Forum PCLab.pl: Quake Wars - optymalizacja ustawień graficznych - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Quake Wars - optymalizacja ustawień graficznych

#1 Użytkownik jest niedostępny   opalen 

  • ...mozna sie dogadac..
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1398
  • Dołączył: Cz, 16 Lut 06

Napisany 27 Luty 2008 - 23:03

Ponieważ miałem juz okazje optymalizowac Quake Wars pod bardzo słaby sprzęt i pod taki mocniejszy, postanowilem ze napisze ten szybki poradnik, pewnie wiekszośc z tego co zawiera juz wiecie, moze wiecie juz wszytsko.
Swoje doświadczenia oprę o karty graficzne ATI bo ..cóż... ostatnio z nvidią mam niewiele wspólnego... (ehhh a miało sie tą Rive TNT2 32mb)

Od paru miesięcy nieustannie kombinuje z ustawieniami, nawet jak zmieniam tylko wersje sterowników.


Zaczne od ustawien w Catalystach.

W catalyst control center przechodzimy do zakładki 3D i tam wybieramy "wszytskie ustawienia"

-antyalising ustawiamy na "Uzyj ustawień aplikacji" ( lepiej nie zmieniac na ustawienia sterowników bo gra nie lubi jak sie jej to perswaduje)
-filtrowanie anizotropowe tak samo... "Uzyj ustawień aplikacji" ( to samo, radze te opcje włączac tylko w wypadkach gdy chcemy wymusic to na grze ktora takich efektów nie obsługuje)
-catalyst AI radze wyłączyc całkiem, teoretycznie poprawiają wydajnosc w niektorych tytułach ale jakos nigdzie nie mozna znalesc listy tych tyułów, a włączenie ich powoduje pojawienie sie błędów.
-poziom szczegółowości mipmap proponuje ustawic na "Jakośc" (nie wysoką jakośc) - nie widac żadnej róznicy w jakosci a w wydajnoscii jest.
-Odświeżanie pionowe ( Vsync) tez radze ustawić tak aby dana aplikacja o tym decydowała
-Adaptacyjny antyalizing - to ciekawa opcja... rozmywa cały obraz tak ze nie widać żadnych pikseli ale za to zanikają tez szczegóły na pierwszym planie
(nie powoduje żadnego spadku wydajności ale rozmydla obraz)


..teraz, kiedy mamy juz odpowiednio ustawione sterowniki mozemy sie zając grą...

Dodaj obrazek

Przy rozdzielczościach mniejszych niż 1600x1200 nie warto trzech pierwszych suwaków brać na max bo i tak tego nie zobaczycie.
Filtrowanie anizo - to juz wasz wybór, nie wpływa bardzo na wydajność i w wyglądzie tez nie widać prawie różnicy.

Lightining - jakość oświetlenia nie ma prawie znaczenia dla wydajności, nawet na słabszych kartach można grac przy ustawieniach high
Foliage quality - trawy, kamienie, jakość krzaków i drzew - ta opcja znacząco wpływa na wydajność, zwłaszcza przy włączonych cieniach.
Terrian quality - jeśli ustawimy na low gra nie bedzie nakładac szczegółowej tekstury na podłoże, pozostawi tylko megateksture, której jakość przywodzi na myśl gry z przed 10 lat :E megatekstury to technologia opracowana przez id softweare specjalnie na potrzeby Quake Wars, cała mapa złożona jest z jednej wielkiej tekstury w niskiej jakości i zajmuje ledwie parę mb, dzięki temu możemy sie po niej swobodnie poruszać z dużymi prędkościami, a respown w innym miejscu mapy nie wymaga doczytywania z dysku. terrian quality odpowiada za nakładanie półprzeźroczystych samo cieniujących sie tekstur szczegółowych. ustawienie na low powoduje ze na megateksture nie nakładane są juz żadne dodatkowe, i ma to spory wpływ na wydajność.
Derbis/Weather - deszczyk, mgły, dymy - nawet grając na x1650xt nie zauważałem zmian w wydajności, no poza mapą Outskirts gdzie mamy wszystko na raz
Shader Effects - dzieki temu strogowie błyszczą sie jak psu ..oczy - ma spory wpływ na wydajność
Effects Level - szczegółowość wybuchów - ma wpływ na wydajnosc zawsze w poblizu MCP/MCD, w tym zawiera sie tez jakość odbić wody.
Shader Level - nie potrafię określić co dokładnie ustawia ta opcja, wpływa w pewien sposób na ogólną jakość shaderów..ale to możecie sami wydedukować
Anti-alising - to zawsze mocno obniża ilośc klatek, ale tez bardzo poprawia jakość obrazu, snajperom jednak nie polecam

V-sync warto stosować w połączeniu z odpowiednimi ustawieniami ilości klatek animacji w grze. - nie ma żadnego wpływu na wydajność, na monitorach LCD pełni jedynie role ogranicznika klatek w celu oszczędzenia karty graficznej.

Shadows - Cienie wpływają bardzo na wydajność gry, jest jednak bardzo efektowne, trzeba przyznać ze kiedy biegniemy i po ziemi obok nas przebiega cień wiekiego helikoptera transportowego to robi wrażenie.

Soft Particles - ( dostępne na gforcach z serii 7, 8 i 9, a na kartach Ati tylko w modelach 3870 i 3850 ) - wybuchy w pełnym 3D, nie płaskie tekstury obracane w naszą strone, dzieki tej opcji, przykładowo, przy wybuchu humera widać jak eksplozja rozchodzi sie pomiędzy drzewami.

Smooth Foliage
- zmiękczanie krawędzi traw, każde źdźbło będzie miało półprzezroczyste krawędzie - mało widoczne, a ma spory wpływ na wydajność.


Mamy więc juz ustawione sterowniki, opcje w grze, pora zoptymalizować sam silnik graficzny:
w tym celu wpisujemy określone komendy w konsoli którą to włączamy przez ctrl+alt+~ (tylda), po wpisaniu każdej komendy enter, najlepiej robić to w menu, nie w trakcie gry.

aby kontrolować na bieżąco nasze starania wpisujemy com_showfps 1 i obserwujemy ilość klatek

-większość z was ma juz dwa rdzenie, jesteście pewni ze gra korzysta z ich obu?

r_useThreadedRenderer 2 - wielowątkowość, dla dwóch, trzech, czterech czy trzydziestu dwóch rdzeni. :E



...a teraz danie główne czyli animacja w grze, jak pewnie zauważyliście nawet przy pingu 100ms gra sie całkiem znośnie co w inncy tego typu grach jest raczej niewykonalne, dzieje sie tak dlatego ze gra "mysli" tylko w 30 klatkach, animacja pojazdów i wszystkiego co sie rusza, przez grze widziana jest tylko w 30 klatkach, informacje do serwera i z serwera opierają sie na niezmiennej wartości 30 klatek na sekunde w których to albo strzeliliście, albo biegliście, albo zakładaliście ładunek itp.

Jesli więc chcemy mieć płynniejszą grę użyjemy komendy com_unlock FPS 1, i oczekujemy ze wszytko bedzie pięknie, a okazuje sie ze jest dziwnie... klatek mamy dużo a elementy gry nadal mają 30 klatek i skaczą nam mimo plynnego tła.

Co więc możemy zrobić? nie zmienimy przecież ilości klatek na serwerze, ..ale możemy tą wartość ( 30 klatek) na swoim sprzęcie zwielokrotnić

com_unlock_TimingMethod
0 lub 1 lub 2 gdzie wartość:

0 to domyślne 30 klatek
1 to 60 klatek
2 to 90 klatek

Uwaga, ta opcja ma sens jedynie gdy nasz komputer jest w stanie udzwignąc stałe 60 lub 90 klatek i nie będzie powodował przycięć przy spadku FPS.



jeśli chcemy zwiększyć ilość klatek w widoczny sposób wyłączając niewidoczne efekty to polecam g_decals 0 - wyłącza dziury w ścianach po pociskach.




.. to narazie tyle, napewno z czasem dodam tu więcej uwag i informacji o ciekawych ustawieniach.

Ten post był edytowany przez opalen dnia: 28 Luty 2008 - 12:46


#2 Użytkownik jest niedostępny   HansKloss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 514
  • Dołączył: Nd, 09 Kwi 06

Napisany 27 Luty 2008 - 23:59

dzięki :thumbup:

biore się do roboty



EDIT

Genialnie pomogło wszystkie ustawienia na max i nie spadło poniżej 60

Ten post był edytowany przez ngorny dnia: 28 Luty 2008 - 00:39


#3 Użytkownik jest niedostępny   brzoza 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1054
  • Dołączył: Pt, 29 Lip 05

Napisany 28 Luty 2008 - 07:54

seta net_clientLagOMeter "1"


polecam jesli ktos chce widziec czy gubi pakiety i czy w momencie gdy strzela ma laga ;) (ten lagometr gorszy niz w cod'zie jest ale znosny)

#4 Użytkownik jest niedostępny   PEACEandLOVE 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Wed, 26 Wrz 07

Napisany 28 Luty 2008 - 10:08

No dzieki Opalen :D Swietna robota!
Teraz musze porzadnie zajac sie optymalizacja, a jest nad czym myslec. Procka mam c2d e6750 wiec nie jest zle, ramu 3gb wiec tez jest ok, tylko ta grafa... gf 7300gt :E a chcialbym wyciagac na stale te 60 fpsow ;)

EDIT
jeszcze jedno, moglby mi ktos ostatecznie powiedziec ktorego configa rzeba edytowac aby zmiany juz na stale mialy efekt w grze?

Ten post był edytowany przez PEACEandLOVE dnia: 28 Luty 2008 - 11:48


#5 Użytkownik jest niedostępny   GenuineKK 

  • Volvo Team
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2030
  • Dołączył: Nd, 04 Lut 07

Napisany 28 Luty 2008 - 13:29

A te komendy trzeba cały czas wpisywać czy też zapisują się na stałe ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   opalen 

  • ...mozna sie dogadac..
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1398
  • Dołączył: Cz, 16 Lut 06

Napisany 28 Luty 2008 - 14:03

Zobacz postGenuineKK, o 28 Luty 2008, 13:29, napisał(a):

A te komendy trzeba cały czas wpisywać czy też zapisują się na stałe ?



jesli sie nie zapisują to mozna edytowac plik: moje dokumenty\id Software\Enemy Territory - QUAKE Wars\base\etqwconfig w nim odszukac i tam pozmieniac.

#7 Użytkownik jest niedostępny   qjin 

  • Przy Tawernie pod Pijanym Kogutem
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34074
  • Dołączył: Pn, 24 Sty 05

Napisany 28 Luty 2008 - 17:23

Zobacz postopalen, o 27 Luty 2008, 23:03, napisał(a):

-większość z was ma juz dwa rdzenie, jesteście pewni ze gra korzysta z ich obu?

r_useThreadedRenderer 2 - wielowątkowość, dla dwóch, trzech, czterech czy trzydziestu dwóch rdzeni. :E

Trzeba to sprawdzić. Z klatkami juz wczesniej kombinowalem i gra chodzi lepiej. Niby mam spadki (wczesniej tez mialem), ale za to czesciej ma sporo wiecej klatek (nawet do ponad 100, a niegdys to 60 trudno bylo wyciagnac)...

Dobra robota. :thumbup:

Zobacz postPEACEandLOVE, o 28 Luty 2008, 10:08, napisał(a):

rocka mam c2d e6750 wiec nie jest zle, ramu 3gb wiec tez jest ok, tylko ta grafa... gf 7300gt :E a chcialbym wyciagac na stale te 60 fpsow ;)

EDIT
jeszcze jedno, moglby mi ktos ostatecznie powiedziec ktorego configa rzeba edytowac aby zmiany juz na stale mialy efekt w grze?

Bedzie ciezko, ja na swoim kreconym 7900GS mam spadki do 20 klatek (a nawet zdarzy sie raz po raz do ponizej, co jest irytujace).

W "moich dokumentach" na C w katalogu z gra w "base" masz etqwconfig.cfg. Edytujesz i zapisujesz. Nie trzeba nic w grze robic. ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   PEACEandLOVE 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Wed, 26 Wrz 07

Napisany 29 Luty 2008 - 10:01

Wczoraj sprobowalem porobic conieco w tych ustawieniach grafiki. Efekt byl sredni... Zazwyczaj klatki siegaly powyzej 60, ale jak byl mlyn to spadaly czasem nawet do tych 20. Wyglada na to, ze dopoki grafy nie zmienie to nic sie nie da zrobic.

Wkurza mnie jednak to, ze przy takich zmianach resetuja mi sie ustawienia wyswietlania: celownika, komunikatow, nawet nick i klan sie kasuje grrr! Mozna cos z tym zrobic?

Wczoraj mnie nie bylo miedzy innymi wlasnie z tego powodu. Po 20 forum labowe nie dzialalo i nie moglem wstawic tagu klanu :E Poza tym nie mam jeszcze tych nowych danych do TSa, a bez tego to gra zespolowa nie istnieje przeciez ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   E-Danek.info 

  • Danek...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1817
  • Dołączył: Nd, 26 Sie 07

Napisany 29 Luty 2008 - 15:13

Świetny poradnik :thumbup:
Co do tych serwerowych "klatek" zauważyłem, że jak za kimś podążam (widzę co ktoś robi), to ruchy są od 1 punktu do 2, zupełnie jakby jakieś boty grały.
Co do tych opcji wybuchów 3d itp. Właśnie tak się zastanawiałem co oznaczają te opcje w grze na dole okienka (PL tłumaczenie jest do bani).
Jeszcze tylko wylookam czy "wątkowane renderowanie" działa na linuksie, zdobędę jakiś program do OC 88GT, lub zmienię bios karty i będzie ETQW szyty na miarę - Pod Linuksem :)
P.S. Może by pomęczyć jakiegoś Moderatora o przyklejenie w dziale Gry?

Ten post był edytowany przez E-Danek.info dnia: 29 Luty 2008 - 15:18


#10 Użytkownik jest niedostępny   bluebart 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 836
  • Dołączył: So, 23 Wrz 06

Napisany 29 Luty 2008 - 17:53

dzialajace ustawienia kart Nvidia:

filtrowania anizo - pod kontrola aplikacji
filtrowanie tekstur (jakosc) - wysoka jakosc
limit rozszerzania - wylacz
otymalizacja watkowa - wlacz
potrojne buforowanie -wlacz
prawidlowe ujecie tekstury - uzyj tego urzadzenia
przyspieszenie wieloekranowe/rozne procesory grficzne - tryb jednoekranowy
synchronizacja pionowa - uzyj ustawienia aplikacji 3D
ujemna kompresja poziomu szczegolow - zezwol
wygladzanie krawedzi (przezroczystosc) -probkowanie wysokiej jakosci
wygladzanie krawedzi (ustawienia) - pod kontrola aplikacji
wygladzanie krawedzi (korekcja gamma) - wlacz
wymus mipmapy -trojliniowy
zglaszanie bledow - wylacz

po wlaczeniu filtrowania tekstur na wysoka jakosc bedzie mozna zmieniac tylko te opcje ktore sa wyzej wypisane

#11 Użytkownik jest niedostępny   PEACEandLOVE 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Wed, 26 Wrz 07

Napisany 13 Marzec 2008 - 12:17

Wczoraj zmienilem grafe na 88gt ale chyba przesadzilem z najnowszymi sterami (wersja beta) i ciagle jakies freezy lapalem, dlatego mnie z wami wczoraj nie bylo. Stery juz zmienilem na oficjalne (WHQL) i mam nadzieje ze bede mogl dzis normalnie pograc. Wylaczylem tez akceleracje myszki, bo jak sie okazalo, zmiana sterow ja przywraca, wiec z moja celnoscia tez powinno byc lepiej.

A teraz pytanie: jak minimalizowac gre? zeby w trakcie grania np. podejrzec kto jest na tsie, albo zmienic kanal. Alt+Tab oczywiscie nie dziala, ale cos mi sie obilo o uszy (a raczej oczy :E ) ze trzeba jakis wpis do configa dodac. Wie ktos jak ma taki wpis wygladac i do ktorego pliku go dodac? A moze jest jakis inny sposob?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Endr3w 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1332
  • Dołączył: Wed, 11 Kwi 07

Napisany 13 Marzec 2008 - 13:03

Teoretycznie, żeby móc używać ALT+ENTER(przejście do trybu w oknie) musisz wpisać w konsoli: com_useFastVidRestart 1. Ale u mnie to nie działa, będę próbował dzisiaj na świeżej instalce.

Co do ustawień graficznych to będę musiał poświęcić dzisiaj trochę czasu na optymalną konfigurację, bo te spadki do 25-30 FPS-ów doprowadzają mnie do szału. Na 8800GTS 320 mam ustawione większość opcji na wysokie, natomiast shadery i parę innych na średnie i jakoś nie widzę poprawy w porównaniu do wszystkiego na full. :mad:

#13 Użytkownik jest niedostępny   PEACEandLOVE 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Wed, 26 Wrz 07

Napisany 13 Marzec 2008 - 20:30

Zobacz postandrzej101, o 13 Marzec 2008, 13:03, napisał(a):

Teoretycznie, żeby móc używać ALT+ENTER(przejście do trybu w oknie) musisz wpisać w konsoli: com_useFastVidRestart 1. Ale u mnie to nie działa, będę próbował dzisiaj na świeżej instalce.

Co do ustawień graficznych to będę musiał poświęcić dzisiaj trochę czasu na optymalną konfigurację, bo te spadki do 25-30 FPS-ów doprowadzają mnie do szału. Na 8800GTS 320 mam ustawione większość opcji na wysokie, natomiast shadery i parę innych na średnie i jakoś nie widzę poprawy w porównaniu do wszystkiego na full. :mad:


u mnie juz dziala minimalizowanie gry za pomoca Alt+Enter (lewy Alt). Zrobilem w katalogu sdnet\peaceand1ove\base plik o nazwie autoexec.cfg a w nim umieściłem dosłownie kilka linijek, m.in. taka:
seta com_useFastVidRestart "1"
Kombinacja działa, ale jest jedno ale ;)
Jeśli nie ma w tle żadnego programu, lub otwartego okna do którego można się przełączyć, to nie "wyjdziesz" kursorem poza okno qw. Ale wystarczy, że szostawisz np. nie zminimalizowane okno TSa i po wcisnieciu Lewy Alt + Enter przeskoczysz do okna TSa za pomocą Alt+
Tab i wszystko bedzie grało.

#14 Użytkownik jest niedostępny   stefan22 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 600
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 14 Marzec 2008 - 08:35

Ja robie CTRL+ALT+DEL i później jak widać pasek a na nim QW klikam prawy i minimalizuj do tray-a, widzisz wtedy cały pulpit i wogóle wszystko.

#15 Użytkownik jest niedostępny   jacepaw 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 924
  • Dołączył: Wt, 27 Maj 08

Napisany 23 Wrzesień 2011 - 07:06

Szukam komendy, która wyświetlała by mi domyślną wartość danego parametru jaka jest używana przez grę.
Chcę np. zmienić "seta image_lodbias".
Ktoś radził mi abym wpisał w konsoli tylko część polecenia, a reszta sama się pokaże.
Niestety to tak nie działa, a wiem że jest takowa komenda tylko nie mogę sobie jej przypomniećDodaj obrazek

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych