Forum PCLab.pl: Opóźniony zapis nie powiódł się - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Opóźniony zapis nie powiódł się Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Pablo2006 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Pt, 25 Sie 06

Napisany 19 Listopad 2008 - 18:35

Witam!

Mam pewien niepokojący problem. Otóż podczas próby zapisu danych na dysku twardym pojawia się następujący komunikat:

Cytuj

{Opóźniony zapis nie powiódł się}
System Windows nie mógł zapisać wszystkich danych dla pliku x.
Dane zostały utracone.
Powodem tego błędu mogła być awaria sprzętu komputerowego lub połączenia sieciowego. Spróbuj zapisać ten plik w innym miejscu.


Najczęściej występuje on podczas pobierania plików z internetu. Przegooglowałem już sporo stron, próbowałem podanych tam rozwiązań problemu i nic nie pomagało. Wyłączenie buforowania zapisu danych również w niczym nie pomogło. Po wystąpieniu komunikatu z błędem system jest praktycznie nie do życia.

Warto wspomnieć, że problem występuje tylko na 160-Gigabajtowym WD, na którym trzymam dane. Oprócz niego mam 20-Gigabajtowego Seagate'a, na którym nie ma żadnych problemów.

Proszę Was o pomoc! Dysk defragmentowałem dwukrotnie poprzez O&O Defrag. Mam XP z Service Packiem 3.

Reszta konfigu: Gigabyte K8NE | Sempron 3000+ 1.8GHz | 768MB RAM GoodRam DDR | Seagate 20GB + WD 1600AAJS | GIGABYTE GeForce 6600

#2 Użytkownik jest niedostępny   diabełek060 Ikona

  • You're pro or You're noob. That's life.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3510
  • Dołączył: Wed, 21 Lis 07

Napisany 19 Listopad 2008 - 18:58

Dawno temu miałem to samo na dysku Samsung 80GB - okazało się, że został uszkodzony, bo zasilacz nie dostarczał stabilnego napięcia. Podaj swój zasilacz :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Pablo2006 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Pt, 25 Sie 06

Napisany 19 Listopad 2008 - 21:00

AmacroX 400W

#4 Użytkownik jest niedostępny   Pablo2006 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Pt, 25 Sie 06

Napisany 20 Listopad 2008 - 18:32

I co, nikt nie wie? ;(

#5 Użytkownik jest niedostępny   Grzegorz_J Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13353
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Ikona postu  Napisany 20 Listopad 2008 - 18:35

Zasilacz dobry. Probowales podpiac dysk na inny komputer np. u kolegi i czy jest to samo?? Wymienic tasme danych ATA lub serial-ata??

#6 Użytkownik jest niedostępny   Zonc Ikona

  • (Oo\___/oO)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6452
  • Dołączył: Pn, 26 Mar 07

Napisany 20 Listopad 2008 - 19:01

Również miałem ten sam problem i też mam dwa dyski, z tym że jeden dysk miał "opóźniony zapis nie powiódł się" a drugi przełączał się w tryb PIO. Walczyłem z tym naprawdę długo, mieszałam w rejestrze, formaty, zmieniałem taśmy itp.

I ostatecznie bo długiej wojnie znalazłem rozwiązanie (co prawda przyczyny nie ale to już trudno). Pomogło podłączenie dysków do kontrolera JMicron a nie do tych żółtych intelowskich (płyta ma 4x żółte i 2x JMicron fioletowe). Zewnętrzny kontroler jakoś tam ignoruje błędy i nic się nie dzieje złego. Nie wiem czy Ty masz na płycie inne złącza, ale spróbuj.

#7 Użytkownik jest niedostępny   rokko Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 510
  • Dołączył: Pt, 17 Paź 08

Napisany 20 Listopad 2008 - 19:42

Zakładam, że cały problem dotyczy dysku ATA.

- sprawdź taśmę czy jest odpowiednia i czy nie jest uszkodzona (są dwa typy 40 i 80 żyłowa, jeżeli do podłączenia dysku użyłeś starszej 40 żyłowej, zmień ją na 80-kę),
- ustaw poprawny tryb pracy dysku (bios się kłania oraz menedżer urządzeń w systemie; Start -> Uruchom -> devmgmt.msc).

#8 Użytkownik jest niedostępny   Pablo2006 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Pt, 25 Sie 06

Napisany 20 Listopad 2008 - 21:45

@X - Fi - tak, w domu mam taśmę SATA 26AWG i 30AWG. Nie wiem czym się różnią, ale na tym i na tym występuje problem. U kolegi nie próbowałem.
@rokko - nie, to jest SATA, w końcu podałem wyżej model dysku ;)

@Zonc - a bardzo możliwe, bo niedawno wymieniałem płytę, na starej nie było problemów

Ten post był edytowany przez Pablo2006 dnia: 20 Listopad 2008 - 22:38


#9 Użytkownik jest niedostępny   Fudster's Ikona

  • World in My Eyes
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1027
  • Dołączył: So, 29 Gru 07

Napisany 21 Listopad 2008 - 01:03

Kiedys mialem podobny przypadek. Kupilem nowa plyte i procek dokladnie P4 :Up_to_s: mialem dwa dyski w kompie jeden sformatowalem juz pod nowym sprzetem i zainstalowalem system drugi dysk natomiast byl sformatowany na kompie kumpla ktory to mial AMD. Po podlaczeniu go pod nowe mobo mialem dokladnie ten komunikat przy probie kopiowania plikow czy to z plyty czy z drugiego dysku. Zrobilem drugi raz format dysku tyle ze na swoim juz sprzecie dysk to 80GB Samsung i pomoglo. Po tym zabiegu wszytsko dzialalo jak nalezy. Nie wiem jakie to mialo znaczenie format to format czy to pod AMD czy pod Intelem i tak system plikow byl NTFS. :hmm: ale jak juz napisalem ja u siebie takowy przypadek mialem i w taki sposob go rozwiazalem co jednak nie znaczy ze u Ciebie moze byc podobnie. Ale kto wie.
Pozdrawiam

#10 Użytkownik jest niedostępny   Pablo2006 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Pt, 25 Sie 06

Napisany 23 Listopad 2008 - 15:16

Kumpel kupił nowy komputer i dał mi swój stary dysk - Barracudę 80GB na ATA. Zgrałem sobie ważniejsze dane na niego i sformatowałem wadliwy dysk. Jak na razie wszystko śmiga. W razie problemów napiszę na nowo :).

#11 Użytkownik jest niedostępny   Pablo2006 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Pt, 25 Sie 06

Napisany 21 Czerwiec 2009 - 00:39

No i niestety piszę na nowo.

Kilkukrotnie formatowałem dysk od ostatniego razu i zawsze działał sprawnie do pewnego momentu. Gdy był już zapełniony do ponad połowy występował wspomniany komunikat.

Dzisiaj również się to pojawiło. Jeżeli zgram wszystko i sformatuję twardziela to znów będzie jak zawsze - podziała, a później padnie. Nie wiem co mam z tym zrobić. W ogóle nie da się korzystać z dysku.

Jakieś pomysły? :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Pablo2006 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Pt, 25 Sie 06

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 19:13

Nikt?

#13 Użytkownik jest niedostępny   sudek21 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 197
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 19:21

Zobacz postPablo2006, o 23 Czerwiec 2009, 20:13, napisał(a):

Nikt?

kolego weź jakiś program do sprawdzania dysków (google się kłania), może ci siada i masz bad sectory, sprawdź, przeskanuj i jak skończysz to napisz co Ci wyszło.

#14 Użytkownik jest niedostępny   pawe song Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1262
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 20:01

Screen z HD Tune, zakłądka Health.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Pablo2006 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Pt, 25 Sie 06

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 20:18

Dzisiaj jeszcze podrzucę.

Mam takie pytanie: czy to może być wina uwalonego kontrolera SATA?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Zonc Ikona

  • (Oo\___/oO)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6452
  • Dołączył: Pn, 26 Mar 07

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 21:14

Zobacz mój post nr 6

#17 Użytkownik jest niedostępny   Pablo2006 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Pt, 25 Sie 06

Napisany 25 Czerwiec 2009 - 13:36

Zobacz postpawe song, o 23 Czerwiec 2009, 20:01, napisał(a):

Screen z HD Tune, zakłądka Health.


Załączony plik  HDTune_Health_WDC_WD1600AAJS_00PSA.png (45.37K)
Ilość pobrań: 115

#18 Użytkownik jest niedostępny   pawe song Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1262
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 25 Czerwiec 2009 - 18:18

Dysk uwalony. Rób backup i kupuj nowy.

#19 Użytkownik jest niedostępny   mariusz231 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 635
  • Dołączył: Wt, 30 Paź 07

Napisany 06 Listopad 2010 - 18:23

Witam,

Nie chce zakładać nowego wątku tylko odświeżam temat. Ostatnio po normalnym restarcie komputera, gdy chciałem wejść na partycję jednego z dysków pojawił mi się taki komunikat załączony w screenshot, dodam że jest to dysk WD800JB podzielony na dwie różnie partycje. Dane udało mi się odzyskać za pomocą easy recovery, po czy jedną z partycji sformatowałem i przerzuciłem tam odzyskane dane. Dysk sprawdziłem chkdsk spod widny oraz aplikacją WD pobraną ze strony, drugi test był przeprowadzany spod dosu. Oczywiście żadnych błędów nie znaleziono, zainstalowałem HD Tune i wykonałem test dysku także nie wykrył żadnych błędów, informację w załączonych screenach. Co mnie nie dziwi to, czasy zapisu i odczytu są na poziomie 5,6MB's dodam że drugi dysk podłączony pod tą samą taśmę także wd 160GB ma czasy na poziomie 70 MB's, czyli normalne, czytałem że możne być to wina taśmy, ale chyba drugi dysk zachowywałby się tak samo jak pierwszy. Mam zamiar sprawdzić dysk jeszcze MHDD, w razie czego go wyzeruje i jeszcze raz sprawdzę, tylko nie wiem czy ma to sens. Dodam że dzisiaj gdy zainstalowałem everesta i wykonywałem jakiś test dysku pojawił mi się komunikat. Zapomniałem dodać że dysk pracuje jako dodatkowy i nie jest systemowym dyskiem, ustawiony jako slave.

{Opóźniony zapis nie powiódł się}
System Windows nie mógł zapisać wszystkich danych dla pliku x.
Dane zostały utracone.
Powodem tego błędu mogła być awaria sprzętu komputerowego lub połączenia sieciowego. Spróbuj zapisać ten plik w innym miejscu.

Może ma ktoś jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez mariusz231 dnia: 06 Listopad 2010 - 18:41


#20 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] Ikona

  • Wiecznie niewyspany...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14418
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 06 Listopad 2010 - 20:50

Sprawdź w menedżerze urządzeń w jakim trybie działa kontroler dla tego dysku. Jak się przestawił na PIO, to spróbuj zmienić na dma. Jak się nie da, to usuń kontroler i uruchom ponownie system.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych