Forum PCLab.pl: komputer sie nie uruchamia... - za słaby zasilacz? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

komputer sie nie uruchamia... - za słaby zasilacz? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   albertus 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 11 Paź 08

Napisany 11 Październik 2008 - 10:47

Witam,
mam problem z komputerem kupilem trochę nowego sprzętu w tym mocną karte graficzną ale zostawiłem stary zasilacz.
Podłączyłem wszystko, i po uruchomieniu komputera wszystko sie zatrzymuje na ekranie startowym, tam gdzie wyświetla jaki procesor ile pamieci itp, czasem udaje sie wejsc do biosa ale nie moge np odpalić instalki z płyty a zwykle nawet nie przeskakuje tego pierwszego ekranu, komputer nie reaguje na klawiature, tylko na poweroff

mój sprzęt:
asus m2n-sli chipset nvidia nforce560 sli(nowe)
athlon x2 5200+(nowe)
2x2gb DDR2 pc800 dual(nowe)
radeon hd4850 512gddr3(nowe)
dyski ATA 250,80gb
dvdrw
tuner tv

CHIEFTEC 400W

podejrzewam zasilacz poniewaz wiem ze karta jest prądożerna,
próbowałem odłączać poszczególne elementy ale nie pomagało, karty odłączyć nie moge bo stary gf nie wejdzie do tej płyty głownej, a musze widziec co sie dzieje na monitorze bo innego kontaktu zkompem niemam

Chciałbym sie dowiedzieć czy to jest problem i jeżeli tak to jaki zasilacz powinienem kupić, najlepiej z jakimś małym zapasem mocy żeby sie nie przejmować w razie jakiejś późniejszej wymiany

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc

#2 Użytkownik jest niedostępny   Szymak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: Cz, 12 Lip 07

Napisany 11 Październik 2008 - 10:56

Przyczyny szukałbym w pamięciach.
Ten 400 watowy szef powinien łyknąć cały zestaw.
Spróbuj uruchamiać po kolei najpierw z jedną kością, a potem z drugą.
Jak możesz to pomierz też napięcia w molex'ach.
I napisz jak stary jest ten szef ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   albertus 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 11 Paź 08

Napisany 11 Październik 2008 - 11:19

zasilacz ma ze 3 lata,
z pamięciami kombinowałem tak jak mówisz raz jedną raz drugą na pojedyncze kanały,
a napięć nie moge zmierzyć bo nie mam czym niestety

aha 1 rzecz co jeszcze zauważyłem to że wiatrak od procka przy starcie na jakieś pół sec sie rozpędza troche szybciej i głośniej niż normalnie,potem jest ok

po wejsciu do biosa napięcia i inne jakie sie wyswietlają:

Vcore voltage - 1.34v
3.3v voltage - 1.36v
5v voltage - 4.94v
12v voltage - 11.84v

cpu temp 43
mb temp 38
cpu fan 2960

wiem że mogą być przekłamania ale inaczej tego nie moge zmierzyć pozatym w tej chwili te wartości , oschyły niewiele mi mówią

Ten post był edytowany przez albertus dnia: 11 Październik 2008 - 11:27


#4 Użytkownik jest niedostępny   david11 

  • "Dobre cycki nie są złe" :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1575
  • Dołączył: So, 31 Maj 08

Napisany 11 Październik 2008 - 11:31

Dobra skoro zasilacz jest 3 letni to nie próbuj nawet włączać tego kompa bo jest to w 90% zasiłka przystosowana do zestawów zasilanych z 5v linii a 12V jest słabiutka, podaj kwotę a na pewno coś ci doradzę :).

Dobra skoro zasilacz jest 3 letni to nie próbuj nawet włączać tego kompa bo jest to w 90% zasiłka przystosowana do zestawów zasilanych z 5v linii a 12V jest słabiutka, podaj kwotę jaką możesz przeznaczyć na zasiłkę a na pewno coś ci doradzę :).

#5 Użytkownik jest niedostępny   albertus 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 11 Paź 08

Napisany 11 Październik 2008 - 11:34

około 300

#6 Użytkownik jest niedostępny   _raistlin_ 

  • bla bla
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2804
  • Dołączył: Pn, 07 Maj 07

Napisany 11 Październik 2008 - 11:40

Zobacz postdavid11, o 11 Październik 2008, 11:31, napisał(a):

Dobra skoro zasilacz jest 3 letni to nie próbuj nawet włączać tego kompa bo jest to w 90% zasiłka przystosowana do zestawów zasilanych z 5v linii a 12V jest słabiutka, podaj kwotę a na pewno coś ci doradzę :).


Chyba średnio się z tym zgodzę.

Do autora> najlepiej cyknij fotkę z tabliczką na zasilaczu ew przepisz zawartość. Zobaczymy ile A jest na linii 12v. Możesz też podać model zasilacza.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11971
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 11 Październik 2008 - 11:43

Podaj model tego chiefa i amperaż linii 12v.
Ogólnie jak na starą konstrukcję może mieć mała obciążalność linii 12v, ale jeszcze powinien wdać jakoś radę i problemów z uruchamianiem nie powinno być.

Co do napięć to bez mierniki nawet się nie wysilaj- róznice między podawanymi danymi prze rożne płyty, nawet ten sam model są kolosalne... Kiedyś jakiś gb pokazywał że mam na linii 12v 11,3v..na mierniku 12,05 :lol2:

Ten post był edytowany przez Tomcat dnia: 11 Październik 2008 - 11:56


#8 Użytkownik jest niedostępny   Lama15 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 804
  • Dołączył: Wt, 29 Sty 08

Napisany 11 Październik 2008 - 11:48

wg mnie zasialcz za slaby, na stronie producenta nawet pisze ze minimalny zasialcz 500W

#9 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11971
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 11 Październik 2008 - 11:52

Zobacz postLama15, o 11 Październik 2008, 12:48, napisał(a):

wg mnie zasialcz za slaby, na stronie producenta nawet pisze ze minimalny zasialcz 500W


Masz 0 wiadomości o konkretnym modelu zasilacza ale w ciemno zakładasz ze za słaby- ot skutki reklamy...
Producenci grafik zawsze podają dużo zawyżone wymagania- w końcu 500w zasilacz to może być zarówno tagan jak i platin power czy innych tracer....


Swoja drogą topower chyba oszalał- mój 450w p3 jest dostosowany do sli i cf- tego powinni zabronić z takim podejściem :cool:

Ten post był edytowany przez Tomcat dnia: 11 Październik 2008 - 11:54


#10 Użytkownik jest niedostępny   albertus 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 11 Paź 08

Napisany 11 Październik 2008 - 11:58

tabliczka zasilacza:

Załączone pliki

  • Załączony plik  a1.jpg (96.82K)
    Ilość pobrań: 49

Ten post był edytowany przez albertus dnia: 11 Październik 2008 - 12:58


#11 Użytkownik jest niedostępny   albertus 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 11 Paź 08

Napisany 12 Październik 2008 - 01:07

tak sie tylko przypomne:-)
do poludnia bylo takie zainteresowanie tematem i nagle koniec, jest juz niedziela a chcialbym wiedziec co zrobic z moim problemem jutro - w poniedzialek - jak juz otworza sklepy

poszukalem troche sam ale informacji jest dosc sporo a na moj konkretny przypadek i tak nie znalazlem odpowiedzi

co powiecie o np takich zasilaczach:

1. http://zenfist.pl/ch...14c-p-1662.html
2. http://zenfist.pl/be...v-2-p-1050.html
3. http://zenfist.pl/be...v-2-p-1056.html
4. http://zenfist.pl/ta...v-2-p-1575.html

ja osobiscie sklanialbym sie do 2 i 4 ale tak jak mowie to wynika tylko z tego co dowiedzialem sie dzis z netu.

jesli chodzi o cene to np ten pierwszy chief jest sporo drozszy niz chcialem ale znalazlem sklep u mnie w miescie gdzie jest 60zl tanszy, wiec wtym wypadku tez jestem sklonny poszukac po sklepach taniej ale zeby zasilacz byl odpowiedni

dzieki za wszystkie sugestie

Ten post był edytowany przez albertus dnia: 12 Październik 2008 - 01:40


#12 Użytkownik jest niedostępny   sliponoga 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2655
  • Dołączył: Wt, 24 Cze 08

Napisany 12 Październik 2008 - 01:19

Przyczyną problemów nie jest zasilacz - o ile jest sprawny. Podejrzewam pamięci.

Ten post był edytowany przez sliponoga dnia: 12 Październik 2008 - 01:19


#13 Użytkownik jest niedostępny   albertus 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 11 Paź 08

Napisany 12 Październik 2008 - 02:08

a moglbys sprecyzowac?
te pamieci ktore mam to goodram
natomiast jesli chodzi o konfiguracje to probowalem rozne, chociaz niewiele sie da zrobic z 2 kosciami :-)

#14 Użytkownik jest niedostępny   sliponoga 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2655
  • Dołączył: Wt, 24 Cze 08

Napisany 12 Październik 2008 - 03:23

Zobacz postalbertus, o 12 Październik 2008, 02:08, napisał(a):

a moglbys sprecyzowac?

Sprawny Chieftec GPS-400AA-101A poradzi sobie z obciążeniem Twojego zestawu bez zająknięcia.

Zobacz postalbertus, o 12 Październik 2008, 02:08, napisał(a):

te pamieci ktore mam to goodram
natomiast jesli chodzi o konfiguracje to probowalem rozne, chociaz niewiele sie da zrobic z 2 kosciami :-)

Musisz chyba pożyczyć od kogoś pamięć i sprawdzić sprawność zestawu z innymi modułami.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Szymak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: Cz, 12 Lip 07

Napisany 12 Październik 2008 - 10:40

Kolega nade mną dobrze mówi ;)
W zestawie najprawdopodobniej zawodzą pamięci.
Pożycz jak możesz od kogoś innego i przetestuj.
Ewentualnie sprawdź te pamięci memTestem jakby dało radę ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   albertus 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 11 Paź 08

Napisany 12 Październik 2008 - 13:57

no więc zrobiłem 2 rzeczy

1. odłączyłem karte graficzną i odpaliłem kompa, co zauważyłem to to że wiatrak nie szarpnął na początku tak jak to sie działo wcześniej oczym pisałem i tu chyba może by kwstia zasilacza, nic innego nie zaobserwowałem bo bez monitora to nie bardzo

2. zostawiłem jedną kośc pamieci ale w szynie opisanej jako druga, dysk, cdrom, i karte i udało sie zainstalowa windowsa :-)
Nie rozumiem co sie stało ale zaraz popróbuje podłączyc nastepne urzadzenia i zobaczymy czy bedzie dzialac

#17 Użytkownik jest niedostępny   kezz 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: So, 27 Wrz 08

Napisany 04 Kwiecień 2018 - 23:48

Zobacz postalbertus, o 12 Październik 2008 - 14:57, napisał(a):

no więc zrobiłem 2 rzeczy

1. odłączyłem karte graficzną i odpaliłem kompa, co zauważyłem to to że wiatrak nie szarpnął na początku tak jak to sie działo wcześniej oczym pisałem i tu chyba może by kwstia zasilacza, nic innego nie zaobserwowałem bo bez monitora to nie bardzo

2. zostawiłem jedną kośc pamieci ale w szynie opisanej jako druga, dysk, cdrom, i karte i udało sie zainstalowa windowsa :-)
Nie rozumiem co sie stało ale zaraz popróbuje podłączyc nastepne urzadzenia i zobaczymy czy bedzie dzialac


I co, zadziałało? :D mam nadzieję, że pamiętasz :D

#18 Użytkownik jest niedostępny   mercator 

  • Życie jest krótkie, a pić się chce..
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1906
  • Dołączył: Pn, 20 Paź 08

Napisany 05 Kwiecień 2018 - 10:04

ale odkop. kezz nie wróżę Ci kariery na tym forum ;)

#19 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 301
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 05 Kwiecień 2018 - 17:55

Zobacz postmercator, o 05 Kwiecień 2018 - 10:04, napisał(a):

ale odkop. kezz nie wróżę Ci kariery na tym forum ;)


xD

Są 2 opcje albo koleś nabija posty albo ma podobny problem i szuka rozwiązania

#20 Użytkownik jest niedostępny   kater 

  • navigare necesse est, vivere non necesse est
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8686
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 05 Kwiecień 2018 - 17:58

Zobacz postmercator, o 05 Kwiecień 2018 - 11:04, napisał(a):

ale odkop. kezz nie wróżę Ci kariery na tym forum ;)


Wiesz, Bogiem a prawdą, to On ma tu dłuższy staż niż Ty :P

I po mojemu faktycznie szuka rozwiązania problemu - niestety mega dużo takich ciekawych, niecodziennych problemów jest pozostawianych bez końcowego info od OP, albo najwyżej "dobra, już se poradziłem" i tyle :/

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych