Forum PCLab.pl: Jak sprawdzić taktowanie RAMu? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak sprawdzić taktowanie RAMu? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   woyteck23 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 154
  • Dołączył: Wt, 05 Gru 06

Napisany 18 Grudzień 2008 - 14:52

Siema! Czy któś może mi doradzić jak sprawdzić jakie ma taktowanie mój RAM. Są to kości PC2700 333MHz albo 400MHz na płycie Abit NF8. Sprawdzałem w Everest Ultimate Edition 2005 ale nie jest napisane! Czy ktoś może wie dlaczego. czy może mieć znaczenie, że mam wsadzone 2 kości (1GB i 512MB), które mają różne taktowanie i dlatego program nie potrafi powiedzieć ile tam jest? Czy bezpiecznie jest kupić kość o wyżśzym taktowaniu (w tym przypadku 400MHz)? Ktoś mi mówił, że jeżęli kość jest za szybka dla płyty i mnożnik na płycie nie taki co trzeba to wtedy obie kości mogą pracować dużo wolniej, np. 200MHz zamiast 400MHz czy jakoś tak :E

#2 Użytkownik jest niedostępny   Gobli Ikona

  • The sun, and the tree, and the sand, and me.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5631
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 18 Grudzień 2008 - 14:56

jeśli masz dwie kości o różnym taktowaniu, to obie mają taktowanie tej wolniejszej.
sprawdź za pomocą CPU-Z najprościej... także przy uruchamianiu komputera BIOS powinien zgłosić, czy masz pamięć PC2700 czy PC3200.

#3 Użytkownik jest niedostępny   woyteck23 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 154
  • Dołączył: Wt, 05 Gru 06

Napisany 18 Grudzień 2008 - 15:09

Zainstalowałem CPU-Z i pokazuje, że mam DRAM frequency 200.9MHz. Jak teraz sprawdzić czy to jest mnożone i przez ile?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca Ikona

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30272
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 18 Grudzień 2008 - 15:14

Zobacz postwoyteck23, o 18 Grudzień 2008, 15:09, napisał(a):

Zainstalowałem CPU-Z i pokazuje, że mam DRAM frequency 200.9MHz. Jak teraz sprawdzić czy to jest mnożone i przez ile?

CPU-Z pokazuje rzeczywiste taktowanie RAM, nie efektywne. Czyli ffektywnie masz 400MHz, czyli DDR400.

#5 Użytkownik jest niedostępny   woyteck23 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 154
  • Dołączył: Wt, 05 Gru 06

Napisany 18 Grudzień 2008 - 15:18

Jest jeszcze napisane, że obydwie kości mają Max. Bandwith PC3200 (200MHz). Czyli jakbym chciał zamienić tę kość 512MB na 1GB to musiałbym brać PC3200 jak jest napisane pod CPU-Z, czy PC2700 jak mi podało w konfiguratorze Crucial'a. I jakie taktowanie miałbym wybrać? Mam do wyboru 333MHz i 400MHz.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Gobli Ikona

  • The sun, and the tree, and the sand, and me.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5631
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 18 Grudzień 2008 - 15:20

PC3200 to kości DDR taktowane efektywnie 400MHz (rzeczywiste 200).
PC2700 to efektywne 333MHz (rzeczywiste 166).

aby nie spowolnić swoich aktualnych kości, kup PC3200, czyli kości taktowane efektywnie 400MHz...

Ten post był edytowany przez Gobli dnia: 18 Grudzień 2008 - 15:21


#7 Użytkownik jest niedostępny   woyteck23 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 154
  • Dołączył: Wt, 05 Gru 06

Napisany 18 Grudzień 2008 - 15:40

Zobacz postGobli, o 18 Grudzień 2008, 14:20, napisał(a):

PC3200 to kości DDR taktowane efektywnie 400MHz (rzeczywiste 200).
PC2700 to efektywne 333MHz (rzeczywiste 166).

aby nie spowolnić swoich aktualnych kości, kup PC3200, czyli kości taktowane efektywnie 400MHz...


Faktycznie w Crucialu jest napisane przy PC2700, że ma 333MHz, a przy PC3200 - 400MHz. Jak można sprawdzić jaką dokładnie pamięć obsługuje płyta (czy np. do tego mojego Abita NF8 nie weszła by jeszcze lepsza pamięć, albo czy mógłbym przełożyć z mojego kompa RAM PC3200 do kompa kolesia który na pewno obsługuje PC2700, ale nie wiem czy pociągnie PC3200) i czy mnożnik na płycie możę być większy niż 2 i od czego to zależy?
I jeszcze jedno; jakbym wsadził do kompa kość 333MHz i 400MHz to obydwie kości by chodziły z prędkością 333MHz czy 166MHz?

Ten post był edytowany przez woyteck23 dnia: 18 Grudzień 2008 - 15:57


#8 Użytkownik jest niedostępny   rudy102 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 235
  • Dołączył: So, 30 Gru 06

Napisany 18 Grudzień 2008 - 15:50

Mam pytanie odnośnie ramu (tak żeby nie zakładać nowego tematu). Czym się różńi high-density od low-density memory, jak to przetłumaczyćn a polski i jak się to oznacza. Czy trzeba to brać pod uwagę jak się kupuje nowy ram do peceta?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Pitipl Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Cz, 18 Gru 08

Napisany 18 Grudzień 2008 - 22:43

Ja też mam pytanie, o dosyć w sumie podobnej tematyce, więc nie ma sensu zakładać nowego tematu.

Ustawiłem mój RAM w BIOSie na 333MHz - 667MHz efektywnie (PC2-5300 chyba). Dlaczego więc CPU-Z pokazuje mi, że DRAM Frequency wynosi 300MHz? W FSB:DRAM mam wpisane "CPU/9". Mój procek to Athlon X2 5200+ 2700MHz (13,5 x 200MHz).

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych