Forum PCLab.pl: czym grozi wyłączenie SATA nataive mode w biosie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

czym grozi wyłączenie SATA nataive mode w biosie Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   thenatoorat1990 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Pt, 22 Kwi 05

Napisany 28 Grudzień 2008 - 22:08

pytanie jak w temacie. chce zainstalowac winxp, a niestety instalator nie widzi mojego dysku sata. nie moge zgrać sterów na dyskietke, bo nie mam napedu dyskietek.

pytam tylko czym grozi wylaczenie tej opcji w biosie? bo slyszalem, ze wylaczenie jej moze dac mozliwosc uruchomienia instalacji

#2 Użytkownik jest niedostępny   barca89 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 385
  • Dołączył: Wt, 15 Lip 08

Napisany 28 Grudzień 2008 - 22:14

nie wiem czym to grozi, bo nigdy nie próbowałem,ale co do dysku sata..

twoja płyta ma wejścia sata, czy masz podłaćzony kontroler?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca Ikona

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30515
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 28 Grudzień 2008 - 22:16

Wyłączenie tej opcji spowoduje "utratę" AHCI, a SATA będzie widziane przez bios/system jako dodatkowy kontroler IDE. A do tego nie potrzeba sterowników w trakcie instalacji XP.

Co do samych sterowników SATA, można je zintegrować z instalką Windows'a za pomocą choćby nLite
http://forum.pclab.pl/t281164.html

#4 Użytkownik jest niedostępny   thenatoorat1990 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Pt, 22 Kwi 05

Napisany 28 Grudzień 2008 - 22:29

a nie moge wylaczyc tej opcji w biosie, a potem dograc stery z poziomu windowsa?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca Ikona

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30515
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 28 Grudzień 2008 - 22:30

Zobacz postthenatoorat1990, o 28 Grudzień 2008, 22:29, napisał(a):

a nie moge wylaczyc tej opcji w biosie, a potem dograc stery z poziomu windowsa?

Nie. Bo za dużo po tym z tym roboty.

#6 Użytkownik jest niedostępny   RedGhost Ikona

  • inż.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1315
  • Dołączył: Wed, 10 Gru 08

Napisany 28 Grudzień 2008 - 22:44

Jak później włączysz AHCI później to bez sterowników windows przywita cię niebieskim ekranem już na starcie ładowania ;).

#7 Użytkownik jest niedostępny   thenatoorat1990 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Pt, 22 Kwi 05

Napisany 28 Grudzień 2008 - 22:46

a vista? jak ona sobie radzi z dyskami sata? bo pamietam ze kiedys chcac zainstalowac viste na czysciutkim dysku mialem pewien problem:

vista instalowala sie normalnie... po zainstalowaniu system zadal sterownikow chyba do dysku (napewno bylo tam RAID, ale nie pamietam co dokladnie)... ja nie mialem pod ręką tych sterowników, wiec olałem sprawe. po restarcie vista juz nie chciala sie uruchomic, gdy zaczynal mrygać ten zielony pasek wczytywania, automatycznie sie restartowala (nie jestem pewien czy w tym momencie szybko nie mrygal niebieski screen z bledem fizycznym dysku)

czy to rowniez brak sterownikow dysku?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Arecki279 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 511
  • Dołączył: Pn, 04 Sie 08

Napisany 29 Grudzień 2008 - 00:54

Zobacz postAlejajca, o 28 Grudzień 2008, 22:30, napisał(a):

Nie. Bo za dużo po tym z tym roboty.

Nie tak dużo, parę minut. Na 2 modelach Dell'a przećwiczyłem preparowanie działającego XP pod przejście na AHCI, opis jest np. na forum Asus'a
Natomiast nie udało mi się odnotować (pod XP 32bit) zysków płynących z AHCI; hot-swap nie zadziałał, większej wydajności (z NCQ) też nie odczułem. Za to okazało się że Express Gate (na płycie Asus'a) nie działa z AHCI, więc na stałe pozostałem przy emulacji ATA.

#9 Użytkownik jest niedostępny   † EnDrYu(R) † Ikona

  • vel sarkasto-inżyniero
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 657
  • Dołączył: Wt, 10 Kwi 07

Napisany 29 Grudzień 2008 - 01:28

Wydajność jest bardzo porównywalna w obu trybach (przynajmniej tak ja się spotkałem) ale lepszym wyjściem jest dalej emulacja SATA (tryb non-AHCI - zwany zależnie od producenta MB czy BIOS'u). Ważne żeby po instalacji oesu nie zmieniać trybu bo będzie BSOD;)

#10 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca Ikona

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30515
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 29 Grudzień 2008 - 01:35

Zobacz postArecki279, o 29 Grudzień 2008, 00:54, napisał(a):

Nie tak dużo, parę minut. Na 2 modelach Dell'a przećwiczyłem preparowanie działającego XP pod przejście na AHCI, opis jest np. na forum Asus'a

Jest wątek o tym. Próbowałem i prócz BSOD nic nie zyskałem. Dobrze, że miałem obraz systemu, bo ten po mieszaniu pracą kontrolera SATA zwariował do reszty. Dlatego odradzam takie zabawy mniej obeznanym ludziom.
Co do różnic wydajności, to tylko w w benchmarkach była zauważalna. W codziennej pracy znikoma.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych