przypadkach jest taki sam :)

#245 Użytkownik jest niedostępny   DirtZ Ikona

  • Kung Fu Panda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4309
  • Dołączył: Pn, 05 Wrz 05

Napisany 22 Czerwiec 2010 - 23:15

Zobacz postgiez, o 22 Czerwiec 2010, 20:43, napisał(a):

no proszę Cię, barman i nie wie, że jak coś ma min 51% kukurydzy (a jack ma) to jest burbonem?
a to, że dołożyli specyficzne filtrowanie... wg prawa produkcji to bourbon

Przecież pisałem, że zależy od standardów! Wyjdzie na to, że jankesi mają nierówno pod sufitem, nie dość, że jeżeli spojrzeć na skład, to przypomina on bardzie burbona, to jeszcze nazwa się jedną samogłoską różni! Chcąc nie chcąc, JD jest postrzegany jako "łycha" a i sama etykieta to mocno sugeruje. I właśnie owe prawo produkcji o którym napisałeś z uwzględnieniem filtrowania sprawia, że klasyfikuje się JD trochę inaczej. Sprawiedliwie czy nie...jest mi to obojętne na dobrą sprawę.

Sam w tym temacie pisałem, że pijam Grantsa i Old Smugglera, do tego Chivas Regal, co do Dimple - pracuję nad oceną ;). Moje zdanie nie uległo zmianie :) Ostatnio przelało mi się przez gardełko trochę Hunting Lodge 12 letniej. Zachwycony tym nie byłem. Szczególnie mnie to nie martwi, bo uważam się za plebs, który pije to, co mu smakuje, a nie to co jest szlachetne/ma wyższe noty u specjalistów :) Nie smakuje mi Walker, Passport, Ballantines, Teacher's.

#246 Użytkownik jest niedostępny   giez Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10559
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 06

Napisany 23 Czerwiec 2010 - 08:18

Zobacz postDylu, o 22 Czerwiec 2010, 22:12, napisał(a):

a nie zastanowiłeś się nad tym po co wyraźnie podkreśliłem stwierdzenie "główna nuta smakowa" ??

wiadomo, że te trunki różnią się od siebie, ale woń i charakterystyczny, dominujący aromat whisky w obu przypadkach jest taki sam :)

ależ główna nuta smakowa również się różni :P tak jak różni się kasza jęczmienna od kukurydzianej, ale wiem o co Ci chodzi, laik nie odróżni, w odbiorze podobne

#247 Użytkownik jest niedostępny   Alibaba. Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 464
  • Dołączył: So, 04 Kwi 09

Napisany 23 Czerwiec 2010 - 16:27

brązowa :E

#248 Użytkownik jest niedostępny   coo84 Ikona

  • Leniwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3759
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 25 Czerwiec 2010 - 16:37

Zdałem do następnej klasy to się szarpnałem, 67 zł w tesco ; o
Dodaj obrazek
to będzie w sumie dopiero czwarty taki trunek w moim życiu, trza celebrować każdy łyk będzie : O

#249 Użytkownik jest niedostępny   Smakuś Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 393
  • Dołączył: So, 17 Lut 07

Napisany 25 Czerwiec 2010 - 17:01

Fajne szklanki, ja mam z JD i Ballantie'sa, ale takie kwadratowe też muszę upolować, widziałem też takie z Johnny Walkerem Red Label. Ale ten Tullamore to zdecydowanie lepsza opcja : )

#250 Użytkownik jest niedostępny   giez Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10559
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 06

Napisany 28 Czerwiec 2010 - 17:49

Zobacz postcoo84, o 25 Czerwiec 2010, 17:37, napisał(a):

Zdałem do następnej klasy to się szarpnałem, 67 zł w tesco ; o

to będzie w sumie dopiero czwarty taki trunek w moim życiu, trza celebrować każdy łyk będzie : O

taki se ten tulamorek, spodziewałem się więcej

#251 Użytkownik jest niedostępny   coo84 Ikona

  • Leniwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3759
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 30 Czerwiec 2010 - 07:10

Zobacz postgiez, o 28 Czerwiec 2010, 18:49, napisał(a):

taki se ten tulamorek, spodziewałem się więcej

dla mnie dużo przyjemniejszy od czerwonego jasia, mniej gryzący i mniej śmierdzący


w leclercu promocja na old smugglera, 38 zł za 0.7, nie miałem czasu się rozwodzić nad nim bo łoiłem to na imprezie, ale z pepsi smaczny był

#252 Użytkownik jest niedostępny   jan dzban Ikona

  • Polnische banditen analphabeten
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8291
  • Dołączył: Nd, 26 Mar 06

Napisany 30 Czerwiec 2010 - 08:53

Zobacz postgiez, o 28 Czerwiec 2010, 18:49, napisał(a):

taki se ten tulamorek, spodziewałem się więcej

Ta, takie pomieszanie czerwonego jasia z danielem.

Zobacz postcoo84, o 30 Czerwiec 2010, 08:10, napisał(a):

dla mnie dużo przyjemniejszy od czerwonego jasia, mniej gryzący i mniej śmierdzący

Ostatnio jak go próbowałem to walił czystym spirytem :E ale może to ja się rozpasałem tymi trochę droższymi blendami.

#253 Użytkownik jest niedostępny   giez Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10559
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 06

Napisany 30 Czerwiec 2010 - 09:04

Zobacz postcoo84, o 30 Czerwiec 2010, 08:10, napisał(a):

dla mnie dużo przyjemniejszy od czerwonego jasia, mniej gryzący i mniej śmierdzący

no, to jasne, ale czerwony jasiek to dno którego nie biorę pod uwagę
ogólnie irlandzkie whisky (oni tam pisza whiskey ale to whisky a nie bourbon jak w USA) są takie miękkie i bardziej łagodne od szkockich

tzn nie dotyczy tego - ten jest wytrawny jak cholera

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez giez dnia: 30 Czerwiec 2010 - 09:05


#254 Użytkownik jest niedostępny   michalek91 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 989
  • Dołączył: Nd, 15 Maj 05

Napisany 16 Lipiec 2010 - 11:06

Ja będąc na wyjeździe na Mazurach piłem 2L Sir Edward's Rare Blended Dodaj obrazek. Oczywiście z colą :)

#255 Użytkownik jest niedostępny   mik_us Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wt, 20 Lip 10

Napisany 20 Lipiec 2010 - 17:44

Caol Ila i jeszcze kilka innych single maltów o których piszę na swoim blogu.

#256 Użytkownik jest niedostępny   korcjan Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 919
  • Dołączył: Pt, 18 Sie 06

Napisany 20 Lipiec 2010 - 17:51

Dodaj obrazek
baaaardzo dobra, raz na jakiś czas można kupić, ja ją kupuję tylko w auchanie, bo nigdzie indziej spotkać nie mogę

#257 Użytkownik jest niedostępny   giez Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10559
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 06

Napisany 20 Lipiec 2010 - 18:19

Zobacz postkorcjan, o 20 Lipiec 2010 - 18:51, napisał(a):

baaaardzo dobra, raz na jakiś czas można kupić, ja ją kupuję tylko w auchanie, bo nigdzie indziej spotkać nie mogę

a weź idź, podłe to to, nie powinno zaliczać się do whisky :)

Ten post był edytowany przez giez dnia: 20 Lipiec 2010 - 18:20


#258 Użytkownik jest niedostępny   mik_us Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wt, 20 Lip 10

Napisany 23 Lipiec 2010 - 09:02

Kilka dni temu w chłodniejszy wieczór odbyła się mała degustacja rozlewu destylarni Bladnoch.
Nasze skojarzenia były następujące:

Caol Ila 25 yo, Bott. No 215 of 265, Hogshead No 5388, Distt. 13th November 1984, Bottled 19th March 2010, 54,1%
Zapach: liny okrętowe na schnące na słońcu, wodorosty świeże rozgrzane słońcem, morska sól
Smak: Suchy dym, Słonawe powietrze oceaniczne,

Caol Ila cs 28 yo, Bottled No 37 of 170, Hogshead No 8154, Distt. 18th September 1980, Bottled 10th July 2009, 55,2 %
Zapach: Kwiatki, owoce min. jabłuszko zielone - golden ?
Smak: Rozgryzione nasiona jesionu,

Glen Elgin 25 yo, Bottled No 77 of 211, Hogshead No 2850, Distt. 1st November 1984, Bottled 11th March 2010, 42,3 %
Zapach: korzenie, gałka muszkatowa
Smak: korzenie, marmolada z gorzkiej pomarańczy

Ben Nevis 25yo, Cask No. 98/35/1, Distilled in December 1984, Bottled in January 2010, 56%
Zapach: prosto z butelki - pieprz, kiszone ogórki, z kieliszka - wiśniowy, ale taki jak przy wykonywaniu galaretki, którą można rozcieńczyć i zrobić z niej sok (babcine przepisy)
Smak: bardzo intensywny, czarna herbata, cukierki kawowe

#259 Użytkownik jest niedostępny   giez Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10559
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 06

Napisany 23 Lipiec 2010 - 09:17

Zobacz postmik_us, o 23 Lipiec 2010 - 10:02, napisał(a):

Kilka dni temu w chłodniejszy wieczór odbyła się mała degustacja rozlewu destylarni Bladnoch.
Nasze skojarzenia były następujące:

Caol Ila 25 yo, Bott. No 215 of 265, Hogshead No 5388, Distt. 13th November 1984, Bottled 19th March 2010, 54,1%
Zapach: liny okrętowe na schnące na słońcu, wodorosty świeże rozgrzane słońcem, morska sól
Smak: Suchy dym, Słonawe powietrze oceaniczne,

Caol Ila cs 28 yo, Bottled No 37 of 170, Hogshead No 8154, Distt. 18th September 1980, Bottled 10th July 2009, 55,2 %
Zapach: Kwiatki, owoce min. jabłuszko zielone - golden ?
Smak: Rozgryzione nasiona jesionu,

Glen Elgin 25 yo, Bottled No 77 of 211, Hogshead No 2850, Distt. 1st November 1984, Bottled 11th March 2010, 42,3 %
Zapach: korzenie, gałka muszkatowa
Smak: korzenie, marmolada z gorzkiej pomarańczy

Ben Nevis 25yo, Cask No. 98/35/1, Distilled in December 1984, Bottled in January 2010, 56%
Zapach: prosto z butelki - pieprz, kiszone ogórki, z kieliszka - wiśniowy, ale taki jak przy wykonywaniu galaretki, którą można rozcieńczyć i zrobić z niej sok (babcine przepisy)
Smak: bardzo intensywny, czarna herbata, cukierki kawowe

pracujesz w destylarni/rozlewni czy jak? też chcę :cry:

#260 Użytkownik jest niedostępny   mr. saleen Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 265
  • Dołączył: Wt, 23 Cze 09

Napisany 24 Lipiec 2010 - 17:50

Czesc,

Moglby ktos napisac jakie macie u was ceny JD 0,7l (miasto/sklep)?

Poznan/Zabka 102,50zł 0,7, cos kurde przedrozony lekko mi sie wydaje

  • (54 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych