Forum PCLab.pl: jak uaktywnić partycję rozruchową w laptopie acer - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

jak uaktywnić partycję rozruchową w laptopie acer Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   kamreg Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wed, 14 Lis 07

Napisany 14 Listopad 2007 - 11:52

witam.
grzebalem w necie i grzebalem i nie moge jak dotąd znalezc sposobu na przedstawiony ponizej temat.(dlatego stwierdzilem ze moze sie zarejestruje na forum i to cos da :)

problem jest taki:
posiadam laptopa acer aspire 5100 z systemem oryginalnym windows media center. po zakupie podzielilem sobie dysk wedlug wlasnego uznania,dlatego ze oryginalnie dysk byl podzielony na 2 partycje po okolo 57gb no i plus ukryta partycja z systemem(recovery).
podzielilem wiec sobie ja na swoj sposob uzywajac innej plyty z windowsem przy starcie no standartowo. potem wyczytalem ze jezeli zmienie rozmiary partycji lub system plikow opcja recovery nie zadziala.no to sprawdzam: alt+f10 przy starcie no i nie dziala(w biosie wlaczona opcja recovery) partycja ukryta istnieje i ma sie dobrze,udaje mi sie z niej ruszyc tylko jesli partition magic-em przestawie sobie ja na aktywną.wtedy partycja startuje sama przy rozruchu bez wciskania alt+f10.instaluje sie no ale jest caly czas aktywna i pozniej musze sie bawic w przestawianie aktywnej partycji na "c"
czy jest jakis sposób alby przywrocic uruchamianie tej ukrytej partycji recovery? instalowanie windy z partycji trwa jakies 30 minut:) wiec dlatego o to pytam.mam zrobione plyty z systemem oryginalnym tyle ze instalacja trwa ponad 2 godziny.
jak przywrocic uruchamianie partycji recovery klawiszami alt+f10?opcja recovery z windowsa tez nie dziala,cos tam sie wlacza po czym system sie restartuje no ale przy starcie nie rusza z ukrytej tylko leci normalnie i spowrotem uruchamia widnows

#2 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] Ikona

  • Wiecznie niewyspany...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14689
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 14 Listopad 2007 - 13:31

Spróbuj przesunąć ukrytą partycję tak, żeby była jako trzecia (nie wiem czy zadziała).
Ewentualnie nagraj na usb/dyskietkę/płytkę jakiś boot loader z możliwością wyboru partycji.

#3 Użytkownik jest niedostępny   kamreg Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wed, 14 Lis 07

Napisany 16 Listopad 2007 - 16:54

nie bardzo wiem jak to zrobic.probuje na razie partition magic-iem ale jakos nie moge dojsc jak zmienic kolejnosc partycji ,co do boot loadera to moze jakies szczegoly?jaki program uzyc tudziez sciagnac? :E

#4 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] Ikona

  • Wiecznie niewyspany...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14689
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 16 Listopad 2007 - 18:54

1. Zostawiasz dwie pierwsze partycje, kolejne kasujesz (oczywiście ukrytą zostawiasz).
Następnie przesuwasz ją tak żeby była zaraz za 2. Potem można stworzyć kolejne za nią.
Pamiętaj, że stracisz dane z tych kasowanych!

2. Jak masz drugi dysk, to możesz na niego przekopiować najpierw te "zawadzające" partycje i dopiero potem kasować i przesuwać. Potem przekopiować tamte na nowe miejsce.

Na boot loaderach nie znam się. Jedynie trochę kombinowałem z tym windowsowym. Otwierasz boot.ini i dopisujesz kolejną linię (można copy, paste poprzednią). Wpisujesz odpowiedni numerek w partition(x). Trzeba chyba też zmienić ścieżkę dostępu, czyli zamiast \WINDOWS zostawić samo \ (tak myślę, nigdy nie miałem do czynienia z takimi partycjami).
Myślę, że tak powinien wyglądać plik:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\="Windows XP Recowery" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer

Nie wiem co robią te parametry na końcu. Możesz spróbować z nimi i bez.

Jeżeli nie ma problemu z utratą danych i system możesz bez problemu postawić, to kombinuj.
Uważaj żeby nie skasować tej partycji recovery!

Partition Magic'a nie znam. Ostatnio jak coś kombinowałem to korzystałem z Rescuecd i pod xami gparted. Prosta obsługa, jedynie są problemy jak są błędy na dysku. Wtedy trzeba je najpierw naprawić (np. chkdsk pod win).

Mam nadzieję, że za mocno nie namieszałem :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   kamreg Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wed, 14 Lis 07

Napisany 16 Listopad 2007 - 20:25

uuuhhh wpisywanie w pliku boot.ini troche cos dzialal tylko nie jak trzeba:) przy starcie sam sie pytal ktory system mam uruchomic(czy windows xp czy recowery) gdy nie zmienialem partycji c jako pierwszej (bo jest u mnie jako druga) to jeszcze szlo odpalic kompa wogole.potem jak wpisalem podobnie jak mi podales to wogole padlo wszystko nawet sie nie odpalal. wyskakiwal komunikat ze cos tam plik hall.dll czy cos jest zagubiony albo bledny:)uuuff na szczescie mialem windowsa 98 i odpalilem wiersz polecen i podmienilem plik. juz myslalem ze czeka mnie reinstal:)na szczescie sie udalo, no ale problem wciaz ten sam no coz trzeba kombinowac.
dziex za odpowiedzi

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych