Forum PCLab.pl: GA-MA78G-DS3H - wątek zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (19 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

GA-MA78G-DS3H - wątek zbiorczy +x2-5000BE, freezer , samsung f1, LG H55N, fsp400-60gln

#21 Użytkownik jest niedostępny   mekk 

  • EdytaMAN
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 672
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 07 Wrzesień 2008 - 19:06

Zobacz postAlejajca, o 7 Wrzesień 2008, 18:04, napisał(a):

To jest napięcie na RAM. Gigabyte ma opcję CPU NB VID Control, która odpowiada (w/g manuala) za zasilanie NB, czyli kontrolera pamięci.
U mnie chodzi na ustawieniu +0,2V. Zobaczymy co da zmniejszenie wartości.
Ale spróbuję zmniejszyć napięcie Vram i zobaczymy, co to da.


faq jest jasne, nie mówi o CPU NB VID Control, ale o napięciu na pamięciach....
kwestia dyskutowana m.in. tu:
http://my.ocworkbenc...p...rid&t=69350

#22 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32263
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 07 Wrzesień 2008 - 22:20

Dziwne, bo na "starym" Asus-ie M2A-VM bez problemu i stabilnie osiągnąłem 227MHz, czyli 2497MHz, i to przy napięciu 1,325V (patrz sig). Nawet C'n'Q działał.
A na tej płycie ruszenie poza 200MHz powoduje masę problemów. Porażka totalna.Zaczynam żałować, że wymieniłem M3A-H/HDMI (padła podczas prób uruchomienia sieciówki) na tego Gigabyte'a. Tam chociaż trzymała 240MHz. Choć może zrobię motyw i jak sprzedam tego M2A-VM, to kupię inne ramy i na nich spróbuję pójść z o/c.
Wiem jedno - następy komp chyba będzie spod znaku "niebieskich". AMD trochę za bardzo się opuszcza.

#23 Użytkownik jest niedostępny   Petru23 

  • 5`nizza
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30354
  • Dołączył: Cz, 15 Lis 07

Napisany 08 Wrzesień 2008 - 09:36

Zobacz postAlejajca, o 7 Wrzesień 2008, 22:20, napisał(a):

Dziwne, bo na "starym" Asus-ie M2A-VM bez problemu i stabilnie osiągnąłem 227MHz, czyli 2497MHz, i to przy napięciu 1,325V (patrz sig). Nawet C'n'Q działał.


240MHz na moim mobasku, przy napięciach auto, bez zmiany napięć RAM i C&Q włączone ... ;) a z tego co wiem GB takich wartości nie osiąga :E

Ten post był edytowany przez Petru23 dnia: 08 Wrzesień 2008 - 09:37


#24 Użytkownik jest niedostępny   mekk 

  • EdytaMAN
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 672
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 08 Wrzesień 2008 - 09:49

Zobacz postPetru23, o 8 Wrzesień 2008, 09:36, napisał(a):

240MHz na moim mobasku, przy napięciach auto, bez zmiany napięć RAM i C&Q włączone ... ;) a z tego co wiem GB takich wartości nie osiąga :E


szybki test na 240Mhz przeprowadzałem... działało... :E
tu MZ ograniczeniem jest bardziej procesor niż płyta... zwróć uwagę że ja i ty mamy Athlony x2, a forumowicz Alejajca ma Phenoma :}
się na podkręcaniu Phenoma nie znam bo go nie nie posiadam :)

Ten post był edytowany przez mekk dnia: 08 Wrzesień 2008 - 09:52


#25 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32263
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 08 Wrzesień 2008 - 12:17

Testy SuperPi, próbki 8/16 MB sprawdza bez błędów na HTT/FSB=237MHz, memlock na 3,33 czyli 395MHz/790MHz.
Ale Prime i Orthos (test Blend) notorycznie się wyłączają - nadal.
To jeśli chodzi o testy w 2D.
w 3D dziwne - 3DMark03 -zwiesza system podczas testów CPU. W części graficznej przechodzi bez oporów.
3DMark01- czasem się zwiesi, czasem przejdzie bez oporu. <- ??
HT Link ustawione na x7, podobnie mnożnik NB Freq.
Za to w grach nie miałem zacięć.

No i temperatury CPU (SpeedFan, Everest, Cpuid Hardware Monitor):
CPU idle: 52~65oC, stres: do 108oC
wiatrak poprawnie zamontowany, świeża, ale już wygrzana pasta CoolerMaster HTK-002. Trochę zmodyfikowałem PEntagram HP-100 AlCu Lite poprzez dodanie wiatraka wyciągającego. Na M2A-VM, nawet pod o/c na poziom HTT=240MHz, Vcore=1,55V - temp nie przekraczała w stresie 67oC.
Czujnik procesora, odczytywany przez SpeedFan, Everest, CoreTemp pokazuje w idle 27~30oC, w stresie do 48oC, czyli identycznie jak na M2A-VM.
Kolejna porażka z tym Gigabyte'em.

Ten post był edytowany przez Alejajca dnia: 08 Wrzesień 2008 - 12:18


#26 Użytkownik jest niedostępny   szybki132 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1136
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 06

Napisany 08 Wrzesień 2008 - 20:40

Ja też mam GA-MA78G-DS3H + AMD x2 4450e + box i jade spokojnie na 11(zmienione z 11.5)x255 = 2,8 GHz Pamięci geila na 667 i CL 4 nie bawiłem się jeszcze pamięciami :) temp max w stresie to 55/56 stopni. :) napięcia standardowe wyżej na boxie nei próbowałem zapuściłem próbke 16 M i program w evereście bo nei miałęm cegos innego i stabilnie :) mi ten giguś się podoba :)

#27 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32263
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 10 Wrzesień 2008 - 10:21

Na tym Gigabyte C'n'Q sam się wyłącza, gdy przestawimy CPU Clock Ratio z Auto na wartość ręczną, nawet standardową dla danego CPU (np: dla Phenoma 9500 jest to x11).
Co do słabej szyny HTT, to osiągnąłem na razie na mnożniku x10 szynę 260MHz, na x9 niemalże 300MHz. Ale max zegar na tej płycie to 2,6GHz~2,66GHz. Oczywiście to dla Phenoma 9500.


Edit:
teraz to nawet po resecie CMOS system albo się nie uruchamia (BSOD z odesłaniem do ACPI.sys), albo zawiesza się w 3D. Coraz mniej podoba mi się ta płyta główna.

Ten post był edytowany przez Alejajca dnia: 10 Wrzesień 2008 - 16:46


#28 Użytkownik jest niedostępny   szybki132 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1136
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 06

Napisany 11 Wrzesień 2008 - 11:28

Pamięciami się nie bawiłem (Easy Tune 5 od Gigabyte pokauje pamięci jako 849) chwilowo mimo iż kiedyś miałem je na 940 i pewnie było by więcej :)

Temeratura ;55-58 C bez dodatkowych wentyaltorów które oodpiąłem na boxie więc myśle że temperatury dobre :)

15 min i 0 błedów myśle ze jest ok. Co do uruchamiania kompa też miałem takie problemy zaktualizowałem biosa do F4 i naraize wszystko chodzi bez zarzutu.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez szybki132 dnia: 11 Wrzesień 2008 - 11:40


#29 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32263
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 11 Wrzesień 2008 - 16:08

Kolejna rzecz do kolekcji błędów Gigabyte'a:
System łapie BSOD już na etapie wstępnego ładowania, gdy ustawimy mnożnik NB (CPU) na x8, x9, Auto. Pracuje jedynie na mnożniku x7.
To samo tyczy się mnożnika HT-Link. Jedynie x7 przy pracy ze standardową częstotliwością szyny HTT oraz x5, gdy podkręcam szynę HTT.
Błąd występuje w biosie F4.
Także Patrioty LLK 800MHz nie chcą pracować z nominalnym dzielnikiem (x4,00), ale z x3,33.

Edit:
Ewidentny błąd biosu F4. Po trudach ( nie mogłem uruchomić Q-Flash, gdy miałem dwie kości pamięci w dual) związanych z wgraniem biosu F3 i puszczeniu kości w single (sloty 2 i 4), na razie Prime95 (wersja 25,6) pracuje w teście Blend bez problemu.
HTT=230MHz,
CPU Clock Ratio = Auto
C'n'Q = Enabled
HT-Link=1,4GHz
Memory Controler Freq = x7
Memory Clock = Manual / x4,00 (920MHz)
DDR2 Voltage Control = +0,300V

Wiatrak SystemFAN (podpięta 120mm, by chłodziła pasywnego Gigabyte 8600GT) kontrolowany przez bios - działa na 1100RPM z 1650RPM, czyli jest OK.

Ten post był edytowany przez Alejajca dnia: 12 Wrzesień 2008 - 11:11


#30 Użytkownik jest niedostępny   szybki132 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1136
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 06

Napisany 12 Wrzesień 2008 - 14:47

Mój giguś leci do serwisu. gdy włoże ram do 1 gnaizda podpisanego DDR2_1 to wiatraki się włączaja iiii tyle lipa nic wiecej się nie dzieje. Gdy dam dual to vista się wiesza po chwili. Czasami gdy właczam komputer to wiatraki sie właczały i nic sie nei działo.


Fajna płyta tylko troche problemów zaczeła mi robić bios to F4.

W tym momencie żałuje że nie wziąłem ASUSA

#31 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32263
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 12 Wrzesień 2008 - 18:34

Mój też chyba pójdzie na serwis. Dam im całą platformę, niech sprawdzą co i jak, bo ja nie mam już do tego siły. Asus M3A-H/HDMI padł przy próbie uruchomienia sieciówki, ten Gigabyte łapie zwiechy nie wiadomo jak i skąd. To nienormalne, by po ClearCMOS system łapał "zawieszanie się", albo BSOD. By móc pracować, jadę na jednej kości (sic!). Ale kości przetestowane Memtest nie wykazywały dotąd błędów.

#32 Użytkownik jest niedostępny   mp23 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 146
  • Dołączył: Cz, 04 Wrz 08

Napisany 13 Wrzesień 2008 - 06:41

mam pytanie jak wyglada iu Was sprawa z dzwiekiem na gigabyte?

bo slucham sobie na sluchawkach i normalnie caly czas szumy i traski , jakby jakosc byla 64kb

zainstalowalem sterowniki i sie zastanawiam w czym tkwi problem;/

#33 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32263
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 13 Wrzesień 2008 - 10:30

A Microsoft UAA zainstalowałeś? Jest to poprawka dla HD Audio. Niestety nie można jej pobrać jako samodzielnego dodatku. Jest w pakietach ze sterownikami.
Poza tym, która wersja sterowników? Ja użyłem R.2.03. Poza tym sprawdź, czy nie masz przekombinowane z Front/Rear Panel..

#34 Użytkownik jest niedostępny   szybki132 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1136
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 06

Napisany 13 Wrzesień 2008 - 16:24

Co myślicie o ASUSIE M3A78-CM

#35 Użytkownik jest niedostępny   mp23 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 146
  • Dołączył: Cz, 04 Wrz 08

Napisany 13 Wrzesień 2008 - 20:16

Zobacz postAlejajca, o 13 Wrzesień 2008, 11:30, napisał(a):

A Microsoft UAA zainstalowałeś? Jest to poprawka dla HD Audio. Niestety nie można jej pobrać jako samodzielnego dodatku. Jest w pakietach ze sterownikami.
Poza tym, która wersja sterowników? Ja użyłem R.2.03. Poza tym sprawdź, czy nie masz przekombinowane z Front/Rear Panel..


sciaglem sterowniki i juz jest lepiej;)

#36 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32263
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 13 Wrzesień 2008 - 21:05

Zobacz postmp23, o 13 Wrzesień 2008, 21:16, napisał(a):

GIGABYTE GA-MA78G-DS3H/AMD ATHLON 64 X2 5000+NXC-100Al PENTAGAM FREEZONE/PATRIOT DDR2 2048MB PC800 DUAL 2x1024 CL4 EP LLK/HiS HD2600XT SILENCE/
Seagate500G ST3500320AS 32MB/LG GH20LS15/ASUS TA-982/IBOX ATX 400W SFAN/LG L226WTQ-PF/PENTAGRAM horNET Wi-Fi USB

Widzę po sig-u, że mamy identyczne pamięci. Masz z nimi problem w konfiguracji?

Ten post był edytowany przez Alejajca dnia: 13 Wrzesień 2008 - 21:06


#37 Użytkownik jest niedostępny   mp23 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 146
  • Dołączył: Cz, 04 Wrz 08

Napisany 14 Wrzesień 2008 - 08:19

Zobacz postAlejajca, o 13 Wrzesień 2008, 21:05, napisał(a):

Widzę po sig-u, że mamy identyczne pamięci. Masz z nimi problem w konfiguracji?

zadnych problemow;)
jak je zainstalowalem w kompie tak siedza sobie;) nie bawilem sie w podkrecanie , nie mam czasu narazie na to,


co do sygnatury to chce ja zmienic w ustawieniach, ale zmiana nie dziala;/ dalej po staremu jest;/

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez mp23 dnia: 14 Wrzesień 2008 - 12:41


#38 Użytkownik jest niedostępny   szybki132 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1136
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 06

Napisany 17 Wrzesień 2008 - 10:10

i wiecie narazie zamiast GA-MA78G-DS3H mam mniejszego brata bo GA-MA78GM-S2H podrecanie tak samo ale jednak co ATX to ATX coś trzeszczy gdy nie ma żadnej muzyki ale pokombinuje :)


Edit: poprawięłm bo miało być GA-MA78GM-S2H a nie GA-MA78G-S2H

Ten post był edytowany przez szybki132 dnia: 19 Wrzesień 2008 - 11:31


#39 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32263
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 17 Wrzesień 2008 - 11:52

Zobacz postszybki132, o 17 Wrzesień 2008, 11:10, napisał(a):

i wiecie narazie zamiast GA-MA78G-DS3H mam mniejszego brata bo GA-MA78G-S2H podrecanie tak samo ale jednak co ATX to ATX coś trzeszczy gdy nie ma żadnej muzyki ale pokombinuje :)

W panelu Realtek ( chodzi o program do zarządzania audio obok zegara w Windows) wyłącz te wyjścia/wejścia, które odpowiadają za ten panel (przedni lub tylni), którego nie używasz.

#40 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32263
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 17 Wrzesień 2008 - 16:50

No i już wszystko jasne: trójkąt Gigabyte GA-MA78G-DS3H - Phenom 9500 i Patrioty LLK 800MHz 2x1GB tworzą całkiem niezgrabny zespół.
Tydzień męczenia się nad ustawieniem stabilnej konfiguracji - nie tylko po o/c, ale także na standardowych taktowaniach. I nic. Już podejrzewałem uszkodzony RAM, ale przejście z powrotem na Asus M2A-VM nie wskazało tego - system stabilny nie tylko na standardowym taktowaniu, ale także po o/c (patrz sig). I żeby nie było:
Na obu platformach był postawiony w taki sam sposób system:
XP SP3 + FrameWork 3.0, Catalyst 8,7 jako stery do chipsetów, Realtek WDM R2.03 jako stery do audio, Forceware 177.92 international jako stery do grafiki.
Jeszcze zobaczę, czy może inny egzemplarz gigabyte'a będzie się lepiej sprawował. Inaczej zwrot kasy.
I jeszcze jedno: Coś mi się zdaje, że następna konfiguracja będzie oparta (po raz pierwszy) na platformie Intela.

  • (19 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych