Forum PCLab.pl: Nie moge skopiowac na pendrive 5GB pliku - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nie moge skopiowac na pendrive 5GB pliku Windows mówi, że nie ma miejsca, pomimo, że jest Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   leafff Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Nd, 21 Gru 08

Napisany 21 Grudzień 2008 - 15:14

Witam wszystkich

Mam problem z moim komputerem z systemem Windows XP. Otóż gdy próbuje zgrać film wideo o wielkości 5,5 GB na mojego pustego pedrive'a 8 GB to system od razu informuje mnie, iż dysk docelowy jest pełny i mam dwie opcje: Anuluj lub Ponów próbę. Ani jedno, ani drugie nic nie daje. Film 200 MB przechodzi spokojnie. Co mogę zrobić? Uprzedzajac Wasze odpowiedzi ten pendrive to nie jest jakas podróbka i na 100% ma te 8GB pamięci, a dokładniej 7,8 GB bodajże.

Co mogę zrobić?

Może to jakaś blokada na systemie?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Rogi Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10540
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 05

Napisany 21 Grudzień 2008 - 15:17

Fat32 - ograniczenie wielkości pliku do 4GB.

#3 Użytkownik jest niedostępny   leafff Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Nd, 21 Gru 08

Napisany 21 Grudzień 2008 - 15:23

Zobacz postRogi, o 21 Grudzień 2008, 15:17, napisał(a):

Fat32 - ograniczenie wielkości pliku do 4GB.

czyli co mogę zrobić, aby poszło? Przeformatować na NTFS?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Rogi Ikona

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10540
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 05

Napisany 21 Grudzień 2008 - 15:30

Zobacz postleafff, o 21 Grudzień 2008, 15:23, napisał(a):

czyli co mogę zrobić, aby poszło? Przeformatować na NTFS?

Jeśli jest możliwość to można. Ew. podzielić plik.

#5 Użytkownik jest niedostępny   leafff Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Nd, 21 Gru 08

Napisany 21 Grudzień 2008 - 15:42

Zobacz postRogi, o 21 Grudzień 2008, 15:30, napisał(a):

Jeśli jest możliwość to można. Ew. podzielić plik.

a jak mogę podzielić film, abym póżniej dał radę go skleić?

a może da się to jakoś skompresować?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Ramen Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 306
  • Dołączył: Wed, 09 Lip 08

Napisany 21 Grudzień 2008 - 15:45

Możesz go spakować winrarem, dzieląc go na party (przy pakowaniu masz taką opcje "rozmiar woluminów", sam możesz podać rozmiar w bajtach lub ustawić jedną z gotowych opcji)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiak_PL_GDA Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3707
  • Dołączył: Nd, 09 Wrz 07

Napisany 21 Grudzień 2008 - 15:51

Zobacz postRamen, o 21 Grudzień 2008, 15:45, napisał(a):

Możesz go spakować winrarem, dzieląc go na party (przy pakowaniu masz taką opcje "rozmiar woluminów", sam możesz podać rozmiar w bajtach lub ustawić jedną z gotowych opcji)

A jak to wydaje ci się za trudne zawsze możesz przeformatować go na NTFS

#8 Użytkownik jest niedostępny   po25 Ikona

  • PCLab user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1129
  • Dołączył: Cz, 17 Lis 05

Napisany 21 Grudzień 2008 - 15:54

film który chcesz skopiować jest juz w jakiś sposób spakowany i ponowne spakowanie wręcz powiększy plik a nie zmniejszy

najprościej po dziel plik bez kompresji w winrarze lub innym programie tego typu np 7-zip który jest darmowy, wybierz opcję podziału na woluminy o określonej wielkości np płytka cd czyli 700MB lub wpisz ręcznie żądaną wielkość (tylko pamiętaj że wtedy rozmiar podajesz w bytach nie w megabytach!!!) wtedy skopiuj plik na pena a następnie wypakuj go na drugi konputer gdzie chcesz go przenieść

Zobacz postKrzysiak_PL_GDA, o 21 Grudzień 2008, 15:51, napisał(a):

A jak to wydaje ci się za trudne zawsze możesz przeformatować go na NTFS


ale ntfs nie obsługuje pamięci flash bodajże???

#9 Użytkownik jest niedostępny   Ramen Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 306
  • Dołączył: Wed, 09 Lip 08

Napisany 21 Grudzień 2008 - 16:10

Zobacz postpo25, o 21 Grudzień 2008, 15:54, napisał(a):

ale ntfs nie obsługuje pamięci flash bodajże???


O ile pamiętam, niektóre pamięci flash da się formatować na ntfs ale jest to zdecydowana mniejszość (no chyba że teraz coś się zmieniło :) )

#10 Użytkownik jest niedostępny   leafff Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Nd, 21 Gru 08

Napisany 25 Grudzień 2008 - 14:29

Dziekuje. Z Waszą pomocą mi się udało.
Wesołych Świąt!

#11 Użytkownik jest dostępny   Janke5 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6726
  • Dołączył: Pn, 17 Mar 08

Napisany 25 Grudzień 2008 - 15:13

formatować nie trzeba, wystarczy skorzystać z komendy convert X: /FS:NTFS , gdzie X: to litera dysku, którą chcesz konwertować
dodatkowo po tej operacji polecam zrobić defragmentację tej partycji

#12 Użytkownik jest niedostępny   siewior12 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Cz, 25 Gru 08

Napisany 25 Grudzień 2008 - 19:47

Fat32 - czyli masz może ograniczenie wielkości pliku do 4GB.
lub mi kiedyś nie chciało otworzyć to zainstalowałem Windows Service Pack2

#13 Użytkownik jest niedostępny   Tehran Ikona

  • O_o
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: So, 08 Lis 08

Napisany 25 Grudzień 2008 - 19:50

Zobacz postsiewior12, o 25 Grudzień 2008, 19:47, napisał(a):

Fat32 - czyli masz może ograniczenie wielkości pliku do 4GB.
lub mi kiedyś nie chciało otworzyć to zainstalowałem Windows Service Pack2


To już wiemy.
a poza tym problem został już rozwiązany.
Czytaj uważnie wszystkie posty.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych