Forum PCLab.pl: Pomocy! Komputer nie odpala - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Pomocy! Komputer nie odpala Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   milosz123123 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wed, 22 Paź 08

Napisany 22 Październik 2008 - 17:53

Prosze was o pomoc zlozylem dzis kompa plyta glowna MSI NEO2 , ram Goodram 1gb, grafika geforce 8600gt sonic+,procek dual core e2160. I problem tkwi w tym ze po podlaczeniu wszystkich kabelkow komputer wogole nie reaguje jak sie wciska przycisk power, swieci sie tylko czerwona lampka na plycie. Co to moze byc?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Boc Ikona

  • Miami Ink fan :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2371
  • Dołączył: Wed, 26 Wrz 07

Napisany 22 Październik 2008 - 17:58

Wylewny jesteś ,nie ma co :E
Podaj dokładnie co masz :cool:

#3 Użytkownik jest niedostępny   milosz123123 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wed, 22 Paź 08

Napisany 22 Październik 2008 - 18:02

Plyta glowna msi p35 Neo2,ram 1gb goodram,grafa geforce 8600gt sonic+,procek dualcore e2160,obudowa mustang i zasilacz mustang

#4 Użytkownik jest niedostępny   BeMoL Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 497
  • Dołączył: Nd, 03 Cze 07

Napisany 22 Październik 2008 - 18:03

Zasilacz do wymiany!

#5 Użytkownik jest niedostępny   milosz123123 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wed, 22 Paź 08

Napisany 22 Październik 2008 - 18:05

tylko ze on jest nowy nieuzywany

#6 Użytkownik jest niedostępny   Coollfon Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 422
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 08

Napisany 22 Październik 2008 - 18:06

Nie zrobiłeś zwarcia przy podłączaniu kompa ? Sprawdź bezpiecznik na zasilaczu ( może popłynął za duży prąd ). Odpalasz z przycisku ? Jeśli tak to spróbuj zewrzeć 2 piny power na płycie głównej!

Ten post był edytowany przez Coollfon dnia: 22 Październik 2008 - 18:07


#7 Użytkownik jest niedostępny   baczu Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 22 Październik 2008 - 18:07

jezeli w ogóle nie startuje a prąd jest (dioda sie swieci) to wg mnie masz cos nie tak z przyciskiem power-u
sprawdz czy kabelki od PWR SW masz dobrze podpiete pod płyte, albo na któtko odpal (np. śrubokręt)
no nawet jak ramu nie bedzie i karty graf to proc i wiatrak powinien ruszyc

#8 Użytkownik jest niedostępny   tomuss Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: Pt, 22 Sie 08

Napisany 22 Październik 2008 - 18:19

Może nie przełączyłeś przycisku na zasilaczu, albo listwy nie właczyłeś :P. Tak na serio to albo spaliłeś zasilacz, możesz powąchać czy nie śmierdzi, albo nie podłączyłeś zasilania do jakiegoś komponentu i rozwarcie jest.

#9 Użytkownik jest niedostępny   baczu Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 22 Październik 2008 - 18:25

Zobacz postmilosz123123, o 22 Październik 2008, 18:53, napisał(a):

swieci sie tylko czerwona lampka na plycie.

czyli listwa właczona :) ale szczerze to faktycznie zasilacz mógł isc z dymem, ale imo malo prawdopodobne
pewnie źle kabelki od startu puszczone, albo starter nie działa
wez na krótko spróbuj odpalic

odłącz wszystkie kable od dysków, napędów
zostaw tylko główny 24 piny do płyty i spróbuj odpalic

Ten post był edytowany przez baczu dnia: 22 Październik 2008 - 18:29


#10 Użytkownik jest niedostępny   milosz123123 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wed, 22 Paź 08

Napisany 22 Październik 2008 - 18:44

przed chwila przelozylem zasilacz na 100% dzialajacy z tego kompa z ktorego teraz do was pisze i komputer dalej nie odpala... Probowalem nawet na krotko go odpalic i bez zadnych efektow. Zaden wiatraczek sie nie ruszyl wogole

Ten post był edytowany przez milosz123123 dnia: 22 Październik 2008 - 18:47


#11 Użytkownik jest niedostępny   Coollfon Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 422
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 08

Napisany 22 Październik 2008 - 18:52

Zresetuj CMOS zworką lub wyjmij baterię. Miałem tak kiedyś jak podłączałem zasilacz i zrobiłem zwarcie i płyta włączyła jakąś blokadę że nie dało się jej uruchomić. Zresetowanie BIOS-u pomogło!

#12 Użytkownik jest niedostępny   milosz123123 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wed, 22 Paź 08

Napisany 22 Październik 2008 - 18:54

baterie juz wyciagalem chyba ze 2razy a na zworkach sie nie znam :(

#13 Użytkownik jest niedostępny   godzio606 Ikona

  • Up The Irons!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2230
  • Dołączył: Cz, 11 Paź 07

Napisany 22 Październik 2008 - 18:57

Jesteś pewien, że dobrze podłączyłeś przedni panel?
Zasilacz Mustang, może być nowy i może być stary, ale i tak do wymiany, gdyż samobójstwem jest do niego cokolwiek podłączać.

#14 Użytkownik jest niedostępny   milosz123123 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wed, 22 Paź 08

Napisany 22 Październik 2008 - 19:01

panel przedni podlaczylem na 99%dobrze, probowalem podlaczyc na krotko ale i tak nie odpalil komputer.Probowalem na zasilaczu SilverPower i tez nic :(

#15 Użytkownik jest niedostępny   Coollfon Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 422
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 08

Napisany 22 Październik 2008 - 19:03

Płyta jest nowa? Może to ona jest uszkodzona? Może coś z BIOS-em? Wiatraczki się kręcą ? Chipset się grzeje ?

#16 Użytkownik jest niedostępny   milosz123123 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wed, 22 Paź 08

Napisany 22 Październik 2008 - 19:08

Plyta jest uzywana tu ja kupilem http://allegro.pl/it..._ip35_s775.html

Wiatraczki zadne sie nie kreca naewt w zasilaczu

#17 Użytkownik jest niedostępny   Coollfon Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 422
  • Dołączył: Cz, 11 Wrz 08

Napisany 22 Październik 2008 - 19:15

No to raczej coś z płytą! Nie uszkodziłeś czegoś przy montażu ? Sprawdź dokładnie bo zdarza się że podczas wysyłki uszkodziło się mobo! Widziałem wiele takich płyt z błahym uszkodzeniem typu rezystorek który jest dość wrażliwy i może odpaść przy lekkim uderzeniu! Wygląda on tak: http://www.r2d2.fait...ia/rezystor.jpg Jest bardzo mały i może różnić się kolorem od tego na zdjęciu!

#18 Użytkownik jest niedostępny   baczu Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 22 Październik 2008 - 19:18

co do resetu biosu to masz przycisk na płycie, nie baw sie w wyjmowanie baterii (czerwony przycisk pod baterią, przytrzymaj z 3 sekundy, ofc na wyłączonym kompie, ale w Twoim przypadku to nie problem :)

podłaczyłeś wszystkie kable jak trzeba, 24 do płyty i 4 piny do proca

twoja płyta: SW1 to reset biosu, JFP1 - tam gdzie sie załącza
Dodaj obrazek

i z bliska: spinasz piny 6 i 8
Dodaj obrazek

Zobacz postmilosz123123, o 22 Październik 2008, 20:08, napisał(a):

Wiatraczki zadne sie nie kreca naewt w zasilaczu


sie nie kręcą bo zasilacz sie nie uruchamia (nie ma sygnału), mozesz go na sucho sprawdzic czy sie załączy

#19 Użytkownik jest niedostępny   milosz123123 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wed, 22 Paź 08

Napisany 22 Październik 2008 - 20:02

dobra dzieki za pomoc. Problem rozwiazany -komputer chodzi

#20 Użytkownik jest niedostępny   baczu Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 22 Październik 2008 - 20:32

a mozesz powiedziec co bylo nie tak

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych