Forum PCLab.pl: Express Gate - jak włączyć? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Express Gate - jak włączyć? asus p5q pro

#21 Użytkownik jest niedostępny   tfarty Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 609
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 05

Napisany 19 Październik 2009 - 08:17

Zobacz postRadek0909, o 28 Wrzesień 2008, 13:51, napisał(a):

Mam P5Q-E i wszystko jest w porządku...

1. Spróbuj(cie) zainstalować raz jeszcze Express Gate (Express Gate Installer).
2. Sprawdźcie ustawienia w BIOSie (nie pamiętam gdzie, ale jest opcja czy i jak długo pokazywać EG zanim włączy się system)

@Screamer:
1. Logitech G-7 działa bez zarzutu.
2. Rozdzielczość jest OK, choć zamiast 1400x1050 wolałbym 1600x1050
3. Korzystam z wbudowanej karty sieciowej i jest OK

W sumie EG jest całkiem przydatne: stanowi kompromis pomiędzy szybkością włączenia przeglądarki w PSP lub fonie a uniwersalnością i szybkością ładowania stron na PC :E
W sam raz do Wikipedii tudzież sprawdzania wiadomości.
Pokombinujcie trochę :)

dzizys...zainstaluj sobie npierw pod systemem express gate, potem w biosie w tools chyba jest express gate enable/disable

#22 Użytkownik jest niedostępny   nieugięty87 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pt, 03 Lip 09

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 08:37

witam

mam ten sam problem ale wystapil on w calkiem innych okolicznosciach na plycie glowej asus p5q pro....

zaczne tak: normalnie mialem tak, ze po wlaczeniu kompa pokazywala sie strona tytulowa biosu z niebiesim tlem potem logowanie do windowsa i tyle... kilka dni temu sytuacja sie zmienila, a bylo tak

gralem sobie w gierke i tu nagle zawias i reset kompa (wiadomo nie pierwszy raz wiec narazie spoko) i tu nagle cos dziwnego i pierwszy raz taka sytuacja ze pojawil sie czarny ekran i dwie opcje byly do wyboru (juz ie pamietam co dokaldnie) wcisnac F1 i wejsc doo biosu lub F2 cos tam zaladowac ale juz nie pamietam....no i dalem F1 wszedlem do menu biosu dalem odrazu exsit i wyjscie (poniewaz sie nie znam) komp zgasl i naglre uruchomil sie ponownie.

i od tego momentu wyskakuje na poczatku ten komunikat z error code 8c00002 itd, przechodzi do strony tytulowej z niebieskim tlem biosu i potym jescze jest czarny ekran i w lewym gornym rogu pisze mniej wiecej ...vell 88se66. initializing i dopiero po tym laduje windowsa....

AHA i jeszcze co najwazniejsze to komp zaczal ze 2 razy glosniej pracoewac!

teraz mam pytania: CO MOGE Z TYM ZROBIC? W OGOLE CZEMU TAKIE COS WYSTAPILO? JAKA MOZE BYC TEGO PRZYCZYNA? CZEMU KOMPUTER TERAZ GLOSNIEJ PRACUJE? CZY JEST TO JAKIS POWAZNY BLAD?

#23 Użytkownik jest niedostępny   Blayne Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Wed, 23 Lip 08

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 08:56

zresetuj bios'a a potem jeszcze raz poustawiaj w nim wszystko tak jak miałeś i powinno wszystko wrócić do stanu poprzedniego.

BTW system sam z siebie nie powinien się restartować bo to znaczy że coś masz źle ustawione (np.podkręcone)

#24 Użytkownik jest niedostępny   nieugięty87 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pt, 03 Lip 09

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 09:03

nie, ja zresetowalem kompa a nie on sam.....

tak zebym wiedzial jak to zrobic :)

#25 Użytkownik jest dostępny   sonio Ikona

  • Wierny swoim ideałom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3747
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 09:07

Zobacz postnieugięty87, o 29 Czerwiec 2010, 09:37, napisał(a):

AHA i jeszcze co najwazniejsze to komp zaczal ze 2 razy glosniej pracoewac!

z tą głośnością: na mojej płycie asus-restart biosu (a prawdopodobnie u Ciebie na to wygląda) oznacza zmiana ustawień wentylatorów na MAX i niestety trzeba to zmienić

#26 Użytkownik jest niedostępny   nieugięty87 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pt, 03 Lip 09

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 09:10

aha to teraz dwie rzeczy:

1. jak zmienic ustawienia biosu na te co mialem jak nie wiem jakie mialem?

2. skoro wentylatory sie poprzestawialy to jak je zmienic? i ile zeby bylo dobrze? bo nie chce tego zepsuc a na biosie sie nie znam;/

#27 Użytkownik jest niedostępny   Matysek07 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Wed, 25 Cze 08

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 09:22

Wchodząc do menu BIOS to wejdź w BIOS'ie do pierwszej zakładki z prawej. Tam bedziesz miał opcję do Express Gate na ile czasu działa itp.

Co do 1. Nie jest to możliwe jeśli nie ustawiałeś sam. Proponuje byś wszedł do zakładki gdzie masz możliwość ustawienia wentylatorów. Łatwo poznać bo widać tam Fan Speed 1,2,3 a ty musisz to ustawić dla CPU fan speed i wtedy robisz enable i masz tam tryb: Silence, Standard, Turbo (Ja korzystam z Silence). Wybierz który najbardziej Ci odpowiada. Jeżeli nie jest to w zakładce to może być w opcji North Bridge Configuration

#28 Użytkownik jest niedostępny   nieugięty87 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pt, 03 Lip 09

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 09:39

Wchodząc do menu BIOS to wejdź w BIOS'ie do pierwszej zakładki z prawej. Tam bedziesz miał opcję do Express Gate na ile czasu działa itp.

no dobra jak tam wejde to co mam tam zrobic?

z tymi wentylatorami zobacze jak wroce do domu...

przypomnialem sobie jeszcze o jednej kwestii....kiedys mialem problem z wetylatorkiem na obudowie i zaczal harczec (okazalo sie ze sie tylko zakurzyl) wiec w serwisie gosciu przeczyscil go i zmienil mi napiecia od tego momentu mam takie cos ze jak wlanczam kompa to czasami nie pokazjue sie wogole bios....monitor miga i zapala sie dopiero jak wejdzie do windowsa i jest to w sposob losowy raz jest a raz nie....moge cos z tym zrobic?

#29 Użytkownik jest niedostępny   Matysek07 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Wed, 25 Cze 08

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 09:43

No jak to co xD Jeśli chcesz Express Gate to robisz enable i ustawiasz ile czasu ma być okno z możliwością włączenia Express Gate chyba jest tak: 1s, 3s, 5s, 10s, 15s ... . Jeśli nie chcesz to robisz disable i oszczędzasz czas do włączenia kompa.

#30 Użytkownik jest niedostępny   nieugięty87 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pt, 03 Lip 09

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 09:45

heh no dobra:)
wole dopytac bo do biosu nigdy nie wchodzilem....

a wiesz moze czemu tak sie stalo? tak z niczego?

#31 Użytkownik jest niedostępny   Matysek07 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Wed, 25 Cze 08

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 09:58

No loozik ;)

Rzeczy martwe bardzo lubią wkurzać człowieka. Po zmianie chłodzenia tez miałem nie lada problemy by naprawić kompa bo coś się schrzaniło, ale już działa.

Nie wiem niestety co może być przyczyną włączania się monitora dopiero jak załaduje się Windows.

#32 Użytkownik jest niedostępny   Blayne Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Wed, 23 Lip 08

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 10:00

Ja bym na twoim miejscy nie bawił się wiatrakami w BIOS'ie. Ten Asus ma program Six Engine do zarządzania wydajnością pod Windowsem który też zarządza prędkością wiatraków podłączonych do płyty. Wystarczy zainstalować, run calibration a potem na auto :)

#33 Użytkownik jest niedostępny   nieugięty87 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pt, 03 Lip 09

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 10:05

no to teraz mnie zmyliles:)

to mam ustawic w biosie czy programem?

six engine czy run calibration ktory wkoncu jest to program?

#34 Użytkownik jest niedostępny   Matysek07 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Wed, 25 Cze 08

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 10:10

six engine ma opcję Run calibration która automatycznie konfiguruje zarządzania energii w komputerze. Gdybyś zainstalował program Ai Suite to tam masz możliwość samemu ustalać obroty do temp procesora ;)

Ten post był edytowany przez Matysek07 dnia: 29 Czerwiec 2010 - 10:12


#35 Użytkownik jest niedostępny   nieugięty87 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pt, 03 Lip 09

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 10:20

aha
wiec co o tym myslisz? lepiej z programu czy moze z biosu?

ale te six engine zarzadza energia kompa ale wplywa tez na obroty wentylatorów?

ale znowu w tym ai suite trzeba samemu a skad mam wiedziec ile jest optymalnie obrotow dla danej temperatury?

Ten post był edytowany przez nieugięty87 dnia: 29 Czerwiec 2010 - 10:22


#36 Użytkownik jest niedostępny   Blayne Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Wed, 23 Lip 08

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 10:38

Według mnie lepiej z poziomu Windowsa bo wygodniej i szybciej (nie trzeba za każdym razem restartować kompa)

Uważam że ponieważ masz małą wiedzę nt tego co i jak ustawić to lepszym rozwiązaniem będzie dla ciebie Six Engine który sam podczas kalibracji ustawi wszystkie parametry a ty tylko będziesz (lub nie jeśli nie będzie ci się chciało :) ) przełączał tryby jego działania. U mnie SixE chodzi cały czas na auto i tylko jak odpalam jakąś grę to ustawiam na Turbo.

#37 Użytkownik jest niedostępny   emu@cmoki.pl Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: So, 09 Sty 10

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 10:39

Express gate to jak dla mnie niepotrzebny fiuczers, wyłączyłem to w biosie.

Ten post był edytowany przez emu@cmoki.pl dnia: 29 Czerwiec 2010 - 10:40


#38 Użytkownik jest niedostępny   nieugięty87 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pt, 03 Lip 09

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 10:45

czyli sam zmieniasz recznie na turbo jak odpalsza gre? alre jezeli jest ustawione na auto to podczas gry raczej sam zmimenia na szybsze obroty poniewaz jest wieksze obciazenie...





heh no wlasnie ty wylaczyles w biosie bo wogole wiedziales co to jest:) a ja nie mialem wogole pojecie co to...i nawet ie wiem czy to mialem czy nie bo ten blad mi teraz wyskoczyl i nie wiem czy dlatego ze sie odinstalowal czy daltego ze po resecie cos mu odbilo i chce go zainstalowac.....

#39 Użytkownik jest niedostępny   Blayne Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Wed, 23 Lip 08

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 10:59

Mam wrażenie że mieszają się tutaj 2 programy:
1) Express Gate czyli mini system operacyjny Asusa do przeglądania internetu, skypa, przeglądania zdjęć na dysku z czasem ładowania około 5s od właczenia kompa
2) Six Engine który zarządza ogólnie wydajnością komputera pod Windowsem

ExGate to ficzer, fajny ale dla wielu zbędny natomiast SixE jest prostym ale skutecznym programem który zarządza energią jaką dostają poszczególne podzespoły kompa.

Akurat SixE nie zmienia automatycznie prędkości wiatraków chociaż automatycznie przyspiesza procka.

#40 Użytkownik jest niedostępny   nieugięty87 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pt, 03 Lip 09

Napisany 29 Czerwiec 2010 - 11:03

dobra to skad mage sciagnac ten sixengine?

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych