Forum PCLab.pl: Konwerter SAS do SATA - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Konwerter SAS do SATA Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   xxxqqqccc Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1627
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 06

Napisany 12 Marzec 2008 - 09:41

Witam,
tak sobie marzyłem, o dysk systemowym, który by nie lagował :) I znazłem to SAS x4 (SFF-8484) to SATA (4) x1
Czy to oznacza, że można dysk SAS tak po prostu skonwertowaćdo Sata i podłączyć normalnie w płyte główną, czy było by to zbyt piękne?

#2 Użytkownik jest niedostępny   tomek14 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Wt, 16 Maj 06

Napisany 12 Marzec 2008 - 09:48

Z tego co sie orientuje to do kontrolera SAS można podpiąć dysk SATA ale nie odwrotnie

Ten post był edytowany przez tomek14 dnia: 12 Marzec 2008 - 09:49


#3 Użytkownik jest niedostępny   xxxqqqccc Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1627
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 06

Napisany 12 Marzec 2008 - 10:00

Jeżeli tak, to:
- Jak można najniższym kosztem wpasować sobie do PC dysk 15k rpm?
- Czy będzie jakaś różnica wydajności pomiędzy takimi samymi dyskami na interfejsach SCSI / SAS / FC?

#4 Użytkownik jest niedostępny   ext Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2141
  • Dołączył: Wt, 05 Cze 07

Napisany 12 Marzec 2008 - 10:23

Do kontrolera SAS można podłączyć SATA, w drugą stronę to nie dziła! (jak pisał Tomek14). Najtańszy dwuportowy kontroler SAS (niestety, RAID obslugiwany programowo) to wydatek ~300zl. Pomijając hałas, temperaturę i małą odporność na wyłączanie/wyłączanie serwerowych dysków 10 i 15k RPM to czas dostępu jest nie do przebicia przez dyski 7200 a to główna przyczyna wspominanych przez autora lagów... Osobiście kierowałbym się jednak w stronę SSD pod system a na dane jakieś współczesne 1TB (np. F1 samsunga).

#5 Użytkownik jest niedostępny   xxxqqqccc Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1627
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 06

Napisany 12 Marzec 2008 - 10:32

Zobacz postext, o 12 Marzec 2008, 10:23, napisał(a):

Do kontrolera SAS można podłączyć SATA, w drugą stronę to nie dziła! (jak pisał Tomek14). Najtańszy dwuportowy kontroler SAS (niestety, RAID obslugiwany programowo) to wydatek ~300zl. Pomijając hałas, temperaturę i małą odporność na wyłączanie/wyłączanie serwerowych dysków 10 i 15k RPM to czas dostępu jest nie do przebicia przez dyski 7200 a to główna przyczyna wspominanych przez autora lagów... Osobiście kierowałbym się jednak w stronę SSD pod system a na dane jakieś współczesne 1TB (np. F1 samsunga).

Dzięki za odpowiedź.
Komputer wyłączam / restartuje sporadycznie, raczej cały czas jest on włączony. Tak jak pisałem, chciałbym sobie zbudować w niedlugim czasie high-endowy sprzęt, ale high-endowy pod troche innym kątem, niż ten który budowalem 2 lata temu i mam do teraz. Temperatura mnie nie martwi, bo mam klimatyzacje w pokoju :) A na SSD mnie nie stać... W końcu Mtron 32GB to wydatek rzędu 2000zl... Co do miejsca na dane, to mam w domu serwerek postawiony na distro linuksa zwanym unraid, na którym mam 2TB przestrzeni w raid4 non-stripe i to mi wystarcza.

Tak myśle więc, żeby zafundować sobie taki oto dysk jako systemowy - wziąłbym jakiegoś cheetacha 15.5 74gb + Scythe SQD + Ten kontroler za ~300zł - gdzie go można znaleść i jaki to model?

Ma to sens?

#6 Użytkownik jest niedostępny   ext Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2141
  • Dołączył: Wt, 05 Cze 07

Napisany 12 Marzec 2008 - 10:46

Zobacz postxxxqqqccc, o 12 Marzec 2008, 10:32, napisał(a):

Dzięki za odpowiedź.
Komputer wyłączam / restartuje sporadycznie, raczej cały czas jest on włączony. Tak jak pisałem, chciałbym sobie zbudować w niedlugim czasie high-endowy sprzęt, ale high-endowy pod troche innym kątem, niż ten który budowalem 2 lata temu i mam do teraz. Temperatura mnie nie martwi, bo mam klimatyzacje w pokoju :) A na SSD mnie nie stać... W końcu Mtron 32GB to wydatek rzędu 2000zl... Co do miejsca na dane, to mam w domu serwerek postawiony na distro linuksa zwanym unraid, na którym mam 2TB przestrzeni w raid4 non-stripe i to mi wystarcza.

Tak myśle więc, żeby zafundować sobie taki oto dysk jako systemowy - wziąłbym jakiegoś cheetacha 15.5 74gb + Scythe SQD + Ten kontroler za ~300zł - gdzie go można znaleść i jaki to model?

Ma to sens?


Sens jest, ale nie spodziewaj się zauważalnego wzrostu wydajności w codziennym użytkowaniu (transfer liniowy wcale taki rewelacyjny w SAS, jedynie co to czas dostępu na poziomie 5-6ms). Przy aplikacjach mielących masę małych pliczków będzie dużo lepiej (najlepiej w połączeniu z prawdziwym kontrolerem wyposażonym we własny cache). Jeśli o sam system operacyjny chodzi to w Twoim przypadku (sporadycznie restartujesz) lepiej będzie dużo RAM + modyfikacja rejestrów.
Kontrolery SAS można kupić chociażby tutaj: http://www.komputron...y/SAS_S...talog,kat,4034/

#7 Użytkownik jest niedostępny   xxxqqqccc Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1627
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 06

Napisany 12 Marzec 2008 - 14:24

To już w sumie nie wiem co robić. Z jednej strony nie wyszło by to tak drogo, bo Seagate Cheetah 15K.5 73GB to ~600zł, Scythe SQD to 110zł i ten kontroler to ~280zł, czyli w sumie ~1000zł. Ale czy na pewno jest to warte?
Może lepiej było by pozostać przy raptorze i poczekać, aż Mtrony 64gb spadną do jakichś 250-300$?

Co sądzisz ext?

#8 Użytkownik jest niedostępny   ext Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2141
  • Dołączył: Wt, 05 Cze 07

Napisany 12 Marzec 2008 - 16:13

Zobacz postxxxqqqccc, o 12 Marzec 2008, 14:24, napisał(a):

To już w sumie nie wiem co robić. Z jednej strony nie wyszło by to tak drogo, bo Seagate Cheetah 15K.5 73GB to ~600zł, Scythe SQD to 110zł i ten kontroler to ~280zł, czyli w sumie ~1000zł. Ale czy na pewno jest to warte?
Może lepiej było by pozostać przy raptorze i poczekać, aż Mtrony 64gb spadną do jakichś 250-300$?

Co sądzisz ext?


napisz jakie są Twoje oczekiwania odnośnie takiego dysku i co robisz na kompie to będzie można coś więcej powiedzieć jeśli chodzi o zalety/wady takiego rozwiązania
za 1k mozna miec naprawde szybki dysk 1TB i jeszcze zostaje sporo na piwo, SSD mają stanieć w tym roku min. o 50%

Ten post był edytowany przez ext dnia: 12 Marzec 2008 - 16:19


#9 Użytkownik jest niedostępny   xxxqqqccc Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1627
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 06

Napisany 12 Marzec 2008 - 19:23

Zobacz postext, o 12 Marzec 2008, 16:13, napisał(a):

napisz jakie są Twoje oczekiwania odnośnie takiego dysku i co robisz na kompie to będzie można coś więcej powiedzieć jeśli chodzi o zalety/wady takiego rozwiązania
za 1k mozna miec naprawde szybki dysk 1TB i jeszcze zostaje sporo na piwo, SSD mają stanieć w tym roku min. o 50%

Kompa używam do ogólnej rekreacji :) A to pośmigam po internecie, pogram, pokoduje/poskładam filmy, potestuje różne dziwne aplikacje, pochwale się kolegom sprzętem, pogram w 3dmarka :) Jednym słowem nie robie niczego konkretnego, co by wymagało takiego dysku, ale poprostu nienawidze, jak mi coś laguje w systemie i tak ja powiedziałem cenie sobie oryginalność i wartość entuzjastyczną rozwiązania. Może to kaprys, a może po prostu pasja pompowania pieniedzy w studnie bez dna :) Ale w końcu każdy ma swoją miłość...
Co do "szybkich" dysków 1TB, to znacznej poprawy czasu reakcji w stosunku do mojego Seagate 250GB nie widze, pojemność to tak jak powiedziałem mam 2TB na serwerku, a jak mi brak, to dorzucam kolejną 750tke, a tansfer liniowy raczej nieznacznie wpływa na czas odpowiedzi systemu.

#10 Użytkownik jest niedostępny   ext Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2141
  • Dołączył: Wt, 05 Cze 07

Napisany 13 Marzec 2008 - 14:34

Zobacz postxxxqqqccc, o 12 Marzec 2008, 19:23, napisał(a):

Kompa używam do ogólnej rekreacji :) A to pośmigam po internecie, pogram, pokoduje/poskładam filmy, potestuje różne dziwne aplikacje, pochwale się kolegom sprzętem, pogram w 3dmarka :) Jednym słowem nie robie niczego konkretnego, co by wymagało takiego dysku, ale poprostu nienawidze, jak mi coś laguje w systemie i tak ja powiedziałem cenie sobie oryginalność i wartość entuzjastyczną rozwiązania. Może to kaprys, a może po prostu pasja pompowania pieniedzy w studnie bez dna :) Ale w końcu każdy ma swoją miłość...
Co do "szybkich" dysków 1TB, to znacznej poprawy czasu reakcji w stosunku do mojego Seagate 250GB nie widze, pojemność to tak jak powiedziałem mam 2TB na serwerku, a jak mi brak, to dorzucam kolejną 750tke, a tansfer liniowy raczej nieznacznie wpływa na czas odpowiedzi systemu.


Ja uzywam stunowanego (wyłączone zbędne usługi) win2003 server x64 na kompie z 8GB RAMu, po modyfikacji rejestru praktycznie cały system siedzi skaszowany w RAM więc nie ma problemu, że system się przymulił, komp jest włączony non-stop, podłączony jest do dużego UPSa, ostatni restart miał z pół roku temu ;)
osobiście uważam, że szybki dysk nie rozwiąże problemu z przymulaniem systemu po tym jak dysk zacznie rzeźbić... no ale argument o posiadaniu oryginalnych komponentów i chwaleniu się kolegom jest nie do przebicia ;)
btw: w stosunku do raptora AHFD/ADFD wiele wspominany SAS nie wniesie, jeśli szukasz czegoś naprawdę wyszukanego to może SAS 2,5" ;) (czas dostępu blisko 2x krótszy niż 3,5"), dyski o krótkim czasie dostępu sprawdzają się jak wspominałem jedynie w przypadku zmasoweanego zapotrzebowania na dostęp do różnych obszarów dysku (np. wielkie bazy danych współdzielone przez tysiące userów) i to w połączeniu z prawdziwym kontrolerem (cache, kolejkowanie) inaczej będzie to tylko drogim i zbędnym gadgetem (chociaż to również mieści się w Twoich wymaganiach funkcjonalnych ;))

#11 Użytkownik jest niedostępny   beatlover Ikona

  • Fidel Castro
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2375
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 07

Napisany 13 Marzec 2008 - 15:16

Zobacz postxxxqqqccc, o 12 Marzec 2008, 10:00, napisał(a):

Jeżeli tak, to:
- Jak można najniższym kosztem wpasować sobie do PC dysk 15k rpm?
- Czy będzie jakaś różnica wydajności pomiędzy takimi samymi dyskami na interfejsach SCSI / SAS / FC?


A nie taniej i łatwiej kupić WD Raptora?

#12 Użytkownik jest niedostępny   xxxqqqccc Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1627
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 06

Napisany 13 Marzec 2008 - 17:39

Zobacz postext, o 13 Marzec 2008, 14:34, napisał(a):

Ja uzywam stunowanego (wyłączone zbędne usługi) win2003 server x64 na kompie z 8GB RAMu, po modyfikacji rejestru praktycznie cały system siedzi skaszowany w RAM więc nie ma problemu, że system się przymulił, komp jest włączony non-stop, podłączony jest do dużego UPSa, ostatni restart miał z pół roku temu ;)
osobiście uważam, że szybki dysk nie rozwiąże problemu z przymulaniem systemu po tym jak dysk zacznie rzeźbić... no ale argument o posiadaniu oryginalnych komponentów i chwaleniu się kolegom jest nie do przebicia ;)
btw: w stosunku do raptora AHFD/ADFD wiele wspominany SAS nie wniesie, jeśli szukasz czegoś naprawdę wyszukanego to może SAS 2,5" ;) (czas dostępu blisko 2x krótszy niż 3,5"), dyski o krótkim czasie dostępu sprawdzają się jak wspominałem jedynie w przypadku zmasoweanego zapotrzebowania na dostęp do różnych obszarów dysku (np. wielkie bazy danych współdzielone przez tysiące userów) i to w połączeniu z prawdziwym kontrolerem (cache, kolejkowanie) inaczej będzie to tylko drogim i zbędnym gadgetem (chociaż to również mieści się w Twoich wymaganiach funkcjonalnych ;))

Dobra, więc z tego co widze lepiej będzie jak pozostane przy raptorze.

Powiedz mi więc jeszcze, czy da się tak stłikować Windows Server 2008, albo Viste x64, żeby ładował sobie wszystko do RAMu? :> Jak tak to chwytam 8gb ramu i ogień :)

Zobacz postbeatlover, o 13 Marzec 2008, 15:16, napisał(a):

A nie taniej i łatwiej kupić WD Raptora?

Najłatwiej i najtaniej to kupić sobie standardowy dysk.

#13 Użytkownik jest niedostępny   beatlover Ikona

  • Fidel Castro
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2375
  • Dołączył: Pn, 12 Lut 07

Napisany 13 Marzec 2008 - 17:43

Zobacz postxxxqqqccc, o 13 Marzec 2008, 17:39, napisał(a):

Powiedz mi więc jeszcze, czy da się tak stłikować Windows Server 2008, albo Viste x64, żeby ładował sobie wszystko do RAMu? :> Jak tak to chwytam 8gb ramu i ogień :)


Da się częściowo. Np. wyłączając całkiem plik wymiany. Ale co ci to da? Co ty chcesz przyspieszac? Winda po uruchomieniu przeciez nie mieli ci dyskiem już. Z dysku korzysta gdy coś uruchamiasz bądz robisz operacje na plikach...

Druga strona medalu. Co z tego że system jest 64bit i widzi 8Gb skoro 98% aplikacji jest 32 bitowych i dla nich dostępne są tylko 2Gb ramu.

Ten post był edytowany przez beatlover dnia: 13 Marzec 2008 - 17:46


#14 Użytkownik jest niedostępny   xxxqqqccc Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1627
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 06

Napisany 13 Marzec 2008 - 19:16

Zobacz postbeatlover, o 13 Marzec 2008, 17:43, napisał(a):

Da się częściowo. Np. wyłączając całkiem plik wymiany. Ale co ci to da? Co ty chcesz przyspieszac? Winda po uruchomieniu przeciez nie mieli ci dyskiem już. Z dysku korzysta gdy coś uruchamiasz bądz robisz operacje na plikach...

Chce przyśpieszyć system, tak żeby mi ładnie chodził.

Zobacz postbeatlover, o 13 Marzec 2008, 17:43, napisał(a):

Druga strona medalu. Co z tego że system jest 64bit i widzi 8Gb skoro 98% aplikacji jest 32 bitowych i dla nich dostępne są tylko 2Gb ramu.

To z tego że można wyłączyć pejdżfajl, tak jak napisałeś powyżej :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych