Forum PCLab.pl: Gigabyte GA-P35 DS3 + Pentium Dual Core E2160 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gigabyte GA-P35 DS3 + Pentium Dual Core E2160 zarys ogólny

#1 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Ikona postu  Napisany 13 Sierpień 2008 - 11:24

Gigabyte GA-P35 DS3


PIERWSZE WRAŻENIA
Witam - po tym jak zaprezentowałem niedawno kartę graficzną EVGA 8800GS czas przedstawić kolejnego bohatera [choć nie ostatniego z mojej strony :cool: ]. Płyta zakupiona była po bardzo atrakcyjnej cenie dlatego zdecydowałem się na zmianę platformy z AMD X2 4400+ @ 3.1GHz Brisbane G2 na Intela.
Płyta posiada gwarancję do 4 Marca 2009 roku. Powiedzmy na wstępie od razu - płyta jest produktem używanym a nie nowym - przez poprzedniego właściciela zakupiona była dnia 4 marca 2008 roku.


SPECYFIKACJA MODELU
Przedstawiany model to Gigabyte GA-P35 DS3

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Obsługa 45nm procesorów Intel [na szynie 1333MHz a w trypie OC na szynie 1600MHz]
Obsługuje pamięci DDR2 1066MHz [w trypie OC - 1200MHz] - do 8GB
Obsługa trybów SATA 3Gb/s RAID, SATA 3Gb /s RAIDz
Gigabitowy kontroler LAN 10/100/1000
Port Port IEEE1394 Firewire
Audio kontroler ALC889A wspierający technologię Blu-ray and HD-DVD
Chipset Intel ICH9R

Dodaj obrazek


1 >>>
P35 - z czym to się je ???



Dodaj obrazek

Testowana płyta oparta została właśnie o chipset P35;
Zaprezentowany w maju chipset P35 to kolejny krok w stronę zwiększania częstotliwości taktowania magistrali systemowej FSB, w tym wypadku oficjalnie wspierana jest 1333 MHz szyna, choć wielu producentów chwali się obsługą magistrali na poziomie nawet 1600 MHz. P35 promowany był swego czasu z myślą o nadchodzących 45-nanometrowych procesorach Penryn, które zdążyły zadebiutować już w listopadzie zeszłego roku. Samo wsparcie dla najnowszych procesorów nie wystarczy, aby przekonać klienta do swoich produktów. Intel musiał mieć na uwadze bardzo udany chipset P965, który postawił poprzeczkę naprawdę wysoko, z drugiej strony pojawiła się natomiast NVIDIA, która raz po raz poszerzała ofertę chipsetową o układy nForce 680i, a następnie nieco bardziej ekonomicznego nForce 650i.

Dodaj obrazek

Patrząc na płyty główne oparte o P35, zauważyły sporą ilość podobieństw, ale również nowości. Najlepiej w tym wypadku zacząć od wsparcia dla nowych modułów pamięci DDR3, które są już dostępne w oficjalnej sprzedaży detalicznej. Nie wiemy, jednakże, czy należy traktować to jako zaletę, czy wadę ? moduły DDR3 są ndal za drogie, a różnica w wydajności niewiele wyższa porównując je do modułów DDR2. Zasadnicza zmiana to wsparcie dla nowych czterordzeniowych procesorów. Oczywiście znajdziemy szereg płyt obsługujących wiele rdzeni, jednak należy mieć również na uwadze pewien problem z sekcją zasilania, która musi być nieco bardziej rozbudowana, aby płyta główna poradziła sobie ze stabilną pracą z procesorem Intel Core2 Quad. Dzięki zastosowaniu nowej magistrali 1333 MHz, zwiększyła się przepustowość danych pomiędzy samym procesorem, a chipsetem. Nowością jest wprowadzenie funkcji Intel Turbo Memory, która to jest pamięcią opcjonalną typu NAND, montowaną w komputerze w porcie PCI Express x1. Ma ona w połączeniu z funkcją ReadyBoost systemu Windows Vista poprawić wydajność. Jeśli chodzi o pamięć to nie możemy również zapomnieć o funkcji Intel Fast Memory Access, która wprowadzona była jeszcze za czasów P965 ? poprawia ona przepustowość pamięci, jednocześnie zmniejszając cykle dostępu do pamięci.

Dodaj obrazek


2 >>>
Ultra Durable 2 - o co z tym chodzi?


Literka D oznacza w tym modelu to iż jest to model o wzmocnionych podzespołach. Chodzi mianowicie o 3 rzeczy:
- Aluminiowo polimerowe kondensatory renomowanych, japońskich producentów
- Wysokie możliwości podkręcania
- Płyta główna o podwyższonej trwałości Ultra Durable 2

Dodaj obrazek


GIGABYTE Ultra Durable 2

W celu zapewnienia jeszcze większej niezawodności oraz stabilności płyt głównych, zarówno w normalnym codziennym użytku jak również podczas ich ekstremalnego wykorzystania np. podczas podkręcania, firma GIGABYTE stosuje na płytach wyłącznie aluminiowo-polimerowe kondensatory o podwyższonej trwałości , które w znacznym stopniu wpływają na trwałość i niezawodność całego zestawu komputerowego. Dodatkowo na płytach znajdują się nowoczesne tranzystory MOSTET o niskiej emisji ciepła oraz cewki z rdzeniem ferrytowym, które umożliwiają obniżenie temperatury pracy układów zasilających znajdujących się na płytach głównych.

Dodaj obrazek

Na płytacie Gigabyte DS3 zastosowano dość sporych rozmiarów chłodzenie chipsetu i małe, standardowe do chłodzenie mostka południowego.

Przykuwa uwagę sporych rozmiarów chłodzenie chipsetu - przynajmniej mamy pewność że sprosta ona OC procesora.

Dodaj obrazek

Natomiast chłodzenie mostka północnego jest standardowych rozmiarów - z racji tego że ten element nie nagrzewa się zbytnio to też powinień dać radę sobie spokojnie po OC. Ale o tym przekonamy sie po serii prób OC.

Dodaj obrazek

3 >>>
Pudełko i jego zawartość:


Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

W pudełku otrzymujemy:
- 2 kable SATA
- 2 taśmy IDE-ATA
- 1 taśma FDD
- zaślepkę tylną
- instrukcję obsługi
- płytę z niezbędnymi sterownikami

Dodaj obrazek

Jeżeli chodzi o zawartość płyty CD ze sterownikami od GA-P35 DS3 to prezentuję się ona takowo;

Dodaj obrazek
nic szczególnego tu nie zobaczymy - na biednym tle można by rzec mamy do wyboru jakie sterowniki mamy wgrać i praktycznie po sprawie - nic więcej szczególnego w oczy się nie rzuca.

podsumowujac wyposażenie można powiedzieć że prezentuje się ono dość skromnie - jest wszystko to co tylko potrzebne i ani więcej. Oceniając zawartość pudła skalą szkolną wystawiam jej 3+.

4 >>>
kwestia zasilania i wytrzymałości płyty
Płyta wyposażona jest w 6-fazowe zasilanie o wzmocnionej wytrzymałości.
Dlatego nie bedzie zapewne problemów z obsługą procesorów Core2Quad [65 i 45nm] i np. dalszym ich podkręcaniem - płyta główna raczej podoła temu zadaniu.

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

kwestia OC

Do kwesti podkręcania powrócę po tym jak założę na mobo już normalne i profesjonalne chłodzenie przystosowane do tego bo to co mam teraz odbiega nawet jakością od boxa 775 :thumbdown: :thumbdown: - nie nadaje sie ono kompletnie do OC, ale najważniejsze że udało mi sie wogóle ten zestaw uruchomić. Na lepsze chwile z OC przyjdzie czas :cool:


5>>>
Jakość dźwięku:
Płyta wyposażona została w zintegrowany kodek muzyczny ALC 889A. Wyróżnia się on tym że posiada on możliwość odtwarzania dźwięku w formacie 8-kanałowym. Za to należy się duży plus ponieważ mamy możliwosć podłączenia np. zestawu grającego 7.1 i tym samym doznamy większej głębi słuchanej muzyki w zaciszu domowym.Kodek ponadto wspiera technologię Blu-ray and HD-DVDPłyty z serii Ultra Durable 2 wyposażone zostały w układ dźwiękowy ALC889A oferujący pełne wsparcie dla formatów Blu-ray oraz HD DVD. Płyty główne wyposażone w ten układ dźwiękowy są idealną podstawą bo budowy domowych centrów rozrywki.Teraz pora na lekkie przyblizenie jakości oferowanego przez 889A dźwięku. Jak narazie zastrzeżen nie mam aczkolwiek nie jestem melomanem więc nie będe tu wchodził w szczegóły ale mogę na wstępie powiedzieć że dźwiek wydobywający się ze słuchawek jest czysty, soczysty - nie doznalem podczas sluchania muzyki żadnych trzasków, przerywań, pisków czy zaników dźwięku - choć nie jest to idealna jakość dżwięku też, w mojej skali ocena 4+. A jestem na jakość dźwięku uczulony ponieważ słucham ciagle muzyki na słuchawkach więc te elementy szybko bym wykrył. Jak znajdę jakiś profesjonalne narządzie do sprawdzania dźwięku to je przetestuje. Natomiast w teście ciszy nie usłyszałem żadnych zakłóceń pochodzących od płyty, a test odsłuchu wykazał bardzo dobrą jakość również przy mocniejszym basie oraz z efektami 3D. Mówiąc bardzo dobrą rozpatruję oczywiście zintegrowane kodeki, oczywistym faktem będzie wyższość zewnętrznych kart [np. Creative]. W mojej opinii jak już wcześniej wyżej zaznaczyłem ocena za efektywność i poziom dźwięku to 4+

EDIT
WAŻNE;
trzeba odpowiednio umiejętnie wgrać sterowniki z dołączonej do mobo płyty bo inaczej będa problemy z dźwiękiem podczas pracy z systemem.

6>>>
BIOS
płyta wyposażona została w bios firmy Phoenix. Bios jest rozbudowany w sekcji OC - znajduje sie tam masa ustawień różnego typu [ procesor, ram, i inne], Napięcia możemy zmieniać dowoli wedle własnego uznania. To samo tyczy się timingów pamięci, natomiast mozna przyczepić się do dziwnego oznaczenia dzielników pamięci w płytach Gigabyte. Nie jest to standardowy typ np. 1;2 2.3 czy 4;5. W Gigabyte wygląda to na zasadzie:

Gigabyte - Normal
2.00 - 1;1
2.40 - 5;6
2.50 - 4;5
3.00 - 2;3
3.33 - 3;5
4.0+ - 1;2

Dziwne to trochę więc dla początkującego overclokera może przysporzyć drobnych problemów.

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

=============================================================================
=============================================================================
=============================================================================


po przedstawieniu płyty głównej pora na drugiego naszego bohatera czyli:


Intel Pentium Dual Core E2160
Kiedy pojawiła się rodzina procesorów Intel Core 2 Duo, byliśmy przekonani, że marka Pentium została odłożona do historycznego archiwum Intela i już nie trafi do naszych komputerów, tym bardziej, że ostatnie modele z tej linii nie zyskały sobie najlepszych notowań.

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

procesory korzystają z 800-megahercowej szyny FSB, podobnie jak układy Core 2 Duo serii E4x00. Jaka jest więc pomiędzy nimi różnica? Pentium Dual-Core ma ?tylko? 1 MB pamięci cache drugiego poziomu, podczas gdy układy z serii E4x00 mają 2-megabajtową pamięć cache. W niektórych grach ze względu na tylko 1MB pamięci L2 widać przewagę procesorów E4x00 [np. Doom 3] i tu E21xx będzie zawsze wolniejszy nawet przy równym zegarze.


TESTY


PLATFORMA TESTOWA >>>
Gigabyte GA-P35 DS3
Intel Pentium Dual Core E2160 @ 1.8GHz
2 x 1 GB DDR2 Patriot LLK 800 CL4
EVGA e-GeForce 8800GS OC
Seagate 7200.9 SATA - 160GB
Corsair 450w

sterowniki - 175.19 Vista 32bit
na początek wynik z 3DMark2003 na niepodkręconym procku Pentium Dual Core E2160 ale na podkręconej EVGA GF 8800GS;
Dodaj obrazek
a także w moim odczuciu bardzo słaby wynik w 06 ale to chyba prze to że procesor nie jest podkręcony;
Dodaj obrazek
testowałem też kartę w 3DMark Vantage ale nie udało mi się przejsć całej procedury testowania - benchmark abortował w pewnym momencie, niemniej próbę dziś powtórzę jeszcze .

EDIT:
ponowna próba odbyła się już prawidlowo;
Vantage
Dodaj obrazek


czas teraz na częsciowe przetestowanie procesora;

Super PI mod 1.5 - próbka 1MB -> procesor bez OC
33.467 sek
Dodaj obrazek
dla porównania >
Athlon 64 X2 4400+ @ 3.122MHz
Dodaj obrazek

nawiasem mówiąc jest to niewiele gorszy wynik od najlepszego wyniku uzyskanego na procesorze AMD Athlon 64 X2 4400+ 2.3GHz Brisbane G2 podkręconym do poziomu 3.122MHz gdzie wynik jaki uzyskałem to 29.797 sek. Widać tu jaka róznica dzieli te procesory w wydajności w aplikacjach tego typu. A po OC wynik E2160 powinnień zejść gładko poniżej 20 sekund

RightMark Memory Stability Test
Dodaj obrazek

Cinebench 2003
Dodaj obrazek


Lavalys Everst Cache @ memory benchmark
Dodaj obrazek

program do testowania dysków twardych HD Tune>
Dodaj obrazek

następnie pora na pare wykresów z programu SANDRA - Sisoft
Testy SANDRA

1 - Processor Arithmetic
Dodaj obrazek2-

2 - Multi-Core Efficiency
Dodaj obrazek

3 - Cache @ Memory
Dodaj obrazek

4 - Power Management Efficienty
Dodaj obrazek

Narazie moje maksymalne OC [próby w toku]
Dodaj obrazek
nawet nawet - nie powiem :Up_to_s:

===============================================================================
===============================================================================
===============================================================================

PODSUMOWANIE


Płyta główna >>>>

ZALETY:
obsługa wszystkich dostępnych na rynku procesorów Intela 65nm i 45nm
obsługa procesorów na szynie 1333MHz [OC 1600MHz] i pamięci DDR2 1066MHz [OC 1200MHz]
6 złącz SATA II
6 fazowe zasilanie procesora
8 kanałowy dźwięk w formacie HD AZALIA ALC889A
3 złącza PCI-Express x1
8 portów USB 2.0/1.1 na tylnym panelu + 4 na płycie do podłączenia = 12USB 2.0/1.1 razem
szeroki zakres zmiany ustawień cpu/ram i napięć cpu/ram w biosie
technologia Ultra Durable 2
dobry, wysoki potencjał do podkręcania [FSB na poziomie 450-460]
obsługa RAID
niskie temperatury pracy chipsetu
port S/PDIF
wysoka jakość zintegrowanego dźwięku [jedna z najlepszych na rynku]

WADY:
fatalne umiejscowienie złącza IDE1 - PATA
niestandardowo oznaczone dzielniki pamięci
fatalnie umiejscowienie złącza dodatkowego zasilana 4pin
na upartego można wymienić brak portu równoległego i szeregowego



procesor >>>>

ZALETY:
- architektura oparta na natywnych 2 rdzeniowych Core
- niska cena zakupu
- dobra wydajność względem procesorów AMD X2
- niewiele odbiega wydajnością od modeli Core2Duo E4 i E6
- niski pobór prądu
- słabe zdolności do nagrzewywania się
- potężne możliwosci OC [narazie 3.3GHz] :-)

WADY:
- tylko 1MB cache L2
- stosunkowo niski standardowy zegar pracy
- swoje możliwości pokazuje dopiero po OC :-)

Ten post był edytowany przez adonim dnia: 06 Kwiecień 2009 - 14:54


#2 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 13 Sierpień 2008 - 11:57

Ciekawi mnie 1 - po co to bylo robione...To wyglada na przepisanie jakiejs recki. W ogole nie mowie , ze ta plyta nie posiada Silent Pipeow a jedynie radiator na NB. Tak samo sprawa MOSFETOW...czy tego co pisales o Quadach. Gigabyte maja vdropy , do tego lutowany bios. A co do trwalosci kondensatorow - dzis i tak w zwyklych jest inny elektrolit , nie ma sytuacji jak na starych mobasach , ze w okolicach proca padaja kondziory. SSC daje w sumie serwisowi mniej roboty , userowi de facto nic poza mniemaniem , ze jest lepiej.

#3 Użytkownik jest niedostępny   badman 

  • A for Anarchy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17444
  • Dołączył: So, 30 Lip 05

Napisany 13 Sierpień 2008 - 12:04

Cytuj

drobne problemy z instalacją sterowników od karty graficznej

A mobas ma z tym cos wspolnego!?

Cytuj

na upartego brat 2 złącza PCIe x16 do podłączenia 2 karty graficznej

Chipset P35 nie nadaje się do crossfire, więc po co takie złącze?...

Ogólnie recenzja to zlepek skopiowanych sloganów ze stronki GB :P
Skoro napisałeś, że mobo nadaje się do kręcenia to dlaczego nie zaprezentowałeś jakichś wyników... w akapicie "jakość dżwięku" nie ma ani jednego zdania o jakości dźwięku :P

#4 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 13 Sierpień 2008 - 15:03

proc nie kręcony poniewaz zastosowane wlasnej roboty chodzenie nie pozwala na to wogole - teraz juz tempy sa na poziomie ponad 50 stopni a co dopiero po OC. Po zakupie chlodzenia bedą proby oc napewno. co do jakosci dzwięku - to odczucie subiektywne. Co do 2 slotu PCIe x16 - chodziło mozliwosć SLI bardziej niż CF ale wiadomo - nie da rady. Sterwoniki od grafy tez dziwnie sie intsalowały bo niby były zainstalowane a system ich nie widział. Dopiero za 3 razem wszystko odbyło się poprawnie.

PS;
co do opini że ta recka ogólna wygląda jak zlepek skopiowanych sloganów ze stronki Gigabyte to nie zgodzę się z tym faktem - patrząc na inne dość przyziemne recenzje płyt glównych userów w tym dziale to niekiedy mozna mieć również takie same odczucie co do tego.

Ten post był edytowany przez adonim dnia: 13 Sierpień 2008 - 15:11


#5 Użytkownik jest niedostępny   SMAKOSZ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1131
  • Dołączył: Nd, 07 Paź 07

Napisany 13 Sierpień 2008 - 15:41

A po co aż 2 tematy ? :hmm:

#6 Użytkownik jest niedostępny   badman 

  • A for Anarchy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17444
  • Dołączył: So, 30 Lip 05

Napisany 13 Sierpień 2008 - 16:21

Zobacz postadonim, o 13 Sierpień 2008, 16:03, napisał(a):

proc nie kręcony poniewaz zastosowane wlasnej roboty chodzenie nie pozwala na to wogole - teraz juz tempy sa na poziomie ponad 50 stopni a co dopiero po OC. Po zakupie chlodzenia bedą proby oc napewno.


Skoro nie kręciłeś to co takie zdanie robi w twojej recenzji: "Dlatego nie ma problemów z obsługą procesorów Core2Quad [65 i 45nm] i np. dalszym ich podkręcaniem - nasza płyta główna podoła temu zadaniu." - skąd pewność, że nie będzie problemów z kręceniem?!

Cytuj

co do jakosci dzwięku - to odczucie subiektywne.

Chodzilo mi o to, że nie napisałeś nic o jakości dźwięku, czy może jakieś szumy występują czy może dźwięk jest bardzo ładny i czysty. Napisałeś tylko, że mozna zestaw 7.1 podłączyć - a jak to się ma do jakości?!

Cytuj

Co do 2 slotu PCIe x16 - chodziło mozliwosć SLI bardziej niż CF ale wiadomo - nie da rady.

SLI, CrossFire - jeden grzyb... P35 nie nadaje sie do tego pomimo tego, iż niektóre płyty mają dwa PCIE.

Cytuj

Sterwoniki od grafy tez dziwnie sie intsalowały bo niby były zainstalowane a system ich nie widział. Dopiero za 3 razem wszystko odbyło się poprawnie.

Ale czy to wina plyty głownej? Nie wydaje mi się... prędze systemu albo samej grafiki....

Cytuj

PS;
co do opini że ta recka ogólna wygląda jak zlepek skopiowanych sloganów ze stronki Gigabyte to nie zgodzę się z tym faktem - patrząc na inne dość przyziemne recenzje płyt glównych userów w tym dziale to niekiedy mozna mieć również takie same odczucie co do tego.

No sorry... tekst o P35, tekst o zasilaniu, tekst o ultra durable (tam widać ewidentnie, że skopiowane, bo twoja plytka nie ma heat pipe, a napisałeś: "Na płytach GIGABYTE zastosowano miedziane chłodzenie Silent Pipe.")

#7 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 13 Sierpień 2008 - 16:57

zna ktoś jakieśprofesjonalne narzędzie do testowania jakosci dżwięu??? jak tak to prosze tu mi pisać.

PS
zgadzam się Smakosz z Toba - niewiem skad sie wziął 2 temat - edytowałem ciagle ten jeden - a widocznie gdzieś zrobiłem błąd przy edycji i powstały 2 tematy - PROSZĘ ZATEM MODA O USUNIĘCIE TAMTEGO IDENTYCZNEGO TEMATU.

Ten post był edytowany przez adonim dnia: 13 Sierpień 2008 - 18:05


#8 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 13 Sierpień 2008 - 17:02

Zobacz postadonim, o 13 Sierpień 2008, 16:03, napisał(a):

PS;
co do opini że ta recka ogólna wygląda jak zlepek skopiowanych sloganów ze stronki Gigabyte to nie zgodzę się z tym faktem - patrząc na inne dość przyziemne recenzje płyt glównych userów w tym dziale to niekiedy mozna mieć również takie same odczucie co do tego.

Badz powazny , przekopiowales tekst (wiekszosc tego pod fotka czipsetu) i na pewno nawet tego nie czytales , bo w przeciwnym wypadku nie byloby tam pierdoly o silent pipe , gdyz Twoje mobo w ogole tego nie ma.

#9 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 13 Sierpień 2008 - 18:02

parę błedów sie wkradło w tę reckę -[ale tylko odnośnie materiału o płycie głównej] fakt - może to kwestia szybkiego i nieuważnego pisania - ale mniejsza o to. Może ktoś pomoże rozwiązać mi problem głośności dźwięku na tej mobo??? w stosunku do xp i dfi infinity strasznie cicho "gra" muza - niby wszystko jest na maxa poustawiane ale to nawet nie jest połowa głośności z tego co było na dfi infinity choć jest lepiej niż było godzinę temu bo trochę głosniej już gra . Drugi problem to taki że za nic nie mogę ustawić tak aby muza grała na głosnikach - tylko na słuchawkach gra. Wogóle nie moge przetestować też słuchawek ale dźwięk na nich jest o dziwo - odwrotnie niż na głośnikach - dźwięk mogę przetestować ale za nic nie grają. Do tego dochodzi jeszcze dźwięk z urządzenia optycznego - niewiem po kiego to jest.


Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#10 Użytkownik jest niedostępny   SMAKOSZ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1131
  • Dołączył: Nd, 07 Paź 07

Napisany 13 Sierpień 2008 - 18:20

Fajna recka :thumbup: Płytę też miałem jakiś czas i polecam, gdyby nie crossfire bym nie zmienił :)

A masz tak na swojej że jak włączysz AHCI to się komp nie wyłącza ?:P

#11 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 13 Sierpień 2008 - 18:42

rwecka średnia bym powiedział - bardziej jestem dumny z recki EVGA 8800GS.
Tu mi nie wyszedł jakoś początek - dopiero od testów syntetycznych to jest to czego oczekiwałem.
Płyta dobra aczkolwiek problematyczna jak narazie - chodzi o problemy z dźwiękiem.
Co do AHCI - jeszcze nie bawiłem się dokładnie w biose i i nawet nie wiem do czego to jest :-D

Wynik w 3DMark Vantage po zainstalowaniu sterowników PhysX 8.06.12 + forceware 175.19
wkrótce.

Ten post był edytowany przez adonim dnia: 13 Sierpień 2008 - 18:54


#12 Użytkownik jest niedostępny   SMAKOSZ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1131
  • Dołączył: Nd, 07 Paź 07

Napisany 13 Sierpień 2008 - 19:02

Zobacz postadonim, o 13 Sierpień 2008, 18:42, napisał(a):

rwecka średnia bym powiedział - bardziej jestem dumny z recki EVGA 8800GS.
Tu mi nie wyszedł jakoś początek - dopiero od testów syntetycznych to jest to czego oczekiwałem.
Płyta dobra aczkolwiek problematyczna jak narazie - chodzi o problemy z dźwiękiem.
Co do AHCI - jeszcze nie bawiłem się dokładnie w biose i i nawet nie wiem do czego to jest :-D

Wynik w 3DMark Vantage po zainstalowaniu sterowników PhysX 8.06.12 + forceware 175.19
wkrótce.


http://pl.wikipedia....oller_Interface :P NCQ działa normalniej mówiąc :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Zyon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 399
  • Dołączył: Pn, 17 Maj 04

Napisany 13 Sierpień 2008 - 19:07

Jako, ze posiadam ta plyte, porusze dwie kwestie:
Podkrecanie:

e2140 - stabilne 3,2Ghz przy napieciu 1,225V. Procek poszedl i na 3,5Ghz ale byl juz niestabilny, a ja balem sie podniesc napiecie powyzje 1,4V. Poza ustawieniem na sztywno czestotliwosci PCI-E i timeingow pamieci nic szczegolnego na plycie nie zmienialem. Procek chlodzony boxowym coolerem :).
e8400 - stabilne 3,6Ghz przy napieciu 1,325V, stabilne 4Ghz przy napieciu 1,475V. Dodatkowo podnioslem +0,1V na mostku. Ustawienie +0,2V powoduje zdechniecie plyty (trzeba wyjac baterie).

Okreslenie "stabilne" oznacza u mnie minimum 4h pracy orthosa (e8400 przetrwal 14h przy 3,8Ghz 1,4V - przypadkiem zasnalem i lecial cala noc ;))

Dzwiek:
Bylem bardzo mile zaskoczony jakoscia dzwieku tego zintegrowanego ukladu muzycznego. Poziom szumow bardzo niski. Po podkreceniu glosnikow na maksa trzeba przykleic ucho do glosnikow by uslyszec lekki szum. Posiadam dosc glosne i nie takie zle glosniki Modecom MC9860. W moim kompe byly karty Sound Blaster CT4780, CT4830 i CT4670 i wszystkie odpadly w porownaniu z alc889a (bo tak sie ten kodek dzwieku nazywa). W niektorych przypadkach moze nie bylo jakis wiekszych roznic, ale w jednym Realtek zmiazdzyl rywali. Do kompa podpinam gitare elektryczna. Na Soundblasterach bylo duze opoznienie w generowaniu dzwieku nawet po uzyciu sterownikow ASIO. W dodatku dzwiek byl jakis taki plaski, bez mocy. Alc889a z gitara radzi sobie wysmienicie. Dzwiek jest o wiele glebszy, milszy dla ucha i co najwazniejsze praktycznie bez opoznien.

Aha... zadnych problemow z instalacja sterownikow pod XP nie mialem, a system juz stawialem pare razy.

Pozdrawiam!

ps. przepraszam, ze sie tak wprosilem do kogos "recenzji", ale jak ktos stoi przed wyborem "kupic czy nie kupic" i zajrzy do tego watku, to te informacje powinny mu choc troche pomoc :).

Ten post był edytowany przez Zyon dnia: 20 Sierpień 2008 - 20:42


#14 Użytkownik jest niedostępny   mihailov 

  • miejsce na Twoją reklamę.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7467
  • Dołączył: Pn, 02 Paź 06

Napisany 13 Sierpień 2008 - 19:21

Jeśli wydajność procesora mierzysz SuperPi, to gratuluję podejścia do sprzętu :thumbup:

#15 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 13 Sierpień 2008 - 20:11

nie mam za duzo programów do testowania i brałem to co było pod ręka.
Mozna zaproponowac czym mam testowac proca - chtenie skorzystam z rad.

i czy ktoś wrescie pomoże rozwikłać mi problem z tym dźwiekiem

Ten post był edytowany przez adonim dnia: 13 Sierpień 2008 - 20:13


#16 Użytkownik jest niedostępny   SMAKOSZ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1131
  • Dołączył: Nd, 07 Paź 07

Napisany 13 Sierpień 2008 - 20:16

Zobacz postadonim, o 13 Sierpień 2008, 21:11, napisał(a):

nie mam za duzo programów do testowania i brałem to co było pod ręka.
Mozna zaproponowac czym mam testowac proca - chtenie skorzystam z rad.

i czy ktoś wrescie pomoże rozwikłać mi problem z tym dźwiekiem


No ale jaki to problem ? bo nie rozumiem :P gra ? gra :)

#17 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 13 Sierpień 2008 - 21:06

Napisze jeszcze raz dla przypomnienia >

"Może ktoś pomoże rozwiązać mi problem głośności dźwięku na tej mobo??? w stosunku do xp i dfi infinity strasznie cicho "gra" muza - niby wszystko jest na maxa poustawiane ale to nawet nie jest połowa głośności z tego co było na dfi infinity choć jest lepiej niż było godzinę temu bo trochę głosniej już gra . Drugi problem to taki że za nic nie mogę ustawić tak aby muza grała na głosnikach - tylko na słuchawkach gra. Wogóle nie moge przetestować też słuchawek ale dźwięk na nich jest o dziwo - odwrotnie niż na głośnikach - dźwięk mogę przetestować ale za nic nie grają. Do tego dochodzi jeszcze dźwięk z urządzenia optycznego - niewiem po kiego to jest."

#18 Użytkownik jest niedostępny   SMAKOSZ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1131
  • Dołączył: Nd, 07 Paź 07

Napisany 13 Sierpień 2008 - 21:25

Ehh ja już mobo sprzedałem także Ci nie pomogę niestety

#19 Użytkownik jest niedostępny   Zyon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 399
  • Dołączył: Pn, 17 Maj 04

Napisany 13 Sierpień 2008 - 21:47

Zainstalowales najnowsze drivery?

http://www.gigabyte....b...&FileID=837

U mnie wszystko instaluje sie bez problemu na XP.
Vista instaluje swoje drivery i wtedy nie dziala mi przedni panel.

#20 Użytkownik jest niedostępny   godzio606 

  • Up The Irons!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2270
  • Dołączył: Cz, 11 Paź 07

Napisany 13 Sierpień 2008 - 22:13

Gość wychodzi z inicjatywą przybliżenia ludziom czyli potencjalnym nabywcom płyty, a Wy narzekacie...

Bardzo fajnie opisane, przyda się ;)

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych