Forum PCLab.pl: Program do sprawdzenia płyty głównej - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Program do sprawdzenia płyty głównej Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   kodobi Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: So, 03 Maj 08

Napisany 17 Październik 2008 - 18:06

Hej! Mam takie pytanie:czy jest jakiś program do sprawdzania poprawności działania płyty głównej lub coś w ten deseń?Bo najprawdopodobniej doszło do uszkodzenia jej przez spalony zasilacz(mama pociągnęła z gniazdka :P )Od tamtego momentu komp notorycznie się zawiesza, czy to w grach, czy na necie.Jednak częściej zawiesza się podczas grania.Temperatury sprawdzane everestem są niskie.Procka mam athlon 1700+ a płytkę główną Abit KD7

#2 Użytkownik jest niedostępny   kodobi Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: So, 03 Maj 08

Napisany 17 Październik 2008 - 20:42

Jeżeli nie ma to chociaż napiszcie ,że nie ma a nie głucha cisza :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   kbo Ikona

  • "koleś z kombo"
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3580
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 17 Październik 2008 - 22:19

Nie ma ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Agent.Smith Ikona

  • no, i am not on F.!#ing Facebook
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 960
  • Dołączył: Wt, 14 Paź 08

Napisany 17 Październik 2008 - 22:35

oczywiscie ze jest. Np : HD Tune 2.53

#5 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca Ikona

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30516
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 17 Październik 2008 - 22:50

1. Temp mierzy się pod obciążeniem, np: Orthos/Prime95 w teście SmallFFT.
2. Sprawdź pamięci programem GoldMemory, albo Memtest pod kątem błędów.
3. Napięcia zasilające zmierz miernikiem, nawet takim za 20zł. Da dokładniejsze pomiary od czujnika na płycie, z którego czerpią programy diagnostyczne Everest, SpeedFan itp.
4. Skoro stary zasilacz się zepsuł, zakładam, że po kupnie nowego (ale nie Tracera, Codegena albo innego szrotu) dobrze docisnąłeś kable zasilające.
5. Zasilacz podłącz do prądu poprzez listwę ACAR. To winno ustabilizować napięcie przychodzące do komputera.
6. Jaki system, SP i aktualizacje?
7. Jakie sterowniki?

#6 Użytkownik jest niedostępny   kodobi Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: So, 03 Maj 08

Napisany 18 Październik 2008 - 19:23

Zobacz postAgent.Smith, o 17 Październik 2008, 23:35, napisał(a):

oczywiscie ze jest. Np : HD Tune 2.53


A czy czasami HD tune nie jest do dysków twardych?

Cytuj

1. Temp mierzy się pod obciążeniem, np: Orthos/Prime95 w teście SmallFFT.
2. Sprawdź pamięci programem GoldMemory, albo Memtest pod kątem błędów.
3. Napięcia zasilające zmierz miernikiem, nawet takim za 20zł. Da dokładniejsze pomiary od czujnika na płycie, z którego czerpią programy diagnostyczne Everest, SpeedFan itp.
4. Skoro stary zasilacz się zepsuł, zakładam, że po kupnie nowego (ale nie Tracera, Codegena albo innego szrotu) dobrze docisnąłeś kable zasilające.
5. Zasilacz podłącz do prądu poprzez listwę ACAR. To winno ustabilizować napięcie przychodzące do komputera.
6. Jaki system, SP i aktualizacje?
7. Jakie sterowniki?


ad.1 Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

ad.2 Sprawdziłem i było coś takiego: pass count 1 status-failed errors 101 (nie chciało mi sie dłużej czekać bo to chyba i tak za dużo tych błędów) :szczerbaty:
ad.3 Mam miernik ale nie potrafie się nim obsługiwać :P
ad.4 Najpierw miałem przez 1 mies megabajta(samobójstwo, wiem) a teraz mam chyba medecom feelIII 350ATX To jak miałem źle docisnąć? :D bo trochę nie rozumie tego
ad.5 Mam zwykły przedłużacz na 4 miejsca, z tym że w ostatnim miejscu jest podłączona ,,rozdziałka'' na jeszcze 3 gniazda.Ma to jakieś znaczenie?
ad.6 Win XP SP3
sd.7 Sterowniki aktualne

#7 Użytkownik jest niedostępny   kbo Ikona

  • "koleś z kombo"
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3580
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 18 Październik 2008 - 19:43

Zobacz postkodobi, o 18 Październik 2008, 20:23, napisał(a):

ad.3 Mam miernik ale nie potrafie się nim obsługiwać :P
toś dał po garach :E

#8 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca Ikona

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30516
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 18 Październik 2008 - 20:00

1. Jak testujesz, używaj priorytetu 8,9 a nie 1.
2. To może być wina uszkodzonych pamięci. Sprawdź inne timingi oraz dzielnik pamięci.
3. http://zenfist.pl/pelen.php?id=40
5. Takie drzewko to zaproszenie do awarii.

#9 Użytkownik jest niedostępny   kodobi Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: So, 03 Maj 08

Napisany 18 Październik 2008 - 21:08

No to dzięki. W przedłużaczu zostawię tylko najpotrzebniejsze, pożyczę pamięci od kolegi i dam znać czy coś pomogło.
Pozdrawiam

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych