Forum PCLab.pl: Rozbieranie radeona 4870 Dual Sonic, mod chlodzenia FOTO - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Rozbieranie radeona 4870 Dual Sonic, mod chlodzenia FOTO Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 08 Październik 2008 - 16:56

Siemano ;)
W zwiazku z tym ze mialem problem z chlodzeniem mojego radeona w grach wymyslilem jak to poprawic.

Pewna czesc pamieci nie jest chlodona niczym i to te kostki niestety sie sypaly i wysypywaly artefakty z powodu przegrzania (okolo 110stC).

W zwiazku z tym nastapilo przerobienie ukladu chlodzenia dodajac dodatkowy radiator na te pamieci.

Foto przedstawiaja takze dla ciekawskich jak jest wykonany caly ten radek.
Milego ogladania:

Dodaj obrazek Dodaj obrazek
Ogolny widok Naszego Radka po zdjeciu wentylatorow.

Dodaj obrazek Dodaj obrazek
Tu bardzo dobrze widzimy jak malo jest miejsca miedzy radiatorem a pamieciami.
To uniemozliwia zastosowanie jakiegokolwiek radiatora umieszczonego bezposrednio na pamieciach.

Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek
Po zdjeciu radiatora naszym oczom ukazuje sie taki o to piekny widok.
Mamy takze zdjecie zblizeniowe na sam GPU oraz na wykonanie podstawy radiatora ktore moglo by byc lepsze.

Dodaj obrazek
Typ zastosowanych pamieci w karcie Palit ATI Radeon 4870 Sonic Dual Fan.

Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek
A tu zamontowane chlodzenie na pamieci.
Za radiator posluzylo nam chlodzenie z jakze super mocnego i markowego zasilacza marki CODEGEN o mocy jeden pierdylion WAT!!! :rotfl:
Przynajmniej do tego sie przydal...
Radiator przykleilem do pamieci za pomoca silikonu termoprzewodzacego w tasmie "3M-VHB" 0.1mm.

Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek
Widok po zamontowaniu orginalnego radiatora.
Widzimy ze naprawde miejsca jest tylko na tyle zeby powietrze sie nie przecisnelo.

Dodaj obrazek
Wygrzewanie nowej pasty "collabolatory" starzy tunerzy OC wiedza o jaka paste chodzi. :finger:

Dodaj obrazek
Widok zlorzonej karty wraz z wiatrakami.

Dodaj obrazek
Magiczny przycisk TURBO:mischievous:

Dodaj obrazek
Widoczek po wlozeniu do obudowy.

Juz niedlugo zamiast orginalnego chlodzenia zostanie zamontowany blok wodny na GPU a na pamieci bardzo duze i wydajne radiatory chlodzone pasywnie.
Bedzie dobrze :rougi:

Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   Kvadzio Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 08 Październik 2008 - 16:58

napisz jakie tempki po "modzie"

#3 Użytkownik jest niedostępny   Firekage Ikona

• Debris Section
  • PipPipPipPipPip

Napisany 08 Październik 2008 - 17:04

Zrobiles to tylko po to by boczna sekcja ramow miala "radiator" ? Po grzyba , ta od strony zasilania nadal tego nie ma :D Szkoda czasu.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Pietrek Ikona

• Flash & Thunder!
  • PipPipPipPipPip

Napisany 08 Październik 2008 - 17:12

Najs łork! Trzeba było tylko wyczyścić papierem ściernym ten radiatorek. Ale i tak GJ. pzdr

#5 Użytkownik jest niedostępny   Zonc Ikona

• (Oo\___/oO)
  • PipPipPipPipPip

Napisany 08 Październik 2008 - 17:21

Akurat memek bym nie winił za błędy karty, w końcu mają one wiaterek bezpośrednio z wiatraka. Raczej zasilanie które w 4870 grzeje się znacznie mocniej niż w 4850, albo jakaś niedoróbka w GPU?. Chociaż kto to tam wie.

#6 Użytkownik jest niedostępny   kryss20 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 08 Październik 2008 - 17:25

Te radki sie przegrzewaja nawet z dual fan:/ jak w ogole można zrobić coś co nie działa tak jak powinno? wina palita!! dwa wentyle duzy radiator a pamieci sie grzeja i sypią niedopuszczalne!

#7 Użytkownik jest niedostępny   Firekage Ikona

• Debris Section
  • PipPipPipPipPip

Napisany 08 Październik 2008 - 18:40

Widze , ze wreszcie ktos ma podobna opinie do mnie. Cena z czegos wynika...oszczedzili na chlodzeniu , ale nasi dzielni majsterkowicze walcza ku chwale ATI (Tommo , to jest prowokacja :E :E )

#8 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 08 Październik 2008 - 18:52

Kolega Firekage slusznie zauwarzyl ze zalozylem radiatorek tylko na jedna sekcje pamieci - celowo to zrobilem bo tylko ta sekcja byla tak nifartowne zamontowana ze zaden wiatrak nawet nie powiewal na nie powietrzem.
Pamieci wewnatrz karty maja niejako nad soba wentylator i nawet mimo tego ze nie maja radiatora ich temperatora nie przekracza 70stC. Natomiast te druge na ktorych zalozylem radiator mialy temperatorze ponad 110stC- tak sto dziesiec ;)
I jak juz te temp. zlapaly to po chwili zaczely artefakty wypadac i niestety zwis kompa/karty lub dziwne kolorowe ekrany.

Teraz zalozylem radiatorek i temperatora z 110stC spadla do okolic 75-80stC co zaowocowalo tym ze grafika pracuje juz stabilnie.

Wiec uwarzam ze moja praca nie poszla na marne a bardzo sie przydala ;)

Co do sekcji zasilajacej to ma ona wlasny dosc pokazny radiator a na nim zamontowany duzy wentylator wiejacy ze stala predkoscia - wentyl jest wydajny ale i tez slyszalny, cos za cos. Sekcja zasilania ma okolo 45-55stC.

Co ciekawe GPU ma prawie caly czas stala wartosc 71stC.

Testy przerowadzilem w grze Crysis 1680x1050 AAx2 detale: FULL DETAILS przez czas 1h i 40minut gry.

P.S.
Jak ktos chce to zostalo mi troche tej silikonowej tasmy termoprzewodzacej z checia moge odsprzedac za jakies grosze.
Pozdrawiam

#9 Użytkownik jest niedostępny   XMartiniX Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 28 Październik 2008 - 01:43

Witam,

Chciałem podzielić się moimi obserwacjami. Też mam Palita Sonic 4870 (od miesiąca) i nic się nie przegrzewa. Nie wiem czy były jakieś rewizje tej karty czy nie. U mnie jest 51*C w idle-u i 75*C w stresie (100% obciążenia GPU furmarkiem ze zmienioną nazwą exe). Pamięci Qimonda mają w specyfikacji napisane że maksymalna temperatura wynosi 125*C. W stresie u mnie GPU-Z podaje MEM temp 88*C o ile można temu ufać.

Generalnie karta Palita jest stabilna jak kamień (przynajmniej moja) pomimo tego co niektórzy wypisują. Jeśli jest inaczej od tego jest gwarancja. Mam porządnie wentylowaną bude (2x 12cm wentyle Actuake). Inna sprawa że jest głośna jak cholera ale przynajmniej dzięki temu nie pali się jak Powercolory i Gigabyte-y.

Jak bym miał kupować teraz wziąłbym wersje 1GB Palita Sonic z regulowanymi obrotami obu wentylatorów i przerobionym PCB.

pzdr

PS Fajny mod, grats

Ten post był edytowany przez XMartiniX dnia: 28 Październik 2008 - 01:44

#10 Użytkownik jest niedostępny   syzyf Ikona

• Stary ... ale jary :)
  • PipPipPipPipPip

Napisany 28 Październik 2008 - 02:02

Czytając wiele tematów tego typu doszedłem do zaskakujących wniosków .... inżynierowie ati , nv, palita , gb etc to skrajni idioci nie potrafiący zaprojektować chłodzenia ale potrafią zrobić znakomite układy graficzne :o ale Polak potrafi i poprawi to co spaprali :thumbup:

#11 Użytkownik jest niedostępny   Zonc Ikona

• (Oo\___/oO)
  • PipPipPipPipPip

Napisany 28 Październik 2008 - 02:27

Zobacz postsyzyf, o 28 Październik 2008, 04:02, napisał(a):

Czytając wiele tematów tego typu doszedłem do zaskakujących wniosków .... inżynierowie ati , nv, palita , gb etc to skrajni idioci nie potrafiący zaprojektować chłodzenia ale potrafią zrobić znakomite układy graficzne :o ale Polak potrafi i poprawi to co spaprali :thumbup:

Nie wiem dlaczego ale zwykle karty ATi mają spaprane (głośne, mało wydajne) chłodzenia. Specjalnie kupiłem tego gejnłarda bo był cichy w recenzjach i faktycznie taki jest, szkoda tylko że cewki bzyczą tak że wypalają dziurę w mózgu :borg:

#12 Użytkownik jest niedostępny   Galaxy Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 28 Październik 2008 - 07:46

Jaki problem? Odlaczcie ta mala suszarke... Cisza jak makiem zasial a tempy niewiele wyzsze i karta mega stabilna.

#13 Użytkownik jest niedostępny   mysteryy Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 04 Listopad 2008 - 21:01

No a wlasnie tam sa dwa wentyle w tym Palicie. Maly robiacy straszny halas (4000RPM) i wiekszy. Maly jest na kabelku dwupinowym (wg recenzji na necie) wiec ja juz wiem, ze go sobie podepne pod regulator, natomiast pytam o ten wiekszy went. Ilu pinowe ma zasilanie i jak jest glosny? Bo o tym, ze maly jest koszmarny to wiem, ale ten wiekszy... podejdzie pod regulator? jest cichy na defaultcie?

Pozdrawiam

#14 Użytkownik jest niedostępny   zeus23 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 05 Listopad 2008 - 01:06

Zobacz postmysteryy, o 4 Listopad 2008, 21:01, napisał(a):

No a wlasnie tam sa dwa wentyle w tym Palicie. Maly robiacy straszny halas (4000RPM) i wiekszy. Maly jest na kabelku dwupinowym (wg recenzji na necie) wiec ja juz wiem, ze go sobie podepne pod regulator, natomiast pytam o ten wiekszy went. Ilu pinowe ma zasilanie i jak jest glosny? Bo o tym, ze maly jest koszmarny to wiem, ale ten wiekszy... podejdzie pod regulator? jest cichy na defaultcie?

Pozdrawiam

Duzy w spoczynku jest cichy, jak leci na 100% to jest glośniejszy od małego, ale nigdy nie wejdzie sam na takie obroty, duzy mozna regulowac z panelu ati

#15 Użytkownik jest niedostępny   pichu Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 14 Marzec 2009 - 15:12

Chyba będę musiał jakieś podobne rozwiązanie zastosować, ta sama karta, ten sam problem :(

Gorzej, że traci się przy tym gwarancje bo mam plombę na chłodzeniu....

Jakieś pomysły??

Ten post był edytowany przez pichu dnia: 14 Marzec 2009 - 15:13

#16 Użytkownik jest niedostępny   Koziolek10 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 19 Lipiec 2009 - 13:26

Świerzy posiadacz modelu z 512mb pamięcią i takie pytanko...
do jakiej temp można się "bezpiecznie" bawić?. Dwa małe odkurzacze zamieniłem na jednego xilence 80cm i wpiąłem pod 5v... cichutko jak makiem zasiał.
temp
idle 65'C
stres 88'C i chyba by rosła bo jakieś 5min w cod waw. Miło bo cisza i max detale, ale nie chcemy się ugotować:D.

Jak coś to zaraz wkręce drugą 80 i się zobaczy:). Albo wepnę pod inną linie zasilania.

edit...

Zrobiłem na 2 wentyle pod 12v... cisza i spokój i jeszcze świeci;p

Ale jeden problem... włączam coda czy pes2009 i po chwili grania mam czarny ekran... gra chodzi wszystko ok... alt+tab temp 46'C. Gra chodzi i normalny ekran po 30sek to samo... przy wychodzeniu z gry zauważyłem ze w crystalu fan speed na moment jest ustawiony na 99%... jakies zabezpieczenia przed spaleniem czy co do diabła?.

Może jakieś spięcie jak założyłem wiatraki?. Cholera go wie...
p.s
na fabrycznym jeszcze nie grałem.

Ten post był edytowany przez Koziolek10 dnia: 19 Lipiec 2009 - 14:19

#17 Użytkownik jest niedostępny   Koziolek10 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 19 Lipiec 2009 - 16:15

Odsunąłem wiatraki od złącz zasilania i nagle problem zniknął:).

Ten post był edytowany przez Koziolek10 dnia: 20 Lipiec 2009 - 16:23

Strona 1 z 1