Forum PCLab.pl: Mini-ITX MINIX 780G-SP128M - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Mini-ITX MINIX 780G-SP128M Recenzja rozbudowywana

#1 Użytkownik jest niedostępny   dmgary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1588
  • Dołączył: Nd, 26 Mar 06

Napisany 21 Listopad 2008 - 21:38

Witam !

Na wstępie mojej mini recenzji przedstawię głównych bohaterów :

1. Płyta główna J&W Technology Limited
model Minix 780G-SP128M

2. Procesor AMD Athlon X2 BOX
Model 4850e 2,5 GHz EE 45W

3. Pamięci Kingston Technology SO-DIMM DDR2
Model HyperX KHX6400SLLK2/2G

4. Zasilacz Flex-ATX Ever-Power
Model PB-120 120W

5. Obudowa mini-ITX KMEX
Model CI-9A91

6. Dysk Seagate Barracuda
Model 7200.11 500 GB




Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

1. Płyta główna w standardzie mini-ITX wymiar 17 cm x 17 cm .
Najciekawszy element zestawienia ;) bo w Polsce raczej nie do kupienia .
Płyta zbudowana jest w oparciu chipsetu AMD 780G/ SB700 , jest wyposażona w podstawkę AM2+ i obsługuje procesory AMD Sempron / Athlon 64 / Athlon 64 X2 / Phenom .
Jedynym ograniczeniem jest TDP , które producent określił jako max. 95W .
Zintegrowana grafika Radeon HD3200 (zgodna z DirectX10) ma zapewnić zabawę na wysokim poziomie jak i odtwarzanie materiałów HD .
Grafika ma trzy złącza do wyboru VGA , DVI i HDMI . (Brakuje tylko Display Port ) .
Oprócz 10 portów USB 2.0 , mamy do dyspozycji , jeden port eSATA , port LAN 1 GB i 4 porty SATA-2
Na malutkiej płycie znalazło się jeszcze miejsce na port COM , IR , i jedno złącze dwuportowe , dla starszych urządzeń masowych IDE ATA 133.
Zastosowany ośmiokanałowy kontroler dźwięku to układ firmy Realtec ALC 885 .
Producent przewidział też możliwość dalszej rozbudowy wyposażając płytę w jeden slot PCI-e x 16 2.0 .
W rzeczywistości zainstalowana w tym złączu karta działa jako PCI-E x 4 2.0 .

Na płycie jest jeszcze jedno złącze a mianowicie J1 . Indagowany przeze mnie producent napisał , że w/w złącze w przyszłości może służyć do podłączenia modułu bluetooth , modułu pilota itp.

Czego brakuje ?

Brak WiFi i brak FireWire ale na płycie o rozmiarach 170 x 170 mm to i bez tego jest strasznie ciasno . Tak ciasno że zastosowane złącze pod pamięci to znane z laptopów 200 pinowe podstawki SO-DIMM DDR2 . Na szczęście są dwa złącza , tak że dual powinien działać .


Płyta sprzedawana jest w bardzo atrakcyjnym czarnym opakowaniu . W środku oprócz chronionej przeźroczystym tworzywem płyty , znajdziemy :

2 kable SATA ,
1 kabel IDE 80 ,
1 przejściówka zasilania ,
Tylna blaszka ,
I od niedawna dodatkowo pojawił się w zestawie cichy wentylatorek na chipset (40 x 40 mm ) wraz ze śrubkami mocującymi ,
Instrukcja drukowana ,
Płyta ze sterownikami .
Jak dobrze jeszcze poszukamy w pudełku znajdziemy 2 naklejki na obudowę zwiększające szybkość dekodowania materiałów HD ;) .


Generalnie płyta robi bardzo miłe pierwsze wrażenie i wygląda , jak dla mnie , przepięknie .


Dodaj obrazek

2.Procesor
Tu nie ma co się specjalnie rozpisywać , standardowy procek ze stajni AMD z serii EE .
Pod uwagę brałem tylko procesory o max. TDP 45W . Najmocniejszym procesorem spełniającym ten warunek jest Athlon X2 5050e ale jego cena jest nieadekwatna do wydajności , także poprzestałem na niewiele wolniejszym Athlon’ie X2 4850e (2500 MHz zamiast 2600 MHz).
Procek jest ze standardowym BOX’owym chłodzeniem .


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

3.Pamięci
Tu ciekawostka . Pamięci , które dostałem to sprzedawane w dualu ramy firmy Kingston z serii hyperX . 2 x 1 GB zbudowane z kostek firmy ELPIDA .
Ponieważ bios płyty pozwala na zmianę parametrów pamięci jak i napięcia będę pewnie prekursorem podkręcania modułów SO-DIMM .


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

4. Zasilacz
Zasilacz wydaje się śmiesznie mały przy swoich wymiarach 150 x 82 x 43 mm.
Moc maksymalna podana przez producenta to 120 W . Zasilacz ma 20 pinowe złącze do zasilania płyty i „intelowskie” 4 pinowe i 2 x sata oraz 2 złącza 4 pinowe do hdd/cd .
W zasilaczu jest mały wentylatorek , który ma zwiększać obroty wraz z obciążeniem zasilacza . Po zakupie płyty spostrzegłem , że ta ma akurat 24 pinowe zasilanie i dodatkowo oczywiście 4 pinowe . Nie ma problemu – lutownica w rękę i przerobiłem 20 pinowe na 24 pinowe zasilanie , wykorzystując starą 20+4 pinową wtyczką . ( Na płycie zasilacza były wolne miejsca lutownicze więc nie było z tym większego problemu .)
Dumny z siebie , przeczytałem na drugi dzień , w instrukcji do płyty ,że ta zadawala się też 20 pinowym zasilaniem . Hehe , ale już po ptakach . :lol2:

EDIT

Ten zasilacz to MASAKRA - po chwili pracy wyje głośniej niż mój odkurzacz !! :mad2: - nie polecam nikomu !!



Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

5. Obudowa
Tu miałem dylemat czy nie zastosować super małej obudowy firmy ModeCom model Fell 202.
Zaniechałem jednak jej zastosowanie z dwóch podstawowych powodów :
Brak możliwości wykorzystania w przyszłości złącza PCI-e i napęd DVD/BlyRay mieści się tylko w wersji slim , a to mi nie odpowiada .
Ostatecznie wybór padł na większą budę firmy Kmex .
1 zew. zatoka 5,25” i jedna 3 ½” i miejsce w środku na Hdd ½” .
Z przodu znalazło się jeszcze miejsce na wejście słuchawkowe i mikrofonowe oraz 2 porty USB.
Obudowa wykonana dość staranie i jest wystarczająco sztywna .
Na tylniej ściance producent przewidział zastosowanie wentylatora 92 mm . Skorzystałem z tej możliwości instalując tam NB SilentFan XE1.

Dodaj obrazek


6.Dysk
O dysku napiszę coś jak go przetestuję . 500 GB , 7200 obr/min , 32 MB cache 11 generacja – zobaczymy , porównam go z moim drugim starszym dyskiem 1 TB F1 . Wtedy coś napiszę .
Na ten moment mogę powiedzieć ,iż mam wrażenie że samsung jest odrobinę cichszy , ale to może subiektywne odczucie ?


Postępy w składaniu ...

Dodaj obrazek

Obsadzone pamięci

Dodaj obrazek


I złożona buda



Dodaj obrazek





Postępy w zcalaniu tego wszystkiego w całość będę umieszczał w tym temacie .





Ps. Proszę o uwagi o komentarze ...

Ten post był edytowany przez dmgary dnia: 08 Luty 2009 - 10:47


#2 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 29 Listopad 2008 - 21:53

Fajnie sie zapowiada. Mam nadzieję że będziesz też robić jakieś testy, a jeśli nie to ze swojej strony zachęcam do ich przeprowadzenia.

Jedyne pytanie jakie mnie nurtuje to : Do czego służy tak mały PC ?? Jakie jest jego przeznaczenie ??

No oczywiście jak byś podał ceny podzespołów to też by było fajnie.
hmm... a jak się przedstawia temperatura ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   dmgary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1588
  • Dołączył: Nd, 26 Mar 06

Napisany 01 Grudzień 2008 - 23:36

Zobacz postsobol199, o 29 Listopad 2008, 21:53, napisał(a):

Fajnie sie zapowiada. Mam nadzieję że będziesz też robić jakieś testy, a jeśli nie to ze swojej strony zachęcam do ich przeprowadzenia.

Jedyne pytanie jakie mnie nurtuje to : Do czego służy tak mały PC ?? Jakie jest jego przeznaczenie ??

No oczywiście jak byś podał ceny podzespołów to też by było fajnie.
hmm... a jak się przedstawia temperatura ?



Podstawowe zastosowanie tego komputerka to Video HD , mkv , x264 , VC1 itp. oprócz tego internet .

Co do testów .. potrzeba trochę czasu . Wrzucę tu na pewno !

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 06 Grudzień 2008 - 01:22

No to na pewno się nada ;] Czekam na testy.

#5 Użytkownik jest niedostępny   darlowiak 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 439
  • Dołączył: So, 24 Maj 08

Napisany 08 Grudzień 2008 - 21:15

fajna mała płytka

#6 Użytkownik jest niedostępny   Mateo21 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: So, 15 Gru 07

Napisany 11 Luty 2009 - 13:22

Do Video HD a płyta nie posiada Display port... ale ogólnie fajny pomysł :)

Ten post był edytowany przez Mateo21 dnia: 11 Luty 2009 - 13:23


#7 Użytkownik jest niedostępny   Oskar Kamiński 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wt, 26 Sie 08

Napisany 15 Luty 2009 - 15:22

I jak sprawuje się sprzęt? Gdzie kupowałeś tą płytę?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Jeden_z_lepszych 

  • ?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1019
  • Dołączył: So, 14 Lip 07

Napisany 15 Luty 2009 - 15:38

Zobacz postMateo21, o 11 Luty 2009, 13:22, napisał(a):

Do Video HD a płyta nie posiada Display port... ale ogólnie fajny pomysł :)


Ale ma DVI i HDMI więc to bez różnicy, jeden kabelek w tą czy w tą....


imo do HT bardzo dobry sprzęt

czekamy na testy :glodny:

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qniczeq 

  • ♪ Let's Rock!! ♪
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4903
  • Dołączył: Wt, 27 Gru 05

Napisany 13 Marzec 2009 - 21:38

Wciąż testów nie ma :(

#10 Użytkownik jest niedostępny   Soulburner 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2913
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 02

Napisany 13 Marzec 2009 - 21:50

Ja się zastanawiam, po co modyfikowanie wtyczki zasilacza? Czy wtyczka 20pin jest w czymś gorsza od 20+4?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Qniczeq 

  • ♪ Let's Rock!! ♪
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4903
  • Dołączył: Wt, 27 Gru 05

Napisany 14 Marzec 2009 - 13:48

Zobacz postSoulburner, o 13 Marzec 2009, 21:50, napisał(a):

Ja się zastanawiam, po co modyfikowanie wtyczki zasilacza? Czy wtyczka 20pin jest w czymś gorsza od 20+4?

Nie wiem, może jest zbyt toporna :E :E

#12 Użytkownik jest niedostępny   dmgary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1588
  • Dołączył: Nd, 26 Mar 06

Napisany 14 Marzec 2009 - 18:00

Zobacz postUberDagger, o 14 Marzec 2009, 13:48, napisał(a):

Nie wiem, może jest zbyt toporna :E :E



Hehe wtyczka spoko , ale płyta ma 24 pin +4 pin , a po przerobieniu doczytałem ,że 20 pin+4 wystarcza . :lol2:

Testów nie ma bo mam dopiero teraz czas na przerobienie tego wyjącego zasilacza , jak go dokonam to zacznę testować .

Ps. Płyta kupiona w Niemczech , w Polsce nieosiągalna .

#13 Użytkownik jest niedostępny   Qniczeq 

  • ♪ Let's Rock!! ♪
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4903
  • Dołączył: Wt, 27 Gru 05

Napisany 15 Marzec 2009 - 18:25

a zmiana chłodzenia na procku się zapowiada?? :D

#14 Użytkownik jest niedostępny   dmgary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1588
  • Dołączył: Nd, 26 Mar 06

Napisany 15 Marzec 2009 - 20:41

Zobacz postUberDagger, o 15 Marzec 2009, 18:25, napisał(a):

a zmiana chłodzenia na procku się zapowiada?? :D



Kurde , skąd wiesz ? :lol2:

Na procek idzie NT01 Evolution

Dodaj obrazek

#15 Użytkownik jest niedostępny   STARTX_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 862
  • Dołączył: Wt, 17 Cze 08

Napisany 01 Kwiecień 2009 - 00:03

Ja mam nieco inną prośbę/propozycję.

Czy możesz zmierzyć wnętrze tej obudowy i powiedzieć czy bez większego demolowania da radę upchnąć do niej zasilacz dell?

Wymiary: 281x104x41

Dodaj obrazek

Tak na marginesie, to chyba każdy kto buduje htpc może rozważyć zakup markowego zasilacza typu dell, ibm czy hp zamiast drogich i wyjących noname itx tym bardziej, że 160-210W kosztują 50-100zł ;)

Ciekaw jestem czy taki 210W pociągnął by zotac+e2160+9600gt...

Pozdr.

Ten post był edytowany przez STARTX_PL dnia: 01 Kwiecień 2009 - 15:14


#16 Użytkownik jest niedostępny   jawor121 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1507
  • Dołączył: Pn, 20 Sie 07

Napisany 01 Kwiecień 2009 - 08:12

Teoretycznie powinien,bez kręcenia.Znasz jego parametry?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Pantokrator 

  • Paedofinder General
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2579
  • Dołączył: Nd, 03 Sie 08

Napisany 01 Kwiecień 2009 - 13:15

Cytuj

W zasilaczu jest mały wentylatorek , który ma zwiększać obroty wraz z obciążeniem zasilacza . Po zakupie płyty spostrzegłem , że ta ma akurat 24 pinowe zasilanie i dodatkowo oczywiście 4 pinowe . Nie ma problemu – lutownica w rękę i przerobiłem 20 pinowe na 24 pinowe zasilanie , wykorzystując starą 20+4 pinową wtyczką . ( Na płycie zasilacza były wolne miejsca lutownicze więc nie było z tym większego problemu .)
Dumny z siebie , przeczytałem na drugi dzień , w instrukcji do płyty ,że ta zadawala się też 20 pinowym zasilaniem . Hehe , ale już po ptakach .


- zdumiewasz mnie autorze. Chyba 1000 razy było o tym, że te dodatkowe 4 piny to pic na wodę, całe mmnóstwo ludzi na forum sobie bez nich radzi. No ale twoja robota, twój czas. Widać po raz kolejny, że warto czytać instrukcję obsługi.
Co do zasilacza - skoro i tak straciłeś już gwarę, więc może by tak wymienić ten wiatraczek na coś cichszego?

#18 Użytkownik jest niedostępny   STARTX_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 862
  • Dołączył: Wt, 17 Cze 08

Napisany 01 Kwiecień 2009 - 14:09

Zobacz postjawor121, o 1 Kwiecień 2009, 09:12, napisał(a):

Teoretycznie powinien,bez kręcenia.Znasz jego parametry?


model HP-U2106F3

* 4" Wide X 1.5" Thick X 11.25" Deep
* One ATX connector (20 pin)
* One 12V connector for P4 motherboards
* Three IDE 4 PIN connectors
* One Floppy 4 PIN connectors
* One Dell 6 PIN connector

Output Max. Load
+5VFP 2A
-12V 0.5A
+12V 12A
+5V 15A
+3.3V 10A

Ciekawe czy ten dell 6pin to zasilanie pcie.

Pozdr.

Ten post był edytowany przez STARTX_PL dnia: 01 Kwiecień 2009 - 14:10


#19 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 01 Kwiecień 2009 - 23:40

Typowy komp do neta i pracy we Windowsie.
Mi sie podoba ten kompaktowy rozmiar.

#20 Użytkownik jest niedostępny   mmi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Cz, 02 Kwi 09

Napisany 02 Kwiecień 2009 - 06:34

To ja dodam od siebie, że standard zasilaczy stosowany w tych chińskich podróbach shuttle'a to flex atx.

Sam wymieniłem tego bzyczka w psu na innego, ale zasilacz padł na pysk :( Na szczęście bebechy ocalały.

Zakupiłem zamiennik fortrona (150zł :( ) i póki co działa i jest ultracichy.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Do wyboru http://www.fsp-group...d...d=2&fid=143


Jakiś czas temu pozbyłem się atoma i obecnie składam itx'a opartego na zotaku 9300.

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Problemem jest tylko radiator, mam 4centy miedzy podstawką a zasilaczem i muszę coś ciekawego wynaleźć, wiem, że wyszła niedawno na rynek jakaś akasa i silverstony low profile - tylko, że nigdzie tego w PL dostać nie idzie.
Wujek gogiel wypluj mi avsforum, na którym polecają to cudo: http://www.hipergrou...=...e=13&pid=41 , http://www.hipergrou...=...e=13&pid=38
Miedziaków nigdzie nie ma, alu idzie dostać za 12pandów i chyba w to zainwestuje, całość razem z wentylem 28mm :)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych