Proc zdaje się zrobi z 3.7-3.8, memki zaś robią spokojnie 1033 CL5 przy 2.2V.
Temperatury znośne: CPU: 33-35'C w idle i max 61'C w Orthosie. Mostek ~38'-40'C, memki chłodne bo wolne dwa banki nie blokują cyrkulacji powietrza.
Wyniki z Everesta:

Ciekawiło mnie też od pewnego czasu jakiego realnie Cora 65nm potrzebuje niekręcony Radeon 4870 aby nie był w najmniejszym stopniu blokowany. Więc zebrałem dotychczasowe wyniki i przygotowałem kilka zestawień.
Na początek zestawienie 3dmarków 2006 z ORB'a jakie zapisywałem na obu płytach (stąd dwa bloki wyników), które prezentuję poniżej:

Na ich podstawie widać jak zmieniają się wartości SM 2.0 i 3.0 wraz z przyrostem mocy procesora. I teraz właśnie owa ciekawostka z poziomem CPU względem karty. Jeśli skupimy się tylko na wartościach SM 3.0 a proca będziemy podbijać regularnie o ten sam skok to uzyskamy taki oto wykres:

Widać na nim też krzywą wzrostu którą mogłem pod koniec rozszerzyć o wartości pośrednie między 3.36 a 3.6GHz. Jak widać coś koło 3.44GHz to optimum dla tej karty, ponad 3.6 raczej już się nie opłaca z tego punktu widzenia - ponieważ przyrost zaczyna maleć (a OC przecież robi się coraz trudniejsze) i staje się nieadekwatny do środków jakie trzeba władować w podnoszenie coraz wyżej taktowania cpu.
Może komuś się to przyda i powyższe spostrzeżenia pomogą lepiej dostroić swoją maszynkę do odpowiedniego poziomu w szerokim tego słowa znaczeniu.
[EDIT]
Rozwinięcie tego postu można przeczytać (wraz z lepszą tabelą wynikową) tutaj:
http://www.techfanat...przez-procesor/
Ten post był edytowany przez EvilKillaruna dnia: 11 Styczeń 2009 - 16:18

Zaloguj się

Ostatnio dodane tematy
Nowe artykuły
Ostatnie aktualności
Najnowsze pliki
CoreClub

Wróć do góry
Multi cytowanie