Forum PCLab.pl: Instrukcja montażu, nałożenia procesora Intel Core 2 Duo - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Instrukcja montażu, nałożenia procesora Intel Core 2 Duo Proszę o pomoc! Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   awsed Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Wt, 30 Paź 07

Napisany 30 Styczeń 2008 - 15:31

Witam wszystkich, którzy czytają ten temat!

Chciałbym się dowiedzieć jak zamontować procesor Intel Core 2 Duo na płytę główną. :E Chodzi mi głównie o to ile i jak nałożyć pasty, jak to wszystko zaczepić itd. Czy ktoś mógłby wykonać albo podać adres do jakieś strony z instrukcją prawidłowego zamontowania procesora do płyty głównej? Proszę także o podanie nazwy pasty, :E gdyż chciałbym później kręcić mój procesora, a wolałbym, aby wszystko było dobrze zrobione(tzn. aby ta pasta przewodziła te całe ciepło - właściwie to pasta ma jakiś wpływ na kręcenie, czy niewielki:question: ).

Z góry dzięki za wszelką uwagę i pomoc dla mnie (i dla wielu innych)! :P

P.S. Nie mogłem znaleźć w internecie tematu podobnego do tego, wszystko jest chaotycznie napisane, nie po kolei :hmm: Jak jest już jakiś temat, stronka podobna do tego tematu, sorki.

Pozdrawiam!

#2 Użytkownik jest niedostępny   sonja Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 651
  • Dołączył: Pt, 28 Gru 07

Napisany 30 Styczeń 2008 - 15:39

linkow podawac nie wolno, a gogiel wywali ci pelno stron jak nakladac paste ile itd... a zamontowanie procesora i radatiora na niego to bajecznie proste...

#3 Użytkownik jest niedostępny   Orgiusz Ikona

  • AGOIA
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10646
  • Dołączył: Cz, 02 Mar 06

Napisany 30 Styczeń 2008 - 15:45

http://www.intel.com.../eng/100617.htm

Drugi sie zwiesza :?

Ten post był edytowany przez Orgiusz dnia: 30 Styczeń 2008 - 15:49


#4 Użytkownik jest niedostępny   awsed Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Wt, 30 Paź 07

Napisany 30 Styczeń 2008 - 20:47

a jaka grubość pasty i jakiej najlepiej firmy(jakaś tańsza)...
Aha, jeszcze jedno. Jak ją rozsmarować, położyć?

Ten post był edytowany przez awsed dnia: 30 Styczeń 2008 - 20:58


#5 Użytkownik jest niedostępny   Orgiusz Ikona

  • AGOIA
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10646
  • Dołączył: Cz, 02 Mar 06

Napisany 30 Styczeń 2008 - 21:00

A jakie masz chlodzenie? Bo jesli box to na starcie masz firmowo zaaplikowana odpowiednia ilosc.
Ceramique, AS5 - to te "tansze" ktore dosc latwo sie naklada. Druga troche gorzej sie czysci ale i tak lepiej niz coollaboratory czy zalmana...
Nakladanie - ja ostatnio uwielbiam uzywac starej karty klubu Nokia do rownomiernego rozprowadzenia spoiwa xD

#6 Użytkownik jest niedostępny   POL_eXplosiV Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 753
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 07

Napisany 30 Styczeń 2008 - 21:11

Co do nakładania, to albo jak przedmówca napisał, rozprowadzasz cienką warstwę równoemiernie po całym heatspread'erze procesora, albo dajesz małą kropę pasty na środek i po założeniu chłodzenia ("wygrzaniu" jej) pod wpływem temperatury zostanie rozprowadzona po powierzchni procka. Co do boxowego chłodzenia w przypadku procesorów na LGA 775 to jego montaż jest b.prosty. Masz 4 kołki montujące, które się wciska w otwory na płycie głównej (są rozstawione wookoło socketu). Najtańsza i dobra pasta to Arctic Ceramique (posiadam takową i naprawdę nie można narzekać na jej jakość).

Ten post był edytowany przez POL_eXplosiV dnia: 30 Styczeń 2008 - 21:12


#7 Użytkownik jest dostępny   bielas Ikona

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15929
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 30 Styczeń 2008 - 22:07

ja użyłem zalmana STG - łatwo się aplikuje (ma pędzelek w nakrętce, jak lakier do pazurów), łatwo usuwa, wystarczy "pomalować" procka z wierzchu i tyle (tak żeby nie spływała :E ), u mnie e4500@~2,8ghz w idle ma 32*C, a w stresie 43*C

Ten post był edytowany przez bielas dnia: 30 Styczeń 2008 - 22:08


#8 Użytkownik jest niedostępny   awsed Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Wt, 30 Paź 07

Napisany 30 Styczeń 2008 - 23:56

tzn. na tej blaszce procesora wystarczy ta kuleczka pasty i będzie można kręcić?

Też właśnie mam e4500 i także box chłodzenie (w testach egielda dochodziły do 3 ghz! O.O)i chcę dokręcić do 2.8 ghz na abit p35-e - da radę?

jeszcze jedno, mógłby ktoś umieścić zdjęcie procka i wielkości tej kuleczki, żebym nie spierdzielił z dużą dawką :E

Ten post był edytowany przez awsed dnia: 30 Styczeń 2008 - 23:57


#9 Użytkownik jest niedostępny   Orgiusz Ikona

  • AGOIA
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10646
  • Dołączył: Cz, 02 Mar 06

Napisany 31 Styczeń 2008 - 00:26

Dodaj obrazek
Musze cos pisac czy zrozumiesz samo zdjecie?

#10 Użytkownik jest niedostępny   awsed Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Wt, 30 Paź 07

Napisany 31 Styczeń 2008 - 01:39

to ta pasta musi być w takie paski czy nie?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Orgiusz Ikona

  • AGOIA
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10646
  • Dołączył: Cz, 02 Mar 06

Napisany 31 Styczeń 2008 - 07:43

Zobacz postOrgiusz, o 30 Styczeń 2008, 21:00, napisał(a):

(...) Bo jesli box to na starcie masz firmowo zaaplikowana odpowiednia ilosc. (...)



Zobacz postawsed, o 31 Styczeń 2008, 01:39, napisał(a):

to ta pasta musi być w takie paski czy nie?



Celowo walisz takie posty?

#12 Użytkownik jest niedostępny   niasa Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Wed, 22 Lis 06

Napisany 31 Styczeń 2008 - 08:13

OMG kolego chyba masz 10 lat i tata ci kupil procesor

wszedzie masz instrukcje obsługi płyty i proca


a paste rozdus kropelke na srodek proca i docisnij radiatorem w twoim przypadku zabawa w rozsmarowanie moze skonczyc sie zle

#13 Użytkownik jest niedostępny   awsed Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Wt, 30 Paź 07

Napisany 31 Styczeń 2008 - 10:11

Trzeba było tak od razu, a nie jakieś wywody, a lat to mam 24 i moge się nie znać na komputerach, a chciałbym się czegoś nauczyć i dowiedzieć...metodą prób i błędów, więc jako zaawansowani użytkownicy powinniście mnie zrozumieć...

Dzięki za pomoc!

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych