Forum PCLab.pl: Neostrada z telewizją - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Neostrada z telewizją i problem z liveboxem

#1 Użytkownik jest niedostępny   zenon90 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: Nd, 04 Cze 06

Napisany 02 Grudzień 2008 - 20:48

Właśnie odebrałem swój zestaw do promocji z tematu, czyli dekoder, antenę i liveboxa. Dla niewtajemniczonych wytłumaczę, że aby zestaw działał poprawnie należy podłączyć dekoder do liveboxa, a liveboxa oczywiście do kompa i gniazdka telefonicznego. I tu pojawia się problem. Otóż mój komputer znajduje się na innym piętrze niż telewizor, a tym samym połączenie kablami nie jest możliwe. Sygnał Wi-fi nie jest odbierany w ogóle, więc ta opcja też odpada. Próbowałem podłączyć liveboxa przy TV, a na kompie łączyć się przez stary modem, ale sygnał ADSL jest wtedy blokowany.

Czy macie jakieś pomysły by odpalić zestaw? Z góry dzięki.

#2 Użytkownik jest niedostępny   maciek-s7 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5505
  • Dołączył: Cz, 15 Gru 05

Napisany 02 Grudzień 2008 - 20:56

Zobacz postzenon90, o 2 Grudzień 2008, 20:48, napisał(a):

Właśnie odebrałem swój zestaw do promocji z tematu, czyli dekoder, antenę i liveboxa. Dla niewtajemniczonych wytłumaczę, że aby zestaw działał poprawnie należy podłączyć dekoder do liveboxa, a liveboxa oczywiście do kompa i gniazdka telefonicznego. I tu pojawia się problem. Otóż mój komputer znajduje się na innym piętrze niż telewizor, a tym samym połączenie kablami nie jest możliwe. Sygnał Wi-fi nie jest odbierany w ogóle, więc ta opcja też odpada. Próbowałem podłączyć liveboxa przy TV, a na kompie łączyć się przez stary modem, ale sygnał ADSL jest wtedy blokowany.

Czy macie jakieś pomysły by odpalić zestaw? Z góry dzięki.

Musisz jakoś to podłączyć, nie ma innej opcji.

Dekoder do pobierania uprawnień wymaga połączenia z internetem, a dwa modemy na tej samej linii też są technicznie niemożliwe.
Pozostaje Ci ciągnięcie kabla, albo kupno odbiornika WiFi.

#3 Gość_ZgredeK_*

  • Grupa: Goście

Napisany 02 Grudzień 2008 - 21:16

Zobacz postzenon90, o 2 Grudzień 2008, 20:48, napisał(a):

Właśnie odebrałem swój zestaw do promocji z tematu, czyli dekoder, antenę i liveboxa. Dla niewtajemniczonych wytłumaczę, że aby zestaw działał poprawnie należy podłączyć dekoder do liveboxa, a liveboxa oczywiście do kompa i gniazdka telefonicznego.
Do dowolnego routera - w tej wersji "usługi TV" dekoder nie używa osobnych kanałów PVC.

Cytuj

I tu pojawia się problem. Otóż mój komputer znajduje się na innym piętrze niż telewizor, a tym samym połączenie kablami nie jest możliwe. Sygnał Wi-fi nie jest odbierany w ogóle, więc ta opcja też odpada.

Wcale nie "odpada", trzeba tylko trochę pokombinować. Na przykład podłączyć do dekodera Samsung jakis AP WiFi (TP-Link TL-WA501G? w zasadzie każdy, na tym ostatnio ćwiczyłem takie połączenie). I teraz, masz dwa wyjścia:
- spowodowac że AP "zobaczy" LiveBox'a
- zainwestować w "normalny" router ADSL z WiFi
LiveBox ma nędzną antenkę (umówmy sie że to "antena", chociaż kilka centymetrów druku to tylko w przybliżeniu funkcjonalny odpowiednik anteny WiFi), w dodatku silnie kierunkową -> na początek pobaw się i sprawdź "która stroną" najlepiej nadaje ("antena" jest nad gniazdami LAN, po wyjęciu plastikowej maskownicy widać kabel idący od karty miniPCI do płyty LB). Jeśli kręcenie LivPudłem nie pomaga można sięgnąć po środki bardziej drastyczne -> złącze na karcie miniPCI jest typowe (niektóre modele LB mają karty z 2 gniazdami anteny, jedno jest wolne). czyli np. przejściówka ("pigtail") na RP-SMA (typowe złącze antenowe) plus antenka dookólna 3-5 dBi -> operacji podłączenia kabelka można dokonać bez rozbierania LB, w sumie trzeba tylko chwile pomyśleć ;). Po przeróbce LB ma zasięg wiekszy niż 70% tanich routerów :)

Cytuj

Próbowałem podłączyć liveboxa przy TV, a na kompie łączyć się przez stary modem, ale sygnał ADSL jest wtedy blokowany.

... a to już ci napisali dlaczemu nie działa ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 02 Grudzień 2008 - 21:40

To są właśnie zgubne skutki brania promocji od TPSA. Tylko TPSA mogła wpaść na tak kretyński pomysł. :lol2: Szkoda mi tylko tych którzy się dali złapać. :(

#5 Użytkownik jest niedostępny   maciek-s7 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5505
  • Dołączył: Cz, 15 Gru 05

Napisany 02 Grudzień 2008 - 21:53

Zobacz postdendrytus, o 2 Grudzień 2008, 21:40, napisał(a):

To są właśnie zgubne skutki brania promocji od TPSA. Tylko TPSA mogła wpaść na tak kretyński pomysł. :lol2: Szkoda mi tylko tych którzy się dali złapać. :(

Coś jeszcze masz do powiedzenia w tym temacie?

#6 Użytkownik jest niedostępny   ciastex Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Nd, 28 Paź 07

Napisany 04 Grudzień 2008 - 12:58

o liveplug poczytaj, podepniesz sobie dekoder do Lb za pomocą pary takich urzadzen przez siec energetyczną, moze to jes tjakies wyjscie, w telepunkcie kosztuje to od kliku dni na promocji za 99 zeta

#7 Użytkownik jest niedostępny   zenon90 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: Nd, 04 Cze 06

Napisany 24 Grudzień 2008 - 23:27

dzięki jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi. Obecnie mam nowe nowiny, które chciałbym skonsultować. W sumie każda opcja u mnie odpada - na wi-fi nie ma zasięgu, a livepluga też zakupić nie mogę gdyż mam dwie różne fazy prądu. Po długiej rozmowie, konsultant TP poinformował mnie, że telewizja powinna działać bez problemu bez włączonego stale Liveboxa - otóż jest on podobno potrzebny tylko przy pierwszy uruchomieniu i potem przy ewentualnych aktualizacjach. Wbrew instrukcji nie musi być też podłączony do komputera w momencie odpalania dekodera. Czyli podsumowując, wg. pana z TP, instalujemy liveboxa na komputerze, uruchamiamy obsługę telewizyjną, odłączamy liveboxa i przełączamy go do dekodera, włączamy i gotowe. Przy każdym następnym uruchomieniu ma nie być potrzebny.
Teraz, zanim może niepotrzebnie kupię kabel do anteny, chciałbym spytać co o tym myślicie i czy to rzeczywiście zadziała? Bo do konsultantów Błękitnej Linii mam jakoś ograniczone zaufanie...

#8 Użytkownik jest niedostępny   John Sharkrat Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3676
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 25 Grudzień 2008 - 00:12

Podobają mi się zdania:
1. "instalujemy liveboxa na komputerze". Po co, skoro można podłączyć przez RJ45?
2. "Przy ewentualnych aktualizacjach". Czego? Oprogramowania to OK. Jeśli kluczy to bye bye.

Generalnie tak jak powiedział dendrytus

Zobacz postdendrytus, o 2 Grudzień 2008, 21:40, napisał(a):

To są właśnie zgubne skutki brania promocji od TPSA. Tylko TPSA mogła wpaść na tak kretyński pomysł. :lol2: Szkoda mi tylko tych którzy się dali złapać. :(

Co tpsa ma do telewizji satelitarnej? Przecież oni nawet specjalnego pojęcia o internecie nie mają.
Zawsze łatwiej sprzedawać naiwnym tv sat niż rozbudowywać infrastrukturę do IPTV

Ten post był edytowany przez John Sharkrat dnia: 25 Grudzień 2008 - 00:14


#9 Użytkownik jest niedostępny   r2w Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: Wt, 12 Gru 06

Napisany 25 Grudzień 2008 - 13:51

Zobacz postzenon90, o 24 Grudzień 2008, 23:27, napisał(a):

dzięki jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi. Obecnie mam nowe nowiny, które chciałbym skonsultować. W sumie każda opcja u mnie odpada - na wi-fi nie ma zasięgu, a livepluga też zakupić nie mogę gdyż mam dwie różne fazy prądu. Po długiej rozmowie, konsultant TP poinformował mnie, że telewizja powinna działać bez problemu bez włączonego stale Liveboxa - otóż jest on podobno potrzebny tylko przy pierwszy uruchomieniu i potem przy ewentualnych aktualizacjach. Wbrew instrukcji nie musi być też podłączony do komputera w momencie odpalania dekodera. Czyli podsumowując, wg. pana z TP, instalujemy liveboxa na komputerze, uruchamiamy obsługę telewizyjną, odłączamy liveboxa i przełączamy go do dekodera, włączamy i gotowe. Przy każdym następnym uruchomieniu ma nie być potrzebny.
Teraz, zanim może niepotrzebnie kupię kabel do anteny, chciałbym spytać co o tym myślicie i czy to rzeczywiście zadziała? Bo do konsultantów Błękitnej Linii mam jakoś ograniczone zaufanie...


Instalowałem komuś ten zestaw i o ile pamięć mnie nie myli livebox jest potrzeby do każdego włączenia dekodera ale livebox z internetem musi być połączony tylko przy pierwszym włączeniu dekodera, po zakończonym teście i pobraniu aktualizacji . Więc wydaje mi się ze po prostu podłącz dekoder do liveboxa a komputer do starego modemu i powinno działać (tak mi się przynajmniej wydaje :D ale ktoś to jeszcze musi dokładnie przetestować)

Ten post był edytowany przez r2w dnia: 25 Grudzień 2008 - 13:56


#10 Użytkownik jest niedostępny   John Sharkrat Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3676
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 25 Grudzień 2008 - 15:23

Zobacz postr2w, o 25 Grudzień 2008, 13:51, napisał(a):

podłącz dekoder do liveboxa a komputer do starego modemu i powinno działać (tak mi się przynajmniej wydaje :D ale ktoś to jeszcze musi dokładnie przetestować)

Niestety tylko ci się tylko wydaje. NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI ABY OBA URZĄDZENIA PRACOWAŁY JEDNOCZEŚNIE. Albo modem albo router.

Ten post był edytowany przez John Sharkrat dnia: 25 Grudzień 2008 - 15:24


#11 Użytkownik jest niedostępny   r2w Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: Wt, 12 Gru 06

Napisany 25 Grudzień 2008 - 17:06

Zobacz postJohn Sharkrat, o 25 Grudzień 2008, 15:23, napisał(a):

Niestety tylko ci się tylko wydaje. NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI ABY OBA URZĄDZENIA PRACOWAŁY JEDNOCZEŚNIE. Albo modem albo router.

Nie zrozumiałeś mnie. Livebox ma nie być podłączony do linii telefonicznej

#12 Użytkownik jest niedostępny   zenon90 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: Nd, 04 Cze 06

Napisany 25 Grudzień 2008 - 22:50

Zobacz postr2w, o 25 Grudzień 2008, 18:06, napisał(a):

Nie zrozumiałeś mnie. Livebox ma nie być podłączony do linii telefonicznej


tylko obawiam się, że właśnie podłączenie do linii telefonicznej jest niezbędne by dekoder mógł odpalić...
Może macie jakieś inne pomysły?

#13 Użytkownik jest niedostępny   r2w Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: Wt, 12 Gru 06

Napisany 25 Grudzień 2008 - 23:44

Zobacz postzenon90, o 25 Grudzień 2008, 22:50, napisał(a):

tylko obawiam się, że właśnie podłączenie do linii telefonicznej jest niezbędne by dekoder mógł odpalić...
Może macie jakieś inne pomysły?

No właśnie nie wiem, po świętach specjalnie pójdę i sprawdzę czy wystarczy samo podłączenie do liveboxa

#14 Użytkownik jest niedostępny   goku89 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Nd, 28 Gru 08

Napisany 28 Grudzień 2008 - 20:11

Witam,
podłączam się do tematu, żeby nie zakładać nowego.

Mam usługę neostrada z telewizją, ale niestety występuje u mnie problem z internetem. Co jakiś czas połączenie zostaje zerwane na jakiś czas (czasem chwila, a czasami nawet około godziny). Jeżeli odłączę kabel łączący dekoder z liveboxem internet działa bez zarzutu. Tak samo (internet działa dobrze) dzieje się, gdy odłączę od dekodera przewód od anteny satelitarnej (dekoder z LB jest połączony). Proszę o pomoc czego może to być wina. Dzwoniłem do TP, ale powiedzieli, że to pewnie wadliwy LiveBox, ale po wymianie nadal dzieje się to samo.

Ten post był edytowany przez goku89 dnia: 28 Grudzień 2008 - 21:00


#15 Użytkownik jest niedostępny   John Sharkrat Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3676
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 28 Grudzień 2008 - 20:19

Trzeba było przed zakupem poczytać co to za wynalazek.
Generalnie to jest tak kretyński pomysł tpsa na telewizję, połączony z lichym sprzętem, a skutki masz widoczne.
Ja bym reklamował LB i tuner. A jak nie dział to zerwał umowę.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Omin Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wt, 31 Sty 06

Napisany 18 Marzec 2009 - 16:33

Ludzie CO Wy piszecie!!!
Ja na piętrze mam do telewizora podłączony tuner i livebox, a na parterze mam normalnie podpięty internrt przez zwykły modem... wszystko jest oddzielnie....
Do liveboxa nie musi być podłączony kabel telefoniczny.

#17 Użytkownik jest niedostępny   pires73 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wed, 12 Lis 08

Napisany 18 Marzec 2009 - 21:55

Zobacz postOmin, o 18 Marzec 2009, 16:33, napisał(a):

Ludzie CO Wy piszecie!!!
Ja na piętrze mam do telewizora podłączony tuner i livebox, a na parterze mam normalnie podpięty internrt przez zwykły modem... wszystko jest oddzielnie....
Do liveboxa nie musi być podłączony kabel telefoniczny.


No jak jest to nie wiem, bo ja akurat z tego nie korzystam, ale rzeczywiście chyba nie musi. Ja w każdym razie na stronie tp czytałem, że livebox wykorzystuje się do bezprzewodowych połączeń...

Ten post był edytowany przez pires73 dnia: 18 Marzec 2009 - 21:55


#18 Użytkownik jest niedostępny   irro Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: So, 16 Maj 09

Napisany 16 Maj 2009 - 21:57

Zobacz postOmin, o 18 Marzec 2009, 17:33, napisał(a):

Ludzie CO Wy piszecie!!!
Ja na piętrze mam do telewizora podłączony tuner i livebox, a na parterze mam normalnie podpięty internrt przez zwykły modem... wszystko jest oddzielnie....
Do liveboxa nie musi być podłączony kabel telefoniczny.

Przeczytałem Twoją notatkę z forum dotyczącego internetu z telewizją. Interesuje mnie ten problem, gdyż chciałbym zakupić neostradę z telewizją 2MB. Trochę mnie przeraża ten cały LiveBox i chciałbym korzystać ze starego modemu (Sagma F@st 800-840) i mieć jednocześnie TV satelitarną z neostrady. Twoja uwaga dodała mi trochę otuchy, gdyż twierdzisz, że "wszystko jest oddzielnie".
Chciałbym skorzystać z Twojego doświadczenia i dowiedzieć się, czy mógłbym mieć oddzielnie TV i internet w moim przypadku gdy telewizor jest w jednym pokoju, a komputer w drugim (komputer oddalony od telewizora ok. 8 m). Zarówno przy telewizorze jak i przy komputerze znajdują się gniazda telefoniczne, które są na jednej linii.
Czy ja dobrze przypuszczam, że przy starcie LiveBox musiałby być włączony, a po zainstalowaniu programów na TV musiałbym go fizycznie odłączyć, by korzystać z internetu w drugim pokoju z komputera ze starym modemem ?
Czy impuls szybkościowy na starym modemie byłby taki sam jaki bym wykupił z neostradą z telewizją tzn. 2MG ?
Byłbym wdzięczny z wszelkie uwagi!

#19 Użytkownik jest niedostępny   dendrytus Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5653
  • Dołączył: Nd, 13 Lip 08

Napisany 17 Maj 2009 - 09:15

Zobacz postirro, o 16 Maj 2009, 21:57, napisał(a):

Przeczytałem Twoją notatkę z forum dotyczącego internetu z telewizją. Interesuje mnie ten problem, gdyż chciałbym zakupić neostradę z telewizją 2MB. Trochę mnie przeraża ten cały LiveBox i chciałbym korzystać ze starego modemu (Sagma F@st 800-840) i mieć jednocześnie TV satelitarną z neostrady. Twoja uwaga dodała mi trochę otuchy, gdyż twierdzisz, że "wszystko jest oddzielnie".
Byłbym wdzięczny z wszelkie uwagi!

Odpuść sobie TV z neostradą. Obraz na wynalazku TPSA jest gorszy niż na pioneer'ze 1330(bardzo stary tuner cyfry). Generalnie porażka. Tak beznadziejnej obsługi i oprogramowania tunera to nie widziałem od ładnych kilku lat. A pomysł aktywacji, upgradu przez liveboxa i internet jest kretyński. Do tego dochodzi start urządzenia. Normalne urządzenia startują w góra 30 sek(nie licząc nowych wynalazków z cyfry czy n) ten badziew startuje 3-4 min.
Jedyna przewaga wynalazku TPSY nad starym pioneer'em 1330 to złącze HDMI. Tylko po co ono jest to pewnie sami nie wiedzą(obraz gorszy niż na eurozłączu z pioneer).
Dodatkowo bez miernika nie ustawisz anteny, bo nie ma wskaźnika.
Tuner MUSI być podłączony do liveboxa.
PS
Za darmo to się można na gapę autobusem przejechać.

Ten post był edytowany przez dendrytus dnia: 17 Maj 2009 - 09:18


#20 Użytkownik jest niedostępny   Radekk Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 06 Gru 08

Napisany 17 Maj 2009 - 09:21

TV TPSA to dno. Kumpel wcześniej miał sam internet 1mb 2 lata pingi zawsze 10 do onet i założył to gów** i zmienili pewnie linie i teraz ma 60 i pozdro lag.
tanie mieso psy jedza :)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych