Forum PCLab.pl: > Adres IP, Maska podsieci, Brama - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

> Adres IP, Maska podsieci, Brama Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   jakub_93 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 09 Sie 07

Napisany 12 Maj 2008 - 19:24

Witam. Muszę się dowiedzieć, jakie mam te 3 dane. Mój modem jest firmy Webstar. Nie znam adresu "liczbowego" tego sprzęt żeby móc zobaczyć te dane no i właśnie tu rodzi się moje pytanie: Czy mogę to zobaczyć gdzie w Windowsie?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Webmaster Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: So, 29 Gru 07

Napisany 12 Maj 2008 - 19:33

Witam
W wierszu poleceń wpisz polecenie ipconfig lub ipconfig /all

Ten post był edytowany przez Webmaster dnia: 12 Maj 2008 - 19:35


#3 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25807
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 12 Maj 2008 - 21:42

Jak masz podłączony modem (przez które gniazdo)? Bo ipconfig może nie pokazać właściwego.


Pozdrawiam.

#4 Użytkownik jest niedostępny   exted Ikona

  • Psytrance... :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1529
  • Dołączył: Wt, 01 Cze 04

Napisany 13 Maj 2008 - 09:08

Jesli interesuje cie tylko adres ip, to wejdz sobie na google.com i wpisz my ip, na pierwszej lepszej stronie bedziesz mial pokazany swoj adres.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Makz Ikona

  • InDa Cymru
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3764
  • Dołączył: So, 04 Lut 06

Napisany 13 Maj 2008 - 09:10

skoro ma podac jeszcze maske i brame, to chyba jednak chodzi o ip wewnetrzne.

#6 Użytkownik jest niedostępny   pawel1710 Ikona

  • Pij piwo, będziesz wielki...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4464
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 07

Napisany 13 Maj 2008 - 12:58

Zobacz postMakz, o 13 Maj 2008, 09:10, napisał(a):

skoro ma podac jeszcze maske i brame, to chyba jednak chodzi o ip wewnetrzne.

Dokładnie. Pewnie jest w sieci lokalnej, która łaczy sie z internetem przez serwer główny. Skontaktuj sie z adminem sieci i poda Ci wszystkie potrzebne dane.

#7 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25807
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 13 Maj 2008 - 18:48

Nie trzeba w to angażować admina ;)


Pozdrawiam.

#8 Użytkownik jest niedostępny   pawel1710 Ikona

  • Pij piwo, będziesz wielki...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4464
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 07

Napisany 14 Maj 2008 - 06:26

Zobacz postmaly_szcz, o 13 Maj 2008, 18:48, napisał(a):

Nie trzeba w to angażować admina ;)


Pozdrawiam.

W takich sieciach lokalnych IP bramy, to zazwyczaj: 192.168.0.1, maska podsieci, to zazwyczaj: 255.255.255.0

Ja tez tak miałem jak byłem kiedys w sieci osiedlowej. :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Makz Ikona

  • InDa Cymru
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3764
  • Dołączył: So, 04 Lut 06

Napisany 14 Maj 2008 - 08:47

Cytuj

W takich sieciach lokalnych IP bramy, to zazwyczaj: 192.168.0.1, maska podsieci, to zazwyczaj: 255.255.255.0

Ja tez tak miałem jak byłem kiedys w sieci osiedlowej.

mozliwosci sa tysiace, a fakt ze ty tak miales, naprawde nie swiadczy ze tak bedzie w kazdej sieci.

#10 Użytkownik jest niedostępny   pawel1710 Ikona

  • Pij piwo, będziesz wielki...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4464
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 07

Napisany 14 Maj 2008 - 08:57

Zobacz postMakz, o 14 Maj 2008, 08:47, napisał(a):

mozliwosci sa tysiace, a fakt ze ty tak miales, naprawde nie swiadczy ze tak bedzie w kazdej sieci.

Mozliwosci jest wiele, ale ta jest najczęstsza. Jak chce wiedziec na 100% jak jest, to niech skontaktuje sie z adminem sieci, a jak chce prubowac, to ta opcja, która podałem wystepuje najczesciej w sieciach lokalnych. Co do IP wenetrznego komputera, to tez poczatek adresu najczesciej to 192.168. Dalej, to już tez ustala admin.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Makz Ikona

  • InDa Cymru
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3764
  • Dołączył: So, 04 Lut 06

Napisany 14 Maj 2008 - 09:05

pawel, nie pisz bzdur jak cie prosze. nawet jesli to jest najczestsza wersja i wystepuje w 5% przypadkow, to chyba nie chcesz strzelac, ze wlasnie tak jest?? a co z 10.x.x.x? a co z 172.16.x.x a co z 192.168.x.x z maska 255.255.0.0? Mowie, ze fakt, ze ty dostales taki adres ip o niczym nie swiadczy.
Najprawdopodobniej rozwiazanie webmastera okaze sie wystarczajace.

#12 Użytkownik jest niedostępny   pawel1710 Ikona

  • Pij piwo, będziesz wielki...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4464
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 07

Napisany 14 Maj 2008 - 09:36

Zobacz postMakz, o 14 Maj 2008, 09:05, napisał(a):

pawel, nie pisz bzdur jak cie prosze. nawet jesli to jest najczestsza wersja i wystepuje w 5% przypadkow, to chyba nie chcesz strzelac, ze wlasnie tak jest?? a co z 10.x.x.x? a co z 172.16.x.x a co z 192.168.x.x z maska 255.255.0.0? Mowie, ze fakt, ze ty dostales taki adres ip o niczym nie swiadczy.
Najprawdopodobniej rozwiazanie webmastera okaze sie wystarczajace.

Ja nie pisze bzdur tylko podałem opcje najczesciej wystepujacą, zdecydowanie czesciej jak w 5% sieci lokalnych i nigdzie nie napisałem, że u niego tez tak jest, tylko, że jest taka mozliwośc, bo ten przykład, który podałem jest najczęstszy. A poza tym jak ma wszystko skonfigurowane i net mu działa, to co za problem wejsc we własciwosci połączenia i sprawdzić to??

#13 Użytkownik jest niedostępny   Makz Ikona

  • InDa Cymru
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3764
  • Dołączył: So, 04 Lut 06

Napisany 14 Maj 2008 - 10:48

Wiec wlasnie on pyta jak to sprawdzic... A ty mu mowisz najczesciej wystepujaca opcje (jesli)?
Jak ktos sie spyta jaki jego rodzice maja samochod to mu powiesz ze to pewnie golf 3, bo to najczesciej wystepujacy samochod na polskich drogach?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych