Forum PCLab.pl: roblem z nowym kompem tj. z biosem error code=FFFF - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

roblem z nowym kompem tj. z biosem error code=FFFF Help! Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   -balrog- Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 138
  • Dołączył: Pn, 02 Paź 06

Ikona postu  Napisany 16 Listopad 2007 - 22:15

Mam już wszystko to co w podpisie oprócz grafy ;/
I oczywiście problem zaraz po złożeniu kompa- jak włączam go wyskakuje mi komunikat-

Cytuj

Unknown BIOS error. Error code =FFFF.
Press F1 to resume.


Jak daję F1 to albo wchodzi mi do biosu (nic nie daje przywracanie domyślnych ustawień, a zworka Clear Cmos jest tak jak ma być) albo przechodzi post i zanim zaczyna się ładować windows to mam ekran z wyborem uruchomienia systemu windows daję normalnie to wyświetla mi się blue screen:

Cytuj

Bios w tym systemie nie jest w pełni zgodny ze standardem ACPI. Skontaktuj się z dostawcą sprzętu lub odwiedź stronę http://www.hardware-update.com w celu uzyskania aktualizacji biosu. Jeśli nie możesz wykonać aktualizacji BIOS-u lub najnowszy BIOS oferowany przez dostawcę nie jest zgodny ze standardem ACPI, możesz wyłączyć tryb ACPI podczas instalacji w trybie tekstowym. W tym celu, gdy pojawi się wezwanie do zainstalowania sterowników pamięci masowej, naciśnij klawisz F7. System nie poinformuje, zbios error klawisz F7 został naciśnięty- wyłączy tryb ACPI i umożliwi kontynuowanie instalacji.
Informacje techniczne:
***STOP: 0x000000A5 (0x00000011,0x00000006,0x00000000,0x00000000).


Co robić?? Pierwszy raz mam coś takiego. Wchodzenie w tryb awaryjny też nic nie daje, zwiększyłem napięcie o 0.2V na mostku północnym (bo ponoć coś tam poprawia w obsłudze procków z fsb 800 na tej płycie) ale też nic nie dało ;/
Update biosu mógłbym zrobić dopiero jutro, bo nie mam teraz jak zrobić dyskietki startowej i musiałbym iść do kumpla no i wolałbym aby obyło się bez tego.

#2 Użytkownik jest niedostępny   DarekGLA Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 972
  • Dołączył: Wed, 05 Lip 06

Napisany 16 Listopad 2007 - 22:44

zluzuj timingi na pamieci,zacznij od przestawienia na 2T

#3 Użytkownik jest niedostępny   -balrog- Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 138
  • Dołączył: Pn, 02 Paź 06

Napisany 17 Listopad 2007 - 23:20

Mnie już zaraz powali... nie mogę zrobić update, bo: "Error: BIOS is write- protected" :[ Wiem, że niektóre biosy są tak zabezpieczone no więc przestawiłem zworkę co niby zabezpiecza to i nic to nie dało w biosie nie ma żadnych ustawień blokady aktualizacji biosu CO JEST DO CHOLERY Z TĄ PŁYTĄ??!!! :[

#4 Użytkownik jest niedostępny   yellowww21 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7633
  • Dołączył: Wt, 05 Kwi 05

Napisany 17 Listopad 2007 - 23:29

Moze to cos pomoze http://support.micro...om/kb/831691/pl
Jest identyczny kod bledu jaki Ci sie wyswietla.

#5 Użytkownik jest niedostępny   DarekGLA Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 972
  • Dołączył: Wed, 05 Lip 06

Napisany 18 Listopad 2007 - 00:09

ten blad moze byc wywolany wieloma czynnikami.

sprawdzales kable zasilania ,czy sa dobrze wpiete.
jakie masz ustawienia pamieci - napiecia,timingi?
probowales wyjac dwie kosci i ruszyc tylko z dwiema albo nawet jedna?
procesor jest przetaktowany?jezeli tak - jak mocno?
sprawdzales napiecia jakie daje zasilacz ? mowie o sprawdzeniu miernikiem.

do yellowww21 - zerknij na niezle ceny pamieci ;)
http://www.aria.co.u...productId=24327

#6 Użytkownik jest niedostępny   SHAZIK Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wed, 03 Maj 06

Napisany 08 Lipiec 2010 - 20:03

Zobacz post-balrog-, o 16 Listopad 2007, 22:15, napisał(a):

Mam już wszystko to co w podpisie oprócz grafy ;/
I oczywiście problem zaraz po złożeniu kompa- jak włączam go wyskakuje mi komunikat-



Jak daję F1 to albo wchodzi mi do biosu (nic nie daje przywracanie domyślnych ustawień, a zworka Clear Cmos jest tak jak ma być) albo przechodzi post i zanim zaczyna się ładować windows to mam ekran z wyborem uruchomienia systemu windows daję normalnie to wyświetla mi się blue screen:



Co robić?? Pierwszy raz mam coś takiego. Wchodzenie w tryb awaryjny też nic nie daje, zwiększyłem napięcie o 0.2V na mostku północnym (bo ponoć coś tam poprawia w obsłudze procków z fsb 800 na tej płycie) ale też nic nie dało ;/
Update biosu mógłbym zrobić dopiero jutro, bo nie mam teraz jak zrobić dyskietki startowej i musiałbym iść do kumpla no i wolałbym aby obyło się bez tego.


Witam. mam ten sam problem co kolega kiedyś z biosem :unknow bios error... czy dało się coś z tym zrobić, uruchomić windowsa?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych