Forum PCLab.pl: Komputer często się zawiesza. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer często się zawiesza. Bardzo proszę o pomoc. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Krzycho92 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Cz, 31 Lip 08

Ikona postu  Napisany 26 Wrzesień 2008 - 20:14

Witam.

Mam problem związany z częstym zawieszaniem się kompa np. uruchamiam kompa pokazuje się logo windowsa xp z paskiem, który się wczytuje a tu nagle wszystko stoi i nic się nie dzieje i tylko reset, przeglądam internet słuchając muzyki nagle komp się zawiesza a w głośnikach słyszę trzeszczenie, gdy gram w coś to samo (i tylko reset, bo nic innego nie da się zrobić). Sterowniki mam najnowsze do grafiki, dźwięku i płyty głównej. Nie wiem czy to jest wina systemu, czy też może wewnątrz obudowy tkwi problem.

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ często mi się zdarza i nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Ten post był edytowany przez Krzycho92 dnia: 26 Wrzesień 2008 - 20:34


#2 Użytkownik jest niedostępny   Karol_UG Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 160
  • Dołączył: Nd, 16 Mar 08

Napisany 26 Wrzesień 2008 - 20:55

Przyczyn zawieszania się kompa może być mnóstwo. Przykładowo uszkodzona pamięć operacyjna RAM, uszkodzony dysk twardy, przegrzewający się podzespół w komputerze, nieprawidłowo działający zasilacz, źle skonfigurowany BIOS. Trudno jest o pomoc i zdefiniowanie co jest przyczyną owych problemów w twoim przypadku, z uwagi na zbyt małe informacje w twoim poście.
Ja na twoim miejscu najpierw zrobiłbym RESET BIOSU, jeśli by to nie pomogło - format dysku i instalowanie wszystko od nowa, później ewentualnie szukałbym przyczyny w obudowie.
Albo możesz zrobić ewentualnie inaczej - format zostaw na ostateczność. Odłącz wszystkie dyski twarde od komputera. Podłącz inny i zainstaluj świeży system na nim żeby sprawdzić czy błędy dalej występują. Jeśli tak - wina nie leży w danych lub ewentualnie uszkodzonym dysku. Jeśli nie masz twardziela pożycz od kogoś, kto ma.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Nyczuś Ikona

  • Zbieracz aut francuskich
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5682
  • Dołączył: Cz, 29 Lis 07

Napisany 26 Wrzesień 2008 - 20:57

Zobacz postKarol_UG, o 26 Wrzesień 2008, 21:55, napisał(a):

Przyczyn zawieszania się kompa może być mnóstwo. Przykładowo uszkodzona pamięć operacyjna RAM, uszkodzony dysk twardy, przegrzewający się podzespół w komputerze, nieprawidłowo działający zasilacz, źle skonfigurowany BIOS. Trudno jest o pomoc i zdefiniowanie co jest przyczyną owych problemów w twoim przypadku, z uwagi na zbyt małe informacje w twoim poście.
Ja na twoim miejscu najpierw zrobiłbym RESET BIOSU, jeśli by to nie pomogło - format dysku i instalowanie wszystko od nowa, później ewentualnie szukałbym przyczyny w obudowie.
Albo możesz zrobić ewentualnie inaczej - format zostaw na ostateczność. Odłącz wszystkie dyski twarde od komputera. Podłącz inny i zainstaluj świeży system na nim żeby sprawdzić czy błędy dalej występują. Jeśli tak - wina nie leży w danych lub ewentualnie uszkodzonym dysku. Jeśli nie masz twardziela pożycz od kogoś, kto ma.

Chyba nie . Res Cmos spoko

Sprawdzanie pamięci zrób , scandisk + odzyskiwanie sektorów . I Podaj zasialcz ( marka i waty ;) )

#4 Użytkownik jest niedostępny   Krzycho92 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Cz, 31 Lip 08

Napisany 26 Wrzesień 2008 - 21:08

Co do biosa to resetowałem go parę razy i to nic nie daje, komp najczęściej się zawiesza gdy leci jakiś dźwięk, może to głupie ale jak gram w cos z dźwiękiem to czasem się wiesza albo słucham muzy z winampa ale jak nie "odtwarzam" żadnych dźwięków to jest ok. A i jeszcze jedna uwaga w grach zawieszka najczęściej bywa przy Pro streecie, bo jak gram w jedi academy czy jakies "słabsze" gry, to nigdy mi się nie zawiesza.

Jak można w prosty sposób sprawdzić czy zasilacz nie jest za słaby lub uszkodzony. Czy problem zawieszania może wynikać z tego, że moja płyta główna (asusp5kc) nie ma na liście QVL mojego ramu (ocz ddr3 2gb 1333mhz cl7).

A pozostałe komponenty mojego kompa:
procek intel c2d e7200 2,53 ghz, grafika geforce 8800 gts 512mb, dysk seagate barracuda 250gb 7200 rpm es.2, sound blaster audigy zs 2. Zasilacz 500W Modecom.

Bardzo proszę o dalsze porady ...

Sprawdziłem właśnie ram programem Memtest, który po 30 minutach nie wykazał żadnych błędów. Ja myślę, że wina zawieszek to albo zasilacz albo sypiący się windows, windows mam xp professional z doinstalowywanymi sp1 i sp2 (nie jest to win xp sp2 tylko doinstalowywane później). Jak można sprawdzić czy zasilacz nie jest uszkodzony, za słaby albo nie trzyma napięcia ??

#5 Użytkownik jest niedostępny   Ring0 Ikona

  • I want to believe...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2877
  • Dołączył: Wt, 20 Wrz 05

Napisany 26 Wrzesień 2008 - 21:50

Od kiedy sa takiej objawy, od nowosci?
Komp nie krecony?
Pokaz raport SMART (z programu SpeedFan albo HD Tune).

Ten post był edytowany przez Ring0 dnia: 26 Wrzesień 2008 - 21:51


#6 Użytkownik jest niedostępny   Pablos1984 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wed, 09 Lip 08

Napisany 26 Wrzesień 2008 - 21:52

podłącz pożyczony zasilacz i sprawdź czy robi tak samo!!!ja niedawno miałem podobny problem i był to właśnie za słaby zasilacz

#7 Użytkownik jest niedostępny   Krzycho92 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Cz, 31 Lip 08

Napisany 26 Wrzesień 2008 - 21:54

Kompa mam miesiąc, w ogóle nie był podkręcany, a objawy sa od ok. 2 tygodni. Zaraz zajme się tym raportem i wyniki pokaże.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Krzycho92 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Cz, 31 Lip 08

Napisany 26 Wrzesień 2008 - 22:10

http://img527.images...st325031yc7.png raport (benchmark) z hd tune, a tu http://img218.images...250310nsiz5.png raport (health) z hd tune. Coś jeszcze muszę podać ??

a tutaj ze speedfana test/raport > http://img227.images...age=testsa1.png

Ten post był edytowany przez Krzycho92 dnia: 26 Wrzesień 2008 - 22:18


#9 Użytkownik jest niedostępny   Ring0 Ikona

  • I want to believe...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2877
  • Dołączył: Wt, 20 Wrz 05

Napisany 26 Wrzesień 2008 - 22:57

Dysk wyglada ok. A ten Modecom to nie przypadkiem Feel? :)

#10 Użytkownik jest niedostępny   Krzycho92 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Cz, 31 Lip 08

Napisany 27 Wrzesień 2008 - 20:14

Tak to jest ten zasilacz > http://www.komputron..._do_obu...pelny,id,40737/. Więc Twoim zdaniemRing0 to zasilacz jest winą tych zawieszek ??

#11 Użytkownik jest niedostępny   Ring0 Ikona

  • I want to believe...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2877
  • Dołączył: Wt, 20 Wrz 05

Napisany 27 Wrzesień 2008 - 21:21

Zobacz postKrzycho92, o 27 Wrzesień 2008, 21:14, napisał(a):

Tak to jest ten zasilacz > http://www.komputron..._do_obu...pelny,id,40737/. Więc Twoim zdaniemRing0 to zasilacz jest winą tych zawieszek ??

Hm, ciezko stwierdzic, ale jesli masz mozliwosc, to sprawdz na innym bardziej markowym zasilaczu.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Krzycho92 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Cz, 31 Lip 08

Napisany 27 Wrzesień 2008 - 21:25

Wlasnie nei zabardzo mam taka mozliwosc :/ ale która z 3 przyczyn jest najbardziej prawdopodobna do powodu tych zawieszek: system, ram sie kloci z plyta lub zasilacz za slaby ??

#13 Użytkownik jest niedostępny   Darecki1986 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 28 Wrzesień 2008 - 16:50

Sprawdź jakie wychodzą napięcia na zasilaczu. Wtedy dowiesz się czy jest stabilny. Użyj jakiegoś programu pod windows, bios albo jakies narzędzie z płytki Hirens Boot

#14 Użytkownik jest niedostępny   Krzycho92 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Cz, 31 Lip 08

Napisany 01 Październik 2008 - 13:30

Możecie mi poradzić, który zasilacz wybrac ?? corsair 620w za 399 zl czy tagana moze jakiegos za 300-400 zl 500-600w ?? A moze sa jakies inne dobre firmy robiace zasilacze ??

#15 Użytkownik jest niedostępny   staffer Ikona

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10340
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 01 Październik 2008 - 13:46

Sprawdź jeszcze czy ustawiłeś właściwe napięcie dla RAMówek. Ustaw na sztywno zgodnie z zaleceniami producenta i sprawdź...

#16 Użytkownik jest niedostępny   Krzycho92 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Cz, 31 Lip 08

Napisany 01 Październik 2008 - 14:32

To nic nie daje, czy ustawie tak jak chce producent, czy ustawie wszystko na auto w biosie to i tak sie zawiesza. To na 90% jest zasilacz, a na 10% ram może się z płytą główną kłócić (bo nie jest na liście QVL) ale obstawiam zasilacz.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Darecki1986 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 02 Październik 2008 - 00:02

Jeszcze raz piszę: Sprawdź jakie napięcia wychodzą z zasilacza... tak jak pisałem wcześniej, możesz to zrobić różnymi programami, z poziomu BIOS'u (jeśli masz takowe w BIOS'ie) ewentualnie zmierzyć ręcznie jakimś miernikiem na wtyczkach. Poza tym sprawdź czy z płytą główną jest wszystko ok... czy nie ma jakiś spuchniętych kondensatorów, itp

Pozdrawiam

#18 Użytkownik jest niedostępny   Krzycho92 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Cz, 31 Lip 08

Napisany 03 Październik 2008 - 19:51

Sprawdziłem w biosie te napiecia i sa takie jakie powinny byc. 12v mam na 12.16, 5.5v mam na 5.52, 3,3v mam na 3,28v.

Mi się wydaje, że ten zasilacz Modecom FEEL 3 500w poprostu jest za słaby i kiepskiej firmy. Mam już na oku ten zasilacz: http://www.komputron..._do_obu...pelny,id,51220/.

Jak sądzicie będzie dobry ??

#19 Użytkownik jest niedostępny   Krzycho92 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 157
  • Dołączył: Cz, 31 Lip 08

Napisany 12 Październik 2008 - 17:45

Wymieniłem już zasilacz na Tagan BZ PipeRock 600W i ... nadal komp się zawiesza nawet przy zdjętej obudowie (czyli komp się nie przegrzewa). Myślę, że płyta główna jest uszkodzona, bo np. jak uruchamiam kompa przyciskiem "power" to komp się włącza na pół sekundy gaśnie na 2 sekundy i potem się normalnie włącza, windows się "hacząco uruchamia" no i się zacina system i gry :( W takim razie co powoduje te zawieszki ??

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych