Forum PCLab.pl: Rozkuwanie łancucha imadełkiem | instalacja licznika rowerowego - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Rozkuwanie łancucha imadełkiem | instalacja licznika rowerowego Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Creative Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3981
  • Dołączył: So, 23 Wrz 06

Napisany 25 Lipiec 2008 - 21:52

Dzisiaj dotarł multitool z imadełkiem do łańcucha i nie wiem jak powinienem go rozkuć :(
Dodaj obrazekDodaj obrazek
ogniwo włożyłem dobrze, teraz powinienem wkręcać się kręcąc całym multitoolem, tak :hmm: bo tą zwisającą końcówką chyba nic nie zrobię :Up_to_s:


A druga sprawa to mam problem z licznikiem- otóż według instrukcji każą magnes jak i "czytnik"(nazwijmy to tak :P ) jak najbardziej na zewnątrz koła- w sumie to nie mam jak bo mam amorek w tym miejscu, po drugie każą aby odleglośc miedzy magnesem a czytnikiem wynosila max. 5mm- a taka to jedynie znajde przy ośce. Jedyna mozliwość to przyczepienie czytnika do spodu V-break-a- tylko ze czytnik by byl poziomo- nie pionowo jak w instrukcji, czy w takim połozeniu będzie prawidłowy odczyt :question:

Ten post był edytowany przez Creative dnia: 25 Lipiec 2008 - 21:54


#2 Użytkownik jest niedostępny   benek Ikona

  • _ó?o______ó?o_ó?o__ó?o___
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4378
  • Dołączył: Cz, 22 Maj 03

Napisany 25 Lipiec 2008 - 22:53

ad 1 - a co to szukajki wyłączyli, czy jak :P http://www.thc.j.com...p?article_id=55

ad 2 - to jaki nietypowy amortyzator masz, że na dolnej goleni między pivotem, a ośką nie masz miejsca na przyczepienie czujnika :hmm: wystarczy w połowie szprychy dać magnes i czujnik na tej samej wysokości (po ludzku/normalnie/jak nakazuje instrukcja na dolnej goleni pod pivotem). Nie ma znaczenia gdzie dasz magnes bo 1 obrót kola to 1 obrót koła i każdy punkt na tym kole zrobi 1 obrót i licznik zliczy 1 obrót ...

#3 Użytkownik jest niedostępny   Creative Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3981
  • Dołączył: So, 23 Wrz 06

Napisany 26 Lipiec 2008 - 00:23

Zobacz postbenek, o 25 Lipiec 2008, 23:53, napisał(a):

ad 1 - a co to szukajki wyłączyli, czy jak :P http://www.thc.j.com...p?article_id=55
ad 2 - to jaki nietypowy amortyzator masz, że na dolnej goleni między pivotem, a ośką nie masz miejsca na przyczepienie czujnika :hmm: wystarczy w połowie szprychy dać magnes i czujnik na tej samej wysokości (po ludzku/normalnie/jak nakazuje instrukcja na dolnej goleni pod pivotem). Nie ma znaczenia gdzie dasz magnes bo 1 obrót kola to 1 obrót koła i każdy punkt na tym kole zrobi 1 obrót i licznik zliczy 1 obrót ...

mi strasznie ciężko "szło" i mam zminiaturyzowaną wersję tego czym oni robią :P więc chciałem się, przy okazji, zapytać czy dobrze robię

no właśnie oto chodzi że nawet jak dam w połowie szprychu to odległość miedzy czujnikiem a magnesem będzie większa niż 5mm, ba to będzie z jakieś 3cm
Jeśli nie ma znaczenia jak jest ustawiony to chyba dam na V-ke

Jeśli czujnik-magnes bedą na końcu albo połowie dł. szprychu to odczyt prędkości nie będzie inny :Up_to_s:

Ten post był edytowany przez Creative dnia: 26 Lipiec 2008 - 00:24


#4 Użytkownik jest niedostępny   Alamot Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 492
  • Dołączył: Wed, 09 Kwi 08

Napisany 26 Lipiec 2008 - 00:32

Zobacz postbenek, o 25 Lipiec 2008, 23:53, napisał(a):

ad 2 - to jaki nietypowy amortyzator masz, że na dolnej goleni między pivotem, a ośką nie masz miejsca na przyczepienie czujnika :hmm: wystarczy w połowie szprychy dać magnes i czujnik na tej samej wysokości (po ludzku/normalnie/jak nakazuje instrukcja na dolnej goleni pod pivotem). Nie ma znaczenia gdzie dasz magnes bo 1 obrót kola to 1 obrót koła i każdy punkt na tym kole zrobi 1 obrót i licznik zliczy 1 obrót ...



Na rowerach sie nie znam, ale to co piszesz jest błedem ponieważ droga pokonana przy 1 obrocie będzie inna w zależności od tego gdzie sie znajdzie czujnik. Właśnie dlatego w instrukcji jest napisane zeby czujnik był jak najwyzej bo wtedy najdokładniej licznik mierzy drogę, prędkośc itp.. Chyba że w liczniku możesz sobie ustawić średnice koł i ja pomniejszyć.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kerebron Ikona

  • The Beholder
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2362
  • Dołączył: Nd, 11 Cze 06

Napisany 26 Lipiec 2008 - 03:21

Zobacz postAlamot, o 26 Lipiec 2008, 01:32, napisał(a):

Na rowerach sie nie znam, ale to co piszesz jest błedem ponieważ droga pokonana przy 1 obrocie będzie inna w zależności od tego gdzie sie znajdzie czujnik. Właśnie dlatego w instrukcji jest napisane zeby czujnik był jak najwyzej bo wtedy najdokładniej licznik mierzy drogę, prędkośc itp.. Chyba że w liczniku możesz sobie ustawić średnice koł i ja pomniejszyć.

A jak Ty to sobie inaczej wyobrażałeś? :hmm: (no tak, ja mam ustawianą nie średnicę, tylko obwód w mm :Up_to_s: )

Miałem, co prawda, kiedyś licznik mechaniczny (TAG Heuer), który miał rolkę (jak dynamo) i wałkiem giętkim napędzał analogowy "budzik". :cool:

#6 Użytkownik jest niedostępny   benek Ikona

  • _ó?o______ó?o_ó?o__ó?o___
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4378
  • Dołączył: Cz, 22 Maj 03

Napisany 26 Lipiec 2008 - 04:59

Zobacz postCreative, o 26 Lipiec 2008, 00:23, napisał(a):

...no właśnie oto chodzi że nawet jak dam w połowie szprychu to odległość miedzy czujnikiem a magnesem będzie większa niż 5mm, ba to będzie z jakieś 3cm...
Dlatego pytam jaki masz ten amortyzator (jak mała średnice maja dolne golenie), bo przy normalnym ja mam tak

Załącznik zDSCF0727.jpg

Zobacz postAlamot, o 26 Lipiec 2008, 00:32, napisał(a):

Na rowerach sie nie znam, ale to co piszesz jest błedem ponieważ droga pokonana przy 1 obrocie będzie inna ...
Błędem jest "niewczytywanie się" w treść postu - nic nie pisałem o drodze tylko o obrocie. Chcesz łopatologicznie - jakikolwiek punkt na kole przy obrocie koła o 360* zrobi też obrót o 360*, a jaka drogę pokona to już inna sprawa.

Załączone pliki



#7 Użytkownik jest niedostępny   Creative Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3981
  • Dołączył: So, 23 Wrz 06

Napisany 26 Lipiec 2008 - 08:17

U mnie wygląda to tak: Dodaj obrazek- czujnik sobie wisi w powietrzu, więc odległosc jest lekko większa niż na zdjęciu :heu:

Aby odległość między czujnikiem-magnesem była zachowana(tj. max 5mm) to albo moge to zamontowac na V-kach, albo tuż przy ośce... albo na tylnym kole- na tylnym było by najłatwiej :) :Up_to_s:

Ten post był edytowany przez Creative dnia: 26 Lipiec 2008 - 08:18


#8 Użytkownik jest niedostępny   ronan Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 750
  • Dołączył: Wt, 18 Lip 06

Napisany 26 Lipiec 2008 - 08:33

Ja tu podłożyłem po prostu jakieś kawałki gumy i działa.
http://img295.images...ge=obrazew8.jpg

(jak wy wstawiacie te zdjęcia? :P )

Ticco1990 nie da się: Przepraszamy, ale dynamiczne strony w tagach [IMG] nie są dopuszczalne

Ten post był edytowany przez ronan dnia: 26 Lipiec 2008 - 09:36


#9 Użytkownik jest niedostępny   Ticco1990 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1157
  • Dołączył: Pt, 02 Maj 08

Napisany 26 Lipiec 2008 - 08:43

Zobacz postronan, o 26 Lipiec 2008, 09:33, napisał(a):

Ja tu podłożyłem po prostu jakieś kawałki gumy i działa.
http://img295.images...ge=obrazew8.jpg

(jak wy wstawiacie te zdjęcia? :P )

Klikasz na "wstaw obrazek", czyli taką ramkę od zdjęcia pod napisem "czcionki" i tam wklejasz linka do fotki:)
Albo wstawiasz linka między to: [img ] [/img ] . :-) Tylko bez spacji pomiędzy ostatnimi nawiasami.

Ten post był edytowany przez Ticco1990 dnia: 26 Lipiec 2008 - 08:44


#10 Użytkownik jest niedostępny   Creative Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3981
  • Dołączył: So, 23 Wrz 06

Napisany 26 Lipiec 2008 - 09:27

Zobacz postronan, o 26 Lipiec 2008, 08:33, napisał(a):

Ja tu podłożyłem po prostu jakieś kawałki gumy i działa.

:E tylko mi się wtedy ta standardwoa gumka się tak nie rozciągnie...
Jakbym dał na środek to żeby ustawić- mierze promień do czujnika, mnoże x2 i x3,14 :Up_to_s:

To co myślicie o instalacji na tylny kole :question:

#11 Użytkownik jest niedostępny   ronan Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 750
  • Dołączył: Wt, 18 Lip 06

Napisany 26 Lipiec 2008 - 09:37

Zobacz postCreative, o 26 Lipiec 2008, 10:27, napisał(a):

:E tylko mi się wtedy ta standardwoa gumka się tak nie rozciągnie...


Mi też się nie rozciągnęła więc dałem jakąś inną.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Creative Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3981
  • Dołączył: So, 23 Wrz 06

Napisany 26 Lipiec 2008 - 10:25

Zobacz postronan, o 26 Lipiec 2008, 09:37, napisał(a):

Mi też się nie rozciągnęła więc dałem jakąś inną.

założyłem poniżej środka dł. szprychy- jeszcze tylko ustawić wszystko, zapoznać się z funkcjami- ale przed tym do rowerowego musze zajechać żeby kupić zapinkę na łańcuch- i mam nadzieje że znajdą czas i mi rozepną łańcuch... :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] Ikona

  • Wiecznie niewyspany...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14278
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 26 Lipiec 2008 - 11:25

Zobacz postAlamot, o 26 Lipiec 2008, 00:32, napisał(a):

Na rowerach sie nie znam, ale to co piszesz jest błedem ponieważ droga pokonana przy 1 obrocie będzie inna w zależności od tego gdzie sie znajdzie czujnik. Właśnie dlatego w instrukcji jest napisane zeby czujnik był jak najwyzej bo wtedy najdokładniej licznik mierzy drogę, prędkośc itp.. Chyba że w liczniku możesz sobie ustawić średnice koł i ja pomniejszyć.

Skoro się nie znasz, to nie pisz tu, bo gadasz bzdury. Licznik nie zlicza drogi jaką pokonuje magnes, a jedynie ilość obrotów. Potem na podstawie wprowadzonego obwodu koła i mierzonego czasu między impulsami wylicza prędkość.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Sel Ikona

  • Tormentor ;-)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1116
  • Dołączył: Wt, 14 Mar 06

Napisany 26 Lipiec 2008 - 12:22

Alamot pierw dowiedz sie jak cos dziala a pozniej pouczaj :E (jak licznik moglby mierzyc pokonana droge przez magnes to ja nie wiem)

#15 Użytkownik jest dostępny   staffer Ikona

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10126
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 26 Lipiec 2008 - 12:45

Jeśli chcecie zbliżyć magnes do czujnika, to zjeżdżajcie oboma jak najbliżej piasty. Zauważcie, że szprychy nie są ustawione pionowo i w miarę zbliżania się do kołnierza piasty rozszerzają się (tzn. odległość między szprychami z lewej a z prawej zwiększa się :) )... Im szerzej, tym bliżej goleni amora/widelca. A 1 obrót to 1 obrót...

Ten post był edytowany przez staffer dnia: 26 Lipiec 2008 - 12:46


#16 Użytkownik jest niedostępny   Creative Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3981
  • Dołączył: So, 23 Wrz 06

Napisany 26 Lipiec 2008 - 12:53

Zobacz poststaffer, o 26 Lipiec 2008, 13:45, napisał(a):

... Im szerzej, tym bliżej goleni amora/widelca. A 1 obrót to 1 obrót...

no tak, tylko kwestia innego ustawienia/wyliczenia i wprowadzenia do licznika

Podjechałem do sklep rowerowego chcąc kupic spinkę na łancuch- a mechanik mi powiedział że spinki się stosuje tylko wtedy jak jakieś ogniwo urwie, a żeby wyczyścić łańcuch nie trzeba go zdejmować :E i tak bym nie kupił, bo 10zł u nich kosztowała spinka- to już na allegro mnie z przesyłką wyjdzie taniej :P

I przy okazji zgubiłem gumkę od czytnika, i kupiłem ostatnią jaką mieli :D

Ten post był edytowany przez Creative dnia: 26 Lipiec 2008 - 12:56


#17 Użytkownik jest niedostępny   benek Ikona

  • _ó?o______ó?o_ó?o__ó?o___
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4378
  • Dołączył: Cz, 22 Maj 03

Napisany 26 Lipiec 2008 - 14:07

Zobacz postCreative, o 26 Lipiec 2008, 13:53, napisał(a):

no tak, tylko kwestia innego ustawienia/wyliczenia i wprowadzenia do licznika...

Co Ty powiesz :P to w zalezności gdzie dasz magnes zmienia się Tobie obwód opony :hmm: dziwne u mnie sie nie zmienia :lol2:
Jakie masz te opony - u mnie przykładowo na Schwalbe Jimmy (niby 26x2.1 ale bliżej im do 2.0/1.95) ustawiłem w SIGMIE wartość 2085, na KENDA SBE 26x2.1 ustawiłem 2125 - to są milimetry. Zrób jak radzą w instrukcji - tocz przednim kołem po jakiejś linni prostej i zmierz odległość jaką wykona koło przy 1 obrocie (najłatwiej patrzeć na wentyl)

Zobacz postCreative, o 26 Lipiec 2008, 13:53, napisał(a):

Podjechałem do sklep rowerowego chcąc kupic spinkę na łancuch- a mechanik mi powiedział że spinki się stosuje tylko wtedy jak jakieś ogniwo urwie, a żeby wyczyścić łańcuch nie trzeba go zdejmować :E i tak bym nie kupił, bo 10zł u nich kosztowała spinka- to już na allegro mnie z przesyłką wyjdzie taniej :P

Tylko wtedy jak chcesz dokładnie czyścić to musisz uzyc maszynki do czyszczenia łańcucha

Zobacz postCreative, o 26 Lipiec 2008, 13:53, napisał(a):

I przy okazji zgubiłem gumkę od czytnika, i kupiłem ostatnią jaką mieli :D

To są tzw. oringi - w sklepach z hydrauliką powinni miec różne średnice - poszukaj adresów sklepów nawet w postach dot. chłodzenia wodnego.

PS.
U mnie na starym rowerze z XCMem magnes i czujnik są ~ na wysokości litery M, mogę potem wrzucić fotkę jak nie wierzysz :P

#18 Użytkownik jest niedostępny   Creative Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3981
  • Dołączył: So, 23 Wrz 06

Napisany 26 Lipiec 2008 - 21:48

Zobacz postbenek, o 26 Lipiec 2008, 15:07, napisał(a):

Co Ty powiesz :P to w zalezności gdzie dasz magnes zmienia się Tobie obwód opony :hmm: dziwne u mnie sie nie zmienia :lol2:

Zrób jak radzą w instrukcji - tocz przednim kołem po jakiejś linni prostej i zmierz odległość jaką wykona koło przy 1 obrocie (najłatwiej patrzeć na wentyl)

Tylko wtedy jak chcesz dokładnie czyścić to musisz uzyc maszynki do czyszczenia łańcucha

To są tzw. oringi - w sklepach z hydrauliką powinni miec różne średnice - poszukaj adresów sklepów nawet w postach dot. chłodzenia wodnego.

PS.
U mnie na starym rowerze z XCMem magnes i czujnik są ~ na wysokości litery M, mogę potem wrzucić fotkę jak nie wierzysz :P

skrót myślowy :E

tam mam dwa sposoby: KLYK - na środku strony. Chyba dokładniej będzie jak zastosuje wersję A...

widziałem te maszynki, ale już wolę zdjąć łancuch i go porządnie wyczyścić- już to zrobiłem- roztwór proszku do pranie z ciepłą wodą 3razy, 2 razy WD-40, i na koniec benzyną ekstrakcyjną i szoteczką do zębów wyszorować resztki brudu :) jak wyschło- popsikałem FL zielonym i zostawiłem na noc.
Mechanik mi tam mówił że wystarczy szmatą przejechać przez łańcuch i będzie czysty- yhymm, jasne, a ta szmatka przyciągnie piasek:D

Dzięki za info ;) Póki co kolejna gumka mi nie potrzebna- choć przydałaby się druga w zapasie

U mnie aktualnie też jest w okolicach M, więc nie musisz mi tego udowadniać- przy M to akurat będzie te 5mm :P

#19 Użytkownik jest dostępny   staffer Ikona

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10126
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 27 Lipiec 2008 - 00:41

@Benek
To nie są klasyczne oringi. W zwykłym sklepie z hydrauliką nie kupisz takich jak te od liczników, ponieważ zwykłe uszczelki są znacznie mniej rozciągliwe...
Maszynka do czyszczenia syfi mi resztę roweru, wolę już dać sobie tą minutę czasu i rozkuć ten łańcuch, poza tym do zmiany muszę go zdjąć ;)

@Creative
Z tym czyszczeniem łańcucha to widzę u Ciebie prawdziwy rytuał... Spox, tylko że jeśli będziesz trzymał formę to dojdziesz do poziomu, w którym będziesz musiał coś takiego stosować codziennie i wtedy raczej przestaniesz :E. 2 czyszczenia ekstrakcyjną + szmatka + szczotka na koniecz to imho wystarczająca ilość.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Creative Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3981
  • Dołączył: So, 23 Wrz 06

Napisany 27 Lipiec 2008 - 11:21

Zobacz poststaffer, o 27 Lipiec 2008, 01:41, napisał(a):

Z tym czyszczeniem łańcucha to widzę u Ciebie prawdziwy rytuał... Spox, tylko że jeśli będziesz trzymał formę to dojdziesz do poziomu, w którym będziesz musiał coś takiego stosować codziennie i wtedy raczej przestaniesz :E. 2 czyszczenia ekstrakcyjną + szmatka + szczotka na koniecz to imho wystarczająca ilość.

rytuał- pierwszy raz :cool: , a rowerek kupiłem... w zeszły czwartek :) Głównie to chciałem się pozbyć tego oleju którym mi posmarowali łańcuch w serwisie, żeby posmarować czymś porządniejszym.

W terenie mało jeżdże- głównie to miasto i kilka ścieżek po piasku czy żwirze, więc takie dokładne czyszczenie mam zamiar robić gdzieś co 100-150km(wtedy też olej wysycha...chyba) a raz na tydzień przejade szmatką z grubsza usuwając syf czy piach

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych