Forum PCLab.pl: Najlepszy program do obróbki wideo - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Najlepszy program do obróbki wideo ??? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mafiusz Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: So, 17 Cze 06

Ikona postu  Napisany 14 Styczeń 2008 - 16:52

Witam.
Temat pewnie znany i wiele razy umieszczany na tym forum, lecz odważę się ponownie go zamieścić i spytać się o to samo. A mianowicie, który z tych 3 programów jest najlepszy: (jeżeli chodzi o półprofesjonalną obróbkę wideo; wypisze zalety i wady) :hmm:

-Ulead Video Studio 10 (coś powolno mi chodzi, przycina się, a czasami nawet zawiesza, a mój komputer spokojnie spełnia jego wymagania systemowe, gdyż mam Core 2 Duo, wadą jest jeszcze to że nie można przycinać filmu w wybranym momencie, plusy to funkcje)

-Pinnacle Studio 10 (plusem jest dużo funkcji, super przejścia, przycinanie obrazu w wybranym momencie, lecz poważną wadą jest brak animacji tekstu)

-Adobe Premiere 2.0 (nie testowałem jeszcze, a sądze że plusy to przede wszystkim funkcje. Minus- podobno jest ich tak dużo, że, aż tego wszystkiego nie obłapie)

Nie obcykałem jeszcze wszystkich programów i ich funkcji. Lecz zależy mi bardzo na dobrych przejściach, animacjach tekstowych i przycinaniu scen. Który wg. jest najlepszy. :hmm: Możecie też podać własne programy, ale to co tu są przypadły mi do gustu. :E

#2 Użytkownik jest niedostępny   Pikol Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2550
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 14 Styczeń 2008 - 19:03

Windows movie maker, a jak ma kaprys i nie działa to nero vision.

#3 Użytkownik jest niedostępny   T_G Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4266
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 14 Styczeń 2008 - 19:25

Adobe Premiere CS3
Canopus Edius 4.51

#4 Użytkownik jest niedostępny   jcakov Ikona

  • If you wanna fuck me, first you got to kiss me
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: So, 27 Sie 05

Napisany 14 Styczeń 2008 - 19:38

Cytuj

(nie testowałem jeszcze)

No to wystarczy go już tylko kupić(ok. 2000zł wg allegro) i już możesz potestować.
A że w UVS nie można przycinać w dowolnym momencie - mylisz się. Sam mam ver. 7(którą dostałem jak kupowałem kabel FW), spokojnie mogę ciąć tam gdzie chce. Trzeba tylko chcieć - to jest w 100% wykonalne w tym programie i to bez większego kombinowania. Najlepszy program to będzie ten który Tobie pasuje. Swoją drogą albo masz sporo kasy że chcesz każdy z nich testować albo niezły tupet aby każdy jeden kraść.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Pikol Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2550
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 14 Styczeń 2008 - 19:57

2000zł wg allegro

holy shiet o_O
zastanawia mnie co ten program ma czego taki pospolity WMM nie ma ; O


słyszałem ze vegas studio tez dobre.

#6 Użytkownik jest niedostępny   jcakov Ikona

  • If you wanna fuck me, first you got to kiss me
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: So, 27 Sie 05

Napisany 14 Styczeń 2008 - 20:30

Akurat WMM jest dość okrojonym programem...

#7 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

  • promieniujcie miłość :D
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27286
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 14 Styczeń 2008 - 22:10

Ehhh kolejny genialny post, więc dodam kolejną genialną odpowiedź:

Najlepszym programem do edycji wideo jest ten, którego obsługuje najlepszy i inteligentny operator.

#8 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25814
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 14 Styczeń 2008 - 23:20

Nawet w WMM da sie zrobić teledysk który wywiera wrażenie - sprawdzone na mojej narzeczonej ;)


Pozdrawiam.

#9 Użytkownik jest niedostępny   T_G Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4266
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 15 Styczeń 2008 - 02:09

Premiere i Edius maja triale z czego edek dziala przez 30 dni full opcja

#10 Użytkownik jest niedostępny   foamy Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1053
  • Dołączył: So, 29 Gru 07

Napisany 15 Styczeń 2008 - 12:43

WMM nie jest taki zły
dobry topic dla mnie - zastanawiam sie nad jakimś poważniejszym programem niż wbudowany maker, dlatego że jestem w kl. teatralno-filmowej i często kręcimy własne "filmy" i dłuższe i krótsze, musimy oczywiście to później dobrze zmontować, dodać muze itp, (tu nie ma miejsca na amatorskie filmiki pt "tutaj kompilacja z fify enjoy, jakość 240x240" czy mój parkur na ogródku)
i nie wiem czy te wszystkie programy są na jedno kopyto? czy ktoś tutaj definitywnie poleci jakiś najlepszy, wyróżniający sie program (nie tylko zajmowanymi Gbajtami.. -_- ) ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   jcakov Ikona

  • If you wanna fuck me, first you got to kiss me
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: So, 27 Sie 05

Napisany 15 Styczeń 2008 - 22:56

Zobacz postfoamy, o 15 Styczeń 2008, 12:43, napisał(a):

WMM nie jest taki zły
dobry topic dla mnie - zastanawiam sie nad jakimś poważniejszym programem niż wbudowany maker, dlatego że jestem w kl. teatralno-filmowej i często kręcimy własne "filmy" i dłuższe i krótsze, musimy oczywiście to później dobrze zmontować, dodać muze itp, (tu nie ma miejsca na amatorskie filmiki pt "tutaj kompilacja z fify enjoy, jakość 240x240" czy mój parkur na ogródku)
i nie wiem czy te wszystkie programy są na jedno kopyto? czy ktoś tutaj definitywnie poleci jakiś najlepszy, wyróżniający sie program (nie tylko zajmowanymi Gbajtami.. -_- ) ?

Osobiście widziałem parę różnych programów w akcji i nie napiszę nic nowego(zwłaszcza że już w tym wątku zostało to 2 razy zauważone) - każdy z tym programów będzie dobry(poza WMM ;) ) jeżeli nauczysz się go dobrze obsługiwać. Nie powiedziałbym że jakiś się specjalnie wyróżnia - jeżeli w ogóle to chyba wymaganiami, bo niektóre programy potrzebują lepszego kompa niż niejedna nowa gra(oczywiście to soft bardziej profesjonalny i raczej głupotą jest używanie go do robienia amatorskich projektów). Osobiście korzystam z Ulead Video Studio - intuicyjny interfejs, dużo ciekawych efektów, wszystko łatwo, gładko i przyjemnie, a do tego przystępna, niska cena(http://www.allegro.pl/item294494620_ulead_video_studio_11_box_pl_f_vat.html). Uważam że do robienia wszelkich amatorskich filmów w zupełności wystarczy, uwierz mi że nie potrzeba żadnych ekstremalnych 'wyróżniających' funkcji których najprawdopodobniej i tak nie wykorzystasz. Większość przejść to i tak będą crossfade'y.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Small Mike Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 145
  • Dołączył: Cz, 03 Sty 08

Napisany 15 Styczeń 2008 - 23:13

Znacie Virtual Dub? :P

#13 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25814
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 15 Styczeń 2008 - 23:20

Ja znam - masz pytanie czy chcesz w nim Składać teledysk? :E


Pozdrawiam.

#14 Użytkownik jest niedostępny   przemax Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: So, 07 Kwi 07

Napisany 15 Styczeń 2008 - 23:40

Wg mnie najlepszy i bzekonkurencyjny - Sony Vegas.
Opcja niewskazana dla początkujących.
Ja montuje w nim wszelkiej maśi filmy od roku i się nie zawiodłem. Ma tak rozbudowane funkcje, że nie poznałem ani 1/10 z nich jeszcze :)

#15 Użytkownik jest niedostępny   Small Mike Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 145
  • Dołączył: Cz, 03 Sty 08

Napisany 16 Styczeń 2008 - 00:08

Zobacz postmaly_szcz, o 15 Styczeń 2008, 22:20, napisał(a):

Ja znam - masz pytanie czy chcesz w nim Składać teledysk? :E
Pozdrawiam.


Moze nagramy coś razem jakiesR&B?

maly_szczy nie grzebie w trawie
bierze pixy i ma zabawe

bez urazy
ale jestem bez skazy


Tak naprawdę nigdy nie bawilem sie w robienie filmów, jedyne co robiłem kiedys to virtualdub składalem film ktory nagrywał aparatem cyfrowym na resztkach bateri :P chyba 10 filmików po 4 sekundy :thumbup:

Jestem niecierpliwy a wiem ze nawet na najlepszym sprzecie trzeba długo czekać.
2 godziny żeby zapisać plik dodać, jakis efekt, przekonwertować or whatev3r.
Słyszałem też że wy idziecie na drugiego kompa w garażu jak robi sie coś na na pierwszym :P/

Mnie szlak(g?) trafia jak nagrywam płytę (8min) a co dopiero czekać na coś 2 godziny zobaczyć efekt i stwierdzić ze sie nie nadaje =)

#16 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25814
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 16 Styczeń 2008 - 01:12

Zobacz postSmall Mike, o 16 Styczeń 2008, 00:08, napisał(a):

bez urazy
ale jestem bez skazy

To się dało zauważyć w postaci spamu jaki zaserwowałeś. mam nadzieję że gdy wrócisz (o ile wrócisz) spamować nie będziesz, bo będzie dłuższa przerwa.


Pozdrawiam.

#17 Użytkownik jest niedostępny   T_G Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4266
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 16 Styczeń 2008 - 09:37

swoja droga typowy przyklad polskiego gangsta z ksywa "small mike" :)

#18 Użytkownik jest niedostępny   Mafiusz Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: So, 17 Cze 06

Napisany 24 Styczeń 2008 - 20:06

A czy w pełnej wersji Pinnacle Studio 10 można dodawać animowane napisy? Bo w wersji trial nie ma takiej funkcji

#19 Użytkownik jest niedostępny   T_G Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4266
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 25 Styczeń 2008 - 13:45

jak chesz animoac napisy to kup plugin Heroglyph, tam jest wszystko


jak chesz animoac napisy to kup plugin Heroglyph, tam jest wszystko

#20 Użytkownik jest niedostępny   blobon Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Pn, 03 Mar 08

Napisany 03 Marzec 2008 - 19:01

witam
dopiero zaczynam prace z sony vegas.otóż przerabiam filmy powstałe z nagrań z kamery.tylko mam pewien problem film który trwa 45 minut po kompilacji na avi waży 9 gb.czy mozna coś zrobić żeby mógł zmieścić sie na płycie dvd?

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych