Forum PCLab.pl: PSP + Wi-Fi jak to zrobic :P - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

PSP + Wi-Fi jak to zrobic :P Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   mlody_tarnow Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7530
  • Dołączył: Wt, 08 Maj 07

Ikona postu  Napisany 10 Luty 2008 - 23:12

Sprawa wyglada tak: posidam PSP i chcialbym korzystac z internetu w domu i jestem kompletnym laikiem w dziedzinie neta bezprzewodowego itp bo sie tym w zyciu nie interesowalem, posiadam internet ZETO 100 Mb/s - podlaczany do sieciowki za pomoca kabla rj-45 i teraz pare pytan:

1. co trzeba zrobic zeby miec wi-fi w domu ??
a) potrzeba chyba jakis router z AP i do tego wpinam ten kabelek z zeto i rozdzielam tak net-a, ze z tego routera wychodzi sygnal wi-fi oraz kablem idzie net do sieciowki w PC ??
b) istnieja jakies chyba karty wi-fi przez USB ?? to podpinam tylko pod usb i mam wi-fi w domu ??
c )sa jakies dodatkowe koszta czy tylko koszt zakupu sprzetu ??

2. mozecie podac jakies linki do urzadzen :) ( mile widziane z allegro ) o ile wygooglowalem to router z AP daje mi taka mozliwosc, ze jak wylacze PC to dalej mam neta przez wi-fi, a jesli karte USB to tylko jak PC jest wlaczony ??

dodam ze interesuje mnie jak najtansza/stabliniejsza opcja :) w sumie zasieg nie musi byc wielki bo tylko mi ten net potrzebny w mieszkaniu :)

Ten post był edytowany przez mlody_tarnow dnia: 10 Luty 2008 - 23:14


#2 Użytkownik jest niedostępny   jul Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: So, 24 Lip 04

Napisany 11 Luty 2008 - 16:25

Zobacz postmlody_tarnow, o 10 Luty 2008, 23:12, napisał(a):

Sprawa wyglada tak: posidam PSP i chcialbym korzystac z internetu w domu i jestem kompletnym laikiem w dziedzinie neta bezprzewodowego itp bo sie tym w zyciu nie interesowalem, posiadam internet ZETO 100 Mb/s - podlaczany do sieciowki za pomoca kabla rj-45 i teraz pare pytan:

1. co trzeba zrobic zeby miec wi-fi w domu ??
a) potrzeba chyba jakis router z AP i do tego wpinam ten kabelek z zeto i rozdzielam tak net-a, ze z tego routera wychodzi sygnal wi-fi oraz kablem idzie net do sieciowki w PC ??
b) istnieja jakies chyba karty wi-fi przez USB ?? to podpinam tylko pod usb i mam wi-fi w domu ??
c )sa jakies dodatkowe koszta czy tylko koszt zakupu sprzetu ??

2. mozecie podac jakies linki do urzadzen :) ( mile widziane z allegro ) o ile wygooglowalem to router z AP daje mi taka mozliwosc, ze jak wylacze PC to dalej mam neta przez wi-fi, a jesli karte USB to tylko jak PC jest wlaczony ??

dodam ze interesuje mnie jak najtansza/stabliniejsza opcja :) w sumie zasieg nie musi byc wielki bo tylko mi ten net potrzebny w mieszkaniu :)


linksys wrt54gl + dd-wrt

wiecej info znajdziesz tu

Ten post był edytowany przez jul dnia: 11 Luty 2008 - 16:27


#3 Użytkownik jest niedostępny   YasiuSpacerowicz Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11197
  • Dołączył: Nd, 20 Lut 05

Napisany 11 Luty 2008 - 16:55

Zobacz postjul, o 11 Luty 2008, 16:25, napisał(a):

linksys wrt54gl + dd-wrt

wiecej info znajdziesz tu


Po co mu takie wielkie bydle? Ja mam WRT54GC i sprawdza sie do PSP idealnie.

#4 Użytkownik jest niedostępny   mlody_tarnow Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7530
  • Dołączył: Wt, 08 Maj 07

Napisany 12 Luty 2008 - 23:42

no sory, ale cena to kosmos 200zl to przesada przynajmniej dla mnie

innymi slowy potrzebuje tylko router z AP ( ten Acces Point to wyczytalem, ze musi byc, ale nie wiem czy rzeczywisci - nie znam sie na tych rzeczach), ktory rozdzieli sygnal na Wi-Fi i przewodem do kompa ?? jestem cienituki w sprawach sieci itp

wiec jakbym kupil taki router to robie taki myk, ze ten kabel co mam akutalnie podpiety do PC podpinam do routera i z tego idzie mi sygnal Wi-Fi oraz wychodzi kabel rj-45, ktory wpinam do PC do sieciowki :) dobrze ja to rozumiem ??

mam na mysli to (schemat):

Dodaj obrazek

tak to ma byc zrobione ??

edit: na tej aukcji http://aukcja.onet.p...?item=305702767 jest obrazek ze schematem i wnioskuje ze to jest to o co mi chodzi :) ( jedyne co mnie irytuje to ten kabel, ktory dochodzi do router-a od modemu DSL/cable ---> chyba ze cable mam rozumiec jako wlasnie taki kabel jaki ja mam od neta rj-45 czy nie ?)

poprawcie mnie jesli sie myle

Ten post był edytowany przez mlody_tarnow dnia: 13 Luty 2008 - 00:35


#5 Użytkownik jest niedostępny   jul Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: So, 24 Lip 04

Napisany 13 Luty 2008 - 01:33

musi byc fizyczne polaczenie (kabel w tym wypadku) miedzy modemem a routerem. ale kabel moze miec 20cm dlugosci i nie bedzie ci przeszkadzal

reszte dobrze kombinujesz

#6 Użytkownik jest niedostępny   kamstszu Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 13 Luty 2008 - 13:16

Wcale,że nie właśnie że się da podłączyć przez sieć bezprzewodową ale pod inną,bo WIFI się do tego nienadaje :pistols:
I nawet chyba nie trzeba PSP podłączać do internetu żeby grać Multiplayer itp., a to dlatego bo PSP ma jakąś własną darmową sieć,nic nie trzeba podłączać.
Jeśli chcecie dokładną instrukcję w skonfigurowaniu czegoś takiego, to dajcie znać.

#7 Użytkownik jest niedostępny   YasiuSpacerowicz Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11197
  • Dołączył: Nd, 20 Lut 05

Napisany 13 Luty 2008 - 13:18

Zobacz postkamstszu, o 13 Luty 2008, 13:16, napisał(a):

Wcale,że nie właśnie że się da podłączyć przez sieć bezprzewodową ale pod inną,bo WIFI się do tego nienadaje :pistols:
I nawet chyba nie trzeba PSP podłączać do internetu żeby grać Multiplayer itp., a to dlatego bo PSP ma jakąś własną darmową sieć,nic nie trzeba podłączać.
Jeśli chcecie dokładną instrukcję w skonfigurowaniu czegoś takiego, to dajcie znać.


Ta jasne, mozna wszystko na tym robić.

Ta sieć to tylko połączenie dwóch konsol znajdujacych sie obok siebie... zeby korzystać z przeglądarki internetowej potrzebny jest AP.

#8 Użytkownik jest niedostępny   kamstszu Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 13 Luty 2008 - 13:21

I jeszcze,żeby mieć wi-fi:

1.Musisz mieć modem z dostępem do internetu
2.Musisz mieć włączoną możliwość WI-FI sieci bezprzewodowych w modemie
3.Musisz mieć specialny kod na swoją sieć WI-FI który dostaniesz z modem,jeśli modem posiada opcję WI-FI.

#9 Użytkownik jest niedostępny   YasiuSpacerowicz Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11197
  • Dołączył: Nd, 20 Lut 05

Napisany 13 Luty 2008 - 13:24

Co ty pierdzielisz?

Ty wiesz w ogóle co to jest ruter? Mój modem nie posiada opcji Wi-Fi, a podłączyłem go do rutera bez żadnych problemów (no, z jednym małym problemem, na który pomogło zresetowanie modemu), i wklepałem tylko klucz WEP rutera do PSP, i mogę korzystać z internetu na PSP w całym domu.

#10 Użytkownik jest niedostępny   mlody_tarnow Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7530
  • Dołączył: Wt, 08 Maj 07

Napisany 13 Luty 2008 - 19:44

ja wiem co to jest WEP itp i wiem ze do PSP wystarczy podac ten wep jesli polaczenie jest nim chronione :) bo kotrzystalem juz z darmowych hot-spotow czy tez szyfrowanych polaczen :)

ok, cos piszecie o modemie ?? po co mi modem bo nie bardzo rozumiem :P posiadam lacze o szybkosci 100 mbit :) - taka wiedze na temat neta posiadam :D naprawde jestem zielony w "tych" sprawach bo nigdy mnie to nie interesowalo

o ile to wazne to jak zakladali mi telefon to dostalem tez fast ethernet swich lan, zeby mi rozdzielalo sygnal do PC i do telefonu ( nie wiem jak to dokladnie dziala ) do tego tez doszlo internet phone cos tam od lyniks-a :)

czy to nie bedzie kolidowac ??

Ten post był edytowany przez mlody_tarnow dnia: 13 Luty 2008 - 19:48


#11 Użytkownik jest niedostępny   YasiuSpacerowicz Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11197
  • Dołączył: Nd, 20 Lut 05

Napisany 13 Luty 2008 - 22:28

Podłączasz modem do rutera i tyle.

Kolegi kamstszu nie słuchaj, bo najwyraźniej nie zna się on na tym.

#12 Użytkownik jest niedostępny   mlody_tarnow Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7530
  • Dołączył: Wt, 08 Maj 07

Napisany 14 Luty 2008 - 00:45

ale mi wstyd jak jasny gwint :P ale ktore to modem :P ( o ile posiadam )

bo ja myslalem ze tylko podlacze kabel - ten co siedzi teraz w sieciowce - do touter-a z AP ...

Ten post był edytowany przez mlody_tarnow dnia: 14 Luty 2008 - 00:48


#13 Użytkownik jest niedostępny   jul Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: So, 24 Lip 04

Napisany 14 Luty 2008 - 04:08

jesli ze sciany "wychodzi" ci od razu ethernet, to mozesz nie miec modemu u siebie. takim wypadku podlaczysz go do routera, a z niego reszte swoich urzadzen

co do kamstszu, to nie sluchaj typa, bo gada od rzeczy... ;)

#14 Użytkownik jest niedostępny   d^^b Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 266
  • Dołączył: So, 18 Lut 06

Napisany 14 Luty 2008 - 13:34

Witam,
Może ja napisze już jasno co masz zrobić...
1. Musisz kupić router z AP... czyli jest to każdy router z WI-FI np. D-LINK
2. Przeczytaj instrukcję załączoną z AP... i wszystko będziesz wiedział, a tak dla wiedzy teoretycznej to kabel z 'internetem' niezależnie czy on jest z modemu w twoim domu czy ci po prostu wystaje ze ściany musisz go podpiąć pod router... wtedy router dzieli łącze... a więc masz gniazdo lan czyli połączenie przewodowe i dodatkowo router z AP udostępnia to samo łącze bezprzewodowo.
UWAGA! zabezpieczaj zawsze łącze jakimś algorytmem... czy to WEP czy WPA2 czy WPA... każdy z nich gwarantuję Ci ochronę przed niechcianymi połączeniami przez średnio-zaawansowanych użytkowników... co innego jak masz za ścianą sąsiada haxiora... to wtedy wybierz WPA2 :) i przede wszystkim musisz zwrócić uwagę przy wyborze AP na to czy ma dodatkowo port LAN żeby także komputery stacjonarne mogły mieć dostęp do internetu przez kabel.. nie przez wi-fi :P

Pozdrawiam KoD.

Ten post był edytowany przez d^^b dnia: 14 Luty 2008 - 13:39


#15 Użytkownik jest niedostępny   misiekq21 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 661
  • Dołączył: Wt, 25 Wrz 07

Napisany 14 Luty 2008 - 21:47

Jemu wychodzi od zeto sam kabel ethernet ze sciany ! Wiec nie ma modemu ! Mieszkam kolo tarnowa to wiem jak tam maja ludzie neta ! pozdr

#16 Użytkownik jest niedostępny   YasiuSpacerowicz Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11197
  • Dołączył: Nd, 20 Lut 05

Napisany 14 Luty 2008 - 22:44

Zobacz postmisiekq21, o 14 Luty 2008, 21:47, napisał(a):

Jemu wychodzi od zeto sam kabel ethernet ze sciany ! Wiec nie ma modemu ! Mieszkam kolo tarnowa to wiem jak tam maja ludzie neta ! pozdr


no to krok z modemem pomijamy.

#17 Użytkownik jest niedostępny   mlody_tarnow Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7530
  • Dołączył: Wt, 08 Maj 07

Napisany 16 Luty 2008 - 00:02

nom dokladnie wychodzi mi sam kabel :P myslalem, ze jasno to napisalem dlatego pytalem tak glupokowato o modem :P czyli router z AP i jazda

wielkie dzieki

#18 Użytkownik jest niedostępny   kamisek2 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 255
  • Dołączył: Wed, 03 Sty 07

Napisany 17 Luty 2008 - 13:29

1. co trzeba zrobic zeby miec wi-fi w domu ??
a) potrzeba chyba jakis router z AP i do tego wpinam ten kabelek z zeto i rozdzielam tak net-a, ze z tego routera wychodzi sygnal wi-fi oraz kablem idzie net do sieciowki w PC ??
b) istnieja jakies chyba karty wi-fi przez USB ?? to podpinam tylko pod usb i mam wi-fi w domu ??
c )sa jakies dodatkowe koszta czy tylko koszt zakupu sprzetu ??

1. Router, LiveBox lub karta pod USB (ale wtedy musi być włączony PC)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych