Forum PCLab.pl: Albo internet przez livebox albo tel stacjonarny - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Albo internet przez livebox albo tel stacjonarny problem z jednoczesnym działaniem telefonu i internetu Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   pawlo00951 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 24 Wrz 08

Napisany 24 Wrzesień 2008 - 20:01

Z góry przepraszam jeśli taki lub podobny temat gdzieś wystąpił, ja przeszukiwałem pobieżnie lecz nie znalazłem.

Opis problemu:
Kupiłem Livebox tp, podłączyłem do liniii telefonicznej (wczesńiej odłączyłem telefon) skonfigurowałem wszystko, zarejestrowałem sie i internet ładnie chodził. Następnie podłączyłem telefony ( 2 aparaty na jednej linii ) poprzez dostarczone filtry do linii telefonicznej i się okazało że telefony nie działają (cały czas sygnał zajętości linii).
Okazało się że działają tylko wtedy gdy odłączony jest livebox.
Podsumowując: nie działa jednocześnie telefon i internet (internet działa zawsze a telefon tylko wtedy jak jest odłączony livebox)
Spostrzeżenie: normalnie na linii telefonicznej jest napięcie około 45V (u mnie tak jest i wtedy tel działa) natomiast po podłączeniu liveboxa napięcie to spada do około 22V czyli mniej więcej o połowe.

Jeśli ktoś ma pomysł jaka może być przyczyna prosze o pomoc
Z góry dziękuje
Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 24 Wrzesień 2008 - 20:24

Albo masz stare telefony, albo źle podpięte do linii. Przystosowaniu wynalazku tpsa, telefon podłącza się do tego wynalazka, ale nie jestem pewny.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Gobli Ikona

  • The sun, and the tree, and the sand, and me.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5663
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 24 Wrzesień 2008 - 20:24

jeśli filtry są ok, to wygląda to na źle podłączoną linię - dzwoń do TP.

#4 Użytkownik jest niedostępny   pawlo00951 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 24 Wrz 08

Napisany 24 Wrzesień 2008 - 20:32

Filtry wydają sie być w porzadku, zreszta zamieniałem je, podłączałem tylko jeden tel i livebox i nadal ta sama sytuacja.
Co do złego podłączenia telefonów do linii - jeśli sie podłączy odwrotnie (innej możliwości nie ma) to wogóle nie działa

#5 Gość_ZgredeK_*

  • Grupa: Goście

Napisany 24 Wrzesień 2008 - 21:18

Zobacz postpawlo00951, o 24 Wrzesień 2008, 20:01, napisał(a):

Z góry przepraszam jeśli taki lub podobny temat gdzieś wystąpił, ja przeszukiwałem pobieżnie lecz nie znalazłem.
Nie ma sprawy, aktualna wersja atrapy wyszukiwarki forumowej niewiele potrafi.

Cytuj

Opis problemu:
Kupiłem Livebox tp,

Po kiego grzyba kupowałes coś co można dzierżawić od TP za 10 PLN/miesiąc?
Jak i gdzie kupiłeś - bo TP nie sprzedaje tych routerów? (czasem można zwrócić bubla bez ponoszenia dodatkowych kosztów, stąd pytanie)

Cytuj

podłączyłem do liniii telefonicznej (wczesńiej odłączyłem telefon) skonfigurowałem wszystko, zarejestrowałem sie i internet ładnie chodził. Następnie podłączyłem telefony ( 2 aparaty na jednej linii ) poprzez dostarczone filtry do linii telefonicznej i się okazało że telefony nie działają (cały czas sygnał zajętości linii).
Okazało się że działają tylko wtedy gdy odłączony jest livebox.
Wtykasz kable we właściwe dziurki? są dwie "pasujące", ale tylko jedna właściwa.

Cytuj

Podsumowując: nie działa jednocześnie telefon i internet (internet działa zawsze a telefon tylko wtedy jak jest odłączony livebox)
Spostrzeżenie: normalnie na linii telefonicznej jest napięcie około 45V (u mnie tak jest i wtedy tel działa) natomiast po podłączeniu liveboxa napięcie to spada do około 22V czyli mniej więcej o połowe.
Napięcia spada po "podniesieniu słuchawki", czyli albo coś nie tak z tym twoim podłączeniem (proponuję jeszcze raz użyć instrukcji obrazkowej), albo masz padniętego LiveBox'a.

Cytuj

Jeśli ktoś ma pomysł jaka może być przyczyna prosze o pomoc
Z góry dziękuje
Pozdrawiam

Pozbyć się tego ścierwa (LB), ale najpierw użyć modemu USB (może sąsiedzi mają?) w celu sprawdzenia działania linii z podłączonym modemem ADSL.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Xain Ikona

  • Kto wie?? xD
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3873
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 06

Napisany 24 Wrzesień 2008 - 21:40

Zadzwoń na infolinie neo tak niech się wypowiedzą eksperci od tego ultra wypaśnego sprzętu który u mnie kilka dni postał bo nie można powiedzieć, że podziałał.

#7 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 24 Wrzesień 2008 - 22:32

Za 80 zł można na allegro kupić może nie tak wypasiony sprzęt jak livebox :lol2: , ale przynajmniej działający bez zastrzeżeń. :D

#8 Użytkownik jest niedostępny   Rexx Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Wt, 09 Wrz 08

Napisany 25 Wrzesień 2008 - 07:51

Z Neo nic mnie już nie zdziwi... swojego czasu przy dwukrotnym szybkim naciśnieciu ...DZWONKA DO DRZWI rozłączało mi internet lol...

#9 Użytkownik jest niedostępny   Boro666 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 44349
  • Dołączył: Wt, 08 Paź 02

Napisany 25 Wrzesień 2008 - 08:07

Zobacz postZgredeK, o 24 Wrzesień 2008, 22:18, napisał(a):

Po kiego grzyba kupowałes coś co można dzierżawić od TP za 10 PLN/miesiąc?

Moze chce miec ta Videostrade. Niestety bardzo ciezko dostac router, ktory to obsluzy.

Zobacz postdendrytus, o 24 Wrzesień 2008, 23:32, napisał(a):

Za 80 zł można na allegro kupić może nie tak wypasiony sprzęt jak livebox :lol2: , ale przynajmniej działający bez zastrzeżeń. :D

Router wi-fi za 80 zeta? Chetnie taki zobacze :E Tylko nowy, nie jakis uzywany :E

#10 Użytkownik jest niedostępny   pawlo00951 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 24 Wrz 08

Napisany 25 Wrzesień 2008 - 10:27

Cytuj

Po kiego grzyba kupowałes coś co można dzierżawić od TP za 10 PLN/miesiąc?

Tak dla wyjaśnienia: Nie chcąc zanudzać "kto", "co", "jak", "kiedy" itp użyłem określenia "kupiłem" a tak naprawde jest tak jak napisał ZgredeK czyli ze dzierżawie livebox a dokładnie to nawet nie ja <uuuffff>

Wiem że jest mnóstwo lepszych rozwiązań niż livebox ale jak na razie muszę się uporać z tym problemem.

Zadzwoniłem do tp i ich arcy mądrzy doradcy (doradczyni) stwierdziła że jest walnięty livebox i mam go dziś wymienić, wieczorem go podłącze i się okaże czy to była jego przyczyna

#11 Użytkownik jest niedostępny   borowiec1991 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: So, 28 Lut 09

Napisany 28 Luty 2009 - 12:06

Ja mam podobny problem. Jedyną różnicą jest to, że telefony zawsze działają, a internet tylko wtedy, gdy są odłączone telefony.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Frej.v3 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 146
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 28 Luty 2009 - 12:19

Zobacz postborowiec1991, o 28 Luty 2009, 12:06, napisał(a):

telefony zawsze działają, a internet tylko wtedy, gdy są odłączone telefony.

brak mikrofiltra przed telefonem
uszkodzony mikrofiltr
zle (odwrotnie) podlaczony mikrofiltr

uszkodzenie linii / centrali
zle krosowanie na DSLAM

to ostatnie raz na 300 przypadkow
:lol2:

#13 Użytkownik jest niedostępny   borowiec1991 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: So, 28 Lut 09

Napisany 28 Luty 2009 - 17:34

Głupio się przyznać... ale odwrotnie założyłem mikrofiltr. Ja się tym nie zajmuję na codzień i miałem prawo nie wiedzieć, ale żeby "specjaliści" z infolinii tp tego nie wiedzieli to już paranoja.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych