Forum PCLab.pl: Asus 4870 Glaciator. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (11 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Asus 4870 Glaciator. Głośne chłodzenie. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   wwd Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 15 Wrzesień 2008 - 17:00

Wita
Kupiem kartę Asusa 4870, jak sie okazało jest to konstrukcja niereferencyjna z chłodzeniem Glaciator.
Niestety po odpaleniu komputera grafa jest głośna a prędkość wentylatora wacha się od 30% do 50% i nie schodzi poniżej tych wartości.
Wszystko w windowsie w spoczynku, karta ma 40*C- 46*C. Mam ją reklamować?

#2 Gość_EvilKillaruna_*

• Grupa: Goście

Napisany 15 Wrzesień 2008 - 17:04

Taa reklamuj - wyśmieją cię że ci hałas przeszkadza ;). Karta przecież jest sprawna.

Spóbuj może jakoś się pobawić tym chłodzeniem zamiast od razu lecieć na 'gwarancję'. Może zareaguje na fanfix'a? Wentyl ma 4-pin złączkę?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kub0l Ikona

• Nienawidzę poniedziałków...
  • PipPipPipPip

Napisany 15 Wrzesień 2008 - 17:11

karta ma 40*C- 46*C. Mam ją reklamować?

Człowieku! Takie temperatury na tej karcie to miód! Co do wiatraczka: Prędkość 50% w idle to troszkę dużo i być może dlatego jest tak głośno. Zajrzyj tutaj:
http://forum.pclab.pl/t383958.html
i spróbuj ustawić 30% w idle, a w stresie 45%. Sam korzystam z takich ustawień i szczerze mówiąc w idle'u praktycznie nie słychać karty ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   wwd Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 27 Wrzesień 2008 - 16:15

No niestety. Zainstalowałem program Asus Smart Doctor, na SmartCooling wentylator chodził na 30%, głośno było ale ostatecznie dało się wytrzymać, niestety po tygodniu karta przestała reagować na program, tzn. wentylator chodzi z prędkością 2300-2500rpm. niezależnie od tego na ile go ustawimy, czyli można powiedzieć że regulacja padła. Sprawdzałem na nowym systemie i drugim kompie. Cały czas tak samo.

#5 Użytkownik jest niedostępny   koło Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 27 Wrzesień 2008 - 16:17

Jak to przestała reagować :hmm:
A przeinstaluj sobie sterowniki i wszystko co jest związane z kartą graficzną.

#6 Użytkownik jest niedostępny   wwd Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 27 Wrzesień 2008 - 16:24

Tzn. że jeżeli dam na smartcooling cooler obraca się 2300-2500rpm., jeżeli dam na "manual" i ustawię jakąś wartość np. 10% cooler obraca się 2300-2500rpm., tak samo w profilach ccc. Stery zmieniane, system też, karta włożona do drugiego kompa i zachowuje się tak samo.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Samotnick Ikona

• Siła Spokoju
  • PipPipPipPipPip

Napisany 27 Wrzesień 2008 - 17:10

1. Wykręć fabrycznego wyjca, ale radiator i śrubki zostaw. Schowaj sobie wszystko, nie zgub (ewent. gwara).
2. Podwieś pod kartą jakiś wentylator 10 lub 12 cm średnicy puszczony na 12 lub mniej V
3. Ciesz się ciszą i niskimi temperaturami.

Mój 8800GT Palita jest właśnie po takim zabiegu, nowy wentyl to Scythe 100x100mm, owiewa dokładnie cały radiator, 120mm sięgałaby nawet nad sekcję zasilania trochę. Puściłem na 12V, whateva. Temperatury: wcześniej hałaśliwie w 3D i od 51'C idle do 70'C Furmark Stability test, obecnie idle 42'C stopnie, Furmark po 10 minutach 65'C (nie mierzyłem dłużej bo temperatura już się ustabilizowała). Poza tym rdzeń przesmarowany Zalmanem, ale to już mniejsza.

Koszty: zero złotych o ile masz jakiś wentylator w domu. Do podwieszki użyłem "plastikowych drucików" szt. 4, może nie megaestetycznie i -5pkt do lansu ale co mi tam, ważne że działa.

#8 Użytkownik jest niedostępny   gregster Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 28 Wrzesień 2008 - 10:40

Zobacz postSamotnick, o 27 Wrzesień 2008, 17:10, napisał(a):

1. Wykręć fabrycznego wyjca, ale radiator i śrubki zostaw. Schowaj sobie wszystko, nie zgub (ewent. gwara).
2. Podwieś pod kartą jakiś wentylator 10 lub 12 cm średnicy puszczony na 12 lub mniej V
3. Ciesz się ciszą i niskimi temperaturami.

Mój 8800GT Palita jest właśnie po takim zabiegu, nowy wentyl to Scythe 100x100mm, owiewa dokładnie cały radiator, 120mm sięgałaby nawet nad sekcję zasilania trochę. Puściłem na 12V, whateva. Temperatury: wcześniej hałaśliwie w 3D i od 51'C idle do 70'C Furmark Stability test, obecnie idle 42'C stopnie, Furmark po 10 minutach 65'C (nie mierzyłem dłużej bo temperatura już się ustabilizowała). Poza tym rdzeń przesmarowany Zalmanem, ale to już mniejsza.

Koszty: zero złotych o ile masz jakiś wentylator w domu. Do podwieszki użyłem "plastikowych drucików" szt. 4, może nie megaestetycznie i -5pkt do lansu ale co mi tam, ważne że działa.

pochwale sie czyms takim http://forum.pclab.p...howtopic=348175

Ciekawer czy jak oddam ta karte na gwar. bo wowczas bez tego chlodzenia wiesza mi kompa.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Chichotek Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 28 Wrzesień 2008 - 11:43

Zobacz postwwd, o 27 Wrzesień 2008, 16:24, napisał(a):

Tzn. że jeżeli dam na smartcooling cooler obraca się 2300-2500rpm., jeżeli dam na "manual" i ustawię jakąś wartość np. 10% cooler obraca się 2300-2500rpm., tak samo w profilach ccc. Stery zmieniane, system też, karta włożona do drugiego kompa i zachowuje się tak samo.

Widocznie temparatura karty lub w obudowie masz zbyt wysoka i ustawienia programu są ignorowane... lepiej zadbaj o prawidłowa wentylacje w obudowie to będziesz miał mniejszy hałas. To BARDZO pomaga. Ja nie narzekam na hałas.

#10 Użytkownik jest niedostępny   wwd Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 28 Wrzesień 2008 - 17:27

Niestety nie masz racji. Obudowa przewiewna - Antek 900, płyta ma ok 30*C, Cpu - 40*C, Hdd - 22*C a grafika przy tych obrotach schodziła do 38*C.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Chichotek Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 29 Wrzesień 2008 - 07:41

To widocznie jakas wada fabryczna...

#12 Użytkownik jest niedostępny   potepienie Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 06 Październik 2008 - 23:42

ja mam to samo, na poczatku z jakis tydzien karta smigala cicho - tzn tak jak miala w danej temp, teraz juz przestala reagowac na temp i chodzi strasznie glosno, nie reaguje jak sie jej kaze chlodzic na 20% czy 30% - w tych przedzialach slychac jak chlodzenie co chwile zmienia obroty. powyzej 50% jest juz stale ale glosne.
macie jakies pomysly?

#13 Użytkownik jest niedostępny   klodek Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 11 Październik 2008 - 22:14

Witam, wszystkich, to mój premierowy post na PCLab.

Dorzucę swoje 3gr (no może trochę wiecej) odnośnie tytułowego Asusa.

Kompa wymieniłem około 2tygodnie temu, konfiguracja:

Asus P5Q-Pro
Core2Quad Q8200@2,33Ghz
Kingston DDR2 2x2GB CL5
CORSAIR CMPSU-550VXEU łatwo odczytać 550W

i problematyczny Asus EAH4870 512mb

Platforma w tej chwili: Vista 64bit SP1

Pierwsza instalacja na XP 32bit SP3
Sterowniki z płyty instalacyjnej
catalyst'y
asusGamerOSD
asusSmartDoctor 5.24

SmartDoctora opanowałem dość szybko :lol2: . Suwakiem zorientowałem się na ile % mocy wiatraka staje się on niesłyszalny- u mnie wyszło 23%. Nastawiłem (temp. 60stC obudowa Chieftec DRAGON MIDI dość przestronna, jeden wiatrak na tylnej ścianie wywiew ZALMAN 80mmlub90mm) i moja uwaga skoncentrowana była głownie na nowym dysku :kwasny: Seagate 750GB 7200.11 32mb, który niemal nonstop grzechocze (ale to historia na odrębny temat-dysk sprawdzony pogramamem SeaTools raczej na 100%sprawny-poprostu taka jego kultura pracy,jak sądzę)

Przesiadłem się na Vistę 64bit
Sterowniki ze strony asusa
catalyst'y
asusGamerOSD
asusSmartDoctor 5.25

Zainstalowałem Demo NFS Pro Street.
Do grania pomyślałem że będzie lepiej nastawić SmartCooling, wtedy gdy karta podniesie temp. wiatrak przyspieszy, a mi i tak nie będzie przeszkadzać (słuchawki) Suwaki od dołu 65stC 75stC 85stC 95stC. - czyli do 65stC wiatrak chodzi na 20% potem obroty rosną.
Wszytko działa ok.

Zainstalowałem Race Driver GRID
Odpaliłem: SlideShow.
Odinstalowałem sterowniki asusa, zainstalowałem ATI ze strony domowej, najnowsze 8.9 (chociaz tak naprawdę nie wiem czy to nie to samo 1:1 co oferuje asus)
Gra poszła płynnie (trudna dość, pierwszy zakręt wydachowałem Suprą :lol2: a Lama nie jestem, tak myślę)

Kilka dni mineło urządzam się na Viście i zaczeły się problemy z grafą.

Najpierw zacząłem słyszeć delikatne popiskiwanie. Raz na jakiś czas.
Powiedzmy na drugi dzień zauważyłem że wiatrak nie równo chodzi, tzn siedzie przed kompem godzinkę (www, winamp, e-mail) wychodzę z pokoju, wracam, wiatrak WYJE temp. skoczyła prawie na 80stC. Oczywiście na kompie nie działo się nic takiego co mogłoby tak zaabsorbować grafikę.

Otwieram obudowę i zaczynam nasłuchiwać. Przypominam SmartDoctor nastawiony na SmartCooling.

Zaczyna się pisk, zaglądam pod grafę WIATRAK POPROSTU STAJE !! :mad2: ...zdębiałem... Zaglądam w monitor do SmartDoctora, temp. rośnie mniej wiecej 1st/1s, dochodzi do około 75st, wiatrak wchodzi na wyższe obroty-temp. spada...wiatrak zmniejsza obroty...staje...temp rośnie :) ...
(ogólnie ENABLE overheat protection nastawione jest domyślnie na 70stC-jak się odfajkuje wiatrak po 70stC wchodzi na 100%)

Odpiołem kartę z kabli zasilania..wyjołem..włożyłem jeszecze raz, bardzo uważnie teraz podpinając zasilanie...sprawdziłem dociśniecie kabelka wiatraka na karcie, wszystko OK.

Odpalam kompa czekam na ten dzwięk wyhamowywania wiatraka...niedoczekałem się. Myślę po problemie.
Na drugi dzień uruchamiam kompa nie mineło 5min...pisk...ale wiem ze wiatrak ruszy potem...przykładam ucho do karty może dowiem się czegoś nowego. Patrzę dokładnie czy poprostu, coś mechanicznie nie powoduje, że wiatrak mając niższe obroty dostaje niższe napięcie i być może, nie jest w stanie przepchnąć jakiegos ciała obcego. Ale nic z tych rzeczy. Wiatrak ma pełną swobodę ruchów, z tym że, nowa rzecz doszła, dźwiek. Mogę określić go jako PISK, jakbym faktycznie blokował palcem wiatrak, a on nie mógł ruszyć. Taki pisk przeciążenia napięcia o zmiennej częstotliwości...po około 10s wiatrak rusza

Myślę sprawa prosta. Wiatrak ma zrąbany mechanizm/elektornikę. Przynajmniej tak powiem w serwisie. Jednak z całym kompem nie mam ochoty jechać, a samą kartę oddać to muszę tłumaczyć, że generlanie wiatrak działa, ale tylko na niższych obrotach odłącza go...SmartDoctor - program, którego jakbym miał z 10lat (a mam znacznie więcej), wogóle pewnie bym nie instalował, a wiatrak by mi wył i bym uznał że tak ma być. Nie musze chyba dodawać, że jak odinstaluję się SD to wiatrak chodzi bez zarzutu...łeb urywa...ale nie staje.
W serwisie wrzucają kartę do kompa testowego dochodzą do biosu i wszystko im gra. Jeszcze się z nimi nie konsultowałem czy gwarancja obejmuje niepoprawne działanie softu dołączonego do karty...i czy serwis jest zobligowany do tego, że musi zainstalować SD i przekonać się że wiatrak staje dęba :)
Czy nie będzie tłumaczeń, że karta jest sprawna, a za kompatybilność z softem to sobie napisać emaila do ASUSa : :kwasny:

Doszedłem do wniosku, że jeszcze potestuję.

I tak od 4 dni zamieniam catalysty, a to z płyty CD, a to z neta, SmartDoctory na niższe.

Generlanie nic nie pomaga...na stałe.

Do czego doszedłem:

1. Wiatrak STAJE kiedy ma nastawiony program w SD na działanie na niskich obrotach.

Manual Mode:
23% wiatrak po jakimś czasie (czasem 5min czasem kilka naście) ...pisk, staje i tutaj jeżeli nie jest włączone enable overheat prot. temp rośnie rośnie doszedłem do 90st...i manualnie przestawiłem suwak na większe obroty, bo sam nie ruszył - ta sytuacja mnie mocno zaniepokoiła...w tym ustawieniu karta może się poprostu zjarać...
Enable SmartCooling
ustawiam 65stC od dołu na Slow. Wiatrak chodzi i pisk, staje i tutaj jak już opisałem wyżej...temp rośnie, obroty rosną, temp spada, obroty spadają, wiatrak staje itd
Chodzi tutaj ogólnie o stan wiatraka w "programie slow" zejście na niższe obroty powoduje jego odłączenie i siłowanie się napięcia nie wiem z czym.

Auto Fan
podobnie do SmartCooling, tylko większy chaos w obrotach.

2. Karta potrafi czasami godzinami chodzić poprawnie, tzn SmartDoctor, ustawienie SmartCooling - temp 60stC i wiatrak na SLOW i NIE ZATRZYMIJE SIĘ.
Wystarczy restart i klops

Zacząłem szukać po sieci, w sumie oprócz PCLab nie znalazłem problemów z Glaciatorami 4870, a wiem że mają je tez asusy 4850.

Pomyślałem, oleję SM, może to tylko i wyłącznie jego wina.
Ale powiem szczerze niebardzo mogę znaleźć alternatywę:
- FanFix, nie zagłębiałem się dokładnie, trzeba trochę pokombinować, pilnować profili, raczej trudno wszystko odkręcić, bez format C
- AtiTryTools nie wiem do konca czy jest tam możliwość regulacji obrotów, mam problem podczas uruchamiania...generlanie nie odpala
- RivaTuner 2.11: Chociaz jest komunikat, że nie wiadomo czy Riva będzie dobrze współpracować z moja karta/sterownikami TESTUJĘ OD JUTRA

Ciekawi mnie opinia kolegów zainteresowanych tematem. Czy ktoś już zdecydował się na reklamację karty? Czy reklamacja obejmuje współpracę karty z softem, który to w gruncie rzeczy może być w każdej chwili upgrate'owany i być może problem zniknie i nie warto lecieć jak Lamus do serwisu...

Na koniec powiem, że najlepsze rozwiązanie, które zastosowałem w swoim starym kompie (3,5roku bezawaryjnej pracy) to była wymiana chłodzenia na powiedzmy lepsze. Miałem CeleronD 2,53Ghz, zamontowałem ZALMANA miedzianego, cięzki jak piorun, FanMatem fizycznie w dół na najniższe obroty, nie ważne czy spoczynek czy granie, jedynie bez OC. Radeon 9800 OEM 256bit 128mb, kolejny ZALMAN, jak na grafę, proporcjonalnie chyba jeszcze cięższy :) fizycznie podpięty do kabelka na najniższych obrotach, i tak chodził 3,5roku. Zastosowałem lepszą pastę, nie pamietam już jaką ale nie tą co była przy wiatrakach. Wspomniany już ZALMAN na obudowie przyśpieszał jeżeli w środku robiło się...ciepło.

Na OC/flashowanie BIOSu nigdy nie miałem czasu :)

Chętnie bym zamienił tego Glaciatora na coś Zalman/AC/TT. Coś takiego co chodziłoby zarówno w spoczynku jak i podczas obciązenia i samo poprawnie sterowało swoimi obrotami. Najlepiej bez softu pod Windowsa.

Z tego co oriętuję się, nie ma raczej czegoś takiego idealnego
Arctic Cooling Accelero S1 trzeba trochę powyginać lub podciąc radiatory na pamięciach do tego dokładniej je poprzyklejać...zastanowię się...ale raczej poczekam na model dedykowany 4870...
Arctic Cooling Twin Turbo, forumowicz z Cooling.pl, też miał jakieś dziwne przejścia...

Jednak najpierw muszę koniecznie przekonać się czy mam na 100% sprawną mechanicznie kartę

Postaram się napisać, co w najbliższych dniach uda mi się osiągnać.

Chętnie przyjmę do wiadomości każde sugestie.

#14 Użytkownik jest niedostępny   wwd Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 11 Październik 2008 - 22:28

Dostałem odpowiedź od asusa:

Witam,

W chwili obecnej konczymy testy wersji BIOS która cechuje sie brakiem falowania obrotów we wspomnianym przez Pana zakresie i nizsza jego predkoscia obrotowa w trybie IDLE.
BIOS ten bedzie gotowy do przeslania Panu 13 pazdziernika br.

Pozdrawiam,

Czy to cos zmieni - zobaczymy...

#15 Użytkownik jest niedostępny   klodek Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 11 Październik 2008 - 22:45

Na stronie asusa pojawił się BIOS o takim opisie:

EAH4870/HTDI/512M BIOS P/N: 80-C1CLG5-J0A04
Old bios:9440.11.7.0.0.as01
New bios:9440.11.7.0.0.as10

Fix the H/W crossfire problem on certain motherboards.
Usage:
1. Please check the P/N on the PCB of your VGA card. It should be 80-C1CLG5-J0A04
2. download the BIOS from the website.
3. unzip the download file.
4. run .EXE file and follow the instruction step by step.
5. please flash VGA BIOS with single VGA card installed.

Niestety nic o obrotach wiatraka, SD itp...

#16 Użytkownik jest niedostępny   Filip454 Ikona

• FZS FTW!
  • PipPipPipPipPip

Napisany 12 Październik 2008 - 00:04

To dopiero jutro ;)

#17 Użytkownik jest niedostępny   klodek Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 12 Październik 2008 - 15:10

Dzisiaj ponad 8 godzin pracy komputera na RivaTuner (SmartDoctor odinstalowany), tylko Vista, zadnego obciązania

Tryb:

Fixed
Nastawiony suwakiem na 25%-najniższa wartość, jest dość cichy ale nie tak jak było to w SmartDoctor na ustawieniu 20% lub 23% i delikatnie nierówno chodzi
Najważniejsza sprawa nie zauwazyłem ani razu problemu zatrzymania pracy wiatraka

Auto
Mocniej wahluje obrotami, najniżej w/g tabelki mozna zejsc do 49% i to jest dość słyszalne.

#18 Użytkownik jest niedostępny   klodek Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 12 Październik 2008 - 20:06

Aktualizacja,
pod kontrolą RivaTuner wiatraczek znów zatrzymuje się :mad2:

Ciekawe czy aktualizacja Biosu u kolegi wwd, przyniesie u niego poprawę, ja osobiście zanim ruszę Bios skonsultuję sie z serwisem

#19 Użytkownik jest niedostępny   tajfun79 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 12 Październik 2008 - 20:42

Zobacz postwwd, o 15 Wrzesień 2008, 18:00, napisał(a):

Wita
Kupiem kartę Asusa 4870, jak sie okazało jest to konstrukcja niereferencyjna z chłodzeniem Glaciator.
Niestety po odpaleniu komputera grafa jest głośna a prędkość wentylatora wacha się od 30% do 50% i nie schodzi poniżej tych wartości.
Wszystko w windowsie w spoczynku, karta ma 40*C- 46*C. Mam ją reklamować?

Przecież ten wiatraczek nie jest taki głośny, pewno nie słyszałeś nigdy turbiny z 2900xt, ja na swoim asusie mam to samo chłodzenie i cały czas chodzi 100% bo niema regulacji dopiero SmartDoctor zmienia prędkość i w idle niesłyszalna.

#20 Użytkownik jest niedostępny   wwd Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 13 Październik 2008 - 23:30

Nigdy nie słyszałem turbiny z 2900xt ale ty chyba też nie słyszałeś jak chodzi asus 4870 z glaciatorem. Nie mam do czego go porównać ale bez smart doctora w idle przebija dwa scythe 1600rpm więc chyba nie powiesz mi że to jest cicho. Poza tym coś jest chyba nie tak skoro daje się to samo chłodzenie do dwóch kart o różnej wydajności. Zwykła oszczędność asusa i tyle.
A bios jeszcze nie przyszedł, wysłałem kolejny raz meila w tej sprawie...

Ten post był edytowany przez wwd dnia: 13 Październik 2008 - 23:31

• (11 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »