Forum PCLab.pl: Karta GeForce 8800GT GigaByte 512MB GV-NX88T512HP Zalman - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (9 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Karta GeForce 8800GT GigaByte 512MB GV-NX88T512HP Zalman Oceń temat: -----

#101 Użytkownik jest niedostępny   PiotrC Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 620
  • Dołączył: Pt, 18 Sty 08

Napisany 24 Styczeń 2008 - 02:05

Zobacz postczikocziko, o 23 Styczeń 2008, 14:15, napisał(a):

u mnie po tygodniu użytkowania, 3 zwisy.
1 niebieski ekran, 1 wyłączenie monitora i freez kompa w trakcie gry, 1 wyłącznie monitora bez freezu w trakcie 3dmark06 (pozostałe 6 prób 3dmark06 przeszła bez problemu).

co gorsze w 2 pierwszych przypadkach po wciśnięciu resetu na kompie miałem długi i 3 krótkie bipy płyty(no VGA detected). Dopiero power off-power on pomogło.


Dokładnie mam identyczne objawy, tylko nie wiedziałem do tej pory jak je fachowo opisać ;) Przy każdym uruchomieniu gry NFS Most Wanted (w dowolnej rozdzielczości, na dowolnych ustawieniach) po ok. 1,5 min gry obraz na monitorze nagle znika (zupełnie jakby nie widział wogóle karty graficznej), a po wciśnięciu resetu na kompie słychać 1 długi i 3 krótkie "beep" (czyli jak kolega wyżej napisał "no VGA detected"). Dopiero wyłączenie komputera i ponowne włączenie przyciskiem power pomaga.
I dokładnie identycznie mi się dzieje w przypadku włączenia Far CRY'a z modem HDR. Do czasu aż wymienię grafikę na inną, już wogóle nie włączam Far Cry'a ani NFS Most Wanted. A to są moje 2 ulubione gry na kompa :(

#102 Użytkownik jest niedostępny   Karllos Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: Wed, 09 Sty 08

Napisany 24 Styczeń 2008 - 08:07

Ech... trzeba było kupić ZOTAC'a :P

#103 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky Ikona

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1834
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 24 Styczeń 2008 - 08:18

NFSa akurat nie mam, w przeciwieństwie do Far Cry. Ale powiedz jeszzee jaka masz wersje i jak odpalasz modul HDR? Pach 1,4 ? i co dalej? Stestuje popoludniu i dam znac

#104 Użytkownik jest niedostępny   Kosa!!! Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 24 Styczeń 2008 - 18:34

Zobacz postAntares77, o 23 Styczeń 2008, 10:29, napisał(a):

Może ktoś z posiadających tą kartę oddawał juz ją do serwisu? ciekaw jestem czy dostał ją już z powrotem (lub też moze nową przeprojektowaną)


Ja oddawałem. W zamian dostałem Palita 8800gt SUPER+ 1gb . Brak problemów. Cudo!!!

#105 Użytkownik jest niedostępny   Tomeq Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2978
  • Dołączył: Pt, 26 Maj 06

Napisany 24 Styczeń 2008 - 18:47

Zobacz postKosa!!!, o 24 Styczeń 2008, 18:34, napisał(a):

Ja oddawałem. W zamian dostałem Palita 8800gt SUPER+ 1gb . Brak problemów. Cudo!!!

A mozna wiedziec gdzie kupiłes? No i jakie były kłopoty z karta?

#106 Użytkownik jest niedostępny   PiotrC Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 620
  • Dołączył: Pt, 18 Sty 08

Napisany 25 Styczeń 2008 - 00:44

Zobacz postBulsky, o 24 Styczeń 2008, 08:18, napisał(a):

NFSa akurat nie mam, w przeciwieństwie do Far Cry. Ale powiedz jeszzee jaka masz wersje i jak odpalasz modul HDR? Pach 1,4 ? i co dalej? Stestuje popoludniu i dam znac


Far Cry (z serii Kolekcja Klasyki za 24,99) PL (z patchem 1.33). Aby odpalić efekty HDR w tej grze, należy:
1) Otwierasz folder z zainstalowaną grą (domyślnie: C:\Program Files\Kolekcja Klasyki\Far Cry)
2) Szukasz pliku "system.cfg" i otwierasz go w Notatniku.
3) Wyszukujesz następującą linijkę tekstu: r_HDRRendering = "0"
4) Zamieniasz wartość "0" na "1".
5) Zapisujesz zmiany.
6) Zamykasz notatnik i folder z grą.
7) Odpalasz grę.
8) Grasz do późnych godzin wieczormych, He He :lol2:

PS. Dzisiaj oddałem 8800GT Gigabyte TurboForce - zamieniłem na 8800 GTS 512 MB Gigabyte (oczywiście dopłacając różnicę w cenie). I zero problemów!!! Wszystko łącznie z Far Cry+HDR i NFS Most Wanted - 100% stabilnie. Aha, moja karta również jest przetaktowana (700/1700/2000 MHz). Chłodzenie spisuje się super - przez cały czas bez mała niesłyszalne przy zamknietej obudowie, a temp. super: IDLE - 52 C, STRESS - 65 C. Polecam :thumbup:

#107 Użytkownik jest niedostępny   M.K. Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 24 Sty 08

Napisany 25 Styczeń 2008 - 08:28

Zakupiłem kartę GV-NX88T512HP zanim przeczytałem te niepokojące doniesienia. Nic z tych rzeczy nie zaobserwowałem, o których tu piszecie (poza wyjącym Zalmanem). W testach 3DMark 2006, 2005 i kilku grach (Crysisa nie mam), które uruchamiałem oraz przy pracy z Windą, nie było takich złych objawów działania karty.

Konfiguracja:
Płyta Abit AN8 Ultra (nForce 4 Ultra)
Athlon X2 4200+ @ 2875 MHz (Socket 939)
FSB - 261 MHz
HT - 1045 MHz
DDR 400 CL 2.3.2.5 - 205 MHz
Zasilacz 460W AKASA PaxPower

GeForce 8800 GT GV-NX88T512HP F3
BIOS 62.92.1f.00.08
ForceWare 169.21 (tylko te od Nvidia)
Core - 700 MHz
Shader - 1715 MHz
Memory - 920 Mhz

WinXP SP2 + wszystkie krytyczne poprawki
3DMark06 v110 oct07 (z jakąś poprawką)

Temperatura:
GV-NX88T512HP – od 43 C do 65 C
Chipset płyty podobnie.

Hałas wyeliminowałem regulatorem obrotów, który można kupić za parę złotych. Wtyk wentyla z karty i gniazdo regulatora różnią się trochę ale da się to spiąć. Należy chyba zachować zgodność kolorów (czerwony z czerwonym, czarny z czarnym). Drugi koniec regulatora podłączyłem do płyty.
Przy skręconym regulatorze o jakieś 2/3 hałas znikną a temperatura waha się od 44 C do 74 C – czyli akceptowalnie.

Kiedyś w innej konfiguracji sprzętowej grzał mi się chipset płyty głównej co powodowało pojawianie się czarnych ekranów, dodatkowy strumień powietrza na chipset wyeliminował problem – sprawdźcie to u siebie.
Natomiast komunikat o małej dostawie mocy zasilającej wyskoczył wtedy gdy zapomniałem podłączyć wtyczkę od zasilacza do karty.

Do przestawiania parametrów karty używam najnowszej wersji RivaTuner v2.06. Podkręciłem pamięć na karcie dla sprawdzenia jedynie o 10 MHz i zapuściłem 3DMark 2006 oraz LostPlanet – wszystko działało bez problemu na skręconym Zalmanie, czyli przy wyższej temperaturze.

#108 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky Ikona

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1834
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 25 Styczeń 2008 - 08:32

Zobacz postPiotrC, o 25 Styczeń 2008, 00:44, napisał(a):

Far Cry (z serii Kolekcja Klasyki za 24,99) PL (z patchem 1.33). Aby odpalić efekty HDR w tej grze, należy:
1) Otwierasz folder z zainstalowaną grą (domyślnie: C:\Program Files\Kolekcja Klasyki\Far Cry)
2) Szukasz pliku "system.cfg" i otwierasz go w Notatniku.
3) Wyszukujesz następującą linijkę tekstu: r_HDRRendering = "0"
4) Zamieniasz wartość "0" na "1".
5) Zapisujesz zmiany.
6) Zamykasz notatnik i folder z grą.
7) Odpalasz grę.
8) Grasz do późnych godzin wieczormych, He He :lol2:

PS. Dzisiaj oddałem 8800GT Gigabyte TurboForce - zamieniłem na 8800 GTS 512 MB Gigabyte (oczywiście dopłacając różnicę w cenie). I zero problemów!!! Wszystko łącznie z Far Cry+HDR i NFS Most Wanted - 100% stabilnie. Aha, moja karta również jest przetaktowana (700/1700/2000 MHz). Chłodzenie spisuje się super - przez cały czas bez mała niesłyszalne przy zamknietej obudowie, a temp. super: IDLE - 52 C, STRESS - 65 C. Polecam :thumbup:


hehe no to stestuje sobie tak przez week na spokojnie :) nawiasem mowiac mam taka sama karte jak Ty :) ale i tak looknę :D Imho sprawdz sobie demo MOH Airborne, tam mi się raz wykrzaczyła. Ale coraz bardziej zastanawiam się nad sterownikami...

#109 Użytkownik jest niedostępny   czikocziko Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 08

Napisany 25 Styczeń 2008 - 10:57

M.K. -> jaką masz rozdziałkę w monitorze? spróbuj ustawić pod windą 1600x1200 i w grach też - wtedy się częściej wykrzacza. Przynajmniej u mnie.


Wysłałem zapytanie do gigabyte polskiego i azjackiego :) zobaczymy co odpiszą.
Może wystarczające będzie zaktualizowanie BIOSu. Sterowniki to raczej nie są problemem, skoro karta po zwisie i resecie nie jest znajdowana przez płytę.
Dam znać jak odpiszą.

#110 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky Ikona

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1834
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 25 Styczeń 2008 - 11:47

Zobacz postczikocziko, o 25 Styczeń 2008, 10:57, napisał(a):

(...).
Wysłałem zapytanie do gigabyte polskiego i azjackiego :) zobaczymy co odpiszą.
Może wystarczające będzie zaktualizowanie BIOSu. Sterowniki to raczej nie są problemem, skoro karta po zwisie i resecie nie jest znajdowana przez płytę.
Dam znać jak odpiszą.

proste rozwiazania są najlepszę :thumbup: za pomysłowość. Czekamy.

#111 Użytkownik jest niedostępny   M.K. Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 24 Sty 08

Napisany 25 Styczeń 2008 - 11:57

Zobacz postczikocziko, o 25 Styczeń 2008, 10:57, napisał(a):

M.K. -> jaką masz rozdziałkę w monitorze? spróbuj ustawić pod windą 1600x1200 i w grach też - wtedy się częściej wykrzacza. Przynajmniej u mnie.

Tej jednej rzeczy nie zrobię bo mam 19" i 1280x1024.
Jeśli problem występuje przy wyższych rozdzielczościach to ja tego nie zobaczę.

Do poprzedniej mojej wypowiedzi dodam, że jest jeszcze jedno źródło hałasu generowane jak mi się wydaje przez tą kartę - elektronika. Podczas zaniku lub pojawiania się obrazu (takie przejście od jasnego do ciemnego lub odwrotnie np. pomiędzy testami w 3DMark2006) pojawia się delikatny pisk i potem zaraz znika. W sumie nie jest to jakiś specjalny problem ale ja to słyszę.

.

#112 Użytkownik jest niedostępny   Tomeq Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2978
  • Dołączył: Pt, 26 Maj 06

Napisany 25 Styczeń 2008 - 13:48

A mi karta odmawia posłuszenstwa jedynie przy właczeniu komputera - jak jest zimna. O ile na Viscie monitor gasnie to na XPku obraz robi sie rozowy albo błekitny. Pomaga jedynie restart, ale juz po restarcie wszystko jest cacy - mozna grac cały dzien i karta nie zawiesza sie.
Brat ma taka sama karte(razem zamawialismy) i u niego nie zaobserwowałem takich cyrków. No moze poza jednym - nie dało sie zainstalowac windy, musiałem 7100GS wlozyc zeby zainstalowac system.
No i co najgorsze - ta karta to padaka. Rdzen o 20MHz nie da sie podkrecic, bo w ATiTool-u kropki sie pojawiaja. Pamieci max 970MHz - czyli o 50MHz wiecej... Sprobuje sprawdzic jak u brata. Najwyzej w nocy po cichaczu podmienie karty. xD

#113 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky Ikona

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1834
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 25 Styczeń 2008 - 14:56

Zobacz postTomeq, o 25 Styczeń 2008, 13:48, napisał(a):

.. Sprobuje sprawdzic jak u brata. Najwyzej w nocy po cichaczu podmienie karty. xD

dont worry :) wszytsko pozostanie w rodzinie :D

#114 Użytkownik jest niedostępny   viruuus Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 08

Napisany 25 Styczeń 2008 - 15:46

na crysisie na najwyższych ustawieniach gra chodzi pięknie, co pare minut jakieś jedno małe przycięcie, chyba trafiła mi się grafika w pełni sprawna ;)

#115 Użytkownik jest niedostępny   kosa64 Ikona

  • Pierożek wyborowy.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2424
  • Dołączył: Nd, 28 Sty 07

Napisany 26 Styczeń 2008 - 15:24

U mnie działa wszystko, poza NFS Most Wanted. Kart sprawnych w tym względzie nie ma, będzie można oddać na gwarę i żądać zwrotu kasy. Chyba, że ktoś wie, jak to naprawić?


Virus, Most Wanted i kilka wyścigów ; ).

Ten post był edytowany przez kosa64 dnia: 26 Styczeń 2008 - 15:25


#116 Użytkownik jest niedostępny   PiotrC Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 620
  • Dołączył: Pt, 18 Sty 08

Napisany 28 Styczeń 2008 - 01:29

Zobacz postBulsky, o 25 Styczeń 2008, 08:32, napisał(a):

hehe no to stestuje sobie tak przez week na spokojnie :) nawiasem mowiac mam taka sama karte jak Ty :) ale i tak looknę :D Imho sprawdz sobie demo MOH Airborne, tam mi się raz wykrzaczyła. Ale coraz bardziej zastanawiam się nad sterownikami...


Teraz w nic nie gram i niczego nie testuję - w tym tygodniu sesja :)
Ale jak tylko się skończy to testów nie będzie końca ... ;)
Tak z ciekawości, Bulsky - jaki masz monitor?
Ja właśnie sprzedałem panoramę 20" Samsunga (na razie jadę na starym, poczciwym 17" CRT) i chyba się przesiądę na jakąś "porządną" 19" LCD (1280x1024).
Jak macie jakieś propozycje to zapraszam na http://forum.pclab.pl/t332221.html

Ten post był edytowany przez PiotrC dnia: 28 Styczeń 2008 - 01:32


#117 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky Ikona

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1834
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 28 Styczeń 2008 - 01:48

Zobacz postPiotrC, o 28 Styczeń 2008, 01:29, napisał(a):

Tak z ciekawości, Bulsky - jaki masz monitor?


hehe mialem samusunga 913N ale spredałem jakies pol roku temu (razem z całym kompem) i siedze teraz na 17 CRT 763MB tez samsunga i na...nowym kompie :)

Zobacz postPiotrC, o 28 Styczeń 2008, 01:29, napisał(a):

Ja właśnie sprzedałem panoramę 20" Samsunga (na razie jadę na starym, poczciwym 17" CRT) i chyba się przesiądę na jakąś "porządną" 19" LCD (1280x1024).


wiesz, jesli miałbym kupować to chyba tylko 19 LCD (4:3), wczoraj ogladałem 22 ale nie jako zainteresoawny kupnem, a jako oberwator, i jakoś mnie nie przekonała. Wysoka rozdzielczość, poza tym wszytsko strasznie małe. 19 LCD (albo OLED ;-) ) by mi osobiscie wystarczyła :)

Ten post był edytowany przez Bulsky dnia: 28 Styczeń 2008 - 01:49


#118 Użytkownik jest niedostępny   Tomeq Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2978
  • Dołączył: Pt, 26 Maj 06

Napisany 28 Styczeń 2008 - 11:02

Zobacz postBulsky, o 28 Styczeń 2008, 01:48, napisał(a):

wiesz, jesli miałbym kupować to chyba tylko 19 LCD (4:3), wczoraj ogladałem 22 ale nie jako zainteresoawny kupnem, a jako oberwator, i jakoś mnie nie przekonała. Wysoka rozdzielczość, poza tym wszytsko strasznie małe. 19 LCD (albo OLED ;-) ) by mi osobiscie wystarczyła :)

Zawsze mozna powiekszyc. :) Ogladanie filmów na 22" wide - miodzio. :)

#119 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky Ikona

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1834
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 28 Styczeń 2008 - 11:23

Zobacz postTomeq, o 28 Styczeń 2008, 11:02, napisał(a):

Zawsze mozna powiekszyc. :) Ogladanie filmów na 22" wide - miodzio. :)


hehe no jest tak, ze tracisz na ostrości wówczas, co do filmów to pewnie tak, ale jak np siedzisz w akademiku czy coś :)

#120 Użytkownik jest niedostępny   czikocziko Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 08

Napisany 28 Styczeń 2008 - 16:04

Gigabyte odpowiedział:
"Witam
Proszę, jeśli to możliwe, o przetestowanie tej karty na innej płycie głównej."

ech spychologia, sami by potestowali.... ktoś testował na innej płycie? Ja nie mam możliwości.

  • (9 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych