Forum PCLab.pl: Jaki kabel do połączenia laptopa z TV? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki kabel do połączenia laptopa z TV? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   lopcio Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5579
  • Dołączył: So, 24 Gru 05

Napisany 11 Styczeń 2009 - 12:46

Witam. Zastanawiam się nad kupnem kabla, za pomocą którego mógłbym podłączyć laptopa z telewizorem. W komputerze mam takie porty:
Dodaj obrazek
Czyli VGA i S-Video.

1. Jaki kabel polecacie?
2. Czy wystarczy kupić kabel S-Video>RCA, np. taki: http://allegro.pl/it..._gwarancji.html? Czy da on gorszą jakość obrazu niż jakiś inny rodzaj połączenia?
3. Czy można tego laptopa podłączyć do TV i nadawać sygnał w HD? Jeżeli tak, to jaki kabel musiałbym kupić?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3519
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 11 Styczeń 2009 - 12:51

Dlaczego S-Video-RCA, jakie masz gniazda w TV?
A dźwięku nie chcesz w TV, no chyba ze masz Ampli/Wzmacniak


HD tylko przez HDMI

#3 Użytkownik jest niedostępny   lopcio Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5579
  • Dołączył: So, 24 Gru 05

Napisany 11 Styczeń 2009 - 12:56

Zobacz postBlacklio, o 11 Styczeń 2009, 12:51, napisał(a):

Dlaczego S-Video-RCA, jakie masz gniazda w TV?

Po prostu to jest najtańsze połączenie i interesuje mnie, czy jest między nim a innymi duża różnica w jakości obrazu. W telewizorze mam RCA Video i Audio oraz Euro.

Zobacz postBlacklio, o 11 Styczeń 2009, 12:51, napisał(a):

A dźwięku nie chcesz w TV, no chyba ze masz Ampli/Wzmacniak

W sumie mi to obojętne, dźwięk może być z głośników albo z telewizora.

Zobacz postBlacklio, o 11 Styczeń 2009, 12:51, napisał(a):

HD tylko przez HDMI

Widziałem tylko kable z HDMI ale do kart z tym nowszym gniazdem, z VGA nie widziałem. Czyli tak nie da rady?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3519
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 11 Styczeń 2009 - 14:13

Cytuj

Po prostu to jest najtańsze połączenie i interesuje mnie, czy jest między nim a innymi duża różnica w jakości obrazu. W telewizorze mam RCA Video i Audio oraz Euro.

Taa ale Video/Audio In czy Out bo to robi ogromną różnicę

Cytuj

W sumie mi to obojętne, dźwięk może być z głośników albo z telewizora.

http://www.allegro.p...m_nowy_f_v.html


Cytuj

Widziałem tylko kable z HDMI ale do kart z tym nowszym gniazdem, z VGA nie widziałem. Czyli tak nie da rady?

Nie da rady

#5 Użytkownik jest niedostępny   lopcio Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5579
  • Dołączył: So, 24 Gru 05

Napisany 11 Styczeń 2009 - 18:30

Zobacz postBlacklio, o 11 Styczeń 2009, 14:13, napisał(a):

Taa ale Video/Audio In czy Out bo to robi ogromną różnicę

Oj nie mam pojęcia. A po czym to można poznać?

Zobacz postBlacklio, o 11 Styczeń 2009, 14:13, napisał(a):


I taki kabel byłby OK? Każdy telewizor ma łącze Euro (zależy mi też na uniwersalności)?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Bartolini20 Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 505
  • Dołączył: So, 17 Maj 08

Napisany 12 Styczeń 2009 - 20:51

Zobacz postBlacklio, o 11 Styczeń 2009, 12:51, napisał(a):

HD tylko przez HDMI


nie tylko - component albo DVI też:)

HDMI tj jest kabel przez który przesyłasz obraz cyfrowy i dźwięk naraz:)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Screamer Ikona

  • Liquid Cooling & Rock'n'Rolling
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6608
  • Dołączył: Pt, 29 Sie 08

Napisany 12 Styczeń 2009 - 23:13

Przede wszystkim - jaki masz telewizor? Bo jeśli masz wejścia RCA Video i Audio oraz Euro jak piszesz, to raczej sygnału HD na nim nie wyświetlisz ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   lopcio Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5579
  • Dołączył: So, 24 Gru 05

Napisany 13 Styczeń 2009 - 14:58

Zobacz postScreamer, o 12 Styczeń 2009, 23:13, napisał(a):

Przede wszystkim - jaki masz telewizor? Bo jeśli masz wejścia RCA Video i Audio oraz Euro jak piszesz, to raczej sygnału HD na nim nie wyświetlisz ;)

Pisząc o nadawaniu w HD myślałem o zupełnie innym telewizorze.

#9 Użytkownik jest niedostępny   209458 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9618
  • Dołączył: Wt, 15 Sty 08

Napisany 13 Styczeń 2009 - 17:11

Jeżeli źródłem sygnału jest s-video to nie powinno być różnicy pomiędzy 3xRCA a SCART(EURO).
Natomiast dużo telewizorów HD ma wejście D-Sub (analogowe jak w monitorze) i można je podłączyć kablem jak do monitora.

#10 Użytkownik jest niedostępny   lopcio Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5579
  • Dołączył: So, 24 Gru 05

Napisany 13 Styczeń 2009 - 21:48

Zobacz post209458, o 13 Styczeń 2009, 17:11, napisał(a):

Jeżeli źródłem sygnału jest s-video to nie powinno być różnicy pomiędzy 3xRCA a SCART(EURO).

Przy połączeniu 3xRCA wykorzystuje się trzy wtyki? Bo ja u siebie mam dwa (audio i video) i kiedyś jak podłączałem TV do komputera to wykorzystywałem tylko jeden. Czy połączenie 1xRCA jest gorsze jakościowo od 3xRCA?

Zobacz post209458, o 13 Styczeń 2009, 17:11, napisał(a):

Natomiast dużo telewizorów HD ma wejście D-Sub (analogowe jak w monitorze) i można je podłączyć kablem jak do monitora.

A jak wtedy z oglądaniem filmów w HD z komputera?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych