Forum PCLab.pl: internet explorere sam sie wlancza i otwiera strony - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

internet explorere sam sie wlancza i otwiera strony Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   danciak Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 22 Lipiec 2008 - 22:22

Witam ! Mam problem z ktorym nie moge sie juz od dluzszego czasu uporac i bardzo prosze o jakas porade. Mam Windowsa XP, zaktualizowanego. Od jakiegos czasu samoczynnie wlancza mi sie internet explorer i wchodzi na jakies strony, czasami otwiera kilka po kolei. Nie uzywam ie i nigdy nie uzywalem (uzywam Mozilli lub Opery, ale one sie nie zalanczasja same). Strony widac ze sa losowe, z jakiegos koledzu w USA, czy Banku. Problem zaczal wystepowac chyba bo instalacji bearshare. W kazdym przeskanowalem system Norton Antywirusem 2008 z najnowszymi aktualizacjami, wykryl trojany i jakies nieprawidlowosci w systemie ktore podobno bez problemu naprawił (hot_klass czy jakos tak,niestety nie pamietam).Niby wszystko jest juz ok, ale strony wciaz sie otwieraja.Nie tak czesto ale ciagle. Antywirus nie widzi nic wiecej. :( Ktos moglby polecic mi jakis program ktory to naprawi, lub zdiagnozuje, przypuszczam ze dalej chodzi o wirusa lub trojana, tylko norton juz go nie widzi.Moze ktos spotkal sie z podobnymi objawami, albo wie gdzie moga mi pomoc ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   jimasek Ikona

  • TP-LINK Ekspert
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5210
  • Dołączył: Nd, 20 Lip 08

Napisany 22 Lipiec 2008 - 22:29

spróbuj ComboFix może to coś z branży złośliwego oprogramowania.
pozdrawiam

#3 Użytkownik jest niedostępny   cesar Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1199
  • Dołączył: So, 09 Gru 06

Napisany 22 Lipiec 2008 - 23:13

A ja ci polecam Spyware Doctor, Spybot Search & Destroy, lub Ad-Aware, bo widać że to ewidentnie jakiś spyware skoro wyświetla ci reklamy.

#4 Użytkownik jest niedostępny   danciak Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 22 Lipiec 2008 - 23:24

ComboFix juz sprawdzilem i polegl :( Zaraz po restarcie i wylaczeniu sie comba ie znow sie wlaczyl. Ale te strony to raczej nie reklamy np oto jedna z nich (troche dziwna, bo opera poci sie z jej otworzeniem) https://secure.easy-...gisterJoin.aspx
Sciagam Spy Doctora

#5 Użytkownik jest niedostępny   Galvatron Ikona

  • + The Black Swordsman +
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13673
  • Dołączył: Cz, 01 Lut 07

Napisany 22 Lipiec 2008 - 23:34

Na Dctora szkoda czasu, bo darmowa wersja nie usuwa znalezionego syfu. Użyj Spybota i Ad-Aware. Spróbuj też trialem Kasperskiego lub NOD'a.

#6 Użytkownik jest niedostępny   cesar Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1199
  • Dołączył: So, 09 Gru 06

Napisany 23 Lipiec 2008 - 01:17

Darmowa Wersja Spyware Doctor jak najbardziej usuwa wszystkie zarażone pliki jakie znajdzie. Galvatron przestań na okrągło rozsiewać nieprawdziwe informacje. Wystarczy ściągnąć wersję Starter Edition Spyware Doctora, aby wszystko normalnie się dało usuwać.

Cytuj

ComboFix juz sprawdzilem i polegl Zaraz po restarcie i wylaczeniu sie comba ie znow sie wlaczyl. Ale te strony to raczej nie reklamy np oto jedna z nich (troche dziwna, bo opera poci sie z jej otworzeniem) https://secure.easy-...gisterJoin.aspx


Co do tej strony to rzeczywiście dziwnie to wygląda bo ona ma nawet certyfikat, więc wydaje się być bezpieczna. To chyba wyklucza też phishing

Ten post był edytowany przez cesar dnia: 23 Lipiec 2008 - 01:22


#7 Użytkownik jest niedostępny   danciak Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 24 Lipiec 2008 - 17:02

OK. Sprawdzilem jeszcze Spybot Search & Destroy i Ad-Aware. Pierwszy znalazl podobno jakies spyware i jakis 48 zlych wpisow, naprawilem to i coz niby wszystko w porzadku. W miedzyczasie wyczyscilem dysk przy uzyciu jv16 power tools, wczesniej czyscilem tez rejestry przy uzyciu WRC3 Cleaner. Mam na chwile obecna zaintalowanego i rezydentnego spybota searh&destroy oraz norton antywirusa 2008 z najnowszymi aktualizacjami. Wszystko dzialabardzo ladnie, ale do czasu. Norton jest oczywiscie bardzo upierdliwy i wypytuje mnie np. czy zezwalam mozilli lub operze na polaczenie z netem itd. No i coz przed chwila znow ni stad nie zowad ponownie wlaczyl mi sie interent explorer i wszedl tym razem na ta stronke --- http://www.natively....4_fr_wht_160_fr. Ani jednen ani drugi program nie zauwazyl ze wlaczyl mi sie ie, norton nawet nie pytal czy zezwalam na polaczenie. Jak niby nigdy nic, gralem sobie w gre i nagle bah ta strona :((. Moze mam cos namieszane na dysku ??? Usunalem bearshare ktorego podjerzewalem o zrodlo problemow, przy pomocy iv 16 tools. Bearshare lubil zaraz po wlaczniu laczyc sie wlasnie przez ie z jakas stonka, pokazujaca emotikonki lub tapety, ale to teraz zadna z tych stron, ale dalej nie mam pomyslu. H E L P !!!

#8 Użytkownik jest niedostępny   cesar Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1199
  • Dołączył: So, 09 Gru 06

Napisany 24 Lipiec 2008 - 17:24

Spróbuj jeszcze tego programu Spyware Doctor. I nie sugeruj się wypowiedziami że on w darmowej wersji nie usuwa znalezionych syfów. pobieraj z tej strony.

http://www.pctools.c...octor/download/

Ten post był edytowany przez cesar dnia: 24 Lipiec 2008 - 21:03


#9 Użytkownik jest niedostępny   paragon waleczny Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 08

Napisany 24 Lipiec 2008 - 17:49

W Panelu Sterowania jest ikonka dodaj lub usuń programy - jak klikniesz to po lewej będziesz miał ikonki - kliknij "Określ dostęp do programów i ich ustawienia". Tam sobie ustaw, żeby IE się nie włączał.

Potem, jeśli musisz używać windowsa - ściągnij xp-antispy - ten program pozwoli Ci zablokować większość z ukrytych działań windowsa - są tam opisy tego syfu i łatwo się go ustawia.

Na przykładzie ZoneAlarm - zablokuj IE, żeby się nie łączył. Jeśli masz inne firewalle - ustaw taką regułę.
Używaj normalnych przeglądarek i ustaw je jako domyślne.

#10 Użytkownik jest niedostępny   danciak Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 24 Lipiec 2008 - 18:13

Wiec tak. Sciagnalem Spyware Doctor, wczesniej zrobilem pelny skan Nortonem i dokonalem Spybotem ponownego skanu. Tak na wszelki wypadek, przed deinstalacja. Zaden z programów nic nie wykryl. Potem uzylem Spyware Doctora i wykryl mi 8 zagrozen wysokiego ryzyka i 316 infekcji czy jakos tak (w tym pare w internet explorerze) !!!! ?????? Normalnie az dziwne zeby byla taka roznica miedzy programami, nawet jezeli jakies z tych zagrozen to falszywe alarmy. Na razie ie sie nie wlaczyl.Dmucham jednak na zimne i teraz sciagam xp antispy. Robie tak jak pisal paragon, ale dostep do ie mialem juz wczesniej mialem ograniczony.

Ten post był edytowany przez danciak dnia: 24 Lipiec 2008 - 18:17


#11 Użytkownik jest niedostępny   cesar Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1199
  • Dołączył: So, 09 Gru 06

Napisany 24 Lipiec 2008 - 21:03

Może być taka róznica bo spyware doctor jest chyba najlepszym programem antyspywarowym. A zablokowanie IE na firewallu nie jestem pewnien czy coś da bo IE mógłby się dalej uruchamiać tylko po prostu nie mógłby się połączyć z żadną stroną.

#12 Użytkownik jest niedostępny   danciak Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 25 Lipiec 2008 - 15:53

Ok, minelo juz ladnych pare godzin i ie sie juz nie zalanacza. Wychodzi na to ze spyware doctor zalatwil sprawe definitywnie. Usunal wszystko jak nalezy. XP Antispam nie ma opcji blokady ie, ale i tak udalo mi sie bez niego obyc. Dziekuje bardzo wszystkim za pomoc, a szczegolnie Tobie cesar za linka i trafna podopwiedz odnosnie Spyware Doctora.

#13 Użytkownik jest niedostępny   cesar Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1199
  • Dołączył: So, 09 Gru 06

Napisany 25 Lipiec 2008 - 17:41

Nie ma za co ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych