Forum PCLab.pl: Konfiguracje Routera Orange Freedom - problem z dostepem do internetu - router D-Link DIR-635 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Konfiguracje Routera Orange Freedom - problem z dostepem do internetu - router D-Link DIR-635 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Adam Gie Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 15 Lip 08

Napisany 15 Lipiec 2008 - 10:48

Witam,

zakupilem Orange Freedom i dostalem ichni modem. Chcialem w domu zrobic sobie lepsza siec bezprzewodowa wiec zakupilem:
- Zestaw D-Link DKT-410 - Router DIR-635 + i karte sieciowa usb DWA-140
- Modem D-LINK DSL-320B ADSL2

Zainstalowalem modem - bardzo ladnie dziala stacjonarny internet.
Potem staralem sie skonfigurowac router z modemem.
Na internecie znalazlem takie ustawienia do wprowadzenia (modem badz router):

VPI/VCI - 0/35, Enkapsulacja - VcMUX lubŸ automatyczna, Protokół PPPoA lub PPPoE, Autentykacja PAP lub CHAP, Modulacja g.DMT lubŸ automatyczna, login i haslo takie jak w umowie, Adres IP dynamiczny, automatyczny; Serwery DNS 217.116.100.65 oraz 217.116.100.66

Jedyne z tych ustawien ktore nie wprowadzilem to : "Autentykacja PAP lub CHAP" - nie wiem gdzie
W ustawieniach wpisalem PPPoE - gdyz w routerze nie ma opcji PPPoA.

Niestety router nie znajduje dostepu do internetu.
Modem bezposrednio podlaczony do komputera dziala swietnie

Czy moze ktos jest w stanie mi pomoc i wyjasnic czemu nie moge ustawic polaczenia w routerze i co powinienem zrobic aby to zadzialalo?

pozdrawiam

Adam

#2 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25826
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 15 Lipiec 2008 - 19:55

A ja się pogubiłem.
opisz dokładnie co z czym i jak łączysz i co się dzieje.


Pozdrawiam.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Adam Gie Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 15 Lip 08

Napisany 16 Lipiec 2008 - 18:16

A wiec mam modem DSL-320B ktory jest podlaczony do gniazdka tel i dziala gdy jest podlaczony bezposrednio do komputera - mam dostep do internetu

Potem przez kabel ethernet podlaczam router do modemu, a komputer do routera.
Probuje go skonfigurowac, wprowadzajac czesc z tych ustawien o ktorych pisalem powyzej ewentualnie korzystajac z Wizarda.

Gdy konfiguruje go bez wizarda - wtedy z poziomu komputera lacze sie z 192.168.0.1 i wprowadzam ustawienia do routera.
Teoretycznie wszystko jest ok - ustawienia sa zgodne z tym o czym czytalem na internecie czy tez tym co podane mi na infolinii orange, tylko przez router nie mam dostepu do internetu.

Gdy jestem podlaczony do routera mam adres IP (komputer) 192.168.0.199 a default gateway 192.168.0.1, subnet mask 255.255.255.0
Gdy jestem podlaczony bezposrednio do modemu mam adres IP (komputer) 79.163.12.160 (zakladam ze dynamiczny nadany przez orange) a default gateway 192.168.1.1 subnet mask 255.255.255.255

Problem moj wiec jest taki ze nie potrafie przekazac ruchu z modemu na router.

Jakbys chcial zglebiac ten problem - na tej stronie jest emulator routera
http://support.dlink...r635/login.html
pozdr

Ten post był edytowany przez Adam Gie dnia: 16 Lipiec 2008 - 18:16


#4 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25826
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 16 Lipiec 2008 - 23:21

Status -> WAN - jakie tam są informacje po konfiguracji?
Czy działa: ping 194.204.159.1



Pozdrawiam.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Adam Gie Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 15 Lip 08

Napisany 17 Lipiec 2008 - 17:24

Zobacz postmaly_szcz, o 17 Lipiec 2008, 00:21, napisał(a):

Status -> WAN - jakie tam są informacje po konfiguracji?
Czy działa: ping 194.204.159.1


Connection Type : PPPoE
QoS Engine : Active
Cable Status : Connected
Network Status : Establishing (please wait...)
Connection Up Time : 0 Days, 0:00:00

MAC Address : 00:1C:23:93:46:E0
Authentication & Security : Unknown
IP Address : 0.0.0.0
Subnet Mask : 0.0.0.0
Default Gateway : 0.0.0.0
Primary DNS Server : 0.0.0.0
Secondary DNS Server : 0.0.0.0

probuje sie laczyc - bez sukcesu



LAN

MAC Address : 00:1C:F0:F3:9F:52
IP Address : 192.168.0.1
Subnet Mask : 255.255.255.0
Default Gateway : 0.0.0.0
Primary DNS Server : 0.0.0.0
Secondary DNS Server : 0.0.0.0
DHCP Server : Enabled


nie pinguje gdy modem jest podlaczony przez router. Gdy nie ma routera (modem bezp do kompa)- pinguje

#6 Użytkownik jest niedostępny   Adam Gie Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 15 Lip 08

Napisany 17 Lipiec 2008 - 19:01

Temat nieaktualny,
Wlasnie sie udalo wszystko skonfigurowac - wystarczylo przelaczyc Modem w Bridge mode i problem sie rozwiazal - autentykacji w sieci dokonuje router. A wczesniej nie wiem czemu nie chcial przejmowac ruchu z modemu, nawet gdy byl ustawiony w tryb DHCP.
pozdr

#7 Użytkownik jest niedostępny   gidziu87 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pt, 18 Lip 08

Napisany 18 Lipiec 2008 - 10:37

:exclam: HELP POMOCY :exclam:

prosze o pomoc

http://forum.pclab.p...howtopic=381749

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych