Forum PCLab.pl: Luźne fotografów rozmowy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (917 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 915
  • 916
  • 917
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Luźne fotografów rozmowy Oceń temat: ****- 21 Głosów

#18321 Użytkownik jest niedostępny   witmann 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10941
  • Dołączył: Wed, 28 Lip 04

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 10:38

Zobacz postHitmaNeK, o 06 Wrzesień 2019 - 16:44, napisał(a):

Jak tam asortyment fotograficzny, zmalał, urósł?

Trochę zmian było w ostatnich latach. Miałem przelotny romans z m4/3. Był Olympus E-M10, ale mi go skradziono na Malcie. Potem Lumix GX8, ale go nie czułem, więc po pół roku go sprzedałem i zamieniłem na Sony A7 II (nareszcie upragniony full-frame). Po tej zmianie znowu złapałem bakcyla i mnie stale trzyma. Po roku zmieniłem główny korpus na A7 III i jeszcze w międzyczasie dokupiłem A6300 jako drugie body. Szklarnię mam w zasadzie kompletną. 16-35/4, 28-75/2.8, 85/1.8, 70-300/4.5-5.6, 100/2.8 macro i jeszcze canonowa L-ka 135/2 przez adapter (cudowne szkło a AF działa bardzo dobrze). Więcej zakupów póki co nie planuję.

W tym roku wszedłem w ślubniaki :E Kroi mi się na przyszły rok stała współpraca z fotografem, który robił zdjęcia na moim własnym ślubie. Plan jest taki, że odda mi połowę swoich ślubów, będę robił na nich zdjęcia i dawał mu rawy do obróbki. Pasuje mi to, bo obróbka to najmniej ciekawa część pracy. Dzięki temu w łatwy sposób zwróci mi się sprzęt ;)
Gdybyście mieli ochotę zobaczyć, to tu mam najświeższy reportaż: https://witoldlitwin...oycowa-zagroda/

#18322 Użytkownik jest niedostępny   HitmaNeK 

  • .
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8185
  • Dołączył: Cz, 19 Sty 06

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 11:39

Ja śluby z doskoku robiłem, fajna zabawa gdy młodzi też są zaangażowani, z drugiej strony ciężka (fizycznie) praca i dosyć stresująca.

@witmann: Polajkowane Dodaj obrazek

Co sądzicie natomiast o systemie Canon R?

#18323 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34902
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 12:04

Piękne szkła, z piękną wagą, pięknymi cenami, szkła którymi Canon się pięknie popisuje.
Jeszcze tylko Canon zbuduje jakieś używalne korpusy do tego i będzie miód.

Wydaje mi się że częściowo już niektórzy przeszli na ten system, zazwyczaj chyba (moja teoria, nie podparta danymi!) ten typ entuzjasty, który ciągle uważa, że jak kupi najlepszy sprzęt, to będzie robić najlepsze zdjęcia. Wnoszę to po wysypie użyeek takich np. 85L. Być może częściowo takie Sony przetrzebiło zastępy Canonierów, więc teoria może być bardzo błędna :)

#18324 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 00:25

Korzysta ktoś z was z Capture One Pro na Windows ?

#18325 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34902
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 01:04

Tak.

#18326 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 06:28

Mam problem, ponieważ jaką wersje zainstaluje to zawsze podczas uruchomienia program przestał działać. Usuwanie folderów ukrytych i ponowne instalacje nic nie dają, albo milczy albo wyskakuje błąd, czy jest jakis problem po stronie aktualizacji W10, czy problem leży gdzieś indziej ?

Ten post był edytowany przez ciastolina35 dnia: 19 Wrzesień 2019 - 06:30


#18327 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34902
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 07:28

Nigdy nie miałem problemu z uruchamianiem C1, zarówno pod win10, jak i np. osx.
Może potrzebuje jakichś dodatkowych bibliotek. Nie pamiętam co tam się instaluje razem z nim.
Paczka że strony P1 powinna zawierać wszystko.

#18328 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 10:38

Mogę podać dane błędu które wyskakują, o ile coś to da ?

Biblioteki są zaintalowane c+++ i stare i nowe z różnego roku chyba 5 ich jest.

#18329 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34902
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 11:29

Nic nie da, bo ani żadnych błędów u siebie nie widziałem, ani nie mam dostępu do żadnego kompa do końca miesiąca.
Spróbuj pousuwać to, co poinstalowałeś, zainstalować od nowa. Jeżeli cokolwiek konkretnego dostajesz na ekranie, to może w Google znajdziesz rozwiązanie.
Jak się nie uda, jeżeli kupiłeś ten soft, dawaj do supportu p1.
Jak ściągnąłeś triala, również.

#18330 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 07:21

Udało mi się samemu ustalić co jest problemem, okazalo się, że Capture nie mógł działać przez Rivatuner Statistics Server po wyłączeniu działa normalnie wystarczyło zaktualizować Riva i jest ok.

Ten post był edytowany przez ciastolina35 dnia: 02 Październik 2019 - 21:24


  • (917 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 915
  • 916
  • 917
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych