Forum PCLab.pl: włączanie komputera za pomocą klawiatury - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

włączanie komputera za pomocą klawiatury Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Karoleczko Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Nd, 13 Kwi 08

Napisany 19 Sierpień 2008 - 17:16

Witam, interesuje mnie włączanie komputera za pomocą hasła...
ostatnio bawiłem się trochę w biosie i znalazłem takie coś, że włącza się wciskając ctrl+esc. Jest jednak pewne "ale". Po wyłączeniu zasilacza nie ma możliwości włączenia komputera tą kombinacją, chyba że włącze komputer normalnie i i potem go wyłączę nie wyłączając zasilacza. Dodam jeszcze, że moja płytka to Asus Commando.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Aye Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Wt, 15 Lip 08

Napisany 20 Sierpień 2008 - 00:02

:o
A jak wyłączasz komputer nie wyłączając zasilacza?
Prawdopodobnie jeśli byś miał klawiature pod usb, ta opcja powinna działać.

#3 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= Ikona

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 32506
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 20 Sierpień 2008 - 00:06

A jak chcesz włączyć kompa klawiaturą, która nie dostaje prądu po tym jak fizycznie odetniesz jego dopływ wyłącznikiem na zasilaczu? Jeszcze nie zamontowali w żadnej klawiaturze mechanicznej łapy która by się wysuwała i sama pstrykała power na zasiłce. :E

#4 Użytkownik jest niedostępny   jarzynek93 Ikona

  • Bad to the bone
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 596
  • Dołączył: So, 08 Mar 08

Napisany 20 Sierpień 2008 - 00:14

Moja płyta oferuje włączanie kompa myszką. Niestety musi to być myszka na PS/2. Myszkę mam na USB za to klawę na PS/2. Ech,złośliwość losu :(

#5 Użytkownik jest niedostępny   Karoleczko Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Nd, 13 Kwi 08

Napisany 20 Sierpień 2008 - 09:17

Zobacz post=-Mav-=, o 20 Sierpień 2008, 00:06, napisał(a):

A jak chcesz włączyć kompa klawiaturą, która nie dostaje prądu po tym jak fizycznie odetniesz jego dopływ wyłącznikiem na zasilaczu? Jeszcze nie zamontowali w żadnej klawiaturze mechanicznej łapy która by się wysuwała i sama pstrykała power na zasiłce. :E


Nie zrozumiałeś mnie, bo po włączeniu go z powrotem nadal nie da się włączyc klawiaturą.

Zobacz postAye, o 20 Sierpień 2008, 00:02, napisał(a):

:o
A jak wyłączasz komputer nie wyłączając zasilacza?
Prawdopodobnie jeśli byś miał klawiature pod usb, ta opcja powinna działać.


Chodzi mi o odcięcie zasilacza od prądu poprzez przycisk na nim. Klawiaturę mam pod usb, ale podłączam przez adapter do PS/2, ponieważ moja płyta główna oferuje jedynie włączanie przez klawiaturę z wejściem PS/2.

#6 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= Ikona

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 32506
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 20 Sierpień 2008 - 10:12

Zobacz postKaroleczko, o 20 Sierpień 2008, 09:17, napisał(a):

Nie zrozumiałeś mnie, bo po włączeniu go z powrotem nadal nie da się włączyc klawiaturą.

Aha, teraz jasne. Ale ustawień Ci bios nie traci jeśli odłączysz fazę na zasilaczu? Możliwe w takim razie, że to jakiś problem związany z tą przejściówką.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Karoleczko Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Nd, 13 Kwi 08

Napisany 20 Sierpień 2008 - 11:39

Zobacz post=-Mav-=, o 20 Sierpień 2008, 11:12, napisał(a):

Aha, teraz jasne. Ale ustawień Ci bios nie traci jeśli odłączysz fazę na zasilaczu? Możliwe w takim razie, że to jakiś problem związany z tą przejściówką.


Ustawień bios nie traci, bo kiedy uruchomię komputer p wyłączeniu zasilacza normalnie to później jak wyłączam komputer a zasilacza nie, to mogę normalnie uruchomi go klawiaturą.
Ps. myślę, że przejściówka jest w porządku.

Ten post był edytowany przez Karoleczko dnia: 20 Sierpień 2008 - 19:17


#8 Użytkownik jest niedostępny   Karoleczko Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Nd, 13 Kwi 08

Napisany 20 Sierpień 2008 - 22:27

da się coś z tym zrobic?

#9 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= Ikona

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 32506
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 20 Sierpień 2008 - 22:57

Wątpliwa sprawa. Możesz jeszcze zerknąć czy w nowszych rewizjach biosu producent coś zrobił z tym problemem, ale szanse marne.

#10 Użytkownik jest niedostępny   t_rutana Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 08

Ikona postu  Napisany 02 Wrzesień 2008 - 11:22

Sorry że się podpinam pod wątek ale nie chce zakładać nowego tematu o tej samej nazwie. Też chciałbym uruchamiać kompa z klawiatury, grzebałem trochę w biosie (AMIBIOS) i udało mi się ustawić aby komp włączył się o określonej godzinie. Jednak tego czego chciałem nie udało mi się ustawić. W opcji Keyboard PowerOn Function mam do wyboru: Disabled, Any Key, Special Key i Password. Moja płyta główna to ECS K7S5A, chipset: SIS735. Tak, wiem, neandertalczyk posługiwał się lepszym sprzętem :)
Dodam że klawiaturę mam na USB i być może nie ma tam napięcia gdy komp jest wyłączony. Nie bardzo mogę sprawdzić czy za pomocą klawiatury na PS/2 działa włączanie kompa. Dotarłem do instrukcji mojej płyty ale jest po angielsku a u mnie z nim słabo. Zrozumiałem z niej tylko, że zworkę JP1 należy ustawić na 2-3. Tutaj podaje link do tej instrukcji:
http://eu.ecs.com.tw.../...=3&LanID=16
Gdyby ktoś był tak miły i mi pomógł byłbym bardzo wdzięczny.
Jeszcze jedna sprawa: Po ustawieniu Keyboard PowerOn Function na Password nie pojawia się nic takiego aby można było to hasło ustawić, podobnie jest w przypadku Special Key, też nie można ustawić żadnej konfiguracji klawiszy więc nie wiem jak mógłbym kompa włączyć. Ale to jest sprawa drugorzędna. Opcja Any Key też mnie zadowoli :cool:
Z góry dziękuję za pomoc!

#11 Użytkownik jest niedostępny   mrDark Ikona

  • Specjalista ;)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1644
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 05

Napisany 02 Wrzesień 2008 - 18:58

Zobacz postt_rutana, o 2 Wrzesień 2008, 11:22, napisał(a):

Z góry dziękuję za pomoc!


Kup klawiaturę PS/2 albo zapomnij o tej opcji.

#12 Użytkownik jest niedostępny   t_rutana Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 08

Napisany 02 Wrzesień 2008 - 20:45

Zobacz postmrDark, o 2 Wrzesień 2008, 19:58, napisał(a):

Kup klawiaturę PS/2 albo zapomnij o tej opcji.

A czy przejściówka USB-->PS/2 wystarczy?
Btw, teraz o wyłączaniu kompa: Czy można zrobić tak żeby system wyłączał się po wciśnięciu jakiejś sekwencji klawiszy? Wiem że można to zrobić przez alt+f4 i enter ale chciałbym żeby to było coś na zasadzie samego alt+f4. Wcześniej miałem klawiaturę ze specjalnym guzikiem do tego, przyzwyczaiłem się i teraz mi tego brakuje.

#13 Użytkownik jest niedostępny   ppiioottrreekk Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 427
  • Dołączył: Wt, 01 Lip 08

Napisany 02 Wrzesień 2008 - 20:58

Mam chyba taki sam problem.
Włączanie komputera z klawiatury działa tylko jeśli "ładnie" wyłączę komputer w windowsie.
Jeśli wyłączę komputer przyciskiem na obudowie to potem nie startuje z klawiatury.
Czasami mnie to denerwuje, ale nie wiem jak temu zaradzić.

#14 Użytkownik jest niedostępny   yogibeer Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 495
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 02 Wrzesień 2008 - 21:24

A czy klawiatura ma prąd po wyłączeniu komputera? Chodzi mi o to czy ta zworka nie daje przypadkiem napięcia tylko na klawe ale pod ps/2 ...
Poszukaj w biosie czy nie masz opcji, żeby napięcie było włączone na USB po wyłączeniu kompa.
Ewentualnie przejściówka.

Ja w swoim Asusie w opcji: Power lost (czy jakoś tak) ustawiłem na Last state czyli tak jak było ostatnio (przed utrata napięcia) jeśli był włączony to się komputer włącza :)

#15 Użytkownik jest niedostępny   t_rutana Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 08

Napisany 03 Wrzesień 2008 - 00:14

Zobacz postppiioottrreekk, o 2 Wrzesień 2008, 20:58, napisał(a):

Mam chyba taki sam problem.
Włączanie komputera z klawiatury działa tylko jeśli "ładnie" wyłączę komputer w windowsie.
Jeśli wyłączę komputer przyciskiem na obudowie to potem nie startuje z klawiatury.
Czasami mnie to denerwuje, ale nie wiem jak temu zaradzić.

Mamy troche inny problem, bo u mnie w ogóle nie działa włączanie kompa z klawiatury.

Zobacz postyogibeer, o 2 Wrzesień 2008, 21:24, napisał(a):

A czy klawiatura ma prąd po wyłączeniu komputera? Chodzi mi o to czy ta zworka nie daje przypadkiem napięcia tylko na klawe ale pod ps/2 ...
Poszukaj w biosie czy nie masz opcji, żeby napięcie było włączone na USB po wyłączeniu kompa.
Ewentualnie przejściówka.

No właśnie po to dałem linka do instrukcji żeby ktoś mi napisał jak włączyć napięcie na USB jeśli to w ogóle możliwe.
Może wykombinuje klawiaturę na PS/2 to wszystko stanie się jasne.

Ten post był edytowany przez t_rutana dnia: 03 Wrzesień 2008 - 00:18


#16 Użytkownik jest niedostępny   yogibeer Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 495
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 03 Wrzesień 2008 - 14:25

Nie widzę w tej instrukcji żadnych zworek do USB być może masz tą opcje w biosie ale jeżeli to starsza płyta to wg mnie szanse są marne.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Xenor Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 390
  • Dołączył: Wt, 10 Kwi 07

Napisany 03 Wrzesień 2008 - 14:35

@t_rutana: najwygodniej zrobić sobie skrót na pulpicie do wyłączania komputera.. albo wylaczaj powerem, jak nie masz tego ustawionego, by sie wylaczyl jak przez start to ustaw we wlasciwosciach pulpitu w zarzadzaniu energią bodajrze :)..

Z USB nie da się odpalić kompa.. Tylko PS/2. A ustawienie hasła i special keya powinno być. Na abicie P35 dzialaja wszystkie funkcje, tylko lanu nie testowalem. Nie wiem co z wylaczaniem zasilacza, ale ja tego nie praktykuje.

#18 Użytkownik jest niedostępny   t_rutana Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 08

Napisany 04 Wrzesień 2008 - 09:35

Istotnie zastosowanie przejściówki pomogło. Opcja any key działa. Gorzej z pozostałymi. Jeśli chodzi o Password to po ustawieniu tej opcji kompa nadal można odpalić dowolnym klawiszem (no a poza tym nie znalazłem opcji ustawiania hasła) a jeśli chodzi o Special Key to w tym przypadku kompa nie można uruchomić żadnym klawiszem (być może nie znam odpowiedniej sekwencji klawiszy ale Ctrl + Esc ani Ctrl + F1-F12 nie działają).
@Xenor: wyłączanie powerem mam ustawione. A jak stworzyć ten skrót na pulpicie?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych