Forum PCLab.pl: Heh kebab na patyku - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Heh kebab na patyku Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   staniol21 Ikona

  • It Can´t Rain All the Time.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1119
  • Dołączył: So, 24 Kwi 04

Napisany 17 Sierpień 2004 - 10:09

niedawno miałem okazje popracować w małej gasronomi gdzie potkałem sie z ciekawym zjawiskiem jakim jest kebab na patyku, jak wiemy orginalny turecki kebab jest zcinanay i z mieska baraniego i podawany w tureckiej bułce , na poczatku miałem niezła beczke z tego ale potem przyszła okazja do pierwszej degustacjipotem sam musiałem doprawiac miesko i musze powiedziec ze smak przeswietny rózniący sie kolosalnie od orginału ale mozna spróbowac wiec, podaje przepis:

Mieso:
Mieso mielone wołowo wieprzowe np 2 kilogramy
Sól czosnkowa ze dwie lub trzy garsci
czosnek swiezy 2 ząbki
papryka słodka na tyle by nabrało lekko czerownego koloru
najwazniejsze
tymianek dużżżżżżżżżżżżżżooo tego zielska oraz oregano ale z umiarem
sól do smaku

Tak doprawione miesko dokładnie mieszamy i nabijamy na długi patyczek (długa wykałaczke taka jak np do szaszłyków) i rozkładamy wałeczek na całej powiezchni wykałaczki, potem takie miesko wraz z patyczkiem wżucamy na grila i grillujemy .

Buleczka musi byc podłuzna cos podobnego do byłki paryskiej którą przekrajamy na połowe i lekko przypiekamy na grillu.

na spód pieczywka dajemy dowolny sos czosnkowy lub ketchup , potem miesko (oczywicie nalezy wyjąc patyczek) oraz suróweczke jakakolwiek ja proponuje ogórek kiszony z cebulka oraz papryka konserwowa , ostatnia warsstwa jest oss ostry np salsa meksykanska lub cos o podobnym smaku ( można ja kupić normalnie w sklepach lub w supermarketach) (Ostrzegam jest bardzo ostra) Tak stwopzony kebeb nalezy wszamac niezapmoinajac o wczesniej owartym piwie zeby ugasić płomienie ziejace z naszych usta.Zycze smacznego :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Mrówka Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4431
  • Dołączył: Cz, 08 Kwi 04

Napisany 17 Sierpień 2004 - 10:21

Ja tam wolę tradycyjną wersję ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Boro666 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 44349
  • Dołączył: Wt, 08 Paź 02

Napisany 17 Sierpień 2004 - 10:29

Mam kumpla z Algierii, on to dopiero robi smaczne. W budach, robione przez Polakow, to jednak juz nie jest to samo :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   staniol21 Ikona

  • It Can´t Rain All the Time.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1119
  • Dołączył: So, 24 Kwi 04

Napisany 17 Sierpień 2004 - 10:30

Hm wiadomo ze w polsce nie zjesz takiego samego kebaba jak w turcji albo takiej samej fajitas jak w meksyku lub pizzy we włoszech oni maja te przepisy w genach przekazywane z pololenia na pololenie.

[Edytowane: 17/8/2004 przez staniol21]

#5 Użytkownik jest niedostępny   -Banshee- Ikona

  • Devil Inside
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4629
  • Dołączył: Pt, 25 Cze 04

Napisany 17 Sierpień 2004 - 10:38

hmmm jadlam cos podobnego ale nazywalo sie to inaczej (napewno nie kebab)
tylko jak ? :hmm:

#6 Użytkownik jest niedostępny   patryko Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7175
  • Dołączył: Wt, 01 Kwi 03

Napisany 17 Sierpień 2004 - 10:41

Cytuj

hmmm jadlam cos podobnego ale nazywalo sie to inaczej (napewno nie kebab) 
tylko jak ?  :hmm: 

Knysza?? :P

#7 Użytkownik jest niedostępny   SATURN Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 245
  • Dołączył: Pn, 12 Maj 03

Napisany 17 Sierpień 2004 - 10:48

... cholera zgłodniałem i chyba wyskocze sobie z pracki na kebabika :D

#8 Użytkownik jest niedostępny   pawelellerik Ikona

  • wagabunda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5134
  • Dołączył: Nd, 06 Kwi 03

Napisany 17 Sierpień 2004 - 18:36

nie ma jak to prawdziwy kebab ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   rzepak Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4922
  • Dołączył: Cz, 29 Lip 04

Napisany 17 Sierpień 2004 - 18:45

a ja tam nie lubiem :E

#10 Użytkownik jest niedostępny   Joker King Ikona

  • Miki - animam debet
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20065
  • Dołączył: Cz, 25 Mar 04

Napisany 17 Sierpień 2004 - 18:52

uwielbiam kebab w pieczywie :D :glodny:

#11 Użytkownik jest niedostępny   Agnes Ikona

  • Moderatorka
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 42233
  • Dołączył: Nd, 01 Wrz 02

Napisany 17 Sierpień 2004 - 19:54

Cytuj

W budach, robione przez Polakow, to jednak juz nie jest to samo :)
A w budach robione przez Turków?....

#12 Użytkownik jest niedostępny   GregorP Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4586
  • Dołączył: Cz, 15 Sty 04

Napisany 17 Sierpień 2004 - 19:56

Cytuj

A w budach robione przez Turków?....
Cicho, bo mnie znów w gardle zacznie drapać..

#13 Użytkownik jest niedostępny   Agnes Ikona

  • Moderatorka
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 42233
  • Dołączył: Nd, 01 Wrz 02

Napisany 17 Sierpień 2004 - 19:58

Cytuj

Cicho, bo mnie znów w gardle zacznie drapać..
Hehe.. bo był niezły ten kebab.

Jak na ten malutki kawałeczek, który spróbowałam...

#14 Użytkownik jest niedostępny   GregorP Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4586
  • Dołączył: Cz, 15 Sty 04

Napisany 17 Sierpień 2004 - 20:05

Cytuj

Hehe.. bo był niezły ten kebab. 

Jak na ten malutki kawałeczek, który spróbowałam...
O ile coś takiego, jak kebab może być niezłe..
..to taki hamburger. Tyle, że turecki..

#15 Użytkownik jest niedostępny   Agnes Ikona

  • Moderatorka
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 42233
  • Dołączył: Nd, 01 Wrz 02

Napisany 18 Sierpień 2004 - 00:24

Cytuj

O ile coś takiego, jak kebab może być niezłe..
..to taki hamburger. Tyle, że turecki..
Bzdura. Hamburger to .. ee... no nieważne. Kebaby są dobre!

#16 Użytkownik jest niedostępny   -Banshee- Ikona

  • Devil Inside
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4629
  • Dołączył: Pt, 25 Cze 04

Napisany 18 Sierpień 2004 - 00:27

Cytuj

Knysza?? :P

hehe no tak - głupio powiedziałam, ale chodziło mi o samo mieso z patykiem ...
troche jak szaszłyk ...

#17 Użytkownik jest niedostępny   staniol21 Ikona

  • It Can´t Rain All the Time.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1119
  • Dołączył: So, 24 Kwi 04

Napisany 18 Sierpień 2004 - 11:23

Cytuj

hehe no tak - głupio powiedziałam, ale chodziło mi o samo mieso z patykiem ...
troche jak szaszłyk ...


A ten patyk to dobry jest? :)

#18 Użytkownik jest niedostępny   Boro666 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 44349
  • Dołączył: Wt, 08 Paź 02

Napisany 18 Sierpień 2004 - 11:35

Cytuj

Cytuj

hehe no tak - głupio powiedziałam, ale chodziło mi o samo mieso z patykiem ...
troche jak szaszłyk ...


A ten patyk to dobry jest? :)

Patyk najlepszy. Mozna nim pozniej resztki z miedzy zebow wydlubac :P

#19 Użytkownik jest niedostępny   staniol21 Ikona

  • It Can´t Rain All the Time.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1119
  • Dołączył: So, 24 Kwi 04

Napisany 18 Sierpień 2004 - 12:54

I potem na tm samym patyku zrobic nastepnego kebaba :)

#20 Użytkownik jest niedostępny   xandra Ikona

  • prywatna koteria
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9283
  • Dołączył: Wt, 26 Sie 03

Napisany 21 Sierpień 2004 - 06:06

Najlepszy kebab w Warszawie to przy kinie Bajka na Marszałkowskiej, każdy to wie.
Choć i koło mnie, na Jana Pawła nie jest zły...
I do tego ostry sosik, mniam...

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych