Forum PCLab.pl: Jak sprawdzić jaka mam pamiec ram? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak sprawdzić jaka mam pamiec ram? ddr2 czy ddr3 133 mhz czy 166mhz Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   michal_inf Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 690
  • Dołączył: Wed, 01 Gru 04

Napisany 07 Kwiecień 2008 - 15:54

wlasnie, jak wyzej, jakim programem?

#2 Użytkownik jest niedostępny   kieciK Ikona

  • Kamikadze
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 651
  • Dołączył: Cz, 15 Lis 07

Napisany 07 Kwiecień 2008 - 15:56

sciagnij sobie jakis CPU-z czy everest czy cos innego z działu testowanie i diagnostyka wszedzie tego pełno

#3 Użytkownik jest niedostępny   michal_inf Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 690
  • Dołączył: Wed, 01 Gru 04

Napisany 07 Kwiecień 2008 - 15:59

no fakt wlasnie zobaczylem przyklejony temat, alez jestem niezdarny, przepraszam za smietnik :) pozdrawiam

#4 Użytkownik jest niedostępny   haftus Ikona

  • Podkręcony.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3008
  • Dołączył: Wed, 10 Paź 07

Napisany 07 Kwiecień 2008 - 16:08

wybaczamy :pimp: :>

#5 Użytkownik jest niedostępny   michal_inf Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 690
  • Dołączył: Wed, 01 Gru 04

Napisany 07 Kwiecień 2008 - 16:18

a ok dzieki :D

a np jak mam w everest taki opis:

Pole Wartość
Właściwości modułu pamięci
Nazwa modułu GR533D264L4/1G
Numer seryjny Brak
Rozmiar modułu 1024 MB (2 ranks, 4 banks)
Typ modułu Unbuffered
Typ pamięci DDR2 SDRAM
Szybkość pamięci DDR2-533 (266 MHz)
Szerokość modułu 64 bit
Napięcie modułu SSTL 1.8
Metoda detekcji błędów Brak
Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh

Taktowanie pamięci
@ 266 MHz 5.0-4-4-11 (CL-RCD-RP-RAS)
@ 266 MHz 4.0-4-4-11 (CL-RCD-RP-RAS)
@ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS)

Własności modułu pamięci
Early RAS# Precharge Obsługiwane
Auto-Precharge Nieobsługiwane
Precharge All Nieobsługiwane
Write1/Read Burst Nieobsługiwane
Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane
Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane
On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane
Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane
Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane
Differential Clock Input Nieobsługiwane
Redundant Row Address Nieobsługiwane



tzn ze mam pamiec ddr2 533 czy 266 ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   sonio Ikona

  • Wierny swoim ideałom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3754
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 07 Kwiecień 2008 - 16:25

masz ddr2 533
zdaje się że goodram :P

#7 Użytkownik jest niedostępny   michal_inf Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 690
  • Dołączył: Wed, 01 Gru 04

Napisany 08 Kwiecień 2008 - 15:18

aha ok dzięki
a jaki ram najlepiej by odpowiadał do mojej płyteczki ASUS M2N4 SLI ? ona obsługuje do 800mhz zdaje się , co najlepiej kupić?

#8 Użytkownik jest niedostępny   (GW)Bialy Ikona

  • Hardware Man
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2808
  • Dołączył: Pt, 28 Gru 07

Napisany 08 Kwiecień 2008 - 15:44

Zależy jaką kwotę przeznaczyć możesz na RAM. Polecam A-Daty Extreme Edition 2x1GB 800MHz - 155 zł.

#9 Użytkownik jest niedostępny   michal_inf Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 690
  • Dołączył: Wed, 01 Gru 04

Napisany 08 Kwiecień 2008 - 17:03

tak do 150 zł, chce kupic jakieś 2x1 GB, i nie wiem na co się zdecydować, czy kingston, patriot, goodram, geil czy jakies tam jeszcze inne nie mam pojecia, ktore sa najlepsze?

#10 Użytkownik jest niedostępny   (GW)Bialy Ikona

  • Hardware Man
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2808
  • Dołączył: Pt, 28 Gru 07

Napisany 09 Kwiecień 2008 - 16:36

Za tę cenę bierz polecane w moim poprzednim poście A-Daty.

#11 Użytkownik jest niedostępny   michal_inf Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 690
  • Dołączył: Wed, 01 Gru 04

Napisany 09 Kwiecień 2008 - 21:11

aha ok w porzadku
a takie jeszcze jedno pytanko, jesli zaloze sobie te a-daty 2x1gb a mam jeszcze w kompe 1gb goodram to jest sens ja dokladac aby miec razem 3gb ramu czy to bezsens?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Pikol Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2550
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 10 Kwiecień 2008 - 00:45

o ile sie orietuje, to gdybyś miał tylko 2x1gb, to byś miał te ramy w Dual-channelu, czyli byłaby zwiększona wydajność. z 2gb jak narazie pograsz w najnowsze gierki (większość).

#13 Użytkownik jest niedostępny   staffer Ikona

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10428
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 10 Kwiecień 2008 - 12:43

Zobacz postPikol, o 10 Kwiecień 2008, 01:45, napisał(a):

o ile sie orietuje, to gdybyś miał tylko 2x1gb, to byś miał te ramy w Dual-channelu, czyli byłaby zwiększona wydajność. z 2gb jak narazie pograsz w najnowsze gierki (większość).


DC zapewnia znikomy przyrost wydajności. Problem leży gdzie indziej. Ponieważ dorzuciłbyś sobie tą 1 kostkę 533 to automatycznie 2 pozostałe zostałyby spowolnione do 533MHz. Dopóki nie będziesz miał objawów czkawki spowodowanej brakiem pamięci to zostałbym przy tych 2x1GB.

#14 Użytkownik jest niedostępny   MaTi_008 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pt, 11 Kwi 08

Napisany 11 Kwiecień 2008 - 15:20

Dobra jak widzie na forum jestem nowy, ale to akurat jest malo wazne. Za niedlugo mam sobie dokupic 1GB RAM- lecz wlasnie w tym tkwi problem. Zupelnie niewiem jakie maja byc to RAMy i czy wogole wejda do mojego komputera ... Wiec prosze was o pilna odpowiedz w tej sprawie - gdzie moge je kupic i tak aby cena nie przekraczala 150 zl. Mam takie RAMy:

Pole Wartość
Właściwości modułu pamięci
Nazwa modułu Nanya M1U51264DS8HC3G-5T
Numer seryjny DE552302h
Data produkcji Tydzień 3 / 2006
Rozmiar modułu 512 MB (2 ranks, 4 banks)
Typ modułu Unbuffered
Typ pamięci DDR SDRAM
Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz)
Szerokość modułu 64 bit
Napięcie modułu SSTL 2.5
Metoda detekcji błędów Brak
Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh

Taktowanie pamięci
@ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS)
@ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)

Własności modułu pamięci
Early RAS# Precharge Nieobsługiwane
Auto-Precharge Nieobsługiwane
Precharge All Nieobsługiwane
Write1/Read Burst Nieobsługiwane
Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane
Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane
On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane
Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane
Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane
Differential Clock Input Obsługiwane
Redundant Row Address Nieobsługiwane


Bardzo prosze o pilna odpowiedz, oraz z gory dziekuje za nia xD Pozdro! :D

Ten post był edytowany przez MaTi_008 dnia: 11 Kwiecień 2008 - 15:21


#15 Użytkownik jest niedostępny   Loofah Ikona

  • Inkwizytor
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 9670
  • Dołączył: So, 05 Kwi 08

Napisany 12 Kwiecień 2008 - 15:22

Typ pamięci DDR SDRAM

Czyli masz ddr 1
A jakie kupić to nie wiem ;]

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych