Forum PCLab.pl: "Sterownik ekranu przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność." - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

"Sterownik ekranu przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność." Jak wyżej. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Buffalo_Soldier Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pt, 16 Lis 07

Napisany 16 Listopad 2007 - 22:59

Witam wszystkich. Dużo na ten temat szukałem, ale niestety nie znalazłem jakiejś konkretnej pomocy. Otóż ostatnio kupiłem sobie nowy sprzęt (karta grafiki, windows itp.), oczywiście grałem we wszystkie gry na full detalach (specyfikacja sprzętu później), niestety ostatnio zaczął się pojawiać się pewien bubel. Po jakimś czasie gry (tak 30minut) gra się zacina i wyrzuca mnie do windowsa, jakby tego było mała, mój monitor zaczyna świrować- wyłącza i włącza się cyklicznie co 3sekundy- raz pulpit, raz czarno, raz pulpit, raz czarno. W między czasie jak pokazuje pulpit na dole przy pasku pisze informacja: "Sterownik ekranu przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność" i znów bum! Czarno... Na początku myślałem, że to może przez granie na zbyt wysokich detalach, jednak nawet gdy gram na medium tak się dzieje. Myślałem także, czy może to być przez grzanie się komputera, jednak podczas występowania problemu komputer wcale nie jest gorący, a wiatraki nie chodzą na maksymalnych obrotach.

Mój sprzęt to:
GeForce 8800GTX (MSI), płyta główna P6N SLI v2/ Ultra (MSI), CPU Intel core 2 quad, zasilacz Pentagram Silent Force 620W. Windows Vista (ten najbardziej okrojony, ale z aero wink.gif) 32bity.

Ze sterownikami do grafiki miałem pewien problem, otóż te z płytki niestety nie działały pod viste a więc ściągnęłem jakieś z internetu. Niestety nie mogę podaćwersji, bo nie wiem gdzie ją odczytać (wybaczcie).

Bardzo proszę o pomoc, wcześniej pisałem o tym na forum pcmaniak, jednak nikt mi nie pomógł. :( Mam nadzieje, że tutaj znajdzie sięktoś kto edzie wiedzieć co robić.
Pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   DeadOrAlive Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Cz, 15 Lis 07

Napisany 17 Listopad 2007 - 07:21

Zobacz postBuffalo_Soldier, o 16 listopada 2007, 22:59, napisał(a):

Niestety nie mogę podaćwersji, bo nie wiem gdzie ją odczytać (wybaczcie).


Start -> Uruchom -> dxdiag -> ok -> zakładka "ekran" i po prawej stronie masz rubrykę sterowniki i tam jest podana ich wersja

Co do samych sterowników to najlepiej pobierać je ze strony nVidia.pl (oczywiście dla kart serii GF).

#3 Użytkownik jest niedostępny   W2K Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4851
  • Dołączył: Wed, 26 Lip 06

Napisany 17 Listopad 2007 - 10:48

Pobierz te trzy łatki które są podane w linkach na tej stronie: http://www.nvidia.co...a_hotfixes.html

#4 Użytkownik jest niedostępny   Buffalo_Soldier Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pt, 16 Lis 07

Napisany 17 Listopad 2007 - 22:35

Witam. Dziękuję za odpowiedzi. Co do sterowników, używałem wielu, obecnie mam zainstalowane 169.09, ze względu na Crysis'a.

Właśnie zainstalowałem fixy, z czasem okaże się działają, napiszę niedługo i powiem jak się mają sprawy. Jeszcze raz dzięki.

#5 Użytkownik jest niedostępny   LukaszBacic Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 09 Gru 07

Napisany 19 Grudzień 2007 - 09:38

mam ten sam problem na moim Fujitsu-Siemens Amilo Pa1538 z GF 7400 :kwasny: :kwasny: ktoś coś doraadzi. Ostatnio zaczeło wywalać się niebieskie okno z błędem i po sprawdzeniu pamięci komputer się wyłacza

#6 Użytkownik jest niedostępny   kadajo Ikona

  • Faster Than Light jump successful
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12641
  • Dołączył: Wed, 01 Mar 06

Napisany 19 Grudzień 2007 - 09:39

Jaki sterownik?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Didek22 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pt, 20 Cze 08

Napisany 10 Lipiec 2008 - 20:03

Zobacz postkadajo, o 19 Grudzień 2007, 09:39, napisał(a):

Jaki sterownik?


Ja mam sterownik do radeon x1550 wersja 7.14.0010.0590(Angielski)
Glowny sterownik:atiumidag.dll atiumidva.dta atitmmxx.

#8 Użytkownik jest dostępny   kirekk Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 917
  • Dołączył: Pt, 07 Lis 08

Napisany 15 Listopad 2009 - 12:28

Znalazlem ten temat.. ma co prawda rok, ale blad mam ten sam. Latek jak cos na tej stronie nvidii nie ma ;x
Daje 2 zdjecia z dxdiaga.

Ostatnio to mi sie stalo nawet przy rozwijaniu kontaktow w gg.. tj ekran czarny a potem wrocil do pulpitu..
Sprzet macie w dxdiagu napiany.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Pomocy? :(

#9 Użytkownik jest niedostępny   bartek6622 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 187
  • Dołączył: Wed, 07 Paź 09

Napisany 15 Listopad 2009 - 14:51

LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL

Sterowniki z przed wieków.
http://www.nvidia.pl...39_beta_pl.html te pobierz i git bedzie

#10 Użytkownik jest dostępny   kirekk Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 917
  • Dołączył: Pt, 07 Lis 08

Napisany 16 Listopad 2009 - 19:29

Zobacz postbartek6622, o 15 Listopad 2009, 14:51, napisał(a):

LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL

Sterowniki z przed wieków.
http://www.nvidia.pl...39_beta_pl.html te pobierz i git bedzie

jakim sposobem..

mam viste 32 bit a nie 64
mam karte 9600m (nie obslugiwana przez stery)
nie mam iona..

#11 Gość_PenrynHD_*

  • Grupa: Goście

Napisany 16 Listopad 2009 - 22:42

Powiem tak.
Miałem ten sam problem z kartą ATI Radeon HD2600 w moim notku przez ponad pół roku.
Próbowałem instalacji nowych sterów itp. na bieżąco, nic nie pomagało.
Fixy z tej strony również:
http://www.repairyou...-responding.php

NATOMIAST OD CZASU INSTALACJI SP2 DO VISTY ZERO PROBLEMÓW!

Masz tu nawet mój komentarz z w/w stronki:
Dodaj obrazek

Pozdrawiam.

Ten post był edytowany przez PenrynHD dnia: 16 Listopad 2009 - 22:44


#12 Użytkownik jest dostępny   kirekk Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 917
  • Dołączył: Pt, 07 Lis 08

Napisany 16 Listopad 2009 - 23:02

Ale ja mam Sp 2..

#13 Użytkownik jest niedostępny   fronczi Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Pt, 19 Lis 10

Napisany 19 Listopad 2010 - 15:32

Panowie pomocy mam ten sam problem na win 7 64 bity home professional na karcie geforce 240M procek intel centrino 2x2.13 ghz 4gb ramu. Próbowałem juz ze wszystkimi sterownikami ze strony nvidia i nic nie pomaga nie wiem czy to problem hardware'owy czy softowy?

#14 Użytkownik jest niedostępny   TheByQQ Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Nd, 02 Sty 10

Napisany 02 Styczeń 2011 - 16:58

Chyba znalazłem rozwiązanie tego problemu. Jeśli błąd dotyczy nvlddmkm.sys, postępujcie według instrukcji: 1. Ściągamy Driver Sweeper (wchodzimy tu i klikamy "I Agree") 2. Instalujemy 3. Włączamy, zaznaczamy Nvidia display, klikamy "Analyse" 4. Wyszukujemy "C:\Windows\system32\drivers\nvlddmkm.sys" w tabelce "Value", zaznaczamy go i dajemy "Clean" 5. Program zapyta czy uruchomić ponownie komputer. Dajemy "Yes" 6. Po ponownym uruchomieniu wszystko będzie źle wyświetlane, ale nie bójcie się. Aby to naprawić ponownie instalujemy sterowniki ekranu, uruchamiamy ponownie i cieszymy się rozwiązanym problemem.

#15 Użytkownik jest niedostępny   mahoniowy Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Pn, 03 Sty 11

Napisany 03 Styczeń 2011 - 10:49

Proszę o pomoc w tej samej sprawie. Jestem mało zaznajomiony w temacie komputerów, dlatego liczę na jakąś fachową poradę.
Objawy: Płynność odtwarzania filmów w trybie pełnoekranowym, zwłaszcza online, jest poważnie zakłócona. Obraz się zatrzymuje, pojawia się czary ekran. Oglądanie filmu rzadko kiedy można kontynuować. Po wyłączeniu trybu pełnoekranowego w obszarze powiadomień pojawia się informacja: "Sterownik ekranu przestał działać, ale odzyskał sprawność."

Kilka informacji na temat sprzętu:
System Windows Vista Home Basic (6,0 kompilacja 6000)
Komputer Asus,
Model systemy: X51RL
Procesor: Intel Pentium Dual CPU T2330 @ 1.60GHz (2CPUs),
Pamięć 1918MB RAM
Ekran: ATI Radeon XPRESS 1100
Główny sterownik: atiumdag.dll,atiumdva.dat,atitmmxx.
Wersja: 7.14.0010.05

#16 Użytkownik jest niedostępny   Dinsdale1982 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: So, 30 Lip 11

Napisany 30 Lipiec 2011 - 22:49

Witam,

Oto moja historia :).

Nie mając czasu ani ochoty na przeglądanie fachowych artykułów i zdobywanie wiedzy z zakresu podzespołów komputerowych, pognałem do sklepu aby tam złożono dla mnie komputer...
Miałem nadzieje że panowie doradzą fachowo i dobrze bo po co mieliby się później męczyc z serwisem.. (to był błąd...)
Komputer zakupiłem w 2008r.
Podzespoły:
-Płyta - Gigabyte EP35-DS3P
-Procesor - Intel core 2 duo E8400
-Grafika - Gigabyte Nvidia GF 9800gtx+
-RAM - Geil DDR2 2x2GB
-Dysk - ST3500320AS 500GB
-karta telewizyjna aver media
-czytnik kart pamięci
-dvd
-Zasilacz - noname 500W (sorry ale nie pamietam nazwy, w każdym razie wcisnęli mi kaszanę...)
-System - Windows Vista home premium

Na początku komputer śmigał jak szalony, ale po paru miesiącach klęska, coś się popsuło i trzeba było zanieść do serwisu.
Miły pan z serwisu oznajmił, że niestety ale zasilacz się posypał... przy okazji dysk troszkę się zjarał ale go odratowali.
Ok, zasilacz wymieniono na Logic 500W (wtedy jeszcze nie wiedziałem co mnie uczynili) i komputerek jak "nowy".
Dysk dokupiłem na wszelki wypadek, myśle przyda się (WDC WD5000AAKS-00A7B0 500GB), przezornie na nim postawiłem system i powróciłem do normalnego użytkowania.
Dokupiłem jeszcze karte sieciową D-linka coby żona mogła z internetu korzystać (wiem, powinienem wziąść router ale chytry dwa razy traci... sieciówka była dużo tańsza :))

Nie oszczędzałem bydlaka bo w końcu mnie kosztował... i tak się stało, że pół roku temu (i tak chyba nieźle) zdażyły się rzeczy straszne i okrutne, choć zaczęło się niewinnie od "Sterownik ekranu przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność."
Potem były niekontrolowane zwiechy, zamulania, BSOD, czerwone piksele nawet ne ekranie startowym (biosa). Stwierdziłem z całą pewnością, że sprawa rozbija się o grafikę która ma już 2 lata i przeszła przez fejlura mojego zasilacza... odniosłem ją do serwisu.

Po 2 tygodniach dostałem nową sztukę :). Radość..., choć początki były niemrawe (pojawił się raz czy dwa "Sterownik ekranu przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność."), to jednak się pozbierała i do wczoraj śmigała jak złoto.

A wczoraj znów "Sterownik ekranu przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność.", potem były niekontrolowane zwiechy, zamulania, BSOD dotyczące pliku nvlddmkm.sys, tym razem niebieskie piksele na ekranie starowym (biosa) i w windowsie.
Myśle no to koniec grafa do wymiany ale zamiast się poddać spróbowałem powalczyć.
Na początku dostosowałem się do rad zamieszczonych tutaj i na innych forach (przeinstalowanie sterownika). Efekt był taki, że krzaczków było mniej i grafika starała się jakoś trzymać ale najmniejszy wysiłek powodował resety BSOD itd.
Przebadałem więc RAM. memtest86+-4.20 poszedł w ruch, przeszły 3 pętle i zero błędów.
No to dyski myślę... HD Tune i skan - badsectorów zero ale dla ST3500320AS 500GB aż 3 ostrzeżenia -reallocated sector count; spin retry count; ultra dma crc error count
Na szczęście na tym dysku mam tylko śmieci, drugi dysk okazał się być czysty.
Zapuściłem też Video Card Stability Test ale sypnął się system po 10s.
Sprawdziłem również wzrokowo płytę i grafikę (odkręciłem chłodzenie) ale nie zauważyłem niczego podejrzanego (przepalonego itp.)

Podjąłem więc męską decyzję i postanowiłem zakupić zasilacz chieftec'a CTG-500-80G 500W do tego taśmę termoprzewodzącą i pastę termoprzewodzącą aby mieć pewność że to nie kwestia zasilacza i już nie będzie mi on bruździć.

Wytargałem wszystko ze środka, założyłem zasilacz, podmieniłem pastę i taśmę w GPU i CPU, włożyłem RAM, grafę i dyski i odpalam...

Oczywiście zeby nie było zbyt pięknie błąd "Brak BOOTMGR", -->napraw system i kolejna próba, odpalił.
Zero problemów wyświetlanie ok, więc sprawdzam co i jak, GPU-z pokazuje 58 stopni C, Video Card Stability Test poszedł przez 3 min :D (po przełączzeniu na benchmark w połowie paska się zawiesił). Zadowolony odpalam Civ 5 i śmiga (wcześniej był problem z wyświetlaniem).

Myślę - tryumf... Dopiąłem d-linka i odpalam.

@$#%&!#!!!%&*wa... zawiesił się przy odpalaniu, wyciągnołem wtyczkę (kabel sieciowy) z niego i odpalił. Na pracującym systemie wkładam wtyczkę i zawiesił mi system :). Wyciągnołem wtyczkę i na razie system jest sprawny :).

Tak się kończy moja opowieść, dowiedziałem się że nie mam zielonego pojęcia co się dzieje w moim komputerze :D, błąd sterownika mógł oznaczać uszkodzenie karty, płyty, dysku systemowego, dysku dodatkowego, i kto wie czy w końcu nie spowodowała go karta sieciowa.
Zobaczę jak potoczą się dalsze losy mojego komputerka i w razie czego odezwę się znowu :).

Pozdrawiam i dziękuje wszystkim opisującym w internecie swoje problemy i ich rozwiązania, bo one to właśnie pomogły mi zreanimować sprzęcika choć chciałem już kupować grafe za 100zł :/

#17 Użytkownik jest niedostępny   lukitd Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 18 Sie 11

Napisany 18 Sierpień 2011 - 19:19

Zbadałem sprawę dokładnie. Pod Windows XP problem z zawieszeniami i komunikatem: "Sterownik ekranu przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność" u mnie nie występował. Natomiast z racji ograniczeń 32-bitowego XP postanowiłem zbadać przyczyny występowania tego problemu pod Windows Vista i 7, gdzie ten problem u mnie występował.

Dodając ten wpis do rejestru wyłączamy fukcję TDR (to ona powoduje te problemy):
(Przed dokonaniem zmian w rejestrze warto wykonać kopię zapasową rejestru)

Cytuj

W Menu Start -> Uruchom wpisujemy "regedit.exe" i uruchamiamy edytor rejestru i przechodzimy do sekcji:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControSet\Control\GraphicsDrivers (GraphicsDrivers musi być podświetlone!)
W prawym oknie Prawy przycisk myszy Nowy -> Wartość DWORD (32-bitowa).
Po dodaniu w nazwie wpisujemy "TdrLevel" klikamy dwa razy w ten nasz nowy wpis i wpisujemy
wartość "0".


W dużym skrócie: w grach czy innych aplikacjach mocno obciążających GPU (grafika, 3d, wideo), choć nie tylko (podczas wyświetlania stron internetowych nawet) czasami zdarzają się sytuacje kiedy procesor graficzny pracuje jeszcze jak szalony od powierzonych wcześniej mu skomplikowanych operacji a np. na ekranie przestaje się już "dziać cokolwiek" system Vista / 7 dzięki funkcji TDR interpretuje to jak zawieszenie się systemu (zmora starego XP) i aby nie doszło do rebootu resetuje "tylko" GPU i sterowniki i wywala ww komunikat, że "Sterownik ekranu przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność".

Jest to dość powszechny problem (tyczy się zarówno Nvidii jak i ATI - w Vistach czy tez w Windows 7).

Po dodaniu tego wpisu do rejestru wyżej wymieniony problem już u mnie nie występuje.

Ten post był edytowany przez lukitd dnia: 01 Wrzesień 2011 - 19:56


#18 Użytkownik jest niedostępny   Bartix999 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 210
  • Dołączył: Cz, 14 Kwi 11

Napisany 18 Sierpień 2011 - 20:42

zainstaluj sterowniki z tej stronki http://www.nvidia.pl...ex.aspx?lang=pl

#19 Użytkownik jest niedostępny   badmarley Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 107
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 08

Napisany 22 Sierpień 2011 - 16:45

coz ten sam problem mam od paru dni

c2d e8200
gf9800gtx
p5k pro
a-data 4gb EE 800
ocz 500w

generalnie problem sie pojawil jakies 3 dni temu podczas gry w simsy :E

pierwsza moja mysl to ustawic domyslna predkosc procka bo podkrecilem go co nieco.

nic nie pomoglo mialem w/w problemy jak ponowie powyzej.

format/zmiana windowsa z 7 na XP i na owdwrot- nic nie pomagalo TF2 czy BF:BC2 nadal
zawiszal mi komputer;[ ( nawet nie zawiesza ale dzwieku ni ma i jest napis ze HDMI wchodzi w stan spoczynku albo cos w ten desen i do tego czarny obraz )

o dziwo jak odpalalem programy do obciazania CPU i GPU to bylo stable i temperatury tez ok.
Dziwne jest jeszcze to ze problem nie wsytepuje w Fifie 11 i Pesie z tego samego roku.

Coz zastosowalem sie do tego co napisal lukitd

zobaczymy co z tego wyjdzie instaluje na chwile obecna empire total war i przetestuje.

a jeszcze mam pytanie do @lukitd - mianowicie czy na seven 64 bitowej mam ustawic "Wartość DWORD (32-bitowa)" czy moze 64 bitowa bo widze ze taka mozliwosc jest umm ?

czekam na szybka odpowiedz :)

#20 Użytkownik jest niedostępny   lukitd Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 18 Sie 11

Napisany 24 Sierpień 2011 - 11:57

Cytuj

a jeszcze mam pytanie do @lukitd - mianowicie czy na seven 64 bitowej mam ustawic "Wartość DWORD (32-bitowa)" czy moze 64 bitowa bo widze ze taka mozliwosc jest umm ?

Tak, zarówno w windows 32 jak i 64bity ustawiamy "Wartość DWORD (32-bitowa)".

U mnie nie występował ten problem podczas gier ale podczas przeglądania stron www ekran na pare sekund się zawiesił i wyświetliło mi ten komunikat: "Sterownik ekranu przestał odpowiadać..." Po dodaniu tego wpisu do rejestru już nie mam tego problemu.

Ten post był edytowany przez lukitd dnia: 01 Wrzesień 2011 - 20:10


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

3 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych