Forum PCLab.pl: Niemieckie fotoradary - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Niemieckie fotoradary Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Krootki Ikona

  • TYLKO LECHIA!
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 31828
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 02

Napisany 06 Sierpień 2008 - 08:33

Witam,

Podczas ostatnich moich wojaży po Europie zdarzyło mi się, że dwa razy dostałem po oczach fleszem z niemieckich fotoradarów :]
Nie były to wielkie przekroczenia - 110/80 i 130/100 (licznikowe), no ale widać oni nie ustawiają "marginesu" i pstrykają wszystko ;) Raz dostałem po oczach białym fleszem raz czerwonym (oba w środku dnia). No i coraz bardziej skłaniam się ku temu, że niebłyskające fotoradary to chyba urban legend... :heu:

No ale ja nie o tym. Dostał ktoś z was kiedyś mandat z Niemiec? Będą mnie szukać, przyślą coś? Czy dopiero podczas kolejnej wizyty w Niemczech i jakieś kontroli skasują mnie 200-300 euro? ;) Na szczęście auto mam zarejestrowane na firmę leasingową więc chyba łatwo nie będzie im znaleźć sprawcy ;) Jak mieliście jakieś doświadczenia z niemieckimi fotoradarami to piszcie.

#2 Użytkownik jest dostępny   Dylu Ikona

  • (-_-)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25621
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 03

Napisany 06 Sierpień 2008 - 08:43

U nas do firmy przychodzą mandaty z Niemiec, bo często jeździ tam serwis. Wszystkie auta są w lizingu i kwity przychodzą na firmę, a konkretnych delikwentów kasuje już szefostwo ustalając kto wtedy jechał autem w danym miejscu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   h8r Ikona

  • got boost?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6031
  • Dołączył: Wt, 10 Kwi 07

Napisany 06 Sierpień 2008 - 08:52

Tak z ciekawości, jakiej wysokości są mandaty w niemczech, dużo wyższe od naszych? To musi być przykra wiadomość 300euro... Nie można czymś popsikać rejestracji tak, żeby wszytko odbijały... są takie preparaty? :D

Ten post był edytowany przez h8r dnia: 06 Sierpień 2008 - 08:53


#4 Użytkownik jest niedostępny   Krootki Ikona

  • TYLKO LECHIA!
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 31828
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 02

Napisany 06 Sierpień 2008 - 08:53

No to czekam na kwitki ;)

Punkty też dają?

#5 Użytkownik jest dostępny   Dylu Ikona

  • (-_-)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25621
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 03

Napisany 06 Sierpień 2008 - 08:58

Zobacz postKrootki, o 6 Sierpień 2008, 09:53, napisał(a):

No to czekam na kwitki ;)

Punkty też dają?

a tego nie wiem

#6 Użytkownik jest niedostępny   DaveyHavok Ikona

  • CTR EP3+
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 11257
  • Dołączył: Cz, 12 Paź 06

Napisany 06 Sierpień 2008 - 10:03

Zobacz postKrootki, o 6 Sierpień 2008, 08:53, napisał(a):

No to czekam na kwitki ;)

Punkty też dają?

nie powinni,bynajmniej Niemiec w Polsce nie dostanie gdy ma niemieckie prawko,a czy Polak z polskim dokumentem dostanie...Analogicznie nie :)

Ten post był edytowany przez DaveyHavok dnia: 06 Sierpień 2008 - 10:03


#7 Użytkownik jest niedostępny   B@ZYLI Ikona

  • Opel
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25922
  • Dołączył: So, 30 Lip 05

Napisany 06 Sierpień 2008 - 10:23

Zobacz postDylu, o 6 Sierpień 2008, 09:43, napisał(a):

U nas do firmy przychodzą mandaty z Niemiec, bo często jeździ tam serwis. Wszystkie auta są w lizingu i kwity przychodzą na firmę, a konkretnych delikwentów kasuje już szefostwo ustalając kto wtedy jechał autem w danym miejscu.

U mnie tak samo :E nie chwaląć jeden ja musiałem zapłacić. Tyle że przynjamniej żadnych punktów karnych nie miałem.

#8 Użytkownik jest niedostępny   ^dirty^ Ikona

  • May the force be with You!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6966
  • Dołączył: Cz, 30 Paź 03

Napisany 06 Sierpień 2008 - 10:24

Punktow nie dostaniesz, mandaty przychodza z regoly do firm, rzadziej do osob prywatnych (nie wiem na czym polega roznica).
Na granicy nie sprawdza czy masz jakies niezaplacone mandaty w DE, jedynie przy kontroli Policji czy Strazy Granicznej.

#9 Użytkownik jest niedostępny   B@ZYLI Ikona

  • Opel
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25922
  • Dołączył: So, 30 Lip 05

Napisany 06 Sierpień 2008 - 10:24

Zobacz postDylu, o 6 Sierpień 2008, 09:58, napisał(a):

a tego nie wiem

nie dają , nie mają jak ustalić kierowcy , przynajmniej u mnie tak było.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Krootki Ikona

  • TYLKO LECHIA!
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 31828
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 02

Napisany 06 Sierpień 2008 - 10:27

To znaczy jeśli chodzi o punkty to bardziej miałem na myśli "niemieckie" punkty a nie te "nasze" ;)
Zresztą i tak niewiele by ich było bo przekroczenia były naprawdę nieduże.

#11 Użytkownik jest niedostępny   lukjar7 Ikona

  • Po burzy zawsze wychodzi słońce.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3847
  • Dołączył: Wt, 20 Lut 07

Napisany 06 Sierpień 2008 - 10:49

po pierwsze punktów nie dostaniesz bo jesteś Polakiem z Polskim Prawem Jazdy a w niemczech jest inny taryfikator, nawet w tvn turbo polacy nie daja punktow zagranicznym osobom,
Co do fotoradaru to ja mialem raz na 60/100 i dostałem po oczach dwoma fleshami pomaranczowymi dwa latka temu i nic narazie nie dostałem :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Sephi Ikona

  • shake ya!
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 790
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 05

Napisany 06 Sierpień 2008 - 14:13

Widzę, że problem zupełnie podobny do mojego.... jakoś na początku lipca też dostałem fleszem z radaru w DE ok 170/80, jak na razie nic nie przyszło, ale czy przyjdzie? Tego nie wiem....

#13 Użytkownik jest niedostępny   Maciej86 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 989
  • Dołączył: Pn, 15 Gru 03

Napisany 06 Sierpień 2008 - 16:38

Punkty dostajesz, ale niemieckie punkty, które do polskich sie nei doliczają.

#14 Użytkownik jest niedostępny   dogberry Ikona

  • DoGi ;-)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9404
  • Dołączył: So, 07 Cze 03

Napisany 06 Sierpień 2008 - 19:39

Mi błysnęło raz czy dwa jak jechałem prywatnym samochodem i nic nie przyszło na szczęście.

Na samochód w leasingu też nic nie przyszło a często jeździ do Niemiec i jest duże prawdopodobieństwo, że komuś z pracowników strzeliło ale nic na razie nie przyszło.

Najlepszy sposób to się puścić za jakimś Jurgenem jakieś 200-300m za nim bo niemieckie fotoradary maja "refleks" dobry i trzeba być czujnym. Jak widzimy pomarańczowe światło albo seryjkę trzeba smyrać ostro hamulec :E

#15 Użytkownik jest niedostępny   Krootki Ikona

  • TYLKO LECHIA!
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 31828
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 02

Napisany 06 Sierpień 2008 - 19:42

Zobacz postdogberry, o 6 Sierpień 2008, 20:39, napisał(a):

Najlepszy sposób to się puścić za jakimś Jurgenem jakieś 200-300m za nim bo niemieckie fotoradary maja "refleks" dobry i trzeba być czujnym.


Przy drugiej fotce siedziałem na dupie jakiemuś Polakowi, max 50 metrów. I jemu błysnęło i mi ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   Quattro Ikona

  • Bardzo Zły
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 11853
  • Dołączył: Pn, 28 Lut 05

Napisany 06 Sierpień 2008 - 19:48

ja was nie rozumiem - ja w Niemczech poza autostradami to tempomat i rowno z ograniczeniem :E

#17 Użytkownik jest niedostępny   Krootki Ikona

  • TYLKO LECHIA!
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 31828
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 02

Napisany 06 Sierpień 2008 - 19:52

Zobacz postQuattro, o 6 Sierpień 2008, 20:48, napisał(a):

ja was nie rozumiem - ja w Niemczech poza autostradami to tempomat i rowno z ograniczeniem :E


Tak a'propos - następne auto kupuję na 100% z tempomatem. Strasznie tego brakuje podczas kilkusetkilometrowych podróży po autostradzie.

A błyskało mi na autostradach. Gdzieś w górach przed Monachium był mocny zjazd i ograniczenie do 80 km/h. Potem gdzieś przed jakimś większym miastem kolejne ograniczenie i przenośny fotoradar. Ja sobie liczyłem 10% błędu licznika, 10% marginesu fotoradaru, 10% moje :E Niestety, zdecydowanie się przeliczyłem :lol2:

#18 Użytkownik jest dostępny   skee Ikona

  • Don't Forget to Breathe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30718
  • Dołączył: Nd, 26 Sie 07

Napisany 06 Sierpień 2008 - 19:58

Ojcu błyskało kilka razy, mi raz, żonie też ze dwa. Jak do tej pory nic nie przyszło, gorzej jak w końcu się zmobilizują...

#19 Użytkownik jest niedostępny   lukjar7 Ikona

  • Po burzy zawsze wychodzi słońce.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3847
  • Dołączył: Wt, 20 Lut 07

Napisany 06 Sierpień 2008 - 19:58

Zobacz postKrootki, o 6 Sierpień 2008, 20:52, napisał(a):

Tak a'propos - następne auto kupuję na 100% z tempomatem. Strasznie tego brakuje podczas kilkusetkilometrowych podróży po autostradzie.

A błyskało mi na autostradach. Gdzieś w górach przed Monachium był mocny zjazd i ograniczenie do 80 km/h. Potem gdzieś przed jakimś większym miastem kolejne ograniczenie i przenośny fotoradar. Ja sobie liczyłem 10% błędu licznika, 10% marginesu fotoradaru, 10% moje :E Niestety, zdecydowanie się przeliczyłem :lol2:

a ja jakos nie lubie tempomatu :) z pociagiem mi sie to kojarzy :E

#20 Użytkownik jest dostępny   skee Ikona

  • Don't Forget to Breathe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30718
  • Dołączył: Nd, 26 Sie 07

Napisany 06 Sierpień 2008 - 20:02

Zobacz postlukjar7, o 6 Sierpień 2008, 20:58, napisał(a):

a ja jakos nie lubie tempomatu :) z pociagiem mi sie to kojarzy :E


Tempomat zaczyna się kochać po przejechaniu ponad tysiąckilometrowej trasy bez niego ;)

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych