Forum PCLab.pl: jak podłączyć radio nowe do starego samochodu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

jak podłączyć radio nowe do starego samochodu Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   hiszam1987 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1417
  • Dołączył: Wt, 04 Mar 08

Ikona postu  Napisany 25 Kwiecień 2008 - 06:09

Witam kupiłem już radio to: http://moto.allegro....nowy_gw_fv.html




i teraz problem lub nie problem z podłączeniem, pełno jest przewodów. Radio będzie montowane w skodzie Favorit( na jakiś czas bo potem będę kupował Golfa III) w skodzię są 2 głośniki przednie(lewy i prawy) i przewody są bez końcówek i teraz problem jak je podłaczyć. Bo w sumie chyba będę musiał podłączyć tylko antene, 2 głośniki i zasilanie 12V( kostka iso jest w radiu) w aucie nie mam więc co będe musiał ją kupić czy jak?? czy będę musiał dokupić końcówki do przewodów w skodzie?? Wybaczcie za takie może dla was glupie pytania ale jestem zielony w tych sprawach...

Pozdrawiam serdecznie.

Ten post był edytowany przez hiszam1987 dnia: 25 Kwiecień 2008 - 06:10


#2 Użytkownik jest niedostępny   garth Ikona

  • Sorcerer
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2454
  • Dołączył: Cz, 05 Wrz 02

Napisany 25 Kwiecień 2008 - 15:54

musisz kupić kostkę iso i podpiąć przewody które masz w aucie , poszukaj najlepiej kostki która ma opisane przewody wtedy nie pomylisz się przy podłączaniu , przewody albo lutujesz (jeżeli masz możliwości) albo łączysz na kostkach elektrycznych (bardziej zawodne może coś się rozpiąć) ewentualnie poskręcać ze sobą kabelki i dobrze zaizolować (też może się rozpiąć jak coś niedokładnie połączysz) i potem podpinasz radio i jak się nie pomylisz to będzie ładnie grało :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   hiszam1987 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1417
  • Dołączył: Wt, 04 Mar 08

Napisany 25 Kwiecień 2008 - 15:56

Czywi wystraczy kupic kostke iso tak?? są standardowe nie ma zadnych odmian?? Tak wogólę Dzięki za odp pozdrawiam piwko stawiam :D:D wirtualne :D z tego co widzilem mam w radiu kostke ISO czyli musze kupic dodatkową do samochodu??

http://moto.allegro....skoda_0022.html taka może być czy wystraczy ta co mam w RADIU?? moge wysłać zdjęcie jeśli to by było potrzebne

Ten post był edytowany przez hiszam1987 dnia: 25 Kwiecień 2008 - 16:20


#4 Użytkownik jest niedostępny   garth Ikona

  • Sorcerer
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2454
  • Dołączył: Cz, 05 Wrz 02

Napisany 25 Kwiecień 2008 - 17:20

to co masz na tej aukcji to jest przejściówka , jeżeli masz luzem kable ( a tak to zrozumiałem) to lepiej kupić coś takiego http://moto.allegro....in_8pin_w1.html
tu wtyki powinny być opisane i tylko połączyć, zakładam że masz w radiu normalne gniazdo ISO

#5 Użytkownik jest niedostępny   hiszam1987 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1417
  • Dołączył: Wt, 04 Mar 08

Napisany 26 Kwiecień 2008 - 07:38

Zrobiłem kilka zdjęć "tyłu radia" i kostki ISO może to rozwieje wątpliwości jakiego typu ona jest i jakie przedwody mam w radiu( czy nie będę musiał kupywać do do głośników końcówek) głośniki są stare fabryczne skosy favorit.

Jak byście mogli odpisać jak najszybciej bo jutro chce iść na GIEŁDE SAMOCHODOWĄ kupić odrazu do radia kieszeń i kostke ISO(lub tą kostkę kupie na allegro) ale musi pasować

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek



Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez hiszam1987 dnia: 26 Kwiecień 2008 - 07:45


#6 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2683
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 26 Kwiecień 2008 - 07:52

Kupujesz taką wtyczkę jak podał garth, jeśli nie miałeś takowej razem z radiem. Podłączasz do niej przewody od autka. Na radiu powinien być schemat który przewód jest od czego, musisz też dowiedzieć się jak są pokolorowane przewody w aucie bo nie będą to te same kolory co w radiu. Co do tej wtyczki to ma ona 2 części, do tej z większa ilością bolcy podłączasz głośniki, do tej drugiej zasilania i uziemienie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   hiszam1987 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1417
  • Dołączył: Wt, 04 Mar 08

Napisany 26 Kwiecień 2008 - 07:54

ok Wielkie dzięki pozdrawiam serdecznie teraz zoabczyłem że w linku z allegro podany przez garth jedna część kostki ISO ma wszyskie bolce jak w mojej a druga ma 5 bolców a w mojej jest ich 4...czy to w niczym nie przeszkadza?? bo chce złorzyć zamówienie na ta kostkę zaraz...

Ten post był edytowany przez hiszam1987 dnia: 26 Kwiecień 2008 - 08:01


#8 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2683
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 26 Kwiecień 2008 - 10:38

sprawdź na schemacie w radyjku od czego są to kable. możliwe ze masz tylko jedno zasilanie bezpośrednio spod aku, bo drugie zasilanie idzie przez stacyjkę(może po prostu tego nie ma). Jak masz podpięte przez stacyjkę to radio możesz odpalić tylko wtedy jak będziesz miał włączony zapłon.

Edit:
A nie masz w pobliżu jakiegoś sklepu typu MM i mu podobnych. Taka kostka kosztuje grosze i miał byś ją od razu, a jak kupisz na allegro to będziesz musiał czekać zanim to przyślą no i za przesyłkę pewnie zapłacisz tyle co za kostkę.

Ten post był edytowany przez SeN81 dnia: 26 Kwiecień 2008 - 10:42


#9 Użytkownik jest niedostępny   hiszam1987 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1417
  • Dołączył: Wt, 04 Mar 08

Napisany 26 Kwiecień 2008 - 10:53

Pojdę do elektryka samochodowego mam u siebie i on najwyzej zrobi pewnie będzie miał taką kostkę w warsztacie... z 30 zł podłaczenie będzie kosztować...

#10 Użytkownik jest niedostępny   sarny Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1348
  • Dołączył: Nd, 18 Lip 04

Napisany 26 Kwiecień 2008 - 12:41

Zobacz posthiszam1987, o 26 Kwiecień 2008, 10:53, napisał(a):

Pojdę do elektryka samochodowego mam u siebie i on najwyzej zrobi pewnie będzie miał taką kostkę w warsztacie... z 30 zł podłaczenie będzie kosztować...

Słuszna decyzja :thumbup:

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych