Forum PCLab.pl: Wi-Fi w laptopie - jak podłączyć? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wi-Fi w laptopie - jak podłączyć? Proszę o pomoc :) Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   k0n0pka Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Pn, 23 Lip 07

Ikona postu  Napisany 27 Listopad 2008 - 13:00

Witam,

Jak podłączyć bezprzewodowy internet w laptopie? Czy mógłby ktoś mi to w kilku punktach wyjaśnić? Byłbym naprawdę bardzo wdzięczny.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Hektor666 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1235
  • Dołączył: So, 01 Lip 06

Napisany 27 Listopad 2008 - 13:20

Jeżeli masz internet w domu, kupujesz router(Jaki, to zależy od tego jaki masz internet). Router musi mieć możliwość rozdzielenia internetu bezprzewodowo. Konfigurujesz go i komputer stacjonarny ma internet i laptop także.

#3 Użytkownik jest niedostępny   bladymir Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 06 Lut 06

Napisany 27 Listopad 2008 - 14:23

Musisz najpierw napisać jakie masz źródło internetu do którego chcesz podłączyć laptopa, wtedy będziemy mogli pomóc.

#4 Użytkownik jest niedostępny   k0n0pka Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Pn, 23 Lip 07

Napisany 27 Listopad 2008 - 15:10

zrodlo internetu to neostrada
posiadam router, tylko jak teraz to zrobic?

pozdrawiam

#5 Użytkownik jest niedostępny   bladymir Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 06 Lut 06

Napisany 27 Listopad 2008 - 15:21

Jaki masz router? Musi on mieć funkcję Access Point`a czyli musi mieć tzw nadajnik Wi-Fi.
Napisz więcej szczegółów.

#6 Użytkownik jest dostępny   glauks Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8516
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 27 Listopad 2008 - 18:02

każda karta wi-fi jest nadajnikiem - odbiornikiem wi-fi! - ruter musi mieć kartę wi-fi z anteną, najlepiej na zewnątrz, sygnał jest lepszy - w laptopie musisz mieć kartę wi-fi, jeśli jest nowy, to na pewno ma, bo teraz praktycznie wszystkie mają; na neostradzie się nie znam, ale z tego, czo czytalem, jeśli ruter ma modem ADSL to można podłączyć do niego bezpośrednio kabel telefoniczny, jeśli nie ma, musisz użyć modemu neostrady - jeśli ruter ma antenę to niczego już nie potrzebujesz, musisz go tylko skonfigurować do pracy z laptopem, i to wszystko

#7 Użytkownik jest niedostępny   k0n0pka Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Pn, 23 Lip 07

Napisany 27 Listopad 2008 - 18:26

"musisz go tylko skonfigurować do pracy z laptopem," - czyli co dokladnie?

router ma najprawdopodobniej ap, jutro bede wiedzial jaki to jest dokladnie model.

#8 Użytkownik jest niedostępny   k0n0pka Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Pn, 23 Lip 07

Napisany 28 Listopad 2008 - 18:27

router to cerberus p 6331-42 prosze pomozcie mi jak mam podlaczyc szybko prosze !!!!!!!!!!!!!!!!!


moze mi ktos pomoc? prosze o pomoc !!!!! to jest barzo pilne, jak mam to skonfigurowac ?!!?1

#9 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3519
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 28 Listopad 2008 - 18:31

A przeczytałeś chociaż instrukcję obsługi

#10 Użytkownik jest niedostępny   k0n0pka Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Pn, 23 Lip 07

Napisany 28 Listopad 2008 - 18:52

nie ma tu zadnej obslugi, powiedzcie mi co mam zrobic krok po kroku prosz szybko ;(

#11 Użytkownik jest niedostępny   korbelsky Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1736
  • Dołączył: Nd, 08 Kwi 07

Napisany 28 Listopad 2008 - 19:11

http://www.pentagram...P6331-42 PL.pdf

#12 Użytkownik jest niedostępny   Hektor666 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1235
  • Dołączył: So, 01 Lip 06

Napisany 28 Listopad 2008 - 19:12

1. Wpisujesz w przeglądarce http://192.168.1.100
2. Nazwa użytkownika: admin hasło: pentagram
3. Z menu po lewej QUICK START
4. Na samym dole dział PPP
5. Wpisujesz Username(login) i password (hasło) do zalogowania do neostrady.
6. Klikasz Apply
7. Przechodzisz w STATUS i dajesz RESTART
8. Modem sie restartuje, a ty się cieszysz internetem.

Ten post był edytowany przez Krecik89 dnia: 28 Listopad 2008 - 19:13


#13 Użytkownik jest niedostępny   k0n0pka Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Pn, 23 Lip 07

Napisany 28 Listopad 2008 - 19:20

zrobilem tak ale przy 5 punkcie pisze ze nie ma polaczenia z siecia i nie dziala ;//

pisze ze zadaana strona sieci web nie jest dostepnma w trybie offline ajak pisze offline to nie dzial ;/

Ten post był edytowany przez k0n0pka dnia: 28 Listopad 2008 - 19:21


#14 Użytkownik jest niedostępny   Hektor666 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1235
  • Dołączył: So, 01 Lip 06

Napisany 28 Listopad 2008 - 19:57

Wszystko podłączyłeś?

Jeżeli tak, to jak diody święcą ? Opisz które świecą, które mrugają.

#15 Użytkownik jest niedostępny   -marcineq- Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1011
  • Dołączył: Wed, 06 Sie 08

Napisany 28 Listopad 2008 - 21:28

To ja się podłacze do tematu.
Mam internet radiowy (bezprzewodowy), jaki router kupić zeby móc rozdzielać internet wi-fi na lapka i na stacjonarny?(na stacjonarnym oczywiscie moze byc kabel:)).

#16 Użytkownik jest niedostępny   k0n0pka Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Pn, 23 Lip 07

Napisany 28 Listopad 2008 - 21:47

"Wszystko podłączyłeś"?

- kabel od telefonu w ruterze jest
- kabel zasilania w ruterze jest
- kabel sieciowy do kompa jest

co jeszcze moge zrobic? musze jutro to zrobic, prosze pomozcie :)

nie mam pojecia jak to zrobic, na kompie dziala net, ale jak podlaczam lapka i wykrywam sieci bezprzewodowe i klikam w polacz to wyskakuje haslo i ani haslo od neostrady ani od adminki nie pasuje ...

#17 Użytkownik jest niedostępny   Hektor666 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1235
  • Dołączył: So, 01 Lip 06

Napisany 28 Listopad 2008 - 21:49

Włączyłeś szyfrowanie wejdz na ten adres co wyżej podawałem, naciśnij Configuration, Wireless Security, Secuirty Mode wybierz Disabled i sprawdź czy działa.

#18 Użytkownik jest niedostępny   k0n0pka Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Pn, 23 Lip 07

Napisany 28 Listopad 2008 - 22:08

ale jakie haslo mam wpisac jak wyskakuje okno o podanie hasla, bo od neo i routera nie pasuje ; /

#19 Użytkownik jest niedostępny   k0n0pka Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Pn, 23 Lip 07

Napisany 28 Listopad 2008 - 22:19

a to nie trzeba nic wpisywac w laptopie w ustawieniach tcp/ip czy cos?

to ma poprostu tak dzialac tylko wykrycie sieci bezprzewodowej i juz?

nie trzeba zadnych dnsow wpisywac ?

Ten post był edytowany przez k0n0pka dnia: 28 Listopad 2008 - 22:20


#20 Gość_ZgredeK_*

  • Grupa: Goście

Napisany 28 Listopad 2008 - 22:42

Zobacz postk0n0pka, o 28 Listopad 2008, 22:08, napisał(a):

ale jakie haslo mam wpisac jak wyskakuje okno o podanie hasla, bo od neo i routera nie pasuje ; /


Strona 28 instrukcji.

Hasło Wireless i sposób kodowania ustalasz sam, najpierw na routerze potem w laptopie (maja być identyczne).

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych